
Çok değişik, duruşu çok güzel bir baklavadır büzme baklava. Bu benim bildiğim en gevrek tatlılardan biri. Birde hata kabul eden bir baklavadır. Yufkası bozuk bile olsa şekillendirince hiç belli olmuyor. Biraz gelin duvağını hatırlattı bana. Bu yüzden gelin duvağı tatlısı veya düğün tatlısı da denilebilir.

Baklava hamuru malzemeleri
[*=center]2 adet yumurta
[*=center]1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
[*=center]1 su bardağı yoğurt (çok sulu olmayacak)
[*=center]1 yemek kaşığı sirke
[*=center]yarım çay kaşığı tuz
[*=center]3 silme su bardağı un
[*=center]Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti için
[*=center]3 su bardağı şeker
[*=center]2.5 su bardağı su
[*=center]Çeyrek limon suyu
[*=center]Bir fiske tuz
Üzeri için: 1.5 su bardağı sıvıyağ ve tereyağı karışık,
içine koymak için: iri ceviz parçaları
içine koymak için: iri ceviz parçaları
Arası için nişasta


Büzme baklava nasıl yapılır?
[*=center]Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun.
[*=center]Hamuru 12 bezeye ayırın ve 20 dakika kadar dinlendirin.
[*=center]Her bezeyi tek tek, nişasta serperek açabildiğiniz kadar açın. (İtiraf edeyim, tek tek, incecik yufka açmak biraz fazla yetenek istiyor.Ama uğraşınca oluyor. Zaten bu hamurun kıvamı çok güzel olduğu için açarken fazla yormuyor)
[*=center]Açtığınız yufkayı artı şeklinde dörde bölün.
[*=center]Her parçayı sivri ucundan geniş tarafına doğru büzerek toparlayın.
[*=center]Kalan iki uç kısmı birleştirin.
[*=center]Büzülen kısma ceviz koyup, kalan kısmı üzerine kapatın.Ters olarak tepsiye yerleştirin.Elinizle çıkıntılı yerleri düzeltin
[*=center]Üzerine yağı ılık olarak dökün ve 170 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
[*=center]Baklava soğukken, ılık şerbeti üzerine dökün.
NOT: Eğer şerbeti üzerine sıcak dökerseniz, tatlı hamurlaşacaktır.

Baklava yufkası açarken dikkat edilecek hususlar;
[*=center]Çok yumuşak yada çok katı bir hamuru yeteri kadar inceltemezsiniz. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
[*=center]Bezeleri önceden ayarlayıp dinlendirin ve açacağınız zaman elinizde tekrar yuvarlamayın. Zira hamur sıkışır ve açılması zorlaşır, içe doğru kıvrılır.
[*=center]Bezenin altına ve üstüne nişasta serpip, ilk önce merdaneyle pasta tabağı kadar büyütün. Sonra oklavayla inceltin.
[*=center]Oklavayla inceltmeden önce, yufkanın üzerine 1 yemek kaşığı kadar nişasta döküp bastırmadan yayın. Sonra açmaya devam edin.
[*=center]Orta kalınlıkta ağır bir oklava tercih edin. Mümkünse şimşir ağacından yapılmış oklava kullanın.
[*=center]Yufkayı bir tahta üzerinde açın. Mdf gibi kaygan yüzeylerde, yufka tutunamayacağı için büyütmekte çok zorlanırsınız.
[*=center]Yufkayı açarken çabuk hareket edin, yoksa yufka kurur ve açılmaz.