Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Abese Süresi (1 Kullanıcı)

Ferat MAVİYILDIR

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Tem 2009
Mesajlar
72
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
-İNSANLARI DİNİMİZE DAVET EDERKEN DİKKAT EDELİM-


Değerli Kardeşlerim

Bir kişiyi dinimize davet ederken çok dikkatli davranmamız gerekmektedir.O kişiye dinimizi en güzel lütuflar ile en güzel sözcükler ile,yavaş yavaş karşımızdakinin anlayacağı bir üslupta anlatmak gerekmektedir.O kişi yanlış cümleler kurar isek yanlış ifade edersek onu soğuta biliriz ve bundanda Yüce ALLAH hoşnut olmaz..

Aynı şekilde dinleyen kişi için geçerlidir.Anlatan kişiyi sessizce doğru bir üslupta dinlememiz,doğru yerde doğru sorular yöneleltmemiz gerekmektedir.

Yüce ALLAH Kuranı Kerimde Peygamber Efendimiz(s.a.v) şu şekilde Hhitap edilmektedir, (Abese Süresi);

1-Surat astı ve döndü.

2- Yanına âma(kör) geldi diye.

3- Ne bileceksin sen belki o arınacak?

4- Yahut öğüt alacak da bu öğüt, kendisine fayda verecek.

5- Kendisini yeterli görüp tenezzül etmeyene gelince.

6- Sen onunla ilgileniyorsun!

7- Onun arınmamasından sana ne?

8- Fakat koşarak sana gelene;

9- ALLAH'tan sakınarak gelmişken.

10- Sen onunla ilgilenmiyorsun!

11- Asla olmaz böyle şey! Kur'an ayetleri birer hatırlatmadır öğüttür.

12- Dileyen onu düşünüp öğüt Alır.

13- Sahifeler içindedirler, değerli, şanslı.

14- Yükseltilen ve tertemiz tutulan (sahifeler)

15- Taşıyıcıların ellerindedirler.

16- (ALLAH'a göre) değerli ve çok iyi (yazıcı ve taşıyıcıların).

Değerli Kardeşlerim;

Hz. Peygamber Rabbinden böyle bir direktif almaya ulaşması için bu konuda uyarılmaya ihtiyaç duymasını kavradığımızda bu işin önemini ve zorluğunu daha iyi anlayabiliriz ki yüce ALLAH O'nu sadece uyarmakla kalmamış O'nu sert bir şekilde azarlamıştır. Bu da O'nun yaptığı işin gerçekten Hayret edilecek, akılalmaz bir iş olduğunu ortaya koymaktadır.

Bu işin veya herhangi bir işin önemini tasvir etmek için şöyle denmesi yeterlidir. Bizzat Hz. Peygamberin kendiside bu noktaya ulaşması için uyarıya ve yönlendirmeye ihtiyaç duymuştur.

Peygamber Efendimize (s.a.v) bu âyetlerin İnme sebebi ise aşağıdaki olaydan ibarettir;

Fakir ve âma(kör) bir adam olan ibni Ümmü Mektum Hz. Peygambere geliyor. Bu arada Peygamber Kureyş'in ileri gelenlerinden bir toplulukla meşguldür. Onları islama çağırmaktadır. Onların Müslüman olması ile islamın Mekke'de karşılaştığı zorluk ve sıkıntının hafifleyeceğini bunların islama yararlı olacaklarını ummaktadır. Çünkü Rebia'nın iki oğlu olan Utbe ve Şeybe başka bir adı Ebu Cehil olan Amr ibni Hişam, Ummeye ibni Halef ve Velid ibni Muğire'den oluşan bu büyükler ile peygamberin yolunda duruyor. insanları ondan uzaklaştırıyor ve ona birtakım çetin tuzaklar kurarak açıkça onu Mekke'de dondurmak istiyorlardı. Bu toplulukla beraber Abdülmuttalib'in oğlu Abbas da Peygamberi dinlemeye gelmişti. Kabileye herşeyin üstünde bir değer ve saygınlık kazandıran ve kabileye dayalı cahili bir ortamda, bir insana kendisine en yakın çevresi ve ona en çok bağlı olanları saygı göstermez çağrısını kabul etmezse dışındaki insanların bu davayı kabul etmeleri daha da zorlaşacaktı.

Hz. Peygamber İşte bu kadar önemli olan bu toplulukla uğraşırken fakir ve âma adam geliyor. Burada peygamber kendisi ve çıkarı için değil, islam ve islamın çıkarı için uğraşıyor. Eğer bu topluluk Müslüman olursa Mekke'deki davanın önündeki, yolundaki zorlu engeller, sivri dikenler temizlenmiş olacak ve bundan sonra islam Mekke çevresine yayılacaktı. Ama bu ileri gelen büyüklerin Müslüman olmasından sonra tabi.

İşte bu adanı geliyor ve Hz. Peygambere diyor ki: "Ey ALLAH'ın elçisi, bana da oku, bana da öğret, ALLAH'ın sana öğrettiklerinden." Rasulullah'ın içinde bulunduğu şartları ve kiminle uğraştığını bile bile bu sözlerini tekrar ediyor. Hz. Peygamber ikide bir sözünün ve çabasının kesilmesinden rahatsız oluyor ve adamın görmediği yüzünde hoşnutsuzluk ifadeleri beliriyor. Yüzünü ekşitiyor ve onunla ilgilenmiyor. Fakir ve kimsesiz olan ve kendisini bu büyük işten alıkoyan adama aldırmıyor. Çünkü uğraştığı şeyin ardında davası ve dini için büyük umutlar besliyor. Aslında o bunlarla uğraşırken dininin zafere ulaşmasını arzu etmektedir. Çağrısına karşı samimiyetini, islamın çıkarına bağlılığını ve onun yayılması için aşırı isteğini ortaya koyuyor.

İşte tam bu sırada gök meseleye el koyuyor. Meseleye el koyuyor ki bu konudaki kesin hükmünü belirlesin. Yolun tüm işaretlerini ortaya koysun. Değerlerin kendisi ile ölçüldüğü kriterleri belirlesin. Şartları ve değerlerin tümünü bir kenara itsin. isterse bu şartlar ve değerlendirmeler insanların ölçüleri ile belirlenen ve davanın çıkarını gözeten ölçüler olsun. isterse bu ölçüler; insanlığın efendisi Hz. Muhammed belirlemiş olsun.

Bu arada yücelerin yücesi ALLAH'tan onurlandırılmış eşsiz bir ahlak sahibi olan Peygamberine sert bir üslup içinde azarlama geliyor. Bu bütün bir Kur'an içinde yakın ve sevgili dost peygambere karşı "kella-hayır!" kelimesinin kullanıldığı tek yerdir. "Kella" kavramı hitapta azarlama ve sitem anlamına gelir. Çünkü bu bütün bir dinin kendisine dayandığı çok önemli bir meseledir..

Saygılarımla
Ferat MAVİYILDIRIM
 

atris

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ocak 2009
Mesajlar
1,066
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
bencede baslık olmamıs kardesım degısınız.....
 

kardelele

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Ocak 2009
Mesajlar
15,425
Tepki puanı
27
Puanları
0
Yaş
55
Konum
istanbul
"selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu"
hayırlı cumalar;
lütfen .......
Başlığı değiştirin.çok huzursuz oldum.ve çok üzüldüm....
 

ufuk35

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Eyl 2008
Mesajlar
26
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Hayırlı Cuma lar . Evet başlık çok uygunsuz ve konunun manasını saptırıyor. Azarlama değilde uyarı veya gerçeği gösterme sanki daha uygun olur düşüncesindeyim.
 

.güldan.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
37
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
30
bencede başlık hiç olmamış yanlış anlaşılmalara sebep oluyor gerçi böyle bi başlık olduğu için girip okudum o ayrı:D:D bu arada kardeşm çok saol ylşımın için:)
 

Ferat MAVİYILDIR

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Tem 2009
Mesajlar
72
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
Değerli Kardeşlerim;

Yüce Allah Kuranı Kerimde direkt olarak ''sert bir uyarı'' hitabı ile yani ''azarlama'' şeklinde bir unsur var.Bu sebepten dolayı bu şekilde bir başlık kullandım..

Eğerki Sevgili Peygamberimize bukadar düşkün isek!,onu sevdiğimizi savunmaktaysak,bunu peygamber efendimize göstermeliyiz,onun bize emanet ettiği Kutsal Kitabımız Kuranı Kerimi aklettiğimiz ve anladığımız dilde okuyalım ve hayatımıza geçirmeye çalışalım,Yüce Allah bizi birtek Kuranı Kerimden sorguya çekecektir,Kuranı Kerimi okuyup ve Peygamberimiz (s.a.v) hayatına nasıl geçirmiş bakmalıyız,birtek kurtuluşa bu şekilde varırız ve bu konuda samimi olmalıyız..

Değerli Kardeşlerim;

Peygamber Efendimizin sünnetlerini uygulamaya çalışalım..

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) sünnetleri diğer konularımda bulunmaktadır,bu sünnetler uygulanmamakta,dilerseniz okuyup yararlana bilirsiniz ayrıca bunlar farzdır!

(Başlığı değiştir sekmesine tıklamaktayım değişmiyor,bilgilendirirseniz sevinirim)

Saygılarımla
Ferat MAVİYILDIRIM
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt