Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

ADETLİ KADININ NAMAZI VE ORUCU. (Affınıza sıgınarak)... (5 Kullanıcı)

Siyahgulsevdalisi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Haz 2006
Mesajlar
2,046
Tepki puanı
0
Puanları
0
ADETLİ KADININ NAMAZI VE ORUCU


Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Sana kadınların adet halini soruyorlar. De ki, o bir eziyettir. Adet günleri onları rahat bırakın; temizleninceye kadar da yaklaşmayın. Tertemiz oldular mı, onlara Allah’ın size buyurduğu yerden yaklaşın. Allah tevbe edenleri sever, tertemiz olanları da sever.” (Bakara 2/222)

“Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın” emri, adet süresince kadının temiz sayılmadığını gösterir. Namaz için abdesti şart koşan âyet şöyle biter: “… Allah size güçlük çıkarmak istemez ama sizi temiz kılmak … ister.” (Maide 5/6) Adetli iken alacağı abdest, kadının temizlenmesini sağlamayacağından namaz kılması mümkün olmaz. Bu sebeple adetli kadın namaz kılamaz ve namazdan sorumlu tutulamaz. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Allah kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez.” (Bakara 2/286)

Ümmü Habîbe binti Cahş, Allah’ın Elçisine kandan şikayet edince ona şöyle demişti: “Hayzın seni engellediği süre içinde namaz kılma; sonra yıkan ve namazı kıl[1].”

Adetli kadın namazdan sorumlu olmayınca onu kaza etmekten de sorumlu olamaz. Bir kadın Aişe validemize: "Temizlendiğimiz zaman namazımızı kaza edelim mi?" diye sormuş, o da:

"Sen Harûriyye[2] misin?” demişti. Kadın; “Hayır, Harûriyye değilim ama soru soruyorum” deyince şöyle demişti: “Bizim başımıza bu olay gelince orucu kaza etmemiz emredilirdi ama namazı kaza etmemiz emredilmezdi[3].”

Orucun kazasının emredilmesi gösterir ki, oruç namaz gibi değildir; adet kanı oruca engel olmaz. Bakara 187’de orucu bozan şeyler; yeme, içme ve cinsel ilişki olarak sıralanmıştır. Adet kanı bunlardan hiç birine girmez.

Oruc’un Arapçası savm = صوم’dır. Savm, imsak yani kendini tutma, kendine engel olma anlamına gelir. Oruç tutan, kendini yeme, içme ve cinsel ilişkiden engeller[4]. Adetli kadının kendini, normal yollarla adet kanından engellemesi mümkün değildir. Bu sebeple ona, gücünün yetmediği bir yük yükleyip adet kanını, orucu bozan bir şey saymak imsaka aykırı olur.

Yukarıdaki âyet, kadınların adet halini eziyet saymıştır. Eziyet insana sıkıntı veren şeydir. Oruç açısından hastalığa benzer. Allah Teâlâ hasta ve yolculara oruç tutmama ruhsatı verdikten sonra şöyle demiştir: “Allah sizin için kolay olanı ister, zor olanı istemez.” (Bakara 2/185)

Ramazanda hastaların oruç tutmaması, Allah’ın onlara verdiği ruhsattır. Bu ruhsatı kullanan hasta, tutamadığı oruçları daha sonra, kaza eder. Adetli kadın da öyledir. Oruç tutmama, onun için de ruhsattır. Bu yüzden Peygamberimiz, adetli kadınların tutamadıkları orucu kaza etmelerini emretmiştir. Eğer fıkıh kitaplarında ifade edildiği gibi adet hali oruca engel olsaydı kadın, adetli günlerinde kılamadığı namazlar gibi tutamadığı oruçları da kaza etmezdi.

Fakihler, adetli kadının Ramazan’da oruç tutamayacağını söyler, sonra da tutamadığı orucu kaza ettirirler. Eda edemeyeceğine hüküm verdikleri bir ibadeti kaza etmelerini isterken hangi delile dayandıklarını söylemezler. Halbuki Allah, oruç ibadetini, diğer ibadetlerden farklı olarak genişçe anlatmış ve şöyle demiştir:

“… Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır; onlara yaklaşmayın. Allah âyetlerini insanlara böyle açıklar, belki sakınırlar.” (Bakara 2/187)

Allah orucun sınırını belirlediğine göre, adetlinin oruca Kur’ân’da belirtilmemişken, Peygamberimizin de adeti oruca engel saydığına dair rivayet yokken adeti oruca engel görmek sınıra yaklaşmak değil, sınırları aşmak olur. Buna kimsenin hakkı yoktur.



--------------------------------------------------------------------------------

[1] Müslim Hayz 65.

[2] Harûriyye, Harûrâlı demektir. Harûrâ, Sıffîn savaşında Hz. Ali’nin saflarından ayrılan Hâricîlerin toplandığı yerdir. (Bkz. Ethem Ruhi Fığlalı, “Hariciler”, DİA, c. XVI, s.169-175.)

[3] Müslim Hayız 67.

[4] Bkz. Müfredât, صوم maddesi
 

@ebruli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Ağu 2006
Mesajlar
811
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
53
Konum
belcika /bursa
RE: ADETLİ KADININ NAMAZI VE ORUCU. (Affınıza sıgınarak)...

bizleri bilgilendirdiginiz icin ALLAH razi olsunB)
 

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Haz 2006
Mesajlar
3,537
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ADETLİ KADININ NAMAZI VE ORUCU. (Affınıza sıgınarak)...

BAYANLARIN ADETLİYKEN TEMİZLİK YAPMALARI MEKRUHTUR.ADEM İLE HAVVA YASAK MEYVEYİ YEDİKLERİ ZAMAN ALLAHU TAALA BAYANLARA CEZA OLARAK GEBELİK,DOGUM VE HER AYIN BELİRLİ GÜNLERİNDE ADET GÖRMEYİ VERMİŞTİR.


S.B)SEVDALISI EMEGİNİZE SAGLIK ALLAH RAZI OLSUN.
 

ErdalOZSARAC

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Ağu 2006
Mesajlar
240
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ADETLİ KADININ NAMAZI VE ORUCU. (Affınıza sıgınarak)...

FATMA JANIM PEKİ BAYANLARA GEBELİK DOĞUM V.S CEZA OLARAK VERDİ PEKİ ERKEKLERE CEZA VERİLDİ Mİ?
 

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Haz 2006
Mesajlar
3,537
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ADETLİ KADININ NAMAZI VE ORUCU. (Affınıza sıgınarak)...

EVET VERİLMİŞ ERDAL BEY AMA BEN UNUTTUM NEYDİ YARIN İNŞALLAH OKUYUP SİZE YAZARIM
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: ADETLİ KADININ NAMAZI VE ORUCU. (Affınıza sıgınarak)...

Adetli kadını kestiği yenilir mi?
Helal olması için hayvanı erkeğin kesmesi şart değildir. Hayvan kesmesini bilen kadınlarda kesebilirler. Hatta adet veya lohusa durumunda olan kadınlar bile kesebilir, kestikleri yenir. (1)

Adetli Kadın Kuran'a Bakabilir mi?
Adet ve Lohusa durumunda veya cünup olan bir kimse okumadan, hecelemeden Kur'an-ı Kerime yalnız bakabilir, bu mekruh değildir. (1)
Adetli Kadın Kur'an Dinliyebilir mi?
Adetli veya lohusa durumunda bulunan bir kadın, Kur'an-ı Kerimi tutmadan, okunan Kur'an'ı okuyarak takip etmeden, hecelemeden yalnız dinlemesi caizdir. Bu durumun sevap derecesini ancak Allah bilir.(1)
Adetli Kadın Kur'an Meali Okuyabilir mi?
Bu durumdaki bir kadın, Kur'an'a ve ayet yazılı bir şeye el süremez. Arapça dışında Farsça, Türkçe gibi bir dile yazılmış olan Kur'an mealini, tutmak haramdır. Onda Kur'an ahkamı yazılı olduğundan Kur'an hükmündedir. Eğer içinde ayet bulunmuyorsa Türkçe kitap okumalarında bir mahzur yoktur. Eğer kadın adet durumunu öğrenmek istiyorsa zarureten fıkıh kitaplarına da bakabilir. (1)
Adetli Kadın Secde Ayeti Duyarsa
Adet veya lohusa durumunda olan bir kadın, namaz kılmakla mükellef olmadığı için secde kendisine vacip değildir. Cünup olan için bu böyle değildir. Cünup olan kimse, kadın olsun erkek olsun eğer secde ayetini duyarsa tilavet secdesi vacip olur. Temizlendikten sonra bu secdeyi yerine getirmeleri gerekir.(1)
Adetli Kadın Namaz Vaktinde Ne Yapar?
Ülemâ: " Hayızlı kadının her namaz vakti için abdest alarak namaz yerinde o namazı kılacak kadar oturması, adetini unutmamak için tesbih ve tehlil (Lâ ilâhe illâllâh) ile meşgul olması müstehabdır." demişlerdir. Bir rivayette: "bu kadına evvelce kıldığı namazların en güzelinin sevabı verilir." buyurulmuştur. (2)


--------------------------------------------------------------------------------
Adetli Kadın Mübarek Gecelerde Ne Yapar?
Kadınların namazsızlık halleri eğer Ramazan, kadir gecesi, bayram, kandil...gibi şerefli ve kıymetli, müminlerin günahlarının bağışlanacağı ve derecelerinin yükseleceği mübarek vakit ve zamanlara rastlıyacak olursa, o mümin ve müslüman kadınların kalblerindeki niyetlerine göre "Her kişiye, muhakkakniyetinin hakkı verilir" hadis-i şerfleri gereğince, o hayırlı günleri ve geceleri ibadetle geçirmek niyetinde idiyseler, şüphesiz ki, o mübarek ve güzel günlerin ve gecelerin rahmet ve bereketlerinden nasiplerini hem de eksiksiz olarak alacaklardır. Çünkü kadınların bu namazsızlık halleri, ellerinde olmayan bir özür kabilinden olduğu ve kendi istekleriyle olmadığı için mahrum olmalarını gerektirmez. Niyet, söz ve amelden hayırlıdır; çünkü söz ve amele gösteriş karışabilir, fakat niyete hiçbir şey karışamaz. (3)
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt