selamun aleykum kiymetli buyugum
ne kadar guzel ve dogru seyler yazmissiniz rabbim butun eslere sizler gibi ALLAH yolunda bilinc versin yureginde ALLAH sevgisi ve korkusu olanlardan eylesin sevgisi ve korkusuyla dogru yoldan ayirmasin guzel ahlakli olmamizi huzurlu cennetten bir kose eylesin yuvalarimizi zaman ne kadar zorlasti insanlarda artik tahammul yok en ufak olaylar bile icinden cikilmaz durumlara donusuyor donusu olmayan sozler sarfediliyor mahkeme kapilarinin onu bosanmalarla doluyor ne kadar aci artik kimse sabret demiyor ne cekeceksin birak gitsin diyor ne sevgi kaldi nede saygi nereye gidiyoruz bilmiyorum rabbim yolundan ayirmasin bizlerede sizlerinki gibi ......masaALLAH 31 YILA.......huzurlu guzel yuvalar evlilikler versin selametle dua ile......
Ve aleyküm selam muhterem kardeşim.
YAZIM BİRAZ UZUN OLACAK AMA SABIRLA OKUYUNUZ YAZIM HİÇBİR ALINTI DA DEĞİLDİR.
Evet,evlilik müessesi öyle çocuk oyuncağı da değildir.Çok sorumlulukları vardır.Bilhassa anneye daha çok sorumluluk yüklenmektedir.Karşılıklı sevgi saygı evlilikte olmazsa olmazlardandır.Şu zamanda flört hayatı yaşayıp sonradan evlendiği halde nice mutlu olamayan aileleri biliyorum.Bir kere biz toplum olarak İslam ve Osmanlı kültüründen mahrumuz.Bunu artık kabullenmemiz lazımdır.Okumuyoruz okutmuyoruz.Lakin herkes nasıl bir tabiata sahipse hiç kendi hatalarını ve kusurlarını sorgulamadan direkt başkalarının hatasını ön plana çıkarmaktadırlar.Oysa insan önce kendi hatasını düzeltmelidir ki başkasını düzeltebilsin.Bir kimseye usulünce ve seviyeyi aşmadan yüzüne karşı hata ve kusurunu ona söylemek lazımdır ki düzeltsin onu."İnadım inat, ben buyum, beni böyle bilin!" kabilinden aile huzuru beklenemez.Azıcıkta karşı tarafı muhatap alınmalıdır.Bazı ailelerde gizli kin sahibi olanlar vardır ki zayıf tarafı bulunduğunda birbirlerine veryansın ediyorlar.Bu şekilde içten pazarlılık insana bir kâr getirmez.Mert olmak lazımdır.Mertlik, doğruluk ve dürüstlük kadar güzel bir şey yoktur.Her yerde bunlar lazımdır.
Evlilikte iyi geçinmenin püf noktası şudur:Öncelikle eşler birbirlerine güzel bir şekilde hata ve kusurlarını anlatsınlar ki, onları düzeltmek için birbirlerine söz versinler. Vallahi o aileyi Allah'ın izniyle kimse yıkamaz.Karşılıklı hoşgörüler aileye huzur ve refah getirir. Tabii ki bu arada boşanmaların bir çok sebepleri de vardır ki bunların çözümü aslında kolay olduğu halde meseleyi, sırf geçinmemek niyetinde olup hep yokuşa sürenler vardır.Onların kendi aralarında ki bu geçinememezliliğin ana sebebi sevginin yok oluşudur.İnsan bir kimseyi sevdiği zaman onun ufak tefek hatasını görmezden gelir.Fakat aşırı ve lüzumsuz kıskançlıklar boşanmalara sebep olabiliyor.Herşeyi dengeli tutmak lazımdır.Eşler birbirlerine samimi bir şkilde güvenmeli ve asla ihanet etmemelidirler.Önce insan sevmeyi bilecek ki karşısından sevgi beklesin.Yoksa hep ben sevileyim diye bir fikir insanı pozitif sonuca götürmez.
Her yerde ve her zaman bir insan üzerinde ki kötü ahlakı yok etmek için çaba harcamalı ve artık kendisini sorgulamalıdır.
"Ben nasıl bir insanım..Karşımda ki kişi beni ne kadar seviyor, neden ben mutlu olamıyorum?.Acaba eşim beni anlamamak mı istemiyor, yoksa o beni sevmiyor mu,Ben onu gerçekten seviyor muyum?.Neden biz birbirimizle kavgalıyız niçin aramızda soğukluk var?.Eşim beni yoksa aldatıyor da mı bana öyle soğuk davranıyor" diye düşünmeli ama bazı hassas uç noktaları da irdelememelidir.Yani bir erkek başka bir kadını seviyorsa bu eninde sonunda meydana çıkacaktır.Bir erkeğin gözünü dışarıda olmaması için kadının bazı fedakarlıklara katlanması gerekir.Bir kadın asla üzerine bir kuma getirilmesini istemez.Lakin bu kadınların fıtratındandır.Eşini kıskanan bir kadın, erkeğine sahip çıkmalı ve onun gözünü doyurmalıdır.Erkek ise karısının kıymetini bilmeli ve onun iyiliklerini de asla aklından çıkarmamalı ve ona karşı asla nankörlük etmemelidir.Hülasa diyeceğim o kadar çok şeyler var ki şunlardır:
İYİ NİYET, SAMİMİ SEVGİ VE SAYGI, FEDAKARLIKLAR,DAİMA İFFETLİ KALMAK, EŞLERİN BİRBİRLERİNİN SIRLARINI ASLA DIŞARIYA SIZDIRMAMAK VE KENDİ HATA VE KUSURLARINDAN BİR AN EVVEL VAZGEÇMEYE ÇALIŞMAKTIR.KOCADA Kİ SORUMSUZLUKLARIN NETİCESİNDE AYRILIKLAR BOŞANMALAR OLMAKTADIR.HERKES SORUMLULUKLARI ÜZERİNDE TAŞIMALI VE KARŞILIKLI OLARAK BU YÜKÜ BERABERCE ÇEKMELİDİR.HUZUR VE MUTLULUK SABIRLA ELDE EDİLİR.AİLENİN BÜTÜN YÜKÜNÜ SADECE KADINA YÜKLEMEK İNSAFSIZLIKTIR.HERKES HADDİNİ BİLMELİDİR.BU ŞUURDA OLMALIDIR.BİLHASSA ERKEK DAHA ZEKİ VE AKILLI OLMALDIR Kİ HANIMININ KUSURLARINI ÖRTBAS ETSİN VE O AİLEYE DE BİR HALEL GELMESİN.UNUTMASINLAR Kİ KADIN, ERKEĞİN KÖLESİ DE DEĞİLDİR.SADECE HİZMETİSİDİR.ERKEK İSE KADININ NAMUS BEKÇİSİ VE ONU KORUYAN BİR KALKAN OLMALIDIR.ERKEK, KEM GÖZLERDEN HANIMINI KORUMALI VE KADIN İSE ERKEĞİNE ASLA İHANET ETMEMELİDİR.HER TÜRLÜ KEM SÖZLERDEN, GIYBETLERDEN DEDİKODULARDAN EMİN OLMALIDIR Kİ ARTIK O AİLE ÇATISI ASLA ÇATIRDAMAZ.
AİLE İÇİNDE BİLHASSA KADIN CÖMERT OLMALIDIR.ÇÜNKÜ GELEN MİSAFİRLERİ O AĞIRLAMAKTA, İKRAM HUSUSUNDA O ÖNCÜ OLMAKTADIR.ERKEK NE KADAR CÖMERT OLURSA OLSUN, KADIN EĞER ÇOK CİMRİ İSE O VAKİT O EVE MİSAFİR PEK GELMEZ.ZİRA KADININ CİMRİLİĞİ ERKEĞİN CÖMERTLİĞİNİ KAPATIYOR.ERKEK İSTEDİĞİ KADAR CÖMERT OLSUN YİNE KERAMET KADINDADIR.KADININ CÖMERTLİĞİ İSE ERKEĞİN CİMRİLİĞİNİN ÜSTÜNÜ KAPATIYOR.BU,AİLENİN BİLİNMEYEN SIRRIDIR.BUNU DIŞARIDAN PEK ANLAYAN OLMAZ.HERŞEY GÜLLÜK GÜLİSTANLIK ZANNEDERLER.OYSA EŞLERİDEN BİRİNİN CİMRİ OLMASI YİNE HUZURSUZLUĞU GETİRMEKTEDİR.
ALLAH'A SONSUZ ŞÜKÜRLER OLSUN Kİ EŞİM VE BEN ÇOK CÖMERT AİLELERDEN BİRİSİYİZ.ALLAH NE VERDİYSE MİSAFİRİMİZE ONLARI İKRAM EDERİZ.HELE DE BENİM EN ÇOK HOŞUMA GİTMEYEN BİR ŞEY VARSA O DA, EVE GELEN MİSAFİR 2-3 SAAT OTURUP LAKLAK EDİYORLAR FAKAT EVİN HANIMI ONLAR KALKIP GİDENE KADAR BİR ŞEY İKRAM ETMİYOR.TAM KALKACAKLARI SIRADA:
-"DURUN YAHU HEMEN KALKTINIZ BARİ BİR ÇAY YAPAYIM DAHEP BERABER İÇELİM" DEMESİ KADAR GÜLÜNÇ BİR ŞEY YOKTUR.YAHU MİSAFİRE İKRAM HEMEN OLMALI VE MUHABBET ONA GÖRE YAPILMALIDIR.BELKİ NE MALUM O MİSAFİR VEYA MİSAFİRLER AÇ OLARAK GELMİŞLERSE NE OLACAK?ONLARI AÇ MI GÖNDERMEK LAZIMDIR?MİSAFİRE AÇ MISINIZ DİYE DE SORULMAZ.SOFRA HAZIRLANIR ONLAR DAVET EDİLİR İCABET OLURSA ZATEN YENİLİR İÇİLİR.LAKİN BU İKRAM HUSUSU MİSAFİR AĞIRLAMANIN EN ÖNEMLİ GÖRGÜ KURALLARINDANDIR.DİNİMİZ MİSAFİRE İKRAM ETMEYİ TAVSİYE ETMİŞTİR.CİMRİNİN BU DİNDE YERİ YOKTUR.
EVET, ANLATILACAK ÇOK ŞEYLER VAR.BUNLARI BEN SİZE AİLEDE GEÇİNMENİN PÜF NOKTALARINI ANLATMAYA ÇALIŞTIM.LAKİN HER AİLENİN SÜLALEDEN KAYNAKLANAN BAZI GÜZEL ADET VE GELENEKLERİ VARDIR Kİ BUNLARI DA KABULLENMEK LAZIMDIR.KARŞILIKLI AİLELER BİRBİRLERİYLE İYİCE KAYNAŞMALI VE AKRABALIK TEMELLERİNİ SAĞLAM ATILMALIDIR.
Şimdilik bu kadar.Fazla yazdığımızda kimse okumak istemiyor.Lakin biz her ne kadar uzun yazsak da faydalı şeyler yazarız.Kimseyi bıktırmak da istemiyoruz.