Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

AH ŞU DİLİMİZİ TUTABİLSEK (2 Kullanıcı)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
RE: AH ŞU DİLİMİZİ TUTABİLSEK

andelib yazdı:

Hâtime

Gıybet hakkındadır

-1-

Yirmi Beşinci Sözün Birinci Şulesinin Birinci Şuaının Beşinci Noktasının, makam-ı zem ve zecrin misallerinden olan birtek âyetin, mucizâne altı tarzda gıybetten tenfir etmesi, Kur'ân'ın nazarında gıybet ne kadar şenî birşey olduğunu tamamıyla gösterdiğinden, başka beyana ihtiyaç bırakmamış. Evet, Kur'ân'ın beyanından sonra beyan olamaz; ihtiyaç da yoktur.

İşte -2- âyetinde altı derece zemmi zemmeder, gıybetten altı mertebe şiddetle zecreder. Şu âyet bilfiil gıybet edenlere müteveccih olduğu vakit, mânâsı gelecek tarzda oluyor. Şöyle ki:

Malûmdur, âyetin başındaki hemze, sormak, "âyâ" mânâsındadır. O sormak mânâsı, su gibi, âyetin bütün kelimelerine girer. Her kelimede bir hükm-ü zımnî var.

İşte, birincisi, hemze ile der: Âyâ, sual ve cevap mahâlli olan aklınız yok mu ki, bu derece çirkin birşeyi anlamıyor?

İkincisi: -3- lâfzıyla der: Âyâ, sevmek ve nefret etmek mahâlli olan kalbiniz bozulmuş mu ki, en menfur bir işi sever?

Üçüncüsü: -4- kelimesiyle der: Cemaatten hayatını alan hayat-ı içtimaiye ve medeniyetiniz ne olmuş ki, böyle hayatınızı zehirleyen bir ameli kabul eder?

Dördüncüsü: -1- kelâmıyla der: İnsaniyetiniz ne olmuş ki, böyle canavarcasına arkadaşınızı dişle parçalamayı yapıyorsunuz?

Beşincisi: -2- kelimesiyle der: Hiç rikkat-i cinsiyeniz, hiç sıla-i rahminiz yok mu ki, böyle çok cihetlerle kardeşiniz olan bir mazlumun şahs-ı mânevîsini insafsızca dişliyorsunuz? Ve hiç aklınız yok mu ki, kendi âzânızı kendi dişinizle divane gibi ısırıyorsunuz?

Altıncısı: -3- kelâmıyla der: Vicdanınız nerede? Fıtratınız bozulmuş mu ki, en muhterem bir hâlde bir kardeşinize karşı, etini yemek gibi en müstekreh bir işi yapıyorsunuz?

Demek, şu âyetin ifadesiyle ve kelimelerin ayrı ayrı delâletiyle, zem ve gıybet, aklen ve kalben ve insaniyeten ve vicdanen ve fıtraten ve milliyeten mezmumdur. İşte, bak, nasıl şu âyet îcazkârâne altı mertebe zemmi zemmetmekle, i'câzkârâne altı derece o cürümden zecreder.

Gıybet, ehl-i adâvet ve haset ve inadın en çok istimal ettikleri alçak bir silâhtır. İzzet-i nefis sahibi, bu pis silâha tenezzül edip istimal etmez. Nasıl meşhur bir zat demiş:

Dördüncüsü: -1- kelâmıyla der: İnsaniyetiniz ne olmuş ki, böyle canavarcasına arkadaşınızı dişle parçalamayı yapıyorsunuz?

Beşincisi: -2- kelimesiyle der: Hiç rikkat-i cinsiyeniz, hiç sıla-i rahminiz yok mu ki, böyle çok cihetlerle kardeşiniz olan bir mazlumun şahs-ı mânevîsini insafsızca dişliyorsunuz? Ve hiç aklınız yok mu ki, kendi âzânızı kendi dişinizle divane gibi ısırıyorsunuz?

Altıncısı: -3- kelâmıyla der: Vicdanınız nerede? Fıtratınız bozulmuş mu ki, en muhterem bir hâlde bir kardeşinize karşı, etini yemek gibi en müstekreh bir işi yapıyorsunuz?

Demek, şu âyetin ifadesiyle ve kelimelerin ayrı ayrı delâletiyle, zem ve gıybet, aklen ve kalben ve insaniyeten ve vicdanen ve fıtraten ve milliyeten mezmumdur. İşte, bak, nasıl şu âyet îcazkârâne altı mertebe zemmi zemmetmekle, i'câzkârâne altı derece o cürümden zecreder.

Gıybet, ehl-i adâvet ve haset ve inadın en çok istimal ettikleri alçak bir silâhtır. İzzet-i nefis sahibi, bu pis silâha tenezzül edip istimal etmez. Nasıl meşhur bir zat demiş:

Yani, "Düşmanıma gıybetle ceza vermekten nefsimi yüksek tutuyorum ve tenezzül etmiyorum. Çünkü gıybet, zayıf ve zelil ve aşağıların silâhıdır."

Gıybet odur ki, gıybet edilen adam hazır olsaydı ve işitseydi, kerahet edip darılacaktı. Eğer doğru dese, zaten gıybettir. Eğer yalan dese, hem gıybet, hem iftiradır; iki katlı çirkin bir günahtır.

Gıybet, mahsus birkaç maddede caiz olabilir:

Birisi: Şekvâ suretinde bir vazifedar adama der, tâ yardım edip o münkeri, o kabahati ondan izale etsin ve hakkını ondan alsın.

Birisi de: Bir adam onunla teşrik-i mesai etmek ister, seninle meşveret eder. Sen de, sırf maslahat için, garazsız olarak, meşveretin hakkını edâ etmek için desen: "Onunla teşrik-i mesai etme. Çünkü zarar göreceksin."

Birisi de: Maksadı tahkir ve teşhir değil, belki maksadı tarif ve tanıttırmak için dese: "O topal ve serseri adam filân yere gitti."

Yani, "Düşmanıma gıybetle ceza vermekten nefsimi yüksek tutuyorum ve tenezzül etmiyorum. Çünkü gıybet, zayıf ve zelil ve aşağıların silâhıdır."

Gıybet odur ki, gıybet edilen adam hazır olsaydı ve işitseydi, kerahet edip darılacaktı. Eğer doğru dese, zaten gıybettir. Eğer yalan dese, hem gıybet, hem iftiradır; iki katlı çirkin bir günahtır.

Gıybet, mahsus birkaç maddede caiz olabilir:

Birisi: Şekvâ suretinde bir vazifedar adama der, tâ yardım edip o münkeri, o kabahati ondan izale etsin ve hakkını ondan alsın.

Birisi de: Bir adam onunla teşrik-i mesai etmek ister, seninle meşveret eder. Sen de, sırf maslahat için, garazsız olarak, meşveretin hakkını edâ etmek için desen: "Onunla teşrik-i mesai etme. Çünkü zarar göreceksin."

Birisi de: Maksadı tahkir ve teşhir değil, belki maksadı tarif ve tanıttırmak için dese: "O topal ve serseri adam filân yere gitti."

Birisi de: O gıybet edilen adam fâsık-ı mütecahirdir. Yani fenalıktan sıkılmıyor, belki işlediği seyyiatla iftihar ediyor, zulmüyle telezzüz ediyor, sıkılmayarak âşikâre bir surette işliyor.

İşte bu mahsus maddelerde, garazsız ve sırf hak ve maslahat için gıybet caiz olabilir. Yoksa, gıybet, nasıl ateş odunu yer, bitirir; gıybet dahi a'mâl-i salihayı yer, bitirir.

Eğer gıybet etti veyahut isteyerek dinledi; o vakit -1- demeli, sonra gıybet edilen adama ne vakit rast gelse, "Beni helâl et" demeli.
said nursi

bişeyler kopyadık inşaallah karışmamıştır.......
kaynağından okumak isteyen için:
risalei nur külliyatı
mektubat
22.mektub

biraz uzunca oldu ama okuyun ... çoğunuz biliyonuzdur zaten hatırlatmak için yazdım...........
selamun aleykum.....

ve aleyküm selam.. konuya katkınız için teşekkür ederim. selametle.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

evindar yazdı:

selamünaleyküm ~aliye_aliye kardeşim,

son zamanlarda sitemizdeki kardeşlerimiz arasında yalnış anlaşılmalardan dolayı dün çok sıkıntılı bir gün geçirdim.

Bu kısas o kadar yerinde olmuş ki yaşadığımız duruma. Gözümüz ile görmediğimiz , kulağımız ile işitmediğimiz konular ve kişiler ile ilgili yapmış olduğumuz yorumlar bizim imanımızıda zedeler.

Bu kısas bu konunun ne kadar önemli olduğu çok açık bir şekilde anlatmıştır. Bu yüzden aliye kardeşimin bu forumunu bir süre aktif edeceğim. Her şeyi ALLAH-Ü TEALA (C.C) bilir.

Rabbimiz bizleri acımasızca dedikodu yapan , bilmedikleri halde iftira atanlardan korusun.

ALLAH (C.C) senden razı olsun aliye kardeşim.

selamünaleyküm

VE ALEYKÜM SELAM ABLAM:|

umeyye

Kayıtlı Kullanıcı

S.A KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN :( NE YAZI Kİ GÜNLÜK YAŞAMINIZDA BİLEREK VEYA BİLMEYEREK BAŞKALARINI ÇEKİŞTİRİYOR ONLAR HAKKINDA BELKİDE HOŞ OLMAYACAK SÖZLER SÖYLÜYOR VEYA İŞİTİYORUZ :( BU UYARICI NİTELİKLİ PAYLAŞIMI BİZLERLEN PAYLAŞTIĞIN İÇİN SAN NEKADAR TEŞEKKÜR VE DUA ETSEK AZDIR .HAKKINI HELAL ET KARDEŞİM A.E.O

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

huzunlu_gurbet yazdı:
B)B)B)B)B)B)B)ELAMUNALEYKUM KARDESIMCOK GUZEL BIR KONU SECMISSIN PAYLASIMIN ICIN ALLAH SENDEN RAZI OLSUN BENCE BUNA COK IHTIYACIMIZ VARYANI BU TUR HATIRLATMA VDE UYARILARA CUNKI NE KADAR IYI BILSEKTE ZAMAN ZAMAN YAPIYORUZ MAALESEFKI :(:|:| RABBIM O TUZAGA YANI NESIF TUZAGINA DUSMEYENLEREN EYLESIN INSALLAH AMIN SELAMETLE RABBIME EMANET OLUN B)B)B)

ve aleyküm selam ablam. amin inşallah. Allah razı olsun, inşallah daha dikkatli oluruz. Allah'a emanet olun. selam ve dua ile.B)B)B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

zynp_rukiye yazdı:
esselamun aleyküm

Allah razı olsun kardeşim, güzel paylaşım olmuş. Rabbim dilimizi ilim yolunda kullanmayı nasib etsin inş... selam ve dua ile...

ve aleyküm selam kardeşim. beğendiğinize sevindim, teşekkür ederim.. amin duanıza. Allah razı olsun inşallah. selam ve dua ile.B)

koskun

Kayıtlı Kullanıcı

s.a.

ben bu topik sayesinde son 24 saat içerisinde kimse hakkında yorum yapmadım gıybet etmedim dedikodu yapmadım kıskanmadım şu an kuş gibi rahatım ...

bu topiği açandanda devam ettirenlerden de allah cc razı olsun ...

allaha emanet olun ...

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

umeyye yazdı:
S.A KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN :( NE YAZI Kİ GÜNLÜK YAŞAMINIZDA BİLEREK VEYA BİLMEYEREK BAŞKALARINI ÇEKİŞTİRİYOR ONLAR HAKKINDA BELKİDE HOŞ OLMAYACAK SÖZLER SÖYLÜYOR VEYA İŞİTİYORUZ :( BU UYARICI NİTELİKLİ PAYLAŞIMI BİZLERLEN PAYLAŞTIĞIN İÇİN SAN NEKADAR TEŞEKKÜR VE DUA ETSEK AZDIR .HAKKINI HELAL ET KARDEŞİM A.E.O

ve aleyküm selam kardeşim. Rabbim sizden de razı olsun inşallah.. paylaşımımın, bu büyük günahı, bir nebze de önleyebilmesi duasıyla inşallah.. selam ve dua ile. Allah'a emanet olun.

Kaan Erdem

Yönetici

Tabi başkaları sizin yanınızda başkasının hakkında konuşuyorsa gıybet ediyorsa onu uyarın, sizi dinlemezse ordan uzaklaşın. Onun günahına ortak olmayın. Binbir güçlükle yaptığınız iyi amelleri, kıldığınız namazları, ibadetleri başkasına vermeyin, dilinizi tutun.SÜKUT ALTINDIR.

ALLAH CC RAZI OLSUN.SELAMETLE.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

koskun yazdı:
s.a.

ben bu topik sayesinde son 24 saat içerisinde kimse hakkında yorum yapmadım gıybet etmedim dedikodu yapmadım kıskanmadım şu an kuş gibi rahatım ...

bu topiği açandanda devam ettirenlerden de allah cc razı olsun ...

allaha emanet olun ...

ve aleyküm selam kardeşim, ne mutlu size, maşallah ya :) sizin adınıza çok sevindim ve de bunda bir parça da olsa payım olduğu için.. Rabbim dirayetinizi arttırsın inşallah.. Allah razı olsun. selam ve dua ile.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

KAAN ERDEM yazdı:
Tabi başkaları sizin yanınızda başkasının hakkında konuşuyorsa gıybet ediyorsa onu uyarın, sizi dinlemezse ordan uzaklaşın. Onun günahına ortak olmayın. Binbir güçlükle yaptığınız iyi amelleri, kıldığınız namazları, ibadetleri başkasına vermeyin, dilinizi tutun.SÜKUT ALTINDIR.

ALLAH CC RAZI OLSUN.SELAMETLE.

rabbim sizden de razı olsun. selam ve dua ile.

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com

S.A...ALLAH C.C.RAZI OLSUN...EMEĞİNİZE SAĞLIK...A.E.O...SELAMETLE....

'Hep kadınlar gıybet eder, onlar çok konuşur.' deriz ama erkekler de şimdi kadınlardan geri kalmıyor. Herkes için geçerli yani. Bırakalım başkası için yorum yapmayı önce kendimize bakalım. Başkaları hakkımızda ne derse desin, eğer biri sizin hakkınızda konuşuyorsa bırakın günahlarınızı alsın, yaptıkları iyi amelleri size versinler. Biz susalım, sükut en büyük hazinedir.....

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

nihalim yazdı:
S.A...ALLAH C.C.RAZI OLSUN...EMEĞİNİZE SAĞLIK...A.E.O...SELAMETLE....

'Hep kadınlar gıybet eder, onlar çok konuşur.' deriz ama erkekler de şimdi kadınlardan geri kalmıyor. Herkes için geçerli yani. Bırakalım başkası için yorum yapmayı önce kendimize bakalım. Başkaları hakkımızda ne derse desin, eğer biri sizin hakkınızda konuşuyorsa bırakın günahlarınızı alsın, yaptıkları iyi amelleri size versinler. Biz susalım, sükut en büyük hazinedir.....

ve aleyküm selam kardeşim. beğendiğinize sevindim kardeşim. Allah sizden de razı olsun, selam ve dua ile.

Delete

Kayıtlı Kullanıcı

Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü.

Faydasız konuşmak, münakaşa etmek, alay etmek, söz taşımak, yalan söylemek, lanet etmek ve gıybet etmek gibi fiiller, hep dil ile olmaktadır.
Diline sahip olmayanı, şeytan her sahada oynatır. Büyük bir uçurumun kenarına getirip, yüzüstü yuvarlar, felakete sürükler. Dile ahlak dizgini vurulursa, dünya ve ahiret saadetine kavuşur. Başıboş bırakılırsa zarardan zarara girer. Uzuvlarımızdan en çok isyan edeni dildir. Kolaylıkla istediği tarafa gider.
Dilini korumak, açık bir hikmet ve güzel bir haslettir. Dilin susması kalbin susmasına, kalbin susması da kişinin Rabbini tanımasına sebep olur. İnsanın selameti, dilini korumasındadır.

Allah razı olsun kardeşimden,
Bütün canlıların sığındığı ve bütün mü’minlerin yardımcısı ve koruyucusu Rabbimiz de sizi rahmetiyle korusun kardeşim,
Rabbimiz size hidayet, takva ve iki cihanda da bağışlanma nasip etsin kardeşim,
Selam ve baki dua ile kalınız kardeşim.

93270140eb0.gif
97906724wb4.gif

rojda44

Kayıtlı Kullanıcı
vallahi ben gıybet yapmasamda dinlememde günah e bazı insanlarıda direk uyaramıyosun.. allah yardımcımız olsun...

dinci

Kayıtlı Kullanıcı
Biz susalım, sükut en büyük hazinedir

selamün aleyküm aliye kardeşim emeyine sağlık çok güzel bir konuya deyinmişsin RABBİM CC razı olsun

umeyye

Kayıtlı Kullanıcı
Belki biz de farkında olmadan ya da farkında olarak başkaları hakkında gıybet ediyor, sevdiğimiz belki de hiç sevmediğimiz kişilerin günahlarını üzerimize alıyoruz.Tabi ki kendi yaptığımız iyi ameller ibadetler belki de boşa gidiyor. Dilimizi tutsak insanlar hakkında yorum yapmasak ne güzel olurdu. Biz ne yapıyoruz? Her gün başkalarının günahlarını üzerimize alıyoruz sevaplarımız onlara gidiyor ama farkında değiliz.
'Hep kadınlar gıybet eder, onlar çok konuşur.' deriz ama erkekler de şimdi kadınlardan geri kalmıyor. Herkes için geçerli yani. Bırakalım başkası için yorum yapmayı önce kendimize bakalım. Başkaları hakkımızda ne derse desin, eğer biri sizin hakkınızda konuşuyorsa bırakın günahlarınızı alsın, yaptıkları iyi amelleri size versinler. Biz susalım, sükut en büyük hazinedir. Tabi başkaları sizin yanınızda başkasının hakkında konuşuyorsa gıybet ediyorsa onu uyarın, sizi dinlemezse ordan uzaklaşın. Onun günahına ortak olmayın. Binbir güçlükle yaptığınız iyi amelleri, kıldığınız namazları, ibadetleri başkasına vermeyin, dilinizi tutun.SÜKUT ALTINDIR.

Es Selamün Aleyküm Can Kardeşim Aliye ....

RAHMAN razı olsun eline emeğine sağlık Gıybet ve dedikodunun nekadar kötü ve çirkin olduğunu anlatan bu güzel ve değerli paylaşımdan istifade etmek dileği ile

Selam ve Baki DUA ile ALLAH a emanet ol

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt