Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bayat Ekmekleri Ne Yapalım??? (1 Kullanıcı)

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
Bayat ekmekleri ne yapalım???

1. Ekmek kavurması Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.

2. Papara Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.

3. Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kıyılmış maydanoz veya sumak serpilebilir.

4. Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından
sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.

5. Ekmek oğması
Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp
ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca yenilir.

6. Yalancı paça
Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş
2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca,
çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.

7. Kalacuş
Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir.Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır.Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.

8. Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır.
Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.


9. Ekmek karıştırması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu
ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık
ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır.Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.

10. Yumurtalı ekmek aşı
Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir. Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır.1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.

11. Ekmekli ezme
2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu
süzülerek ufalanır. Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve
1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz yerine badem veya fındık da kullanılabilir.

12. Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile
yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.

13. Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2
yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.

14. Bayat ekmek pizzası
Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.

15. Dilim pizzası
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.

16. Ketçaplı dilim pizzası Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir. 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.
Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır.

17. Dilim kayganası
2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır.

18. Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.

19. Bayat ekmek kanepesi
Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır. Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır.Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2ince dilim sosis yerleştirilir.Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.

20. Tutmaç
3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır.Bayat ekmek küp küp doğranır.Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır. Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır.Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine
gezdirilir.

Afiyet olsun!

Not; Ekmek Allahın bizlere bağışladığı en büyük nimettir. Onsuz asla olmaz ve doyulmaz. Tüketebileceğimiz kadar alalım ve lütfen tüketirken israftan kaçınalım. Bu nimeti bulamayanlar da var. Malum mevsim kış :) Hiç bir şekilde değerlendiremediyseniz!!! Hiç olmazsa biraz suyla ıslatıp kuşlara verelim.
 

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
2 Ara 2007
Mesajlar
2,969
Tepki puanı
3
Puanları
0
Yaş
40
yeşil soğanları tuza bulayıp yanına birde bayat kepekli ekmek alalım yiyelim grip, baş ağrısına ve her türlü derde derman olumakta.
 

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
نعىمة;534629' Alıntı:
yeşil soğanları tuza bulayıp yanına birde bayat kepekli ekmek alalım yiyelim grip, baş ağrısına ve her türlü derde derman olumakta.
Allah razı olsun! Soğan antiseptik bir özelliğe sahip! Nasıl olsa yarın pazar yemek lazım teşekkürler...:H
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
نعىمة;534649' Alıntı:
ardından kahve içersiniz olur biter

selamun aleyküm kardeşim, kahvenin böyle bir özelliği olduğunu bilmiyordum.
Allah c.c razı olsun paylaştığınız için..
yasemin kardeşim sizin de emeğinize sağlık.. Faydalı bilgilerdi. Allah razı olsun..selametle kalın inşaAllah..
 

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
نعىمة;534649' Alıntı:
ardından kahve içersiniz olur biter
Bu önerinizi aklımda tutucağım, çok teşekkürler. Soğan ve sarmısak özellikle çok yararlı, yerken çok güzel ama daha sonra pişmanlık duyuracak kadar da toplum içinde hoş olmayan bir durum yaratıyor. Karanfili ve sütü duymuştum ama kahve çok ilginç, çok teşekkürler, bu bilgiyi paylaştığınız için. Allaha emanet olun, dua ile...
 

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
selamun aleyküm kardeşim, kahvenin böyle bir özelliği olduğunu bilmiyordum.
Allah c.c razı olsun paylaştığınız için..
yasemin kardeşim sizin de emeğinize sağlık.. Faydalı bilgilerdi. Allah razı olsun..selametle kalın inşaAllah..

Ben teşekkür ederim, Niğdelim; Allah senden de razı olsun! faydalı olabildiysem ne mutlu bana:H
 

~Elçi~

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Haz 2007
Mesajlar
2,893
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
44
Esselamun aleyküm kardeşim
Çöp kutuların kenarında ekmek gördüğümüz şu zamanlarda çok faydalı bir paylaşımdı Allah razı olsun, sağolun.
Hayatımız boyunca ısraf etmekten sakınalım inşaallah.
Selam ve dua ile...
 

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
2 Ara 2007
Mesajlar
2,969
Tepki puanı
3
Puanları
0
Yaş
40
sarımsak ve soğan sinir sistemine, kalbe ve mideye çok faydalıdır
hatta sarımsak yağı daha çok faydalıdır
 

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
Esselamun aleyküm kardeşim
Çöp kutuların kenarında ekmek gördüğümüz şu zamanlarda çok faydalı bir paylaşımdı Allah razı olsun, sağolun.
Hayatımız boyunca ısraf etmekten sakınalım inşaallah.
Selam ve dua ile...

Ve Aleyküm Selam Zeynep Rukiye Kardeşim, Sormayın o görüntüleri bende görünce yüreğim parçalanır. Bir ekmeğin olabilmesi için geçen zaman ve geçirilen onca evreden sonra elimize aldığımız bu nimeti alıp, yemeyip, yediremeyip çöpe atmak çok büyük günah!!! Allah sizden de razı olsun, selametle...
 

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
نعىمة;534667' Alıntı:
sarımsak ve soğan sinir sistemine, kalbe ve mideye çok faydalıdır
hatta sarımsak yağı daha çok faydalıdır
Çok doğru bilgiler, sizde bu konulara benim gibi sanıyorum meraklısınız. Sarmısak yağını yaparım. Yaz sonu 1 kg'lık bir cam kavanoza sarmısakları diş diş soyup koyar, üzerini hakiki zeytinyağı ile doldururum ve buzdolabının en alt rafında ağzı kapalı bir şekilde, bütün bir kış bozulmadan muhafaza edip, özellikle etli yemeklere, sebze yemeklerine ilave ederim. Yağını salatalara :evet güzel olur vesselam. Buda benden bir tavsiye! Geceniz hayır olsun, dua ile...
 

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Kas 2007
Mesajlar
1,642
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
63
S.a. Ben Bayat Ekmekleri Küp Küp Doğrayip
(yağsiz) Firinda Veya Tost Makinasinda Kizartip Bir Poşetin Içinde Dondurucuya Atiyorum Corbalarla Beraber Yiyoruz.veya Toz Gibi Yapip Köfte Harci Olarakta Kullaniyorum.a.e.o
 

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
نعىمة;534684' Alıntı:
ondan sonra bereket de kaybolup gidiyor

Tabiki Allahım saklasın, bereketin gitmesi ne demek! Bazen düşünürüm; Allahım gene toplumumuzun bu kadar israfına karşı, iyi ekmek, aş veriyor. Binlerce şükür yarabbi!!! İsraf sadece ekmekle kalmıyor, herşeyleri israf ediyoruz. Suyu, deterjanı, eti, sebzeyi, giysileri, elektriği, ısıyı, kağıdı, parayı...Aslında bu konularda televizyonların ve yayın kurumlarının bilgi verici programlar yapması lazım diye düşünüyorum.
 

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
S.a. Ben Bayat Ekmekleri Küp Küp Doğrayip
(yağsiz) Firinda Veya Tost Makinasinda Kizartip Bir Poşetin Içinde Dondurucuya Atiyorum Corbalarla Beraber Yiyoruz.veya Toz Gibi Yapip Köfte Harci Olarakta Kullaniyorum.a.e.o

Bunu bende yaparım çok pratik oluyor! İnsanın elinin altında, her an çorbaların üstüne ilave edilebilecek ekmek kıtırlarınız oluyor.
Birde diyelim ki ekmek çok alındı, yenir diye düşünüldü, ama yenilmedi kaldı. ister yarım, ister dilim, ister bütün olarak bir buzdolabı poşetine koyup dondurucuya koyun evde ekmeğe ihtiyaç hissedince hemen dolaptan alıp fırında ısıtın. Ekmek fırından yeni alınmışçasına mis gibi çıtır çıtır oluyor.
 

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Katılım
2 Ara 2007
Mesajlar
2,969
Tepki puanı
3
Puanları
0
Yaş
40
s.a sen de Vinegret yapmayı denedin mi? tarifini yazmıştım bu bölümde
 

Kaan Erdem

Yönetici
Katılım
9 Ara 2006
Mesajlar
11,197
Tepki puanı
230
Puanları
63
selamünaleyküm..gerçekten güzel faydalı ve yerinde bir paylaşım olmuş...bu yazıyı çıktı alıp kapılarının ve bahçe demirlerinin üstüne torba torba kalan bayatlamış ekmekleri asan hanım ablalara okutmak isterdim...

ama mümkün değil...izahı bile mümkün değil...

ALLAH cc islah etsin...kırıntısına bile bu nimetin mutaç kalmak nasıl olur acaba?

selametle...hayırlı geceler.........
 

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Kas 2007
Mesajlar
149
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
selamünaleyküm..gerçekten güzel faydalı ve yerinde bir paylaşım olmuş...bu yazıyı çıktı alıp kapılarının ve bahçe demirlerinin üstüne torba torba kalan bayatlamış ekmekleri asan hanım ablalara okutmak isterdim...

ama mümkün değil...izahı bile mümkün değil...

ALLAH cc islah etsin...kırıntısına bile bu nimetin mutaç kalmak nasıl olur acaba?

selametle...hayırlı geceler.........

Aleyküm selam Kaan Bey, teşekkür ederim. Sizin de dediğiniz gibi Allah islah etsin ne diyelim. Çok eski zamanlarda yaşlı bir zat varmış. malı mülkü taşıp parası o kadar bereketleniyormuş ki. Yarap bu kadar mal istemiyorum biraz da olmayanlara ver diye dualar ediyormuş. Bu zatın bir alışkanlığı varmış. sofrada yemek yerken dökülen ekmek kırıntılarını parmaklarıyla toplar en ufak kırıntıyı bile ziyan etmezmiş. Rüyasında bir gün Allahü teala bu alışkanlığı yapmazsan dediğin olur demiş. Adam gel zaman git zaman bu alışkanlığı bırakmış. berekette evini terkeylemiş. Bakmış malı mülkü elden gitmeye evi artık malla mülkle dolup taşmamaya başlamış. Aman demiş ben ne yaptım? Yeniden kırıntıları bir bir toplamaya başlamış! Kırıntı diyince aklıma geldi anlatayım dedim. İnsanlara Allahü Teala ne güzel bir nimet vermiş aslında hiç ziyan edilir mi? Üstelik bir ekmek fiyatı 50 ykr olmuşken!!!!
 

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Eki 2006
Mesajlar
2,593
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
45
Konum
*meftun*
Web Sitesi
www.hatim-online.com
S.a. Ben Bayat Ekmekleri Küp Küp Doğrayip
(yağsiz) Firinda Veya Tost Makinasinda Kizartip Bir Poşetin Içinde Dondurucuya Atiyorum Corbalarla Beraber Yiyoruz.veya Toz Gibi Yapip Köfte Harci Olarakta Kullaniyorum.a.e.o
selamunaleyküm...ALLAH c.c. razı olsun bizde böyle kullanıyoruz...çokta güzel oluyor
misafirlerede ikram ettiğimizde hoşlarına gidiyor ve
kendileride böyle yapacakalarını söylüyorlar
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...
selametle İNŞALLAH
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt