İMAMDA
BULUNMASI
GEREKEN
ÖZELLİKLER:
1.Müslüman olmak:
Müslüman olmayan veya inancı bozuk olan kimsenin kıldırdığı namaz caiz değildir.
2. Akil–Baliğ olmak:
Yani, deli olmamak ve erginlik çağına gelmiş olmak. Deli ve henüz erginlik çağına gelmeyen çocukların namaz kıldırmaları caiz değildir.
3.Erkek olmak:
Kadının, erkeklere imam olması caiz değildir.
4.Namaz kıldırabilecek kadar Kur'an ayetlerini ezberlemiş olmak:
Namazın sahih olabileceği derecede Kur'anı Kerim'den bir miktar ezbere bilmeyen kimse namaz kıldıramaz.
5.Namaz kıldıramayacak derecede özürlü olmamak:
Zira özür sahibi bir kimsenin, özürlü olmayanlara imam olması caiz değildir.
İMAM'DA BULUNURSA ,“NURUN ALA NUR” OLACAK ÖZELLİKLER..
İmam olacak kişide yukarıda sayılan şartlardan başka, bazı özellikler de aranır, onlar da şunlardır:
1–Cemaat içinde namazın hükümlerini başkalarından iyi bilmek. Mesela, kıraatin uzatılması ya da kısaltılmasının gerekli olduğu yerler konusunda sünneti uygulayabilme ve benzeri namaz hükümlerini, tereddüt etmeden bilen kimselerin imamlığı, başkalarına tercih edilir.
2–Kıraatin farz, vacib ve sünnet miktarlarını bilip uygulayabilmek.
3–Kur'an–ı Kerim'i cemaatin içinde bulunan diğer cemaatten daha fazla ezberlemiş olmak.
4–Dini hükümleri hafife almamak ve sünnete bağlı olmak
5–Açıktan günah işlememek ve diğerlerinden daha fazla haramlardan sakınmak
6–Diğer üstün özelliklerle birlikte, cemaatin içinde saygı değer bir yaşlı olmak, cemaat tarafından nefret edilmemek. Zira cemaat tarafından nefret edilen bir kişinin imamlık görevini yürütmesi hiçbir anlam ifade etmez.
7–Güzel ahlâkı ve dürüstlüğü ile herkesin dikkatini ve sevgisini kazanmış olmak.
8–Geçmişi temiz ve güzel sesli olmak.
9–Kıyafeti düzgün olmak: Toplumun önüne geçip imamlık yapacak kişinin, özellikle elbise temizliğine dikkat etmesi, halkı kendisinden soğutacak kılık ve kıyafetten sakınması gerekir. Çünkü eski bile olsa temiz ve düzgün kıyafet cemaatin de çoğalmasına sebep olur.
İMAMLIK YAPMASI MEKRUH OLAN KİŞİLER
İmamlık yapabilmek için gerekli bütün şartlara sahip oldukları halde imamlık yapmaları mekruh olan kimseler şunlardır:
1–Cemaatin içinde imamlık yapabilme şartlarına sahip bir kişinin bulunması halinde, âmânın (iki gözü kör olan kimsenin) imam olması mekruhtur.
2–İmamlık şartlarına sahip bir kişi bulunduğu halde, henüz sakalı çıkmamış, küçük yaşta birinin imamlığı mekruhtur.
3–İmamlığa ehil kişiler varken ehil olmayan kimselerin imamlık yapması mekruhtur. Cehalet ve ahlâki kusurlar ehliyetsizlik sayılır. Babası belli olmamak yani, veledi zina olmak aynı hükümdedir.
4–Cemaati bıktıracak şekilde namazı uzatmak mekruhtur.
5–Cemaati tiksindirici bir kıyafetle, kirli bir elbise ile namaz kıldırmak mekruhtur.
6–Laûbali, hafif meşreb, bid'atçı, açıktan günah işleyen ve benzeri kimselerin de imamlık yapmaları mekruhtur.(1)
CEMAAT
Cemaat: namaz gibi çok önemli bir ibadetle daha fazla sevap kazanmak için belirli bir düzen ve disiplin içinde imama uyarak saflar halinde namaz kılan Müslüman topluluğudur.
CEMAATİN İMAMA
UYMASININ
ŞARTLARI
1–Cemaat namaza dururken, hem namaz kılmaya, hem de imama uymaya niyet etmelidir.
2–Cemaat imamdan geride durup, onun hizasına veya önüne geçmemelidir.
3–İmamın namazı mertebe bakımından cemaatin namazından aşağı olmamalıdır. Bu sebeple farz kılan kişi, nafile kılan imama uyamaz. Ancak bunun aksine nafile kılan kişi, farz kılan imama uyabilir.
5–İmam ve cemaat aynı farzı kılıyor olmalıdır. Mesela; biri öğle namazının farzını kaza ediyor, diğeri ikindi namazının farzını kaza ediyor ise veya birisi bugünün öğle namazını, diğeri dünün öğle namazını kaza ediyor ise birbirlerine uyamazlar.
6–İmamın hemen arkasında kadınların safı bulunmamalıdır. Yani, erkek cemaat, kadın cemaatin arkasında saf tutmamalıdır.
7–İmam ve cemaatin arasındaki mesafenin makul uzaklıkta olması gerekir. Aksi takdirde mesela, aralarında bir ırmak veya yol bulunması gibi aşırı uzaklıkta, imama uyma sahih olmaz.
Farz dışındaki namazlar, binek üzerinde kılınabildiği gibi, cemaatle de kılınabilir. Farz olmayan bir namaz cemaatle kılınacaksa, birinin binek üzerinde, diğerinin yaya olması veya farklı bineklerde olmaları durumunda imama uyma sahih olmaz.
8–İmamın tekbirini duymaya engel olacak bir perde, duvar bulunmamalıdır. Aradaki duvar, hoparlör veya aradaki aktarıcılar sayesinde imamın tekbirlerinden haberdar olmayı engellemiyorsa bu takdirde imama uyma konusunda herhangi bir problem olmaz.
9–Bir kimse başka mezhepten birine uyabilir. İmamın kendi mezhebindeki şartlara aykırı bir davranış içinde bulunup bulunmadığını araştırması gerekmez. Normal olan durum budur. Fakat uyduğu kişi de kendi mezhebine göre abdesti bozan bir durumun ortaya çıktığını bilen kişinin, o imama uyması sahih olmaz. Mesela; Şafii bir imamın elinin kanadığını gören, daha sonra onun gidip abdest tazelemediğini de yakinen bilen kişinin, o imama uyması sahih olmaz. Çünkü kan akması Şafii mezhebine göre abdesti bozmaz. Fakat Hanefi mezhebine göre bozar. Bu durumu kesin olarak görüp bildikten sonra ona uyması sahih olmaz. Uyacak kişi bu durumu yakinen bilmiyorsa tahmine göre davranmayıp imamı uyarabilir.
Abdestli cemaatin teyemmümlü imama, ayaklarını yıkayan cemaatin ayaklarını mesh eden imama, ayakta olan cemaatin oturan imama, ima(işaret) ile namaz kılan cemaatin ima ile namaz kılan imama uymaları sahihtir.
Mukim (yolcu olmayan) ile seferinin(yolcu) cemaatle namaz kılmaları caizdir. Bu durumda mukimin imam olması daha uygundur. Şayet seferi olan kimse mukim olan cemaate imam olursa, cemaatin yanılmaması için onlara seferi olduğunu söylemesi iyi olur.(2)
ALINTIDIR
ALLAHcc'liye emanet olun...