Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA.. (4 Kullanıcı)

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
Sual: İhtiyaç halinde sol el ile iş yapmakta mahzur var mıdır?
CEVAP
Sağ ve sol eli de, faydalanmamız için yaratan Allahü teâlâdır. Peygamber efendimizin iyi işlere sağdan başlaması, giyim kuşam, yiyip içmek gibi âdetlerine Sünneti zevaid denir. Bunları unutarak veya bir özürle terk etmekte hiç mahzur yoktur. Özürsüz yapmak da mekruh olmaz, ancak sünnete uyulmamış olur. Zevaid sünnetlere de uymak büyük nimettir.


Sual: Kimya - i saadet kitabından naklen Tam İlmihalde, (Parmağında altın yüzük takılı kimsenin bulunduğu sofraya oturmamalı ve camideki safta, böyle birisi yanında namaz kılmayıp, ikinci safa kaçmalı, başka haramları kullananlardan da böyle uzaklaşmalıdır) deniyor. İtikadı bozuk, bidat ehli olanlardan da uzak durmak gerekir mi?
CEVAP
İtikadı bozuk olmak veya bidat sahibi olmak büyük günahtır.
İmamı Rabbani hazretleri (İyi biliniz ki, bidat ehli ile konuşmak, kâfirle arkadaşlık etmekten, kat kat daha fenadır. Bidat ehlinden yılandan, canavardan kaçar gibi kaçmak gerekir) buyurdu. Çünkü hadis-i şeriflerde, (Bidat ehlinden kaçın, onlara selam vermeyin, onlarla birlikte bulunmayın, birlikte yiyip içmeyin, cenazelerine gitmeyin, onlarla birlikte namaz kılmayın) buyuruluyor.

Fitne çıkarmak haramdır. Fitne çıkacaksa onlara selam verilir, ihtiyaç kadar yanlarında oturulur, beraber namaz kılınır.


Sual: Bidat hakkında Resulullah, (Bidat ehli benden değildir. Onlarla cihad kâfirlerle cihad gibidir. Bidat ehli Cehennemin köpekleridir) buyuruyor. Kibir için de, (Zerre kadar kibri olan Cennete girmez) buyuruyor. Cenabı Hak da, (Kibirlenene, hiç acımam, çok acı azap ederim) buyuruyor. Bu ikisi diğer günahlardan niye daha büyüktür?
CEVAP
Kibrin diğer günahlardan daha büyük olmasının sebebi şudur:
Büyüklük ancak Allahü teâlâya mahsus iken, kulun kibirlenmesi, bir kölenin hükümdarın tacını başına geçirerek onun tahtında oturup hükmetmesine benzer. Hükümdarın bir emrini yapmayarak suç işlemekle, hükümdarlığına sahip çıkmak, onun tahtına oturup emirler vermek arasında elbette büyük fark vardır. İşte kibirlenmek, Allahın emrini yapmamak gibi bir suç değil, bizzat ilah olmak gibi büyük suç oluyor.

Allahü teâlâ ilim gibi, kudret gibi sıfatlarından kullarına az da olsa ihsan etmiştir. Fakat yalnız üç sıfatı kendine mahsustur. Bunlar, Kibriya, gani, yaratmak. Bu üç sıfatı hiç kimseye vermemiştir. Kibriya, büyüklük, üstünlük demektir. Bunun için kibirlenmek, Allahü teâlânın hakkına tecavüz etmek olur. Gani olmak, başkalarına muhtaç olmamak, her şey Ona muhtaç olmak demektir. Yaratmak, yoktan var etmektir. Kul bu üç sıfata sahip olmaya kalkarsa en büyük günahı işlemiş olur.

Bidatin diğer günahlardan daha büyük olmasının sebebi şudur:
Günah işleyen kimse, Allahın emrine karşı gelmiş olur. Fakat bidat çıkaran kimse, niyeti ne kadar iyi olursa olsun, Allahın bildirdiği hükümleri beğenmeyip yeni hükümler koymaya, bizzat dinin sahibi olmaya çalışıyor. Yani Allah adına hareket ediyor, hatta Allahın koyduğu hükümleri beğenmeyip kendi görüşünü din olarak bildiriyor. Yani kendisini hüküm koyucu ilah olarak görüyor. Bu bakımdan diğer bütün günahlardan daha büyük günah işlemiş oluyor.


Sual: Bir yere girerken sağ ayakla mı, sol ayakla mı gireceğimizi tam bilemiyoruz. Mesela asansöre binerken, inerken hangi ayakla girip çıkmalıyız? Alış veriş mağazalarına girip çıkarken, otobüslere, trenlere, vapurlara binip inerken, iş yerimize girip çıkarken, evin içinde odalara girip çıkarken. Hutbede minbere çıkıp inerken. Bir ölçü verseniz mesele kalmaz.
CEVAP
Ölçüsü şu: Girilecek yer şu üç şeyden başka türlü olamaz:
1- Girilen yer, [Cami, Müslümanın evi gibi] daha kıymetli olur. Kıymetli yerlere girerken, sağ ayakla girilir, sol ayakla çıkılır.

2- Girilen yer [Hela, kumarhane gibi] daha kıymetsiz olur. Kıymetsiz yerlere girerken, sol ayakla girilir, sağ ayakla çıkılır.

3- Girilen yer [Bir odadan ötekine girmek, taksiye binmek, dükkanlara girmek gibi] mubahtır. Mubah olan yerlere sağ ayakla girilir, sağ ayakla çıkılır.


Sual: Bazılarının sünnet diye işlediği işlere, diğerleri bidat diyor. Kiminin bidat diyerek sakındığı şeylere bazıları da sünnet diyor. Bidat nedir?
CEVAP
Bidat konusu, Müslümanlığı yaşayanları yakından ilgilendiren bir konudur. Dediğiniz gibi bir kısım müslümanların sünnet diye işlediği işlere, bazı müslümanlar bidat diyor. Kiminin bidat diyerek sakındığı şeylere bazıları da sünnet diyor. Adam sünnet diye iki karış sakalını uzatıyor. Kimi de sünnet diye yüzünde yarım parmak kadar kıl bırakıyor. Bunların hangisi sünnet veya bidat?

Bidati sünnet diye işlemek haramdır. Müezzinin farza başlarken okuduğu üç ihlas sünnet mi bidat mi? Müezzinin tesbihlere komut etmesi nedir? Namazlardan sonra Âyetel kürsi yerine salâten tüncina okumak bidat midir? TVdeki imama uyup namaz kılmak, teybe ezan okuyup bunu her vakitte ezan olarak dinlemek ve ilahileri, mevlidleri herhangi bir çalgı aleti ile çalmak bidat midir? Anneler babalar günü tertip etmek yaş günü tertip etmek bidat midir? Evliya kabirlerine gidip onlardan yardım istemek bidat midir? Ölünün yedinci, kırkıncı, elliikinci gecelerini yapmak bidat midir? Ağaçlara bez bağlamak, nazar boncuğu takmak bidat midir?

Sünnet olduğu halde bidat olarak bilinen veya bidat olduğu halde sünnet gibi işlenen çok şeyler vardır. Hepsini saymaya lüzum yoktur. Genel kaide bilinirse, hepsinin cevabını kendimiz verebiliriz.

Bidat, sonradan çıkarılan şey demektir. Bunlar ya âdette olur veya ibadette olur.

Âdette bidat, sevap beklenilmeden, dünya menfaati için yapılan şeylerdir. Âdette bidat, bir ibadeti bozmazsa veya dinin yasak ettiği bir şey değilse günah olmaz. Âdette olan bidat, ceket, pardesü giymek, çay ve kahve içmek gibi dinin yasak etmediği bir şey ise, günah değildir. Peygamber efendimiz, papaz ayakkabısı ve kolları dar Rum cübbesi de giymiştir. Fen bilgileri ve fen aletleri, fen işleri dinde bidat değildir. Bunları faydalı yerlerde kullanmak günah değildir. Fenni buluşlara sahip çıkmak, dinimizin emridir. Çünkü (İlim Çinde de olsa alın! Fen ve sanat, müminin kaybettiği malıdır. Nerede bulursa alsın) hadisi şerifleri, kâfirlere uymayı değil, fenni onlarda bile olsa, arayıp bulmayı emretmektedir.

İbadette bidat, Peygamber efendimizin ve dört halife zamanında bulunmayıp da, dinimizde, sonradan meydana çıkarılan, uydurulan inanışlara, sözlere, işlere, şekillere ve âdetlere denir. İbadetlere bidat karıştırmak büyük günahtır. Hadis-i şerifte, (Her bidat sapıklıktır ve sapıklık yapan da Cehennemdedir) buyuruldu. İbadete bidat karıştırmak, Allahü teâlânın bildirdiği dinde noksanlık bulmak, koyduğu hükümleri beğenmemek, dini değiştirmek olur. Kâfirlerin ibadet olarak yaptıkları şeyleri müslümanların yapması caiz olmaz. Mesela papazlar, ibadet için zünnar kuşanır, haç takar. Müslümanların, böyle yapması küfür olur.

Bizden olmayanlar
Peygamber efendimizin, (İbadetleri bizim gibi yapmayanlar, bizden değildir) sözünü düşünerek, ibadetlere ilave ve çıkarma yaparak dini değiştirmekten çok sakınmalıdır! Dini kuran biz değiliz ki, değiştirme yetkisi bizde olsun! İtikad ve ameldeki bid’atten de çok sakınmalı. Hayhuy edenleri veya (Kuranla amel etmiyorsunuz, ben de bu Kuranı yere atıyorum) diyerek Mushaf-ı şerifi halkın üzerine atan, sonra para toplamak için ağlayan kimseleri görüp de, bu bidat sahiplerini iyi müslüman sanmamalıdır. Çünkü Peygamber efendimiz, (Bidat işleyene şeytan çok ibadet yaptırır. Onu çok ağlatır) buyurmaktadır.

Şimdi bir şeyin bidat olup olmadığını bilmek için genel bir kaide verelim:
Sünnet olmayan bir şeyi sünnet diye işlemek bidattir. Mesela aşure günü sünnet sanarak aşure pişirmek bidattir. Sünnet olmadığını bilerek, o gün bir tatlı yapmak niyetiyle aşure pişirmek bid’at olmaz, sevap olur. Sakalın sünnet ölçüsü dudaktan itibaren bir tutamdır. Sünnet diye bunu kısa yapmak bidat olur. Çünkü sünneti değiştirmek haramdır. Bu kaide öğrenilince, öteki bidatleri de bilmek çok kolay olur. Mesela ezanın hoparlörle okunmasının sünnet olmadığını bilmeyen yoktur.


Sual: Bir yazar 'Türkçe hutbe okumak bidattir. Ancak güzel, edebi bir Türkçe ile okunursa bidatı hasene olur. Böyle bir hutbeyi Çince bile olsa dinlerim' diyor. Bir başka yazar da, 'Cırtlak sesli müezzinlerin vakitli vakitsiz hoparlör ile ezan okumaları bidattir. Güzel okuyan, bir müezzinin sesi, kasete alınır, bu kaset bütün camilere bağlanırsa, bidatı hasene olur.' diyor. Bidatı hasene nedir?
CEVAP
Resulullah ve Onun dört halifesinin zamanlarında dinde olmayan bir inanışı, bir işi, bir sözü ortaya çıkarmak ve böyle bir bozukluğu yaymak ve bundan sevap beklemek yasak edilen bid'at olur.

Yiyip içmek, giyinmek gibi zamanla değişen âdetler, bir ibadeti bozmadıkça veya dinin yasak ettiği bir şeyi işletmedikçe yasak edilen bidat olmaz. Mesela kaşık çatal kullanmak günah değildir.

İbadetlere bidat karıştırmak büyük günahtır. Hadisi şerifte buyuruldu ki:
(Bidat ehlinin namazı, orucu, haccı, cihadı, farz ve nafilesi kabul olmaz, yağdan kılın kolayca çıktığı gibi dinden çıkması kolay olur.) [İbni Mace]

İslam âlimleri, bidati, (Bidatı hasene ve bidati seyyie diye ikiye ayırmışlar, mektep, kitap gibi sonradan yapılan şeylere (bidatı hasene) demişlerdir.

İmamı Rabbani hazretleri buyurdu ki:
Mekteb, kitap gibi dinin izin verdiği faydalı şeylere bidat dememeli, Sünneti hasene, yani iyi iş demelidir. Bidatler, nurlu, parlak, faydalı görünseler de, hepsinden kaçınmak gerekir. Hiçbir bidatte fayda yoktur. Bugün kalbler karardığından, bazı bidatler güzel görünse de, Kıyamette hepsinin zararlı olduğu anlaşılacaktır. (Her bidat sapıklıktır) hadisi şeriftir. [Kuranı kerimde, (Bazı şeyleri faydalı sanıp seversiniz, halbuki o şeyler sizin için zararlıdır) buyuruldu. (Bekara 216)]

İbni Abidin hazretleri, (Hutbeyi, arabiden başka dil ile okumak, başka dil ile iftitah tekbiri almak gibi tahrimen mekruhtur) buyurdu. Hindistan âlimlerinden Muhammed Viltori hazretleri de (Hutbelerin bir kısmını bile arabiden başka dil ile okumak bidattir) buyurdu. [El edille]

Eshabı kiram ve Tabiin-i izam, bidat işlememek için, Asya ve Afrikada, hutbeleri hep arabi okudu. Halbuki, dinleyenler arabi bilmiyordu. Bunun için, Osmanlı âlimleri, 600 yıldır, hutbelerin, kabul olmayacağını bildikleri için, Türkçe okunmasına izin vermediler. Cuma vaazları koydular. Bu vaazlar, namazdan önce veya sonra, hutbenin manasını anlatırdı. Hutbe böylece öğrenilirdi.

Namaz kılan imamın filmi çekilse, imam yerine bu görüntüye uyulsa, caiz olmaz. Bunun gibi, ezan okuyan müezzinin filmini videoya alıp, videodan ezan okutturmak da caiz olmaz. Çünkü TV ekranındaki resim, müezzinin kendisi değil, görüntüsüdür. TVdeki ses de, müezzinin bizzat kendi sesi değil, benzeridir. İki ayrı şey, birbirine çok benzese de, aynı değildir. Mesela Ali ile ikiz kardeşi Veli, birbirine çok benzese de, ayrıdır. Bir insanın resmi, kendisinin tam benzeridir, aynısı değildir. Resmin gözü yırtılsa, sahibinin gözüne zarar gelmez. Bir kişi aynaya baksa, aynadaki görüntü, bakan kişinin resmidir. Bu resim bakanın kendisi değil, benzeridir. Ayna kırılsa, bakana bir şey olmaz.


Sual: Bidatlerin hepsi haram mıdır?
CEVAP
Mekruh olanı var ve küfür olanı da vardır
.

Sual: Müsafeha ettikten sonra eli yüze sürmek bidat mi?
CEVAP
Evet.


Sual: Kuran okumasını bilmiyorum. Bir hocaya Yasin okutup teybe aldım. Bu teybi babamın kabrine götürüp açıyorum. Teypten okunan Yasini babama dinletmekle, kendim okumam arasında fark var mı?
CEVAP
Çok fark vardır. Teypten okunan Kuranı kerimin, Yasini şerifin ölüye faydası olmaz. (M.Erbea)


Sual: Ölüm haberini duyurmak için, Cuma günleri camilerde sela veriliyor, bu bidat mi?
CEVAP
Evet, bidattir.


Sual: Yasin okunup düğümlense, kırk olunca kabre konsa, caiz mi?
CEVAP
Bidattir.


Sual: Yağmur duasında okunan 70 bin taşı gömmek bid'at mi?
CEVAP
Evet.


Sual: Salevatı şerife getirirken, eli göğse koymak bidat mi?
CEVAP
Evet.


Sual: Herhangi bir yılı (Hz. Muhammed yılı) kabul etmek bidat olur mu?
CEVAP
Evet.


Sual: Bir yazarın, hatalarla dolu makalesi ektedir. Gerekli cevabı verir misiniz?
CEVAP
Yazar, (Camide her namazdan sonra müsafeha etmek sünnettir. Çünkü Peygamber efendimiz camide de müsafeha etmiştir) diyor. Sonra müsafeha etmenin faziletine dair hadisi şerifleri bildiriyor. Evet müsafeha etmek çok sevaptır. Ancak, İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
(Camide her namazdan sonra birbiri ile müsafeha etmek bidattir. Şiilerin âdetidir.) [R. Muhtar]
Muteber eserlerde, âdet etmeden namazlardan sonra camide ara sıra müsafeha etmenin caiz olduğu bildiriliyor. Yazar (Karşılaşan iki arkadaşın birbirinin elini öpmesi sünnet) diyor. Halbuki haram olduğu R. Muhtarda yazılıdır.

Yazar, (Peygamberimiz kadınlara el öptürürdü. Onlarla müsafeha ederdi. Çünkü müsafeha etmek sünnettir. Eğer peygamberimiz kadınlara el öptürmemişse, şimdi olsaydı mutlaka el öptürürdü. Çünkü âlimlerin elini öpmek caizdir) diyor.
Evet âlimin, ana-babanın eli öpülür. Fakat namahrem kadın, bir âlimin elini öpemez.

İmamı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Peygamber efendimiz erkeklerle müsafeha ederek sözleştikten sonra, kadınlarla da sözleşme yaptı. Kadınların biati yalnız söz ile oldu. Mübarek eli kadınların eline dokunmadı.) [c.3, m.41]

Tibyanda Mümtehine suresinin 12. âyetinin açıklamasında deniyor ki:
Peygamber efendimiz, kendisi ile biat edilirken hiç bir yabancı [namahrem] kadınla müsafeha yapmamıştır. Hz.Âişe dedi ki: (Peygamber efendimizin kadınlarla biati akdi (sözleşmesi) söz ile idi. Onun eli, hiçbir yabancı kadının eline değmemiştir.) [Müslim]

Yazar, (Doktor, kadına dokunuyor, günah olmuyor da, benim elimi öpünce niçin günah olsun?) diyor. Doktor, zaruret olunca, ihtiyaç miktarı kadına dokunması caizdir. İhtiyaçtan fazla yerini açması haramdır. El öpmekte bir zaruret yok ki doktorla mukayese edilsin. Yazar, (Âlim evlat, cahil babasına imam olamaz) diyor. Bunu kölenin imamlığına benzetmiş. Kölenin imamlığı mekruhtur. Sebebi, köle hizmetle meşgul olduğu için ilim tahsiline vakit bulamaz. Eğer âlim olursa imamlığı mekruh olmaz. Amanın [körün] imamlığı da mekruhtur. Bunun sebebi de, elbisesini temizleyememesidir. Fakat temiz olan a’manın da imam olması mekruh değildir. Çünkü Peygamber efendimiz, ama olan İbni Mektum hazretlerini defalarca kendi yerine imamlığa seçmişti. (Nimet-i İslam)
 

CEVDET-71

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Nis 2007
Mesajlar
60
Tepki puanı
5
Puanları
0
Yaş
62
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

SAĞOL KARDEŞİM BENİM OĞLUM SOLAK BİZ OĞLUM SOL GÜNAF DİYORDUK AYDINLATTIĞIN İCİN SAĞOL SELAMÜN ALEYKÜM
 

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
7,359
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

selamun aleykum..gercekten cok önemli bir konu bidat cok güzel paylaşım olmus ...elinize saglık selametle..


BİDAT NEDİR?



Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) zaman-ı saa­detinden uzaklaştıkça sünnetler örtülmekte, yalanlar çoğaldığı için bid'at yayılmaktadır. Bid'ati yaymak, din-i islâmı yıkmak­tır. Bid'at çıkarana ve işliyenlere hürmet etmek, onları büyük bilmek, İslâmiyetin yok olmasına sebep olur. Hadis-i şerifde (Bid'at işliyenlere büyük diyen, müslümanlığı yıkmağa yardım etmiş olur.) buyurulmuştur. Bunun ne demek olduğunu iyi düşünmelidir. Bir sünneti meydana çıkarmak ve bir bid'atı ortadan kaldırmak için son gayretle çalışmak lâzımdır. Her zaman hele müslümanlığın çok zaiflediği bir zamanda, İslâmiyeti kuvvetlendirmek için sünnetleri yaymak ve bid'atleri yıkmak lâzımdır. İmâm-ı Rabbani Hazretleri hiç bir bid'atde güzellik görmemiş ve hepsini karanlık ve bulanık bulmuştur. Zira Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" (Bid'atlerin hepsi dalâletdir, yoldan çıkmakdır) buyurdu. Bugün cehennem­den kurtulmanın tek şartı sünnete yapışmak ve bid'atlerden kaçınmaktır.

İşlenen bid'atlerin herbiri İslâm binasına vurulan bir kazma gibidir. Çoğaldıkça tahribatı fazla olacakdır. Sünnetler ise karanlık gecede yol gösteren parlak yıldızlar gibidir. Tâbi olan, yolunu bulur ve kurtulur.

Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" (bid'at sahibi olanlara [yani Peygamberimizin zamanında ve onun dört halifesi zamanlarında bulunmayıp da, dinde sonradan meydana çıkarı­lan, uydurulan sözleri, yazıları usûl ve işleri, ibâdet olarak yapanlara ve yaptıranlara] hürmet eden, dirilerini ve ölülerini medh eden, bunları büyük bilen, din-i islâmı yıkmağa, dünyadan kaldırmaya yardım etmiş olur) buyuruyor.

Din-i İslâm bize dört vesika ile gelmişdir. Bu dört vesikaya (Edille-i Şer'iyye) denir. Kurân-ı kerîm, Hadis-i şerifler, İcmâ-i ümmet, Kıyas-ı Fükahâ. Bunların dışında kalan her şey bid' atdir.

Kâfirlerin yaptığı, kullandığı şeyler iki kısımdır.


Biri âdet olarak, yani her kavmin, her memleketin âdeti olarak yaptığı şeylerdir. Bunlardan haram olmayıp, insanlara faideli olanları yapmak ve kullanmak günah değildir. Çatal, kaşık kullanmak, yemeği masada yemek ve bıçak ile dilimlere ayırmak ve çeşitli eşya ve âletleri kullanmak hep âdete bağlı şeyler olup mubahdır­lar. Bunları kullanmak bid'at olmaz, günâh olmaz. Resûlullah ''Sallallahü Aleyhi ve Sellem" papazlara mahsus ayakkabıyı kullanmışdır. Bunlardan faideli olmayanları, çirkin ve mezmûn olanları kullanmak ve yapmak haram olur. Fakat iki müslüman bunlan kullanınca (Âdet-i İslâm) olur ve üçüncü kullanan müslümana haram olmaz. Birinci ve ikinci müslüman günahkâr olursa da başkaları olmaz.
Kâfirlerin kullandıkları şeylerin ikinci kısmı, ibâdet olarak yaptıkları ve kâfirlik alâmeti olan ve İslâmiyeti inkâr etmek ve inanmamak alâmeti olan, tahkir etmemiz vacip olan şeylerdir. Bunları yapan ve kullanan kafir olur.
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

m_muaz yazdı:
selamun aleykum..gercekten cok önemli bir konu bidat cok güzel paylaşım olmus ...elinize saglık selametle..


BİDAT NEDİR?



Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) zaman-ı saa­detinden uzaklaştıkça sünnetler örtülmekte, yalanlar çoğaldığı için bid'at yayılmaktadır. Bid'ati yaymak, din-i islâmı yıkmak­tır. Bid'at çıkarana ve işliyenlere hürmet etmek, onları büyük bilmek, İslâmiyetin yok olmasına sebep olur. Hadis-i şerifde (Bid'at işliyenlere büyük diyen, müslümanlığı yıkmağa yardım etmiş olur.) buyurulmuştur. Bunun ne demek olduğunu iyi düşünmelidir. Bir sünneti meydana çıkarmak ve bir bid'atı ortadan kaldırmak için son gayretle çalışmak lâzımdır. Her zaman hele müslümanlığın çok zaiflediği bir zamanda, İslâmiyeti kuvvetlendirmek için sünnetleri yaymak ve bid'atleri yıkmak lâzımdır. İmâm-ı Rabbani Hazretleri hiç bir bid'atde güzellik görmemiş ve hepsini karanlık ve bulanık bulmuştur. Zira Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" (Bid'atlerin hepsi dalâletdir, yoldan çıkmakdır) buyurdu. Bugün cehennem­den kurtulmanın tek şartı sünnete yapışmak ve bid'atlerden kaçınmaktır.

İşlenen bid'atlerin herbiri İslâm binasına vurulan bir kazma gibidir. Çoğaldıkça tahribatı fazla olacakdır. Sünnetler ise karanlık gecede yol gösteren parlak yıldızlar gibidir. Tâbi olan, yolunu bulur ve kurtulur.

Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" (bid'at sahibi olanlara [yani Peygamberimizin zamanında ve onun dört halifesi zamanlarında bulunmayıp da, dinde sonradan meydana çıkarı­lan, uydurulan sözleri, yazıları usûl ve işleri, ibâdet olarak yapanlara ve yaptıranlara] hürmet eden, dirilerini ve ölülerini medh eden, bunları büyük bilen, din-i islâmı yıkmağa, dünyadan kaldırmaya yardım etmiş olur) buyuruyor.

Din-i İslâm bize dört vesika ile gelmişdir. Bu dört vesikaya (Edille-i Şer'iyye) denir. Kurân-ı kerîm, Hadis-i şerifler, İcmâ-i ümmet, Kıyas-ı Fükahâ. Bunların dışında kalan her şey bid' atdir.

Kâfirlerin yaptığı, kullandığı şeyler iki kısımdır.


Biri âdet olarak, yani her kavmin, her memleketin âdeti olarak yaptığı şeylerdir. Bunlardan haram olmayıp, insanlara faideli olanları yapmak ve kullanmak günah değildir. Çatal, kaşık kullanmak, yemeği masada yemek ve bıçak ile dilimlere ayırmak ve çeşitli eşya ve âletleri kullanmak hep âdete bağlı şeyler olup mubahdır­lar. Bunları kullanmak bid'at olmaz, günâh olmaz. Resûlullah ''Sallallahü Aleyhi ve Sellem" papazlara mahsus ayakkabıyı kullanmışdır. Bunlardan faideli olmayanları, çirkin ve mezmûn olanları kullanmak ve yapmak haram olur. Fakat iki müslüman bunlan kullanınca (Âdet-i İslâm) olur ve üçüncü kullanan müslümana haram olmaz. Birinci ve ikinci müslüman günahkâr olursa da başkaları olmaz.
Kâfirlerin kullandıkları şeylerin ikinci kısmı, ibâdet olarak yaptıkları ve kâfirlik alâmeti olan ve İslâmiyeti inkâr etmek ve inanmamak alâmeti olan, tahkir etmemiz vacip olan şeylerdir. Bunları yapan ve kullanan kafir olur.

VE ALEYKÜM SELAM.. KONUYA KATILIMINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. RABBİM BÖYLE ŞEYLERİ BİZLERDEN UZAK TUTSUN. VE BU TÜR ŞEYLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYELİM.İSLAMI İYİ ÖĞRENELİM, İSLAMDA NE VAR NE YOK ÖĞRENELİM. İSLAMI İYİCE TANIYIP ÖĞRENDİĞİMİZDE NEYİN HURAFE NEYİN HAK OLDUĞUNU GÖRECEĞİZ İNŞALLAH. ALLAH SİZDEN DE RAZI OLSUN. ÇOK GÜZELDİ YAZINIZ. ELİNİZE SAĞLIK. SELAMETLE KALIN
 

desertrose

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
3,480
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

SELAMUN ALEYKUM..
GERÇEKTEN ÇOK YARARLI BİR PAYLAŞIM OLMUŞ KARDEŞİM EMEĞİNE SAĞLIK.. ALLAH RAZI OLSUN..
CEZAKELLAHU HAYRAN..B)B)
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

desertrose yazdı:
SELAMUN ALEYKUM..
GERÇEKTEN ÇOK YARARLI BİR PAYLAŞIM OLMUŞ KARDEŞİM EMEĞİNE SAĞLIK.. ALLAH RAZI OLSUN..
CEZAKELLAHU HAYRAN..B)B)

ve aleyküm selam güzel kardeşim.. faydalı olabilmişse ne mutlu.. Allah senden de razı olsun inşallah.. Allaha emanet ol. selametleB)
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

selamun aleyküm canım kardeşim;
çok faydalı ve önemli bir paylaşım..Rabbimiz c.c senden razı olsun inşaAllah..hizmetlerini, emeklerini zayi etmesin inşaAllah..sevabını yazsın inş..selametle kal Aliyecim..Rahman'a emanet ol..Baki selam ve muhabbetle inş kardeşimB)B)
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

aliye_aliye yazdı:
nigdeli yazdı:
selamun aleyküm canım kardeşim;
çok faydalı ve önemli bir paylaşım..Rabbimiz c.c senden razı olsun inşaAllah..hizmetlerini, emeklerini zayi etmesin inşaAllah..sevabını yazsın inş..selametle kal Aliyecim..Rahman'a emanet ol..Baki selam ve muhabbetle inş kardeşimB)B)

ve aleykümselam kardeşim. çok teşekkür ederim.. rabbim cümlemizin emeklerini boşa çıkarmasın sevaplarımızı yazsın inş. kardeşim. ecmain olsun işn. Allaha emanetsin canım.. sana çok dua ettim bu arada dün için;) Allah yardımcın olsun inş. baki selamlar sanaB)B)B)


B)B)B)Aminn.ecmain..inş ..Rabbim senden razı olsun inş kardeşim...çok teşekkür ederim..Biiznillah, dualar vesilesiyle çok güzel geçti sunumum...Sunumda Rabbim kalbime bir inşirah verdi..hiç heyecan yapmadan atlattım şükürler olsun..ayrıntılı konuşuruz inş..attığın mesajı yeni gördüm Aliyecim...sende her daim duamdasın;) Rabbimiz cümlemizin yardımcısı olsun inşaAllah..a.s..baki muhabbetle inş kardeşim..B)B)B)​
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

aliye_aliye yazdı:
nigdeli yazdı:
aliye_aliye yazdı:
nigdeli yazdı:
selamun aleyküm canım kardeşim;
çok faydalı ve önemli bir paylaşım..Rabbimiz c.c senden razı olsun inşaAllah..hizmetlerini, emeklerini zayi etmesin inşaAllah..sevabını yazsın inş..selametle kal Aliyecim..Rahman'a emanet ol..Baki selam ve muhabbetle inş kardeşimB)B)

ve aleykümselam kardeşim. çok teşekkür ederim.. rabbim cümlemizin emeklerini boşa çıkarmasın sevaplarımızı yazsın inş. kardeşim. ecmain olsun işn. Allaha emanetsin canım.. sana çok dua ettim bu arada dün için;) Allah yardımcın olsun inş. baki selamlar sanaB)B)B)


B)B)B)Aminn.ecmain..inş ..Rabbim senden razı olsun inş kardeşim...çok teşekkür ederim..Biiznillah, dualar vesilesiyle çok güzel geçti sunumum...Sunumda Rabbim kalbime bir inşirah verdi..hiç heyecan yapmadan atlattım şükürler olsun..ayrıntılı konuşuruz inş..attığın mesajı yeni gördüm Aliyecim...sende her daim duamdasın;) Rabbimiz cümlemizin yardımcısı olsun inşaAllah..a.s..baki muhabbetle inş kardeşim..B)B)B)​

Çok sevindim güzel kardeşim bu hayırlı sonuca.. Rabbim başarılarını daim etsin inş.;) Senin adına gerçekten çok sevindim.. Ecmain olsun canım kardeşim.Allah razı olsun inş. Allah'a emanetsin. Selametle kal inş.;)B)B)B)

s.a Sağolasın canım kardeşim..Allah razı olsun senden..Rabbim sana da hayırlısıyla nasip etsin bitirmeni inş..Rabbime emanetimsin;)..selametle inş..B)B)B)
 

cemil cemil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
304
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

Değişik hurafelerden örnekler



1. Bir genç askere giderken evden çıkmadan önce bir dilim ekmeğin yarısını yer, yarısını da geri bırakırsa, artık ekmek onu, çağıracağı için kazaya belaya uğramadan geri dönermiş.

2. Biri yolculuğa çıkarken arkasından aynaya su serpilirse kazaya uğramazmış.

3. Biri gurbete giderken arkasından su dökülürse hem kazaya uğramaz, hem de gurbetten çabuk dönermiş.

4. Bir kişi sabunu başka birine elden verirse, sabun acı olduğu için, acı olaylar görülürmüş veya iki kişi arasına düşmanlık girermiş.

5. Evliliğin ilk günü (gerdek gecesi) erkek veya kadın, hangisi önce uyursa o daha evvel ölürmüş.

6. Bir erkekle bir kadın evlendikleri zaman gerdek gecesi hangisi daha evvel diğerine tokat vurursa onun sözü daha çok dinlenirmiş. En mutlu gecede mutsuzluğa teşvik, bundan daha çok saçma inanç ve âdet olur mu?..

7. Gök gürlerken buğday anbarlanna el ile vurulursa hasat çok olurmuş.

8. Soğan kabuğuna basılırsa fakirlik gelirmiş.

9. Nar taneleri yere düşürülmeden yenilirse cennete girilirmiş.

10. Tarla veya bahçede bitkiler hastalanmış ise, tarla sahibinin güneş doğmadan önce, tarlasının etrafını koşarak dolaşması gerekirmiş.

11. Çeltik ekilen arazinin etrafı eşeğe binmiş bir kimse tarafından Kur'an okunarak dolaşdırsa, o araziye DOLU yağmazmış.

12. At nalı asılan yere nazar isabet etmezmiş.

13. Önünde "beştaş oyunu" oynanan eve fakirlik gelirmiş (Kıbrıs).

14. Otururken ayak sallanırsa alacaklı kapıya gelirmiş (Kıbrıs).

15. Cezvede su içilirse zengin olunurmuş (Kıbrıs).

16. Kefen diken iğne kırılmalıdır. Zira ölümü ve uğursuzluğu celbedermiş (Kıbrıs).

17. Ayakkabılar ters dönerse şeytan üzerinde namaz kılarmış (Kıbrıs).

18. Gece sandık açmak, kendi mezarını açmaktır. Yani ölümü çağırmaktır.

19. Cenaze çıkan ev ile çevresindeki evlerin suları dökülmelidir. Çünkü Azrail kılıcını o sularda yıkar. Sular pislendiği için içilmez olur (Kıbrıs).
 

azdemir58

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Haz 2007
Mesajlar
11
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ÇEŞİTLİ BİD'AT VE HURAFELER HAKKINDA..

aliye kardeşin bidat konusunda verdiği cevapların birçoğuna katılmıyorum. sonradan çıkan her şeye bidat derseniz zamanın gerisinde kalırsınız.bidat konusunda dine zarar verip vermediğine bakmak gerekir. tabiiki dinin aslına sahip çıkmalıyız, ama bunu yaparken insanımızın dinle bağlantısınıda koparmamalıyız. zaten toplumumuzun çoğu dini konularda gevşek davranıyor. siz onları dinde tutan bazı şiarlarıda bidat sayarsanız dinle onlar arasındaki bağı tamamen koparmış olursunuz. biz insanımızı dinden uzaklaştırmak yerine dinde tutmaya çalışmalıyız. dinin aslınıda bu arada kademe kedama uygulamaya çalışmalıyız.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt