5 çocuğunu 'hafız' yetiştiren anne
İlyas Bey ve Emine Hanım Almanya’da evlenir, çocukları orada doğar. Şimdi 5 çocuğu da hafız. Üstelik kızlarından biri hem hafız, hem de Sahih-i Müslim’i ezberleyebilmiş birisi...
Kendisine 5 çocuğunu nasıl hafız yetiştirdiğini sorduğumuzda şöyle cevap verdi: “Hayatımızı kontrol altına aldık. Plan-program çizdik ve her şeyi saatlere göre ayarladık. Mesela evimiz bir okul gibidir. Ders saati, yemek saati, istirahat saatleri vardır. Sabah olunca çocuklarımı bir öğretmen gibi sınıf işlevi gören oturma odamıza toplardım. Her gün onlara Kur’an-ı Kerim’i okumanın ve ezberlemenin büyük sevaplar kazandırdığını ayet ve hadisler ışığı altında anlatırdım. Hafız olanın Cennet’te başına taç giydirileceğini söylerdim. Sonra da Kur’an’ı ezberlemede yardımcı olurdum. Ertesi gün bir gün önce ezberlenen sayfaları tekrarlatırdım ki iyice hafızalarına yerleşsin. Ve böylelikle 5 çocuğum hafız oldu. Ayrıca hadis-i şerif de ezberliyorduk. Belki inanamayacaksınız ama kızım Sahih-i Müslim’in de tamamını ezberlemiştir. En küçük oğlum Muhammet 11 yaşında. 40 defa Kur’an’ı hatmetti. 40 hadis ezberledi. Yaz tatillerinde onunla programı yapıyoruz. Ona ödüller koyuyorum. Okul zamanlarında Kur’an okumayı unutmaması için her akşam Kur’an’dan 1 sayfa mutlaka birlikte okuyoruz. Ardından kısa kısa ilmihal bilgilerini birlikte öğreniyoruz.”
Emine Hanım günlük programlarını misafir de gelse araya tatiller de girse aksatmadan uyguluyorlarmış. “Bunun için inanmak ve kararlı olmak gerekiyor.” diyor. Bir de, “Kendi yapmadığınız, yapamadığınız şeyi çocuklarınızdan istemeyiniz.” tavsiyesinde bulunuyor.
Ailem Dergisi Sayı: 220