Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Arabasi corbasi :) (1 Kullanıcı)

elifnur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ara 2006
Mesajlar
120
Tepki puanı
0
Puanları
0
bi konyalı olarak bizde bu çorbayı çok yaparız kış aylarının vazgeçilmezidir bizim için çok lezzetlidir .paylaşımın için teşekkür ederim .a.e.o.
 

demir227

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
105
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
ahh süper :D

ahh süper :D

:D kayseri nin de geleneksel yemeğidir. her kış yeriz biz de. hamurunu da yutabiliyorum:D çok güzel ya bak canım çekti şimdi :D
 

nuri sezer

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağu 2008
Mesajlar
191
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
bende nevşehirliyim ve de yozgata yakın olmamızdan mıdır bizim ordada çok yaygın..çorbası çok güzel.ama o hamuru yutmak hemde çiğnenmeden yutulması gerekiyoçok zor ve de leziz değil gibi sanki......memlekete gittiğimde arabaşı görünce bozuntuya vermeden küçük küçük dilim almaya çalışıyom ama devamlı yiyenler alışmış oluyo
valla götürüyolar..........güzel bir anadolu yemeği
 

VaVeyla

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
11,102
Tepki puanı
23
Puanları
38
Konum
Mevlana diyarı
sayfalar arasında gezzerken "arabaşı çorbası" dikkatimi çektii:a31:
eee bi konyalı olarak tabi hemen baktım :a21:
bizim buralarda çok çok meşhurdur (acısı bol olacak amaa:a42:)
size de tavsiye ederim ama kışın:evet
 

TRHACKER

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Mar 2009
Mesajlar
2,454
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
selamun aleyküm
vay vay vay bizim oraların yemeği bu süper bişi bide acı olmasa ayyy canım çekti vallah akşama yapsammı ne
 

kalbiminurlandır

Eposta Onaylanmamış Üyeler
Katılım
7 Tem 2008
Mesajlar
4,040
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
AİLEM KIŞIN RESTORANDA SÜREKLİ YAPIYORLAR. ANNEM HAMURUNU DA TUTTURUYO. SÜREKLİ YAPTIGI İÇİN DE SORUN OLMUYO ONA :)
HAMURUNU DA YİYEBİLİYORUM. ÇOK TATLI OLUYO.
KIŞIN ANNEMİN BU CORBASI İÇİN KILOMETRELERCE UZAKTAN GELEN VAR. ÇUNKU BU TARAFLARDA (antalya-kumluca) ANNEM GİBİ LEZZETLİ YAPAN YOK :H
 

Muhtazaf

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Mar 2008
Mesajlar
9,599
Tepki puanı
965
Puanları
113
Yaş
66
Web Sitesi
www.aydin-aydin.com
arabasi.JPG


ARABAŞI ÇORBASI


İSMİNE NEDEN ARABAŞI DENMİŞ?

Arabaşı adı nereden geliyor acaba?

Hiç merak ettiniz mi?
ARAB’ın böyle bir aşı olmadığı malum... hepimiz biliriz. Hem kış günlerinin yiyeceği diye lezzetini duya duya içeceğiz, hem de genellikle sıcak ülkelerde yaşayan ARAB’ın aşı diyeceğiz. Olmayacak şey... O halde ne ?
“Arabaşı bilindiği gibi ve öncelikle ARABIN AŞI değil. Kaynar kıvamdaki acılı çorbayı, buram - buram sıcakta, arap nasıl içsin? Hem o sıcakta hamur tutar mı?
Arabaşı’nın Aş ile de ilgisi yok. Yani ARA AŞI da değil...
Bu çorbamızın adı yine bize ait. Arabaşı bizim birlik ve beraberliğimizden kaynaklanmıştır. Hani aynı yaş grubundan ve arkadaş olanlar, zaman - zaman yemekli davetlerde bir araya gelirler, sıra geceleri düzenlerler ve bu daveti;
Bu akşam çorbayı bizde içeceğiz... Diye yaparlar ya!
İşte tatlısı, tuzlusuyla çeşitli yemeklerin , tatlıların yendiği, bu sofralardaki eksiklik ve fazlalık görüntüsünü önlemek ve sıra gecelerine katılanlar arasındaki fakir-zengin ayırımını ortadan kaldırmak için herkesin rahatlıkla yiyip-içebileceği çorbada karar kılınmış ve çorba içilir hale gelmiştir.
Sıra dediğimiz, haftada bir veya belirli ARA ile yapılan bu kış günü gecesi toplantılarında, yemek yerine çorba içilmeye başlanmıştır. (Günümüzde sıra geceleri halen yapılmaktadır. ) Zevkli ve eğlenceli geçen o gecenin sonunda, gelecek toplantının, sıranın ne zaman yapılacağı ve çorbanın kimde içileceği sorulur ve sıra gecesine ara verilmiş olurdu.
Bundan sonra sıra kimde? Yani ARA’nın BAŞ’ı (davet sahibi) kim olacak? Diye sorulurdu.
İşte Arabaşı çorbasının adı ARA BAŞI buradan gelmektedir.
Günümüzde soğuk kış gecelerinde “Arabaşılı sıra geceleri “ halen yapılmaktadır.
Kaynak : Karaman’lı Şair Bekir Sıtkı ERDOĞAN


ARABAŞI ÇORBASI



Gerekli malzeme: Hindi veya tavuk, tereyağı, un, acı kuru biber (süs biberi).
Yapılışı: Arabaşı çorba ve hamuru olmak üzere iki bölümdür.
Çorbası: Büyükçe bir tavada tereyağı eritilir ve içine un koyarak rengi kahverengiye gelinceye kadar kavrulur. Buna meyhene denir. Diğer tarafta içinde kaynamış hindi veya tavuk suyu bulunan tencereye karıştırılarak dökülür. Acı süs biberi ilave edilir. Haşlanmış hindi veya tavuk eti ilave edilir ve özleşinceye kadar kaynatılır.

Hamuru: Bir kapta ılık suya un bulanır. Daha sonra su bulamaç, tencerede kaynayan suya yavaş yavaş dökülerek karıştırılır ve bir müddet pişirilir. Belli kıvama geldikten sonra ıslatılmış tepsi veya sinilere ince olarak (2 santim kalınlığında) dökülür. Tahta kaşık ile alınan hamur tasa konan arabaşı çorbasına batırılarak hamur çorba suyu ile çiğnenmeden yutulur. Acı pul biber ilave edilerek ve acı biber turşusu alınarak da yenir. Mide ve barsak tembelliğine çok iyi gelir. Kış aylarında sıkça yapılır.

ARABAŞI İLE İLGİLİ KARAMAN’DA

SÖYLENEN TEKERLEMELER


[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Arabaşıyı yaptıysan hindiden,[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Geliriz ikindiden.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Arabaşıyı yaptıysan tavşandan,[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Geliriz akşamdan.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Arabaşıyı yaptıysan tavuktan,[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Gelemeyiz soğuktan.[/FONT]

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Söz: Ak Hoca , Aktaran: Mehmet Ali Koçak (Beş keçili Hoca)[/FONT]


 

Sedaa_*

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 May 2012
Mesajlar
2,150
Tepki puanı
6
Puanları
0
Yaş
24
Hemmen anneme söylüyorum :B :G
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt