Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Faize karşı alternatif çözüm (5 Kullanıcı)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
Ekonominin canlanması için İslâmın getirdiği iki çözüm önerisi var

Birincisi, Sen çalış, ben yiyeyim anlayışını yok etmek.

İkincisi de, Ben tok olduktan sonra başkası açlıktan ölsün bana ne düşüncesini gündemden kaldırmak.

Birinci anlayışı, faiz haramdır emri iptal ederken, ikinciyi de, zekât vermek farzdır hükmü kapı dışarı ediyor.

Faizin haramlığı ve zekâtın farziyeti kalplerde ve vicdanlarda tam olarak yerleşmezse ve yaşamazsa ne ekonomik krizler biter, ne de sosyal patlamanın önü alınır.

Bir ülke, mesaisini sürekli faiz ile uğraşmaya ayırırsa, toplumda sosyal barışı, gelir dağılımı eşitliğini, insanca yaşama hakkını nasıl hayata geçirecek?

Çünkü faiz toplum içinde bir huzursuzluğun, bir güvensizliğin kaynağıdır. Faizi ayakta tuttukça, yüksek faize fırsat verdikçe, faizi cazip gösterdikçe, insanları bankaların önüne yığdıkça, ticari hayatı ne nispette canlandırabilirsiniz?



Faiz bize çok şey kaybettirdi

Milletin birikimini, gelirini, kârını, kazancını, tasarrufunu, mal varlığını ve sermayesini bir çırpıda faiz batağına saplarsanız, geleceğe güvenle bakma cesaretiniz kalır mı?

Yakın geçmişte böyle bir cesaretin kalmadığını da hepimiz gördük ve bunu çok acı bir biçimde yaşadık.

Sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları araştırma ve sundukları raporlar faizin ülkeye ne kadar pahalıya mal olduğunu çok açık bir şekilde olarak ortaya koyuyor:

ATO başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet dönemi boyunca kazanılan servetin 4 yıl gibi kısa bir sürede heba edildiğini dile getirdi. Kriz döneminde (2000-2002) yüz milyar doların faize gittiğini söyleyerek nelerin yapılabileceğini şöyle sıraladı

1. On tonluk bin kamyona sığacak on milyon kilo altın alınırdı.

2. 111 tane baraj ve 7 tane GAP yapılırdı.

3. 4 bin 545 tane F-16 savaş uçağı alınırdı.

Konuşmasının sonunda da şu tespitte bulundu:

Cumhuriyet boyunca 79 yıldır boşa çalıştık. Faizle yattık, faizle kalktık.

Faizin toplum bireyleri arasında yardımlaşmayı, dostluğu, akrabalık ve komşuluk bağlarını, ahlaki yaşantıyı ve kutsal değerleri teker teker yok etmeye yönelik sonuçları da tehlikenin azımsanmayacak derecede ciddi boyutlara vardığını göstermesi açısından dikkat çekici vahim bir durum olarak görülüyor.

İnanan bir insanın, faizin haramlığını kabul eden bir müminin imanı gereği benimsemek durumda kaldığı, bunun için de mücadele etmesinin gereği olayın manevi sorumluluk boyutuna işaret ediyor.

Kurân tam bir sayfasını faizle mücadeleye ayırır ve her Müslümana bu konuda önemli görevler yükler ve çok ciddi ikazlar da bulunur
Faiz yiyenler, şeytan çarpmış kimsenin kalkışı gibi kabirlerinden kalkarlar. Bu, onların Alış veriş de faiz gibidir demeleri yüzündendir. Oysa Allah alış verişi helal, faizi haram kılmıştır.

Ey iman edenler! Eğer inanmış kimselerseniz, Allahtan korkun ve faizin geri kalanını terk edin.

Bunu yapmazsanız, Allah ve Resulü ile savaş halinde olduğunuzu bilin!(Bakara, 2275, 278, 279)



Allah faizi haram kılmıştır

Ülkemizde ekonominin temeli faiz üzerine kurulduğu için esnaf, sanayici, işletmeci ve ticaret erbabı çalışma alanını geliştirmek ve genişletmek için, vatandaşlar da ev/araba ihtiyaçlarını karşılamak için krediye başvurmaktan başka bir çare göremiyorlardı.



Ancak ilki 20 sene önce kurulan, günümüzde sektörde mevcut % 3 lük pazar payına sahip olan, 2007 yılı sonuna kadar % 5 civarına yükselmeyi bekleyen finans kurumları şimdiki adıyla katılım bankaları, uzun vadeli hedefinde bu payı %10a çıkarmayı düşünüyor.

Yirmi sene önce adı bile anılmazken, Türkiyede böyle kurumların açılması imkânsız gibi görünürken, üstelik o kadar krizlere ve engellemelere rağmen katılım bankaları, şimdilerde istenen seviyede olmasa bile, önemli bir yere gelmiş görünüyor.

Bu kurumlar artık rüştlerini ispat etmiş durumdalar. Finans piyasasında biz de varız diyorlar. Geçtiğimiz yıllarda kötü bir örnek yaşanmış olsa da, prensiplerinden taviz vermeden ayakta kalmayı başardılar. Devlet, içi boşaltılan bankaların borçlarını ödediği halde, finans kurumları böyle bir destekten de mahrum kaldılar. Ama en azından ortadan silinmediler, son yıllarda ciddi atağa geçtiler. Bank Asya gibi hissesini arttıran, Türkiye Finans Katılım Bankası gibi ortaklık kuranlar ve diğer az sayıdaki katılım bankaları kendilerini yenileyerek müşterilerinin karşılarına çıktılar.

Bu adımlar önemli, önemi kadar da sahip çıkılması gereken ciddi teşebbüsler.

Faize karşı alternatif bir çözüm olarak öne çıkan, faize karışmadan ve bulaşmadan ekonomiye destek veren, parası olanın parasını değerlendiren, yatırımcıya da destek sağlayan, tecrübe kazandıkça da emin adımlarla mesafe alan bu kurumlara sahip çıkılırsa, gelişeceklerdir.



Katılım Bankalarını destekleyin

Türkiyenin uzman ve ciddi İslam hukukçularının gözetim ve kontrolü altında hizmet vermeye çalışırken, karşılaştıkları problemleri, yeni yeni ortaya çıkan tıkanıkları kendi kalıcı ölçüleri çerçevesinde çözmeye çalışan bu faizsiz kurumlar, faizle mücadeleyi göze alanları ve bu mücadeleyi aynı zamanda inançlarının bir gereği olarak görenleri, kendi yanlarında görmek istiyorlar. İstemeleri de hakları zaten.

Çalışmalarıyla ortak olarak şu mesajları veriyorlar

Siz değil miydiniz, faizden kurtulmak isteyenler?

Siz değil miydiniz, faize kaşı savaş açanlar?

Siz değil miydiniz, faizsiz çözüm arayanlar?

İşte size fırsatlar sunuyoruz.

Bu arada faize dönüp bakmayan bu kurumların eksikleri, noksanları, yapabildikleri, yapamadıkları, üstesinden geldikleri gelemedikleri, imkanları imkansızları yok mudur. Mutlaka vardır.

Ancak bu iş, bir el ve gönül birliği, bir inanç ve ideal birliği açısından değerlendirilirse ve bu bakışla kucaklanırsa başarıya ulaşacaktır.

Herhalde helal lokma kadar tatlı ve lezzetli bir kazanç yoktur.KAYNAK:
MEHMET PAKSU
 

maviyazma

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ağu 2006
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

s.a. Yazınızı ilgiyle okudum.Benim de faizle çalışan bir bankada hesabım var.Ben faiz almıyorum.Ama paramı böyle bir bankada tutmam dinen sakıncalı mıdır?
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

a s değerli kardeşim sen almasanda senin paran o bankada kullanlıyor senin paran üzerinden neden başkaları haksız kazanç elde etsin sana tavsiyem o parayı ordanalıp yazıda geçtiği gibi uygun bir yere yatırmandır dua ile
 

maviyazma

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ağu 2006
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

Tavsiyen için Allah razı olsun.En kısa zamanda paramı faizsiz bir banka kuruluşuna yatırıcam inşallah.dua ile.
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

rabbim cümlemizden razı olsun ne güzel bir kardeşimin okuduğu bir yazıdan dolayı dığruyu tercih etmesi rabbim o maddiyatının bereketini arttırsın inş dua ile
 

AMMAR79

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ağu 2006
Mesajlar
46
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

PAYLAŞIMINIZ İÇİN ALLAH RAZI OLSUN...İNŞALLAH SİTEMİZ VE YAZILARIMIZ ÇOK DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞIRDA İNSANLARI EN AZINDAN DÜŞÜNMEYE SEVKEDER.VE BİZ PARAMIZI ENFLASYONA KARŞI KORUYORUZ FAİZ HARAM DEĞİL DİYEN GAFİLLERİ DÜŞÜNMEYE SEVKEDER...SELAM VE DUA İLE....
 

Muslima

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
204
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

Esselamu Aleikum vr.vb
Allah razi olsun Zerda kardes paylastiklarin icin.
Helal kadar guzel birsey yoktur.Devrin insanlari o kadar Dunya malina temah ettilerki saskinliktan Ahireti idrak edemiyorlar.Ben öyle görüyorum.Cünki ömürlerinin cogunu para kazanmak amaci ile harcayip,ev sahibi olalim cocuklarimiza bir gelecek hazirlayalim hedefleri ile ömürlerini tüketirler.Gencken cabalarlar,kosarlar Faizlerle ev,yer,mal alirlar cocuklarina iyi bir gelecek biraktik diyede sevinirler.Sonra Ahir zamanlarinda da(eger ahir zamanlarina kadar yasarlarsa tabi) is isten gecip güc ,kuvvetten düsüp artik eglenecek ,kosacak ,hal kalmadimi ne Hikmetse Hacca gitmeyi kendilerince uygun görürler.Böylece Temize cikmayi niyet ederler...........Benim icin hersey gencken guzel Allah yolunda!Rabbimin ayetlerini ve Peygamber(s.a.v)in Hadislerine karsin eger isin ciddiyetini anlamiyor iseler ve anlayipta Ya illada yapacam bu Dunya böyle ,bir benmiyim alan ,yapan diye düsüneneler aldaniyordur!!! Her koyun kendi bacagindan asilacak!!!
Allah bizleri ISLAH eylesin ! Ammelleri ve ibadetleri kabul olunacaklardan eylesin!!
 

balkes1064

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ağu 2006
Mesajlar
27
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

S.A FAİZE KAR PAYI DEMEKLE FAİZ FAİZ OLMAKTAN ÇIKARMI?BU KONUDA VERDİĞİNİZ BİLGİYİ YETERLİ GÖRMÜYORUM.
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

1- Faiz yiyenler mahşerde kendilerini şeytan çarpmış kimseler gibi (kabirlerinden ) kalkarlar. Bu onların zaten alışverişte faiz gibidir demelerindendir. Halbuki Allah Alışverişi helal, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelirde, faizcilikten vazgeçerse, geçmişi kendisine, işi hakkındaki hüküm de Allah’a aittir. Kim de tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktirler. Onlar orada ebedi kalıcıdırlar.

2- Ey iman edenler, gerçek mü’minler iseniz Allah’tan korkun. Faizden arta kalanı bırakın, almayın. Yok eğer böyle yapmazsanız, Allah’a ve Resulüne savaş açtığınızı bilin. Eğer tövbe ederseniz, ana paranız (semayeniz) sizindir. Böylece ne haksızlık yapmış, ne de haksızlığa uğratılmış olusunuz.

3- Resulullah (s.a.v.) riba yiyene, yedirene, katibine ve şahidine lanet etti ve onlar müsavidirler buyurdu.(Kütübü sitte)

4- Hz. Ömer Riba ile ilgili ayetler hakkında şöyle diyor.

Riba ayeti, Kur’an’da nazil olan son ayetlerdir. Resulullah (s.a.v) ribanın bir çok cihetlerini bize bildirmeden vefat ettiler. Bunun için de siz malum olan ribayı bıraktığınız gibi, riba şüphesi olan şeyi de bırakınız.

Kur’an ve sünnetin açık nasslarıyla riba kesin olarak yasaklanmıştır. Ancak İslam’daki riba yasağının kapsamı ve bir kısım borç ilişkilerindeki ödemelerin bu yasak kapsamında müteâla edilip-edilmeyeceği konusunda İslam alimleri farklı fikirler serdetmişlerdir. Faizle ilgili görüşler aşağıdaki gibidir.

1- Vadeli satım ve vade farkı, ilerde taraflar arasında herhangi bir ihtilafa yol açmayacak bir biçimde akid esnasında taraflarca belirlenmek kaydıyla kural olarak caizdir.

İmam Malik’in talebesi arasında mümtaz bir yeri bulunan İbnü’l Kasım ile öğrencisi Kadı Sehnun arasında şu konuşma geçiyor.

Sehnun:

- Yanında bir mal bulunan birisine gelsem ve kaça sattığını sorsam o da: peşin elliye, veresiye yüze dese, ben malı veresiye yüze veya peşin elliye almak istesem bu İmam Malik’e göre caiz midir.?

İbnü’l Kasım:

- Malik’in dediği şudur: Eğer satıcı ister satar, isterse satmaz; alıcıda ister alır, isterse almaz durumda olurlarsa caizdir. İkisinden birisi veya her ikisi muhayyer değil ise bu mekruhtur; bunda hayır yoktur. Dedi.

Bazı alimler bir satış içinde iki satışı şöyle açıklamışlardır. Birisinin şu elbiseyi peşin ona, veresiye yirmiye sattım deyip de bu iki satıştan birisine karar vermeden ayrılmalıdır. Eğer bu ikisinden birisine karar verip böyle-ayrılır iseler caizdir.

İbnü’l Arabi hadisin şerhinde altı ayrı açıklama veriyor ve bu arada şunu kaydediyor: Ebu Hanife şöyle demiştir: Eğer bu (mal) peşin şu kadara yahut veresiye şu kadara der ve bu iki satıştan birisine karar vererek ayrılırlarsa bu caizdir.

2- Her hangi bir şekilde hesabında faiz tahakkuk etmiş olan bir Müslüman bunu bankadan alıp bir sevap beklentisi olmaksızın hayır yolunda harcamalıdır.

3- Borcun vadesinde ödenmemesi durumunda, -alacaklının bu gecikmede bir kusuru olmaması ve başlangıçta şart koşulmaması kaydıyla- ifaya gücü yeten borçludan asıl alacağına ilave olarak uğradığı zararın tazminini de isteyebilir.

4- Repo yasak olan faizin kapsamı içindedir.

5- Haramların zaruret halinde mubah olma ilkesi faiz içinde geçerlidir. Ancak her bir zaruret halinin kendi şartları içinde ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir.

İslamda Zaruret Halinin şartlarını şöyle sıralayabiliriz.

1-Tehlikenin mevcut olması

2-Tehlikenin filhal mevcud olması

3-Tehlikenin kaçınılmaz olması

4-Tehlikenin mülci olması

5-Meşru yoldan giderme imkanının bulunmaması

6-Tehlikenin bulunduğuna kesin kanaat sahibi olunması

7-Zaruret halinde alınan haram, zaruret miktarını aşmamalı.

Zaruretten anlaşılması gereken ana fikir şudur ki zaruret, terk edildiğinde nefsinde veya bir uzvun telef olmasını netice veren bir haldir.

Burada şu soru akla gelmektedir. Acaba günümüzde faiz zaruret sayılabilirmi.?

Muhammed Ebu Zehra’ya göre ise, günümüzdeki faizli muameleleri zaruretten dolayı mübah saymak, faizi helal kılmak için açılmış bir penceredir. Faize dayalı bir sistemde genel olarak zaruret halini düşünmek mümkün değildir. Yine Draz’a göre faizin hiç bir çeşidi için ihtiyacın bulunması kâfi değildir. Sadece ihtiyaçla zaruret tahakkuk etmez.

6- İslam’da alacaklı hakkından fazlasını alamayacağı gibi hakkından eksik almaya da zorlanamaz. Bu itibarla bir kısım İslam alimlerine göre borç konusu paranın değerinde zamanla önemli sayılacak miktarda değişme olduğu takdirde, ödemelerin enflasyon miktarı dikkate alınarak yapılması gerekir. Diğer bir kısım alimler ise para borçlarının kararlaştırılan rakamsal değerler esas alınarak ödenmesi gerektiği kanaatindedir. Şu kadar var ki bu guruptaki bazı alimler borçlanma esnasında ön görülmeyen durumların ayrıca değerlendirilmesi gerektiği görüşündedir.

7- Faizle iştigal eden kişi ve kuruluşlara faiz alma niteliğiyle para yatırmak, faiz oranı enflasyon oranının altında da olsa caiz değildir.

8- Akdin konusu meşru olmak kaydıyla komisyonculuk karşılığında ücret almak caiz olup, alınacak ücret anlaşmayla veya ticari teamülle belirlenir.

9- Kiracının sözleşme süresinin bitiminden önce gayrimenkulu tahliye edip malikine veya mal sahibinin muvafakati ile ikinci bir kiracıya teslim etmesi karşılığında bir bedel alması caizdir. Fakat kira süresi sona ermiş yahut açık olarak veya zımnen yenilenmemişse kiracının tahliye bedeli alması caiz olmaz. Şu kadar var ki kiracı devir hakkını kullanma konusunda malik ile açıkça anlaşmış ise mülkiyet hakkını sözleşme hükümlerini ihlal etmemek ve hakkaniyet kurallarına uymak kaydıyla bu hakkın kullanımı karşılığında bir bedel alabilir.

10- Factoringde kredi verme dışındaki hizmetler komisyonculuk vb. Hizmetlerin hükmüne kredi verme ise genel faiz hükümlerine tabidir.

11- Devletin verdiği teşvik kredileri konusunda

a-bir kısım İslam alimleri, ülke ekonomisinin gelişmesine katkı amacıyla verilen bu tür kredilerin –faizinin reel pozitif olmaması ve meşru alanlarda, şartlarına uygun biçimde kullanılması kaydıyla- alınabileceği kanaatindedir. Bu görüşün sahipleri özellikle, dini duyarlılığı olan kişilerin de bu imkandan yararlanmalarına ve ülke ekonomisinde etkin bir rol üstlenmelerine engel olunmaması gerektiği düşüncesinden hareket etmektedirler.

b-Diğer bir kısım İslam alimleri ise ya devletin kamu ya ait bir imkanı bu şekilde kullandırmasına olumlu bakmadıkları veya bu uygulamayı riba çerçevesi dışında görmedikleri için yada her iki mülahaza
 

balkes1064

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ağu 2006
Mesajlar
27
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

S.A. Bu konularda hemfikiriz yani yazdıklarının hiçbirine itirazım yok.ancak benim içerideki birikimime kar payı veriyor bu pay faizler 10 lardaiken 10, faizler 2 ye düşünce 2 civarı oluyor ticari zihniyetle benim paramı değerlendiriyorsa bu oran bukadar değişmemeli diyorum A.E.O
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

kardeşim şunu açarsak daha iyi anlayacağımı sanıyorum sizin birkiminiz herhangi bir bankadamı yoksa katılım bankası dediğimiz faizsiz bir bankadamı eğer faizsiz bir banka ise içiniz rahat olabilir güvendiğiniz bir finans bankasına yatrabilirsiniz
 

balkes1064

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ağu 2006
Mesajlar
27
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Faize karşı alternatif çözüm

S.A sorumun cevabı bu değil . birikimim falanda yok.soru şahsi değil genel manada yinede teşekkür ederim A.E.O.
 

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Eki 2007
Mesajlar
9,962
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
46
faiz almıyorumda vermiyorumda elhamdülillah. katılım bankalarıda küçük illerin ilçerinde yok sadece merkezde var o da uzak. internet bankacılığındada sorunlar oluyor ve de güvenli değil.
 

hattabi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Eyl 2010
Mesajlar
22
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
esselamualeykum.faizsiz bankacılıktan söz ediliyor bunun fıkhi açılımını yaparmısınız bu banka nasıl çalışıyor .gerçekten faizsizmi çalışıyor yoksa faizin adınımı değiştirmiş??
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt