Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Eğer doğruysa ben de inanmak istiyorum (1 Kullanıcı)

• Konuyu başlatan Zzzaman
  • Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Z

Zzzaman

Merhaba diyerek başlayayım. Benim bir yardıma ihtiyacım var. Bilgiye, konuşmaya, insanlara ihtiyacım var. Kendimi tanıtayım. 20 yaşındayım. Hem anne tarafından hem baba tarafından dinine bağlı bir aileden geliyorum. Ben de çocukluğumdan beri dinime bağlı biriydim. İmanım kuvvetliydi, her gece içten dualarım eksik olmazdı. Ailemin telkinleriyle Kuran'ı öğrendim, Yasin Suresi'ni de ezberledim. Reşitliğimden itibaren ebeveynlerimin kılmamasına rağmen dönem dönem 5 vakit namaz da kıldım. Cuma namazlarını nadir kaçırdım. Ailemden uzak üniversiteye başlayınca evde tek başıma düşünmeye çok zamanım oldu. Bir gün Türkçe bir sitede islamiyetin yalan olduğu ile ilgili yazılar gördüm. Şaşırdım tabi. "Bu nasıl bir site böyle? İslamiyetin yanlış olduğunu nasıl söylerler?" diye düşündüm. Merakla okumaya başladım. Okudukça site beni içine çekiyordu. Hiç düşünmediğim konularla karşılaşmıştım bir anda. Sitede birçok saçma önermeler de mevcuttu. Ama yazılan birçok kötü eleştiriye cevap veremiyordum. Genelde Kuran ayetleri vardı. Siteyi biraz okuduktan sonra sinirlendim. Siteyi kapadım. Dinde bilmediğim şeyleri böyle bir sitenin yorumlarıyla öğrenmemeliyim diye düşündüm. Müslümanım diyorum, buna göre yaşıyorum lakin inandığım dinin kitabında ne yazdığını bilmiyorum, anlayacağım şekilde 1 kere bile okumadım onu, inandığım kitabın tamamını okumadan buna inanıyorsam bu işte bir saçmalık vardır diye düşündüm. Gerçek müslüman değilim diye düşündüm. Sadece annem babam müslüman olduğu için müslüman olduğumu düşündüm. Ve Kuran'ı aldım, en baştan okumaya başladım. Bunu yapmayı zaten düşünüyordum uzun zamandır. Kuran'ı okudukça anlamadığım ayetler çıktı. İslamdan şüphelenmemi sağlayacak şeylerle karşılaştım. Bunları bir kenara not aldım. Kuran'ı biraz okuduktan sonra bunları araştırmaya başladım. Bazılarına Kuran lehine yanıtlar bulabildim. Ama bazı ayetlerde hala soru işaretleri vardı. Şüphelenmeme neden olan siteyi bir daha okumaya başladım. Daha önce sitede okumadığım ama benim Kuran okurken aklıma takılan bazı ayetleri o sitede de gördüm. O zaman orda yazılanların benim de bulabileceğim aşikar bilgiler olduğunun farkına vardım. Birkaç ay boyunca araştırmalarım devam etti. Hatta derslerim bile aksadı biraz. Zamanla müslüman değilim diyecek kıvama geldim. Çevremden çok az kişiyle paylaştım bunu. Paylaştıklarımdan bir tanesi benim gibi müslümanlıktan çıktı ki bunu yaptığıma pişman oldum. Diğer birkaç kişi de sorularıma yanıt veremedi. Bir seneden fazladır müslüman değilim artık. Allah'ın olduğuna inanıyorum, ateist değilim. Ama dine inanmıyorum.
Buraya yazmamın sebebi yardıma ihtiyacım olmasıdır. Büyük bir çoğunluğun müslüman olduğu bir toplumda, müslüman bir çevreyle bu şekilde yaşamak hiç kolay değil. Bu kadar kişi inanıyorken bir benim inanmamamı anlayamıyorum. O kadar kişinin yanılmış olması da saçma geliyor bana. Ama o kadar kişinin büyük bir çoğunluğunun da Kuran'dan bihaber, ebeveynleri müslüman olduğu için müslüman olduklarını biliyorum. Aklımda sorular var. Bana hoşgörülü davranacağınızdan emin değilim. Nerden yardım alacağımı da bilmiyorum. Bu forumda müslümanlarla bilgi alışverişi içinde tartışabileceğimi düşündüm. Hoşgörüyle karşılanacaksam aklıma takılan şeyleri sorabilirim sanırım.

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba...
Hoşgeldiniz...
Samimiyetle ,ciddiyetle fikir sancısı çekiyorsan...
Hakkı ve hakikati arıyorsan...
İnsan kafasıyla fare kafası arasındaki farkın düşünmek olduğunda hemfikirsek..
Buyur...
Akıllıca ve insanca...
Allahcc doru yola erişenlerden eylesin...

sınan_06

Kayıtlı Kullanıcı
ne demek kardeşim tabi hos goruyle karsılarız seni ''yaradılanı seveceksin yaradan dan ötürü''

TRHACKER

Kayıtlı Kullanıcı
kardeşim yazını çok üzülerek okudum rabbimizin varlığına inanıyorsun elhamdülillah fakat din konusu üzdü beni kuranı kerim imizide okumuşsun bak negüzel ama bu düşünceni anlamış değilim daha açık olursan yardımımız dokunabilir belki burada hoşgörü önpilanda kardeşim bunu unutma
besmele....selam....dua...emanet

ramora

Kayıtlı Kullanıcı
kardeşim o sitelere ben de göz attım. orada ayetleri didik edip bilimsel gerçekliliğe vurmak istemişler. rüzgarı Allah deil basınç farkı yapıyor gibi ifadeler vardı. fakat sorarım o basınç farkına sebep olan ne? şimdi her şeye bir sebep gösterecekler dünyadan. ama bu düzeni bu mucizevi planlamayı yapan ne rabbimiz.. hamd olsun.. gel gelelim islama.. ve Kur'an'daki mucize olayına.. islam biz inananların bu dünyada rahat huzurlu ve mutlu şekilde yaşayabilecekleri en güzel ve özel dindir. Ve kitabımız da nasıl yaşamamız gerektiğini anlatır bizlere. Kur'an'daki bilgilerin zaten bilindiği çok özel olmadığı gibi cümleler geçiyor oralarda. Rabbim kitabımızdaki ayetlerin bilinmediğini, bulunmadığını söylemedi ki bizlere. slogan tarzında yazılar var o sitelerde. akıl verdi gibisinden. evet rabbim akıl verdi. o bilimsel olayları buldurdu sonrada ayetlerinde tekrar karşımıza çıkardı ki inancımız artsın.. Tefsirlerdeki kelimeleri eleştirmişler onların hepsi çeviri bizim anlayabilmemiz için... asıl arapçasını bilsek de tam sindirebilsek keşke.. arapça çok zor bir dil.. ayrıca türkçe kelimelerle anlatılamayacak anlamı tam karşılamayacak kelimeler mevcut. özetle kardeşim... bence sen kalbini dinle... islamda bize emredilenlerin bizim için aslında ne kadar yararlı olduğunu düşün.. namaz, oruç, zekat hepsi dini boyut dışında şu dünyada bize ve vücudmuza çook yararlı.. tıpkı sünnetlerimiz gibi..
burada herkes hoşgörülü karşılar seni merak etme:) malum islam hoşgörü gerektirir... Allah'a emanet ol... bide o insanların konuşma biçimiyle bu sitedekilerinkini karşılaştırmanı istiyorum. buradaki huzuru tadabilmen adına.. onlar kibrli bir biçimde davranırken buradaki hoşgörüyü, mütevaziyi, kardeşiği tadabilmen farkedebilmen umuduyla=) hayırlı geceler

sınan_06

Kayıtlı Kullanıcı
ramora kardesımız cok dogru soluyo rabbim razı olsun kardesım buda bır ımtıhan dusunmen lazım.

TRHACKER

Kayıtlı Kullanıcı
kardeşimiz offline gözüküyor sanırım düşünmeye ihtiyacı var inşaallah bizler buradayken tekrar girerde sıkıntısını paylaşabiliriz

besmele....selam...dua.....emanet

Z

Zzzaman

Siz dine neden inanıyorsunuz? Yaratanın bir din getirdiğine, bizden ibadet istediğine, bizi ödüllendireceğine ya da cezalandıracağına nasıl emin olabiliyorsunuz? Diğer dinleri araştırdınız mı? Mesela ben Kuran'ı Allah'ın getirdiğine emin olamıyorum. Nasıl anlatsam ki...
Dünyada Kuran'ı yorumlayan farklı farklı mezhepler, imamlar var. Bir kitap için bu kadar farklı yorumlar olmasını anlamıyorum. Hangisi doğru? Bence her birey Kuran'dan ne anlıyorsa doğru olan odur. Sonuçta başka birilerinin ağzından öğrenmek riskli bi yöntem. Hiç değişmemiş bi kitap varsa en doğrusu ondan öğrenmektir.
Kuran'ı okuyup dini öğrenmeyi kabul ettim. ama kesin olarak müslümanlık kuralı diye bildiğimiz şeylerin Kuran'da olmadığını farkettim. Dini yaşarken birçok şeyi çevremizden gördüğümüz gibi yapıyoruz. Mesela büyük bir imamın söylediklerini kabul edip yapıyoruz. Bazı hadislere inanarak dini yaşantıyı uyguluyoruz. Abdest, namaz gibi ayrıntılar senelerdir insandan insana yayılarak bugüne kadar gelmiş. Gelene kadar da tabi ki bazı toplumlarda ufak ufak değişmiş.
Müslümanlığı yaşayabilmek için hadisler mecburi gözüküyor. Kuran'a inansak bile hadislerin doğruluğuna nasıl inanacağız? "Belli başlı büyük hadis kitapları var." diyeceksiniz. Sonuçta imanın şartlarında hadis kitaplarına iman diye bi şey yok. Uydurma hadis kitapları bile çıkaranlar olmuş. Uydurma hadis kitaplarının bile olduğu bir dünyada 1500 sene öncesinin olaylarını anlatan bir kitaba nasıl bu kadar güvenebilirim ki? O büyük hadis kitabı kime göre güvenilir? Din yaşantısı açısında Kuran'ın eksik olduğunu düşünüyorum.

ramora

Kayıtlı Kullanıcı
aman Allah ım o sitelerde neler var! rabbim affetsin.. Allah yazısı üzerine çarpı atmışlar... =( kardeşim insanlara bakarak islamı anlayamayız.. çünkü insan bu. nefsi var, şeytanı var.. çook hatalar var.. başka birilerinin ağzına çok bakmamalıyız bu yüzden.. ben şahsen kendi adıma rabbimin beni koyduğu bu dünyada nasıl yaşamam gerektiğini anlatan bir rehber olarak bakıyorum kitabıma. o kitabın değişmediğine de elhamdülillah inanıyorum.. peygamber efendimiz hakkındaki fikirlerini merak ediyorum? ona inanıyor musun? peygamber efendimiz Kur'an ahlaklıydı.. namaz, abdest onunla birlikte geldi bu zamanlara kadar.. he namazın şekilleri farklı oluyor mezhebe göre.. bence biraz da niyetle alakalı elini nasıl koyduğunun detayı bi yere kadar önemli. sen rabbine gitmek istiyorsan gidersin.. namaza inanıp onu sevdikten sonra gerisi önemli değil..

TRHACKER

Kayıtlı Kullanıcı
Siz dine neden inanıyorsunuz? Yaratanın bir din getirdiğine, bizden ibadet istediğine, bizi ödüllendireceğine ya da cezalandıracağına nasıl emin olabiliyorsunuz? Diğer dinleri araştırdınız mı? Mesela ben Kuran'ı Allah'ın getirdiğine emin olamıyorum. Nasıl anlatsam ki...
Dünyada Kuran'ı yorumlayan farklı farklı mezhepler, imamlar var. Bir kitap için bu kadar farklı yorumlar olmasını anlamıyorum. Hangisi doğru? Bence her birey Kuran'dan ne anlıyorsa doğru olan odur. Sonuçta başka birilerinin ağzından öğrenmek riskli bi yöntem. Hiç değişmemiş bi kitap varsa en doğrusu ondan öğrenmektir.
Kuran'ı okuyup dini öğrenmeyi kabul ettim. ama kesin olarak müslümanlık kuralı diye bildiğimiz şeylerin Kuran'da olmadığını farkettim. Dini yaşarken birçok şeyi çevremizden gördüğümüz gibi yapıyoruz. Mesela büyük bir imamın söylediklerini kabul edip yapıyoruz. Bazı hadislere inanarak dini yaşantıyı uyguluyoruz. Abdest, namaz gibi ayrıntılar senelerdir insandan insana yayılarak bugüne kadar gelmiş. Gelene kadar da tabi ki bazı toplumlarda ufak ufak değişmiş.
Müslümanlığı yaşayabilmek için hadisler mecburi gözüküyor. Kuran'a inansak bile hadislerin doğruluğuna nasıl inanacağız? "Belli başlı büyük hadis kitapları var." diyeceksiniz. Sonuçta imanın şartlarında hadis kitaplarına iman diye bi şey yok. Uydurma hadis kitapları bile çıkaranlar olmuş. Uydurma hadis kitaplarının bile olduğu bir dünyada 1500 sene öncesinin olaylarını anlatan bir kitaba nasıl bu kadar güvenebilirim ki? O büyük hadis kitabı kime göre güvenilir? Din yaşantısı açısında Kuran'ın eksik olduğunu düşünüyorum.

kardeşim elimden geldiğince sorularına sırayla cevap vermeye çalışacağım

1--dinimize inanma sebebimiz yaradanımıza bağılılımız
2--kuranı kerim ve hadislerde ödül ve cezalar örnek verilmiştir buradan inanıyoruz
3--evet diğer dinleride araştırdım ama en mantıklısı bizim dinimiz
4--kitabımız rabbimiz tarafından gelmiştir bu tartışılamaz çünkü kitabımızda ahir zamanda olacak şeyler yazmaktadır ve kaç asır öncesinde yazılmıştır ve şuan ahir zmanda gerçekten bu örneklerin çoğunu yaşamaktayız
5--eğer ki imamlarımızın yorumlarına kafa yormuyorsan kitabımızın kendisini yorum olmadan sade oku
6--tam hatırlayamıyacağım fakat bir ayette efendimiz ile ilgili şeyler yazıyor ve bizimde efendimize inanmamız emrolunuyor
7--evet imanın şartlarında hadis kitaplarına inanmak yok fakat kitaplara inanmak var yani sadece kuranı kerim ile sınırlı değil bunun içinde hadis kitaplarıda var
8--evet uydurma hadis kitapları malesef mevcut fakat bunlarda apaçıktır ki sapık kişilerin alay konusudur bunlara kanmayalım
9--haşa kuranın eksik olduğunu düşünme kardeşim lütfen bu çok vebal altında bırakıcı bir olaydır

besmele...selam...dua....emanet

Z

Zzzaman

kardeşim o sitelere ben de göz attım. orada ayetleri didik edip bilimsel gerçekliliğe vurmak istemişler. rüzgarı Allah deil basınç farkı yapıyor gibi ifadeler vardı. fakat sorarım o basınç farkına sebep olan ne? şimdi her şeye bir sebep gösterecekler dünyadan. ama bu düzeni bu mucizevi planlamayı yapan ne rabbimiz...(...)Tefsirlerdeki kelimeleri eleştirmişler onların hepsi çeviri bizim anlayabilmemiz için... asıl arapçasını bilsek de tam sindirebilsek keşke.. arapça çok zor bir dil.. ayrıca türkçe kelimelerle anlatılamayacak anlamı tam karşılamayacak kelimeler mevcut.(...)
Evet, sana hak veriyorum. Kuran'ı bilimsellik açısından incelemişler, saçma olmuş. Ve peygamberlerin mucizelerini "Bakın böyle bir şey olabilir mi? bilim dışı..." diye anlatmışlar. Zaten adı üstünde. Mucize. Mucizelerin bilimsel olarak açıklanamaması gerekir zaten.
Fazla sayıda Kuran meali var. Ve bu da bir Türkün Kuran'ı anlamasını zorlaştırıyor. Çünkü mealler arasında bazı ayetlerde gerçekten farklı farklı anlamlar çıkıyor.

can kırıkları

Kayıtlı Kullanıcı
sana misal vereyim en büyük ödül cennettir eğer inanmıyosan bu dünya sana cennet diyosan ....bilki cennet bu dünyaya benzemez orda aklındaki yanında isteğin karşında aniden oluverir ama bu dünyada değil.....şüphesiz ki rabbimiz bize en güzel yolu tavsiye ediyor şu yoldan git ama sapma sapanlarla olma diyor yani yolun din yolu ayrılan yere gitme diyor.......ben şüphelendim sizden kardeşim madem yasin-i şerifi ezberledim diyosun ayetler apaçık ortada.....

Z

Zzzaman

...peygamber efendimiz hakkındaki fikirlerini merak ediyorum? ona inanıyor musun? peygamber efendimiz Kur'an ahlaklıydı.. namaz, abdest onunla birlikte geldi bu zamanlara kadar.. he namazın şekilleri farklı oluyor mezhebe göre.. bence biraz da niyetle alakalı elini nasıl koyduğunun detayı bi yere kadar önemli. sen rabbine gitmek istiyorsan gidersin.. namaza inanıp onu sevdikten sonra gerisi önemli değil..
Peygamberin olduğunu biliyorum tabi ki. Ama onun Allah'ın dinini anlattığına inanmıyorum. İnansam zaten müslüman olurdum.

TRHACKER

Kayıtlı Kullanıcı
Peygamberin olduğunu biliyorum tabi ki. Ama onun Allah'ın dinini anlattığına inanmıyorum. İnansam zaten müslüman olurdum.

allahına kurban olduğum ayetleri okudun madem orada efendimizin yolundan gidlimesinin emrolunmasıyla karşılaşmadınmı

can kırıkları

Kayıtlı Kullanıcı
yazıların çok çelişkili:a10::a40: kardeşim rabbim kolaylık versin size allah'a emanet olun..hayırlı geceler

sınan_06

Kayıtlı Kullanıcı
eger kurana inanmıyorsan kuranda gecen kavimlerin helak olusuna da inanmıyorsun sen demekki halbuki gunumuzde helak olan kavimlerin yerlerini tespit edip kazı yapıldıgında yerin altından bir şehir çıkıo ve taslasmıs ınsanlar bulunuyor ve bu kuranda 1500 sene once belirtilmişdir.

Z

Zzzaman

...
7--evet imanın şartlarında hadis kitaplarına inanmak yok fakat kitaplara inanmak var yani sadece kuranı kerim ile sınırlı değil bunun içinde hadis kitaplarıda var
...
9--haşa kuranın eksik olduğunu düşünme kardeşim lütfen bu çok vebal altında bırakıcı bir olaydır

besmele...selam...dua....emanet
Soruları numaralandırman güzel olmuş. Teşekkürler! :)
7. Kardeşim, kitaplara imanın içinde hadis kitaplarının olduğuna emin misin? Kitaplara iman derken ben onun ilahi kitaplara işaret ettğini düşünüyordum. Yani sadece Allah'ın kelamı olan kitaplara...
9. Bazı cümlelerim sizi rahatsız edebilir. Oldukça saygılı yazmaya çalışıyorum. Ama sonuçta bir fikir ayrılığı var, bu kaçınılmaz biraz. Yine de rahatsız edici ifadelerim olursa özürdilerim.

sınan_06

Kayıtlı Kullanıcı
kardeşim bak kuran senin gibi inanmayanları nasıl belirtmiş....

BAKARA (171) : İnkar edenleri imana çağıran (peygamber) ile inkar edenlerin durumu, bağırıp çağırmadan başka bir şey duymayan hayvanlara seslenen (çoban) ile hayvanların durumu gibidir. Onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Bundan dolayı anlamazlar.

ramora

Kayıtlı Kullanıcı
Kardeşim rabbimin varlığına inanıyorsunuz ne güzel=) o zaman bir düşünün.. bu sıkıntılarla dolu dünyaya geldik.. rabbim yaratıcımız bizi öylece ortada bırakır mı? hayır! bunun için asırlar süren zaman zarfında birçok şekilde yanımızda olmuş.. hamd olsun... önyargısız ve dünya rehberi olarak baktığınızda göreceğiniz en güzel rehber Kur'an'dır.. ve en güzel din dolayısıyla islamdır. çünkü islam Kur'an'a imn ve uyum gerektirir. orada yazılı olana göre yaşayan bir insan hem uzun ömürlü, sağlıklı olur hem de mutlu ve huzurlu.. neden islam sorusunu siz kendiniz de apaçık bulursunuz kardeşim... ödül, cennet bahsine gelince... ien başa bakmalı.. şeytan Hz. Havva annemizle Hz. Adem babamızı kandırdı.. ve bizleri aşağıladı. bizim hepimizi bu şekilde rabbimize karşı mahcup düşüreceğine ant içti.. rabbimiz bize güvendi ve şeytanın isteği üzerine bu sınav alanına geldik.. bir nevi şeytanla yarışıyoruz.. iyi kötü savaşı.. çizgi filmler de bile kötülerin ve iyilerin bir ödülü vardır. en basitinden kötüler dünyadan gider iyiler mutlu ve huzurlu olur.. orada da o sınav sonucu alanında da kazanalar cennete kaybedenler cehenneme gidecek.. insanların dini yaşayış biçimine bakmadan Kur'an'ın yaşayış biçimini düşünmenizi istiyorum.. he o sitedekiler de hani ayetlerin önceden bilindiğini söylemişler.. sorarım.. firavunun bulunacağını hatta 3000 yıl sonra bilime meydan okurcasına çürümeden bulunacağını o isim verdikleri DÜŞÜNEN! insanlar biliyor muydu? o mucizeler zaten bir ödüllendirmenin olduğunun açık örneği.. kardeşim bu sınav ve şeytanla yarış sahasında tekrar islama en güzel yaşam yoluna dönmeniz dileklerimle.. insanlarımız ne yazıkki cahil insanların yobaz hareketlerini islamla bütünleştirip islamdan soğutuyorlar.. ama gerçekler ortada.. rehberde açık.. insanlardan islam öğrenmemeliyiz.. kitabımızdan öğrenmeliyiz.. her şeyin hayırlısı kardeşim.. =) rabbim yar ve yardımcın olsun... :)

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
NECİP FAZIL ÜSTADDAN..
-KİMSE KASDEDİLMEMİŞTİR...

İspat

Kâfir - Bana herşeyden evvel Allah'ı ispat etmeye çalışır mısınız?
Mümin - Size Allah'ı değil, sizi ispat etmeye çalışmak daha yerinde bir cehd olur. Sizi, yani ruhunuzdaki idrak mekanizmasının sefaletini ispat...

Kâfir - İşe hakaretle mi başlayacağız?
Mümin - Asla! Bazı dik kelimelerime karşı sabretmeye alışacaksınız. Nitekim benim sabrım sizinkinden büyük... Bir müminin küfür karşısında sabrı ne demek? Eğer gayemiz hakikate ulaşmaksa, en sert ve haşin tahlil raporlarına göğüs germek lâzım... Fikir ve hakikat, hatır ve gönül dinler mi?
Kâfir - Buyurun efendim, dinliyorum!..
Mümin - Büyük bir velîye, büyük bir zahir ehli demiş ki: "Ben Allah'ı binbir delille ispat eden adamım!" Velî de şu cevabı vermiş: "Demek senin Allah'tan binbir şüphen var!" Genç balıklar, ihtiyar balığa sormuşlar: "Kuzum, su diye birşeyden bahsediliyor. Göstersene şunu bize!.." İhtiyar balık cevap vermiş: "Siz ondan başka bir şey gösterin ki, ben de size onu gösterebileyim." İşte Allah'ın hakikati böyledir. Hem herşeyde O, hem de gösterilemez. O'nu bedahet duygusu görür. İman tam olduğu zaman ispatı kovar ve kendi başına kalır.
Kâfir - Güzel şiir...
Mümin - Ah, siz şiirin de ne demek olduğunu bir bilseniz! Şiir de hakikatin, yıldırım gibi çevik bir metodla aranmasından başka bir şey değildir.
Kâfir - Bu da güzel bir şiir...
Mümin - Fakat sizin inat ve istihzanızda hiçbir şiir yok... Dinleyin! Allah, insan için namütenahi sâf ve o nispette karışık bir bedahettir... Bu işin kuru akıl metodlariyle ispat edilecek hiçbir tarafı mevcut değil... Tıpkı mimarlıktaki (Akustik) buluşu... Hesap ve hendeseyle çalışılır, fakat sanatla bulunur. Her hesap yerine gelir, fakat yankı doğmaz. Derken hiçbir şey yapılmaz da kubbenin altı çınlamalarla dolar. Büyük bir mimar bunun için diyor ki: "Akustik işi mayoneze benzer; ya tutar, ya tutmaz ve nasıl tuttuğu, niçin tutmadığı bilinmez." Allah'a derin bir ruh feyziyle inananlar, kulunu kendisine inandıranın da bizzat Allah olduğunu bildikleri için, ispata fazla iltifat etmezler. Bu bir bedahet meselesidir; ruhunda bir his anteni olana ne mutlu, olmayana da ne yazık!..
Kâfir - Sanki ispat mı etmiş oldunuz?
Mümin - Belki ispatın bir zaaf olduğunu ispat ettim. Belki ispat gayretinin bir o kadar şüphe davet ettiğini ispat ettim. Allah'ın akıl üstü bir melekeyle bulunduğuna ve bu melekenin akıldan senet istemeye tenezzül etmediğini ispat...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt