Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Zammi sure (4 Kullanıcı)

MekYes

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.allahyolu.com
Selamun aleyküm,

İnnehü min süleymane ve innehü Bismillahirrahmanirrahim

Bu ayeti zammi sure olarak okumak caiz olur mu?

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Kıymetli kardeşim ehli sünnet fıkıh kitablarında zammi sure olarak 3 kısa ayet veya 1 uzun ayet en asgari olarak okunabilir deniyor(LÜBAB KİTABI),senin yazdığın ayeti şerif 1 kısa ayet hükmünde olduğu için yanlız okunması caiz düşmez,evvelindeki veya bir sonraki ayetlerle beraber okumanı tavsiye ederim,selamlarımla...

_YUSUF_

Yönetici
Esselamu aleykum,

Kıymetli kardeşim ehli sünnet fıkıh kitablarında zammi sure olarak 3 kısa ayet veya 1 uzun ayet en asgari olarak okunabilir deniyor(LÜBAB KİTABI),senin yazdığın ayeti şerif 1 kısa ayet hükmünde olduğu için yanlız okunması caiz düşmez,evvelindeki veya bir sonraki ayetlerle beraber okumanı tavsiye ederim,selamlarımla...

Ve Aleyküm Selam Ve Rahmetullahi
Değerli ERZURUMLİ kardeşim
Uzun bir aradan sonra sizi görmek güzel, hoşgeldiniz diyorum
Hayırlı Bereketli Bayramlar olsun inşaALLAH

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Ve Aleyküm Selam Ve Rahmetullahi
Değerli ERZURUMLİ kardeşim
Uzun bir aradan sonra sizi görmek güzel, hoşgeldiniz diyorum
Hayırlı Bereketli Bayramlar olsun inşaALLAH

Esselamu aleykum YUSUF kardeşim hoşbuldum sana ve ehlin olan herkeslere hayırlı bayramlar diliyorum Allah Tealadan sizlere hayırlar diliyorum...

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
Esselamünaleyküm..
ERZURUMLİ gönüldaş hoş geldiniz..
Bayramınız mübarek olsun...
Özletmeyin inşaALLAH...
BESMELE...SELAM...DUA...

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamünaleyküm..
ERZURUMLİ gönüldaş hoş geldiniz..
Bayramınız mübarek olsun...
Özletmeyin inşaALLAH...
BESMELE...SELAM...DUA...

Ve aleykum selam gardaşlık hoş gördük bizden de sizlere hayır dilekleri ve duaları ile bayramınızı canı gönülden kutlarım Hak Teala kolaylıklar nasip etsin...

bursalı

Kayıtlı Kullanıcı
degerli erzurumlu kardesim ben bi arastirma yaptim dinimizislam.com adli websitesinde bu soruya söyle cevap vermisler

Sual: Kur'anda, İnnehü min süleymane ve innehü Bismillahirrahmanirrahim diye bir âyet var. Bu âyeti zammı sure olarak okumak caiz olur mu?
CEVAP
Üç âyet miktarında bir âyet olduğu için caizdir.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
degerli erzurumlu kardesim ben bi arastirma yaptim dinimizislam.com adli websitesinde bu soruya söyle cevap vermisler

Sual: Kur'anda, İnnehü min süleymane ve innehü Bismillahirrahmanirrahim diye bir âyet var. Bu âyeti zammı sure olarak okumak caiz olur mu?
CEVAP
Üç âyet miktarında bir âyet olduğu için caizdir.

Esselamu aleykum,

Kıymetli kardeşim bahsi geçen ayeti şerif en-NEML SURESİ 30. ayeti kerime olup uzun bir ayet değildir ,bir ayetin uzun ve kısa oluşu benzeri ayetlere kıyasla belirlenir mesela Kur'an-ı kerimin en kısa ayeti BAKARA SURESİ nin ilk ayeti olan elif-lam-mim dir ve en uzun ayeti de BAKARA SURESİ nin 282. ayeti olup tam bir sayfa dır,bu durum da adını verdiğiniz site en kısa olan elif-lam-mim ayetinin 3 mislidir zammi sure olarak okunması caizdir diyor iseler ben buna birşey diyemem ancak şahsi görüşüm okuduğumuz fıkıh dersinde adı geçen ayeti şerif tek bir ayet olup kısa olması babından yanlız okunması hoş olmaz sonucu çıkarıyor.
Diyanetin yayınladığı ilmihalde ise tek başına okumanız da bir sorun olmaz dendiğini şimdi hatırlatmam gerektiğini düşünüyorum çünkü hiç kimse bildiğini saklamamalıdır.
Bizlerin yinede insanların kolaya kaçmamaları ve namazlarını eksik veya kabul olmayacak şekilde kılmamaları için en güzelini anlatmamız gerekir.
Rabbimiz katında Onun c.c bizlere bahşettiklerinden sorumluyuz...
Sonuç olarak diyanete göre bu ayeti şerif zammi sure olarak okunabilir hatta bundan daha kısa olan ayetler gibi...
Ancak temkinli olup fıkıh alimlerinin hakkında ortak fikir oluşturdukları bu kısalıkta 3 ayeti şerifi okumak daha evladır.
Bu durumda eğer kısa kısa okuyacaksanız herhangi bir vakit namazının sünnetleride dahil hepsini en kısa surelerden biri ile bitirebilirsiniz sonucu çıkar buda yakışık almaz...
Baki selam ve dualarımızla...

duygu42

Kayıtlı Kullanıcı
s.a.bende bir konuda bilgi isteyecektim.internetten yaptıgım araştırmalarda namazlarda kevser suresinden sonra kafirun suresini okuyabileceğimiz yazıyor.ama bu sitede bir konuda hangisi oldugunu şimdi bulamadım ama kevserden sonra kafirun okunamaz diyordu.hangisi dogru acaba?çünkü ben belli sayıda sure biliyorum benim için önemli bir konu.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
s.a.bende bir konuda bilgi isteyecektim.internetten yaptıgım araştırmalarda namazlarda kevser suresinden sonra kafirun suresini okuyabileceğimiz yazıyor.ama bu sitede bir konuda hangisi oldugunu şimdi bulamadım ama kevserden sonra kafirun okunamaz diyordu.hangisi dogru acaba?çünkü ben belli sayıda sure biliyorum benim için önemli bir konu.

Ve aleykum selam kardeşim,

Sorununu gidermen hususunda sana yardımcı olamk isterim...

Diyanetin yayınladığı ilmihallerde ve bizlerin okuduğu fıkıh kitaplarında aynen şöyle der;

'' Namazlarda zammi sure olarak birinci rekatta hangi sureyi okuyor iseniz o namazın ikinci rekatlarında muhakkak okuduğunuz surenin ya hemen altındaki sureyi yada altındakinin altındaki hariç diğer sureleri veya surelerden ayetleri okuyunuz yazar...''
Daha net ve sıralayarak açıklarsak;
4 rekatli bir namazın,
1.Rekatında zammi sure olarak FİL SURESİNİ okuyan kişi,
2.Rekatında zammi sure olarak KURAYŞ SURESİNİ veya KURAYŞ dan sonraki sureyi şerif olan MAUN (ERAEYTELLEZİ) SURESİNİ es geçerek ondan sonra gelen sure-i şeriflerden herhangi birini okur.

Genelde namazda okunan sureleri Üstten aşağıya doğru sıralarsak;

FİL suresi
KURAYŞ suresi
MAUN (ERAEYTELLEZİ) suresi
KEVSER suresi
KAFİRUN suresi
NASR (İZACAE) suresi
TEBBET suresi
İHLAS suresi
FELAK suresi
NAS suresi

Sizin okuma şekliniz ile KEVSER suresinden sonra sıraya göre KAFİRUN suresi okunabilir !!!
Burada başka bir fıkhi konu devreye giriyor,
İkinci okuduğunuz sure-i şerif ilk okuduğunuz sure-i şerif den uzunmudur yoksa kısamıdır çünkü Hanifi mezhebine göre ilk rekatta okuduğunuz sure-i şerif ayet bakımından ikinci rekatta okuduğunuzdan daha uzun olmalıdır veya eşit olmalıdır bu durum sünnettir.
Ancak sizin okuduğunuz gibi ilk rekatta 4 ayetlik KEVSER suresi ikinci rekatta okuduğunuz 6 ayetlik KAFİRUN suresinden kısadır bu durumda bu hareketiniz fıkıha göre mekruhtur tekrar yapmamanızda faide vardır.
Eğer ben uzun sure bilmiyorum diyor iseniz öğrenene kadar kevser suresinden sonra ihlas suresini okumanızda size kolaylıklar vardır hem mekruh işlememiş olursunuz hemde ibadetlerinizi sağlıklı yapmış olursunuz.
Size bir başka kolaylıkta yine başka sureler öğreninceye kadar sadece sünnet olan ve nafile olan namazlarda her rekatta FATİHA dan sonra KEVSER suresini okuyabilirsiniz ancak farz namazlarda ayrı ayrı okumanız zorunludur...
Umarım sorununuza yardımcı olunmuştur...
Selam ve dualarımızla...

duygu42

Kayıtlı Kullanıcı
teşekkür ederim erzurumli kardeşim.ben Kevserden sonra Kafirun suresini okuyordum.demekki okumamam lazım.ama ben hangi sure uzun hangi sure kısa bilmiyorum.bunu nasıl öğrenecem ? öğrenebileceğim bir site veya kitap tavsiye ederseniz sevinirim.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
teşekkür ederim erzurumli kardeşim.ben Kevserden sonra Kafirun suresini okuyordum.demekki okumamam lazım.ama ben hangi sure uzun hangi sure kısa bilmiyorum.bunu nasıl öğrenecem ? öğrenebileceğim bir site veya kitap tavsiye ederseniz sevinirim.

Kur'an-ı kerimde fil suresi ve altındaki surelerin ayet adetlerini ben sana yazayım kardeşim...

FİL suresi : 5 ayet
KURAYŞ suresi : 4 ayet
MAUN (ERAEYTELLEZİ) suresi : 7 ayet
KEVSER suresi : 3 ayet
KAFİRUN suresi : 6 ayet
NASR (İZACAE) suresi : 3 ayet
TEBBET suresi : 5 ayet
İHLAS suresi : 4 ayet
FELAK suresi : 5 ayet
NAS suresi : 6 ayet

Felak ve nas sureleri birbirlerine müsavi yani yakın sayıda sayılırlar ilk rekatta felakı okuyan zaten zorunlu olarakda nas suresini okumalıdır ilk rekatta okuduğunun üstün deki surelerden okursan eğer buda mekruhtur.
Yani tebbeti ilk rekatta okudu isen kevseri ikinci rekatta okuman mekruhtur .

duygu42

Kayıtlı Kullanıcı
çok teşekkür ederim.Rabbim razı olsun senden

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt