Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bu Sahabe Efendimiz (r.a) Kimdir..? (2 Kullanıcı)

firdes

Kayıtlı Kullanıcı
esselamunaleyküm verahmetullahi veberekatuhu

esselamunaleyküm verahmetullahi veberekatuhu

DEĞERLİ resulemeftun,
hakkını helal et,
SEN GELENE KADAR BEN AKLIMDAYKEN SORMAK İSTEDİM:::
PEYGAMBER EFENDİMİZİN sav VEFATINA YAKIN BİR ZAMANDA,"KISASA KISAS İSTEYEREK,PEYGAMBER EFENDİMİZİ sav KIRBAÇLAMAK İSTEYEN,AMA DAHA SONRA ,O na SAV SARILARAK,AHİRETİ İÇİN DÜNYADA PEYGAMBER EFENDİMİZİN sav ŞEFAATİNE NAİL OLAN SAHABE EFENDİMİZİN ra ADI NEDİR???
(bu olay beni çok etkilemişti,inşallah hatırlayan varsa olayı da yazsın,eğer olayı hatırlamadoysa,ben anlatmaya çalışırım (acizane) inşallah..)

selam ve baki dualarımla..

firdes

Kayıtlı Kullanıcı
Vealeykumselam Bu sahabi kiram efendimiz Ukkaşe R.A olabilirmi aceba Allah cc şefaatlerine nail eylesin amin
ALLAH cc RAZI OLSUN,benim de sizler gibi, sahabeler hakkında bilgi sahibi olanların arasında,bir paylaşımım olduğu için çok sevindim..RABBİM HEPİNİZDEN RAZI OLSUN inşallah..

UKKAŞE ra gibi PEYGAMBER EFENDİMİZİN sav ŞEFAATİ BİZLERE DE NAİL OLSUN İNŞALLAH.
CEVAP %100 DOĞRUDUR..:G

ŞÖYLE Kİ:
..................hz EBUBEKİR ra. EFENDİMİZİN sav SIRTINI AÇIYOR.UKKAŞE ra "nübüvvet mührünü" görür görmez sarılıyor sımsıkı,yüzünü gözünü sürüyor.etraftaki sahabiler şaşırıyor.EFENDİMİZ sav bi açıklama yapmasını istiyor,açıklama şöyledir::
__efendimiz(sav) yüzümü,gözümü,dudaklarımı sürdüm ki,cehennem ateşi dokunamasın....ve efendimiz SAV dua eder""ALLAHIM UKKAŞE yi cehennem ateşinden muhafaza et""

RABBİM BİZLER İÇİN DE BU DUAYI KABUL EYLE(amin)selam ve baki dualarımla..

zunnun_u_misri

Kayıtlı Kullanıcı
firdes kardeşim ben kırbaçlamak olarak bilmiyordum onu şu şekilde biliyordum

peygamberimiz sav ölmeden son kez herkesle helalleşmek istiyor hakkı olan varsa şimdiden söylesin buyurur hz ukkaşe de peygamberimize siz benim sırtıma vurmuştunuz der peygamberimiz sav sırtını döner ya ukkaşe sende vur hakkın kalmasın der ukkaşe ama bizim sırtımız açıktı deyince peygamberimiz sırtını açıp gel ukkaşe deyince peygamberimizin mührünü öpüp ya rasulallah ben mührü öpmek için öyle dedim deyince peygamberimiz ondan sonra şefaat ediyor

zunnun_u_misri

Kayıtlı Kullanıcı
Bunun üzerine Peygamberimiz (sav) şöyle buyurdu:

- Ey Müslüman topluluğu! Sizin üzerinizde bulunan hakkım ve Allah adına, sizden kime bir haksızlık yapmış isem, kıyamette hesaplaşıp hakkını almadan önce, şimdi onun ayağa kalkıp hakkını benden almasını istiyorum.

Hiç kimse kalkmayınca, Peygamberimiz bunu üç defe tekrarladı. Üçüncü defa söyledikten sonra, Sahabe-i Kiram arasında bulunan ve kendisine Ukkaşe denilen yaşlı bir sahabe ayağa kalktı. Müslümanları yararak ilerledi ve Peygamberimizin önünde durdu ve şöyle dedi:
- Anam babam sana feda olsun ey Allah'ın elçisi, eğer ısrar etmeseydin senin karşına çıkıp bir şey istemeyecektim. Bir savaştan sonra gazilerin arasındaydım. Ayrılmak üzereyken develerimiz yan yana geldi. Devemden indim, ayağını öpmek için sana yaklaştığımda, değneğini kaldırdın ve sırtıma vurdun. Kasten bana mı vurdun yoksa, devene mi vurmak istemiştin bilmiyorum, deyince, Peygamber efendimiz:

- Ey Ukkaşe, sana kasten vurmaktan Allah a sığınırım. Ey Bilal git (kızım) Fatıma'ya uzun bir değnek getir, dedi. Bilal-ı Habeşi (şaşkınlıktan) ellerini başının üzerine koyarak:
- O, Allah'ın Peygamberi ve kendisine kısas yapılmasını istiyor, diyerek Hz.Fatıma'nın yanına geldi kapıyı çaldı ve:
- Ey Peygamber'in kızı! Bana uzun bir değnek ver, deyince, Peygamberimizin kızı Hz. Fatıma:
- Bugün ne hac günü, ne de O'nun savaştığı bir gün değil, babam uzun değneği ne yapacak? Dedi. Bilal-i Habeşi:
- Babanın yaptıklarından haberin yok. Allah'ın elçisi borçlarını ödüyor, dünyayı terk ediyor ve kendisine kısas yapılmasını (kendisinde hakkı olanların hakların almasını) istiyor, dedi. Bunun üzerine Hz. Fatıma:
- Ey Bilal, Allah'ın elçisine kısas yapmayı kendisine layık gören kimdir? (Peygamberin torunları) Hasan ile Hüseyin'e haber ver. O adamın yanına gitsinler de, almak istediği (hakkını) onlardan alsın. Peygamberden almasına izin vermesinler, dedi.

“Cennetteki arkadaşım”

Bilal-i Habeşi mescide girip değneği Peygamberimize verince, O da Hz. Ukkaşe'ye verdi. Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer (r.anhum) bunu görünce ayağa kalktılar ve:
- Ey Ukkaşe! İşte önündeyiz Hakkını bizden al. Peygamberden alma, deyince, Peygamber Efendimiz:
-Bırak ey Ebubekir, sen de bırak ey Ömer, Allah sizin değerinizi ve makamınızı biliyor, dedi.

Bunun üzerine Ali b. Ebu Talip (Hz. Ali) ayağa kalktı ve:
- Benim hayatım Allah'ın elçisinin hayatının önündedir. İşte sırtım, hakkını kendi elinle benden al ve bana (O'nun yerine) yüz sopa vur. Allah'ın elçisinden alma, deyince Peygamberimiz:
- Otur ey Ali. Allah senin değerini ve niyetini biliyor, buyurdu. Sonra Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin kalktılar ve:
- Ey Ukkaşe! Sen bilmiyor musun biz Allah'ın elçisinin torunuyuz. Hakkını bizden alman Peygamberden alman gibidir, deyince Peygamber Efendimiz:
- Gözümün nuru torunlarım, siz de oturun Allah sizi burada unutmamıştır (sizin de niyetinizi ve değerinizi bilmektedir). Sonra Peygamber Efendimiz (sav) Ukkaşe'ye:

- Ey Ukkaşe, vuracaksan vur deyince, Ukkaşe (ra):
- Ey Allah'ın elçisi, bana vurduğunda benim üzerimde elbise yoktu, deyince, Peygamberimiz sırtını açtı.

Sahabeler yüksek sesle ağlıyorlardı. Hz.Ukkaşe, Peygamberimizin beyaz sırtına baktı. Sanki sırtı Mısır'da dokunan ince ve beyaz ketenden dokunmuş kumaş gibiydi fazla ilgilenip zaman kaybetmeden sırtını öptü ve şöyle dedi:

- Anam babam sana feda olsun ey Allah'ın elçisi, sana kısas yapmaya kim cür'et edebilir? Bunun üzerine Peygamberimiz (sav) :

- Ya hakkını alman için gerekeni yap yada affet deyince, Hz. Ukkaşe:
- Kıyamet gününde Allah'ın beni affetmesini umarak sizi affediyorum, dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz (sav):
- Kim cennetteki arkadaşımı görmek isterse bu adama baksın, dedi.

Sonra (orada bulunan) bütün Sahabe-i Kiram ayağa kalktılar ve alnından öperek:
- Seni tebrik ederiz çok büyük bir mertebeyi ve Peygamberin cennetteki arkadaşlığını elde ettin dediler." (2)

Her gün yüzlerce insanın gurup gurup Ziyaret ettiği bu türbe, Hz. Peygamberden geriye kalan hatıralara, insanımızın sahip çıkışının da bir göstergesi.

İnsan, Hz. Ukkaşe'nin makamına varınca, Hz. Peygamberin sırtındaki Peygamberlik Mührü’nü öpmeyi başarmış Hz. Ukkaşe'nin dudaklarından bir tebessüm arıyor.

Nasıl gidilir

Hz. Ukkaşe Türbesi'ne farklı yollardan gidilebilirse de, Gaziantep'in Nurdağı ilçesinden gidilmesi en uygunudur. Türbe, ilçe merkezine 8 km. uzaklıktadır. Guruplar halinde gidilebileceği gibi ferdi olarak da gidilebilir. Türbe merkezine araçla çıkılabilmektedir.

malik80

Kayıtlı Kullanıcı

Selamün Aleyküm,
Sitenize yeni üye oldum.Sahabilerimizle ilgili formunuz beni cok sevindirdi.
Bulmaca cözer gibi onlari arastirmak ,ögrenmek hosuma gitti.Cenab-i ALLAH
izin verirse bende katilmak isterim. Tabi bilgim yeterli olursa.Ama cok seyler
ögrendigim kesin. ALLAHA EMANET OLUNUZ.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt