Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hadislere göre evlilik (2 Kullanıcı)

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
HZ. PEYGAMBERİN HANIMLARI İLE KIZLARININ MEHİRLERİ NE KADARDI?

Bize Amr b. Avn haber verip (dedi ki), bize Huşeym, Mansur b. Zâzân'dan, (O) İbn Sîrin'den, (O da) Ebu'1-Acfa' es-Sülemi'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Ömer ibnu'l-Hattab'ı hutbe okurken duymuştum. O Allah'a hamdetmiş, O'na övgüde bulunmuş, sonra şöyle demişti:
"İyi dinleyin! Kadınların mehrinde aşırılık yapmayın. Çünkü (mehir) şu dünyada şeref yahut Allah katında takva (alâmeti) olsaydı, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buna en lâyığımız olurdu. Ne O hanımlarından bir hanıma oniki ukiyye'den fazla mehir vermiştir, ne de onun kızlarından bir hanıma (bundan fazla) mehir verilmiştir! Dikkat edin! Şüphe yok ki, kiminiz, hanımının mehrinde aşırılığa gidiyor, sonunda ona karşı nefsinde (gizli) bir düşmanlık kalıyor, sonunda (ona); "senin için tulumun ipine -veya tulumun tersine- katlandım, (yani senin için çok zorluklar çektim!)" diyor!"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 18 Hadis no 2206

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
MEHİR OLMASI CAİZ OLAN ŞEYLER

Bize Amr b. Avn rivayet edip (dedi ki), bize Hammâd b. Zeyd, Ebu Hâzim'den, (O da) Sehl b. Sa'd'dan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Bir kadın Hz. Peygambere (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gelip, kendisini Allah'a ve Rasulü'ne bağışladığını söyledi, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de; "Benim, kadınlar hususunda bir ihtiyacım yok!" buyurdu. Bunun üzerine bir adam; "onu benimle evlendir!" dedi (Hz. Peygamber) de; "Ona bir elbise ver!" buyurdu. (Adam); "bulamam!" dedi. (Hz. Peygamber); "Ona, demir bir yüzük de olsa, (bir şey) ver!" buyurdu. (Adam) da O'na (yani Hz. Pey-gamber'e) özür beyan etti. O zaman (Hz. Peygamber); "Beraberinde (ezberinde) Kur'an'dan ne var?" buyurdu. (Adam); "şu, şu (sûreleri biliyorum)" dedi. (Hz. Peygamber de); "Öyleyse, beraberinde (ezberinde) olan Kur'an Sûreleri karşılığında onu seninle evlendirdim!" buyurdu.

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 19 Hadis no 2207

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
NİKÂH KONUŞMASI HAKKINDA

Bize Ebu'l-Velid ve Haccac rivayet edip dediler ki, bize Şu'be rivayet edip dedi ki, bize Ebu Ishak haber verip dedi ki, ben Ebu Ubeyde'yi, Abdullah'tan rivayet ederken işittim, O demiş ki, bize Rasulullah {Sallallahu Aleyhi ve Sellem) istek konuşmasını şöyle öğretti: "Hamd Allah'adır -veya "şüphesiz ham d Allah'adır."- O'na hamdeder, O'ndan yardım ve bağış dileriz. Nefislerimizin şerlerinden Allah'a sığınırız. Allah'ın doğru yola ilettiği kimseyi saptıracak hiç kimse yoktur. O'nun saptırdığı kimseyi doğru yola iletecek hiç kimse de yoktur. Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına tanıklık ederim; Muhammed'in, O'nun kulu ve elçisi olduğuna da tanıklık ederim." (Hz. Peygamber) sonra şu üç ayeti okurdu:
"Ey iman edenler! Allah'tan nasıl korkmak gerekirse öylece korkun ve ancak müslümanlar olarak ölün."
"Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan Rabb'inizden korkun."
"Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin ki, (Allah da) işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın. Kim Allah'a ve RasuVüne itaat ederse, muhakkak ki büyük bir kurtuluşla kurtulmuş olur." (Hz. Peygamber) sonra da isteğini söylerdi.

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 20 Hadis no 2208

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
NİKÂHTA ŞART KOŞMAK

Bize Ebu Asım, Abdulhamid b. Ca'fer'den, (O) Yezid b. Ebi Habib'den, (O) Yezid b. Abdillah'tan, (O) Ukbe b. Amir'den, (O da) Hz. Peygamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (naklen) haber verdi ki, O şöyle buyurdu: "Şüphe yok ki, yerine getirmenize en layık olan şart, kendisiyle kadınlık organlarını helal edindiğiniz şarttır."

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 21 Hadis no 2209

sevim80

Kayıtlı Kullanıcı
teşekkürler paylaşımınız çok güzeldi Allah razı olsun

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
sevim80,
Allah CC sizden de razı olsun

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
DÜĞÜN VE ZİYAFET YEMEĞİ HAKKINDA

Bize Ebu'n-Nu'man haber verip (dedi ki), bize Hammâd b. Zeyd, Sabit'ten, (O da) Enes'ten (naklen) rivayet etti ki, Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir gün) Abdurrahman b. Avfm üzerinde sarı boya (lekesi) gördü de; "Bu sarı boya nedir?" buyurdu. O da; "bir kadınla, beş dirhem ağırlığında altın (mehir vererek) evlendim" dedi. (Bunun üzerine Hz. Peygamber) şöyle buyurdu: "Allah mübarek etsin. Bir koyunla da olsa, düğünyemeği ver!"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 22 Hadis no 2210

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
DÜĞÜN YEMEĞİ (DAVETİNE) İCABET ETMEK HAKKINDA

Bize Abdullah b. Saîd haber verip (dedi ki), bize Ukbe b. Halid, Ubeydullah'tan, (O) Nafî'den, (O da) İbn Ömer'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz düğün ve ziyafet yemeğine davet edildiğinde, icabet etsin!"
Ebu Muhammed (ed-Dârimî) şöyle dedi: "(Davet edilenin, davete) icabet etmesi güzel olur. Ancak yemesi ona vacib değildir,"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 23 Hadis no 2211

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
HANIMLAR ARASINDA ADALETLİ DAVRANMAK HAKKINDA

Bize Ebu'l-Velid rivayet edip (dedi ki), bize Hemmâm, Katâde'den, (O) en-Nadr b. Enes'ten, (O) Beşir b Nehik'ten, (O) Ebu Hüreyre'den, (O da) Hz. Peygamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (naklen) rivayet etti ki, O şöyle buyurdu: "Kimin ifa karısı olur da, onlardan birine meylederse, Kıyamet günü (hesap yerine) bir tarafı eğik olarak gelir!"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 24 Hadis no 2212

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
HANIMLAR ARASINDA (EŞİT) BÖLME HAKKINDA

Bize Amr b. Asım haber verip (dedi ki), bize Hammad b. Seleme, Eyyub'dan, (O) Ebu Kılâbe'den, (O) Abdullah b. Yezid el-Hatmi'den, (O da) Hz. Aişe'den (naklen) rivayet etti ki O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (geceleri hanımları arasında) bölerdi de (bunu) âdilâne yapar ve şöyle buyururdu: "Allah'ım! Bu, benim elimde olan şeyde yaptığım taksimdir. Artık (dilerim) sen beni, (onlardan birine diğerlerinden daha fazla sevgi duymak gibi) senin elinde olan, benim elimde olmayan şeylerde kınamazsın!"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 25 Hadis no 2213

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
ADAMIN YANINDA BİRDEN FAZLA HANIM OLABİLİR Mİ?

Bize İsmail haber verip dedi ki, bize ibnu'l-Mübarek, Yunus b. Yezid'den, (O) ez-Zühri'den, (O) Urve'den, (O da) Hz. Aişe'den naklen rivayet etti ki; O şöyle dedi: "Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıkacağı zaman hanımları arasında kur'a çeker ve hangisinin kur'ası çıkarsa, beraberinde onu götürürdü."

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 26 Hadis no 2214

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
DUL VE HİÇ EVLENMEMİŞ KADINLA GERDEĞE GİRDİĞİNDE YANLARINDA KALMA (SÜRESİ)

Bize Ya'lâ haber verip (dedi ki), bize Mu ha m me d b. İshak, Eyyub'dan, (O) Ebu Kılâbe'den, (O da) Enes b. Malik'ten (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Kendileriyle gerdeğe girildiğinde yanlarında kalma süresi hakkında) hiç evlenmemiş olan kadının hakkı yedi, dulun hakkı üç (gündür)."

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 27 Hadis no 2215

cakdoc

Kayıtlı Kullanıcı
cok guzel Allah razi olsun paylasim icin.. Allah hakkimizda hayirlisini nasip etsin..

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
cakdoc,
Allah CC sizden de razı olsun

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
DUL VE HİÇ EVLENMEMİŞ KADINLA GERDEĞE GİRDİĞİNDE YANLARINDA KALMA (SÜRESİ)

Bize Abdullah b. Muhammed b. Ebi Şeybe haber verip (dedi ki), bize Yahya b. Saîd, Süfyan'dan, (O) Muhamed b. Ebi Bekr'den, (O) Abdulmelik b. Ebi Bekr b. Abdirrahman ibni'l-Haris b. Hişam'dan, (O) babasından, (O da) Hz. Ümmü Se-leme'den (naklen) rivayet etti ki, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Hz. Ümmü Seleme ile evlendiğinde yanında üç gün kalmış ve şöyle buyumuş: "Gerçek şu ki, sen kocanın nazarında kıymetsiz değilsin. Dilersen senin (yanında kalmayı) yedi güne çıkarırım. Eğer senin (yanında kalmayı) yedi güne çıkarırsam, diğer hanımlarımın (yanında kalmayı) da yedi güne çıkarırım!"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 27 Hadis no 2216

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
ADAMIN, HANIMIYLA ŞEVVAL AYINDA GERDEĞE GİRMESİ

Bize Ubeydullah b. Musa, Süfyan'dan, (O) İsmail b. Umeyye'den, (O) Abdulah b. Urve'den, (O) Urve'den, (O da) Hz. Aişe'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: "Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) benimle Şevval ayında evlendi. Gerdeğine de Şevval ayında girdirildim. Peki hanımlarından hangisi O'nun yanında benden daha itibarlı idi?" (Hz. Aişe, sözünün devamında) dedi ki, "kendisi de kadınlarla gerdeğe Şevval ayında girilmesinden hoşlanırdı."

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 28 Hadis no 2217

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
CİMANIN BAŞINDA SÖYLENİLECEK SÖZ

Bize Ubeydullah b Musa, İsrail'den, (O) Mansur'dan, (O) Salim'den, (O) Küreyb'den, (O da) İbn Abbas'tan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birinizi, hanımıyla cima edeceğinde; "Allah'ın adıyla! Allah'ım, şeytanı bizden uzaklaştır! Şeytanı, bize takdir ve nasib ettiği şeyden de uzaklaştır!" demekten ne alıkor? Böylece, Allah bir çocuk takdir ederse, şeytan ona zarar veremez!"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 29 Hadis no 2218

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
HANIMLARA ARKALARINDAN VARMA YASAĞI

Bize Ubeydullah b. Saîd haber verip (dedi ki), bize Ebu Usâme, el-Velid b. Kesir'den, (O) Ubeydullah b. Abdillah ibni'l-Husayn'dan, (O) Abdulmelik b. Amr b. Kays el-Hatmi'den, (O da) Haremi b. Abdillah'tan (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Huzeyme b. Sabitin şöyle dediğini işittim: Rasulullah! (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işitmiştim: "Şüphe yok ki, Allah hakkı (söylemekten) çekinmez. Kadınlara arkalarından varmayın!"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 30 Hadis no 2219

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
HANIMLARA ARKALARINDAN VARMA YASAĞI

Bize Halid b. Mahled rivayet edip (dedi ki), bize Malik, Muhammed ibnu'l-Münkedir'den, (O da) Cabir b. Ab-dillah'tan (naklen) rivayet etti ki, yahudiler müslümanlara; kim karısına, o arkasını dönmüş olarak varırsa, (yani onunla bu şekilde cinsi münasebet yaparsa bundan doğacak) çocuğu şaşı gözlü olur! demişlerdi de, bunun üzerine yüce Allah :
"Kadınlarınız sizin tarlanızdır. O halde tarlanıza nasıl di lerseniz öyle varın" ayetini indirmişti.

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 30 Hadis no 2220

tahsin33

Kayıtlı Kullanıcı
ADAM BİR KADIN GÖRÜR DE NEFSİNE KARŞI ENDİŞEYE DÜŞEBİLİR?

Bize Kabîsa haber verip (dedi ki), bize Süfyan, Ebu İshak'tan, (O) Abdullah b. Hallam'dan, (O da) Abdullah b. Mes'ud'dan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir kadın görmüş de hoşuna gitmiş. Bunun üzerine, bir yemek yapmakta olan ve yanında bazı kadınlar bulunan Hz. Sevde'nin yanma gelmiş. Kadınlar da (Hz. Peygamber'i Hz. Şevde ile) yalnız bırakmışlar, O da ihtiyacını gidermiş, sonra şöyle buyurmuş: "Hangi adam, hoşuna giden bir kadın görürse, hanımının yanına kalkıp (gitsin!) Çünkü (hoşlandığı kadındakinin) benzeri onda da vardır!"

SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 31 Hadis no 2221

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt