selamün aleyküm kardeşim.beni yanlış anlamayın lütfen.ben kendi fikrimi söyledim.eğer çocuklarınızda sağlık açısından bir problem yoksa söylediklerim geçerlidir.bakın ben 15 yaşına kadar çok yemek seçtim.annem ve babam üstüme titriyordu.ah kızım niye yemiyorsun çok zayıf demeleri benim yemek yeme isteğimi kırıyordu ve onların bana bu kadar düşkün olması hoşuma gidiyordu.en sevdiğim yemekleri sırf naz olsun diye yemediğimi bilirim.yemek yiyince ilgileri azalıcak gibi gelirdi bana.amasonradan canıma tak etti yemeye başladım:Kaslında annemlerin bilmediği birşey vardı.bizim kız bunu yemez ,sevmez dedikleri yemeği ben onlar görmeden yerdim aslında:Kyani güzel kardeşim bunları yaşayan bir çocuk olarak anlattım.
Aslında olay ne biliyormusunuz;
olay anne-babaların çocuklar üstünde beklentilerinin normalin üstünde olması,abatması,kuruntu yapmaları.ve bunu çocuk algılayabiliyor.bunuda kendine göre kullanmaya çalışıyor.
6 aylık bebeğinizin yemek seçmemesi çok doğal inanın.yeni tatlar ona itici gelebilir.herşeyden tattırın.1-2 tatlı kaşığı beğenmezse katiyen ısrar etmeyin daha sonra 1 kaşık yine deneyin.süt içiyorsa onun içine limon sıkın,meyveli yoğurt yine aynı şekilde katiyen hazır almayın.bakın benimki büyüdü ama 7 yaşına kadar hazır meyve suyu,hazır yoğurt nedir bilmezdi.evde yapın mevsimine göre meyve koyun içine.acele etmeyin ama.
19 aylık çocuğunuz biraz daha farklı.kendisinin yemek yemesine izin verin.kendi çatalı olsun,bırakın döksün.genellikle çocuklar bu zamanda pimiş sebzeleri sevmezler çiğ olarak hoşlarına gider.ya ne bilyim bir bardağa limon suyu doldurun salatalık ve havuçu uzun uzun kesin bardağın içine doldurun hoşuna gidicektir.
bide tabağına çok yemek koymayın çocuğa itici gelebilir.az koyun mesela 3 yemek kaşığı.ve umarım çikolata,cips,abur cuburla tanışmamıştır çocuğunuz.hani misafirliğe geleler çocuklara abur cubar getirirler.ben herkesi uyarmıştım.ya hayret ediyorum 1 - 1.5 yaşındaki çocuğun elinde çikolata,cips,ne bilyim şeker.ne kadar geç tanışırsa o kadar iyi.
mesela benim kızım köfte falan sevmezdi.kırmızı et yani.hiç dert etmedim.aslında 6 aylıktan itibaren başlaması gerek.ama ben çorbasını içine katıyordum anlamıyordu.çorbayı mutlaka et suyuyla yapardım.sebze yemiyorsa çorbaya katıp robottan geçirin özellikle pırasa ve maydonoz.bulgur ve yeşil mercimekte kırmızı et te olan vitamine sahiptir.mesela bir ara yoğurt yemedi tam 2 yıl ama hiç üzülmedim çünkü aynı vitamini sütten,yumurtadan veya peynirden alıyordu.büyük oğlunuzla yemeği beraber hazırlayın.pilava (gülmeyin ama)zeytinden göz yapın maydonoz bırakın o eline alsın dokunsun.
önemli olan herşeyi yemek yemek değildir.aynı vitamine sahip gıdalardan sevebileceği gıdaları seçin.kızım büyüdü kaç öğün yediğini sormuşsun.9 yaşında.önemli olan yemek alışkanlığını zevkli hale getirmek.sabah 8 de kahvaltı,saat 10.30 gibi meyve.saat 12.de çorba yiyip okula gider.akşam yemeğini yer ama tek çeşit.2 çeşit yemek yemez zorlamıyorum.pilavın üstüne kıymalı bezelye koyarım alın size 2 çeşit yemek .ekmek pek sevmez ama dert etmiyorum çünkü halen bile çorbaların içine bayat ekmekleri kurutup robottan geçirip çorbaya koyarım.ya kardeşim anlıcağın pek gözünde büyütme olurmu sakın üzülme unutma ısrarcı olmak yok.