aleyküm selam ve rahmetullahselamün aleyküm.
aleyküm selam ablacım ne kadar güzel yazmışsın maşallah biz esmaları öğrenince zengin olduk zaten geçen yıl 2009 güzel bir yıldı bizim için hamd olsun bir tekrara ihtiyacımız var sensiz olmazdı zaten arada katılman bizi mutlu edecektir. inşallah başkalarına da sebep oluruz daha katılanlar olur. hayırla kal.Selamün Aleyküm.
Kocaman bir yıl geçti üzerinden ara ara tekrarlıyordum.
Bir başkadır tadı okurken esmaları
Bambaşkadır Rabbimin güzel adları
Her biri bambaşka bir pınarın sonsuz kaynağı
Hangi birini okuyayım diye başlarsın biri diğerinin önüne geçer.
Seçmek ne haddime dersin. Hepsini taşımaksa ne kadar zor
Katılaşmış yüreğimle kirlenen dilimden dökülecek yerli yersiz kelimelere mi karıştıracağım…
Yok yok öyle bir taşımalıyım ki Rabbmin isimlerine yakışır olsun.
Olsun da bende yüceliğinin tadına vakif olayım.
Anlatılmaz tadı ve lezzeti her biri başka huzur verir
Bir başkadır Rabbimin güzel isimleri
Sevgili Sıla ablam ne kadar da güzel düşünmüşsün.
Her şeyin üzerine üşüştüğü zamanda nefes almak bile o kadar zor olmuşken
Nefis ile mücadeleni zorluğunu anlatmak mümkün değil zaten.
Ve dünya meşakati…
Rezil olmayalım namerde muhtaç olmayalım diye çırpınıyoruz.
Ama buradan ayrı kaldığım için çok üzülüyorum. Tek başına şeytanla mücadele etmek daha çok zor oluyor.
İnşallah bende takip edeceğim. Bende bu güzel konuya elimden geldiğince dahil olacağım.
Rabbimiz hiç birinizi darda sıkıntıda bırakmasın. Amin.
Selam ve dua ile
1.GÜNÜMÜZ
euzubillehimineşşeydanirracim
bismillehirrahmanirrahim
ARKADAŞLAR İLK ÖNCE TÖVBE EDELİM
“Allahümme ente Rabbî lâ ilahe illâ ente halaktenî ve ene abdüke ve ene alâ ahdike ve vâ’dike mes’tetâtü eûzü bike min şerri mâ sanâtü ebû’ü leke bi-nîmetike aleyye ve ebû’ü bizenbî fağfirlî zünûbî feinnehû lâ yağfıruz-zünûbe illâ ente bi’rahmetike yâ erhamer’râhimîn”
Ma’nâsı: “Allah’ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka (ibâdete lâyık) hiçbir ilâh yoktur. Ancak sen varsın. Beni sen yarattın. Şüphesiz ben senin kulunum. Gücüm yettiği kadar, Zât-ı Ecelli âlâna verdiğim sözde durmağa çalışıyorum. Ya Rabbi! işlediğim günahların şerrinden sana sığınıyorum.Bana lütuf ve ihsan buyurduğun nimetleri ikrar ve itiraf ediyorum, günâhlarımı da itiraf ediyorum. Yâ Rabbi! Beni mağfiret buyur (günâhlarımı bağışla), zira senden başka günâhları bağışlayacak (mağfiret edecek, af edecek) yoktur.”
Peygamber Efendimiz “Her kim, bu duâyı inanarak sabahleyin okur da o gün akşama çıkmadan ölürse o kimse cennetliktir. Her kim de akşamleyin okur da, sabah olmadan (sabaha çıkmadan) ölürse o kimse cennet ehlindendir (Cennete girecektir).” buyurdular.
SONRA RABBİMİZE HAMD EDELİM (elhamdülillehi Rabbil alemin)
PEYGAMBERİMİE SALAVAT GETİRELİM(Allahumme salli ala seyidina Muhammed in ve ala ali seyyidina Muhammed.)
İLİM AYETİMİZİ OKUYALIM Gâlû subhâneke lâ ilme lenâ illâ mâ allemtenâ inneke entel alîmül hakîm )
Meali: - melekler: “biz, (sana itiraz olunmaktan) seni tenzih ederiz.senin bize öğrettiğinden başka, hiç bir ilmimiz yok. Muhakkak sen her şeyi hakkı ile bilensin, üstün hikmet sahibisin.” Dediler.
EZBERİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN DUAMIZI OKUYALIM(Rabbi yessir vela tuassir Rabbi temmim bil hayr-Rabbim kolaylaştır Rabbim zorlaştırma Rabbim bu işimi hayırlısıyla tamamına erdir)
BUGÜN EZBERLEYECEĞİMİZ ESMAÜL HÜSNAMIZ
1- ALLAH (herşeyin gerçek mabudu)
2-ER-RAHMAN (dünyada her kuluna karşı merhametli)
3-ER-RAHİM (ahirette sadece mümin kuluna karşı merhametli)
AYRINTILI AÇIKLAMA(isteyen okuyabilir)
ALLAH
Cenab-ı Hakk'ın bütün isim ve sıfatlarını kendinde toplayan Zatına delalet eden özel ismi.
[FONT="]Bu ism-i şerif, Cenâb-ı Hakk'ın has ismidir. Bu itibarla diğer isimlerin ifade ettiği bütün güzel vasıfları ve İlâhî sıfatları içine alır. Diğer isimler ise, yalnız kendi mânalarına delâlet ederler. Bu bakımdan Allah isminin yerini hiçbir isim tutamaz.
[FONT="]Bu isim, Allah'tan başkasına ne hakikaten ve ne de mecazen verilemez. Diğer isimlerin ise, Allah'tan başkasına isim olarak verilmesinde bir mahzur yoktur. İnsanlara Kadir, Celâl ismini vermek gibi. Yalnız bu isimlerin başına, insanlara izafe edildiklerinde, "kul" mânâsına gelen "abd" kelimesinin ilâvesi güzeldir. Abdülkadir ismi gibi...[/FONT][/FONT]
[FONT="]Kâmil insanlar, Cenab-ı Hakkî: Allâh,Allâh,Allâh...diye bu isimle zikretmişlerdir.Çünkü bu mübarek isim, İsm-i A'zam'dır. 99 İsmi şerifin kutbu ve en büyüğüdür. Allâh diye zikreden Allâh'ı bütün isimleri ile, Er-Rahman diye zikreden yalnız rahmet sıfatı ile anmış olur.
ER-RAHMAN
[/FONT]Allah'ın pek merhametli, çok rahmet sahibi olması anlamlarına gelen bir sıfat ismidir. Sıfat ismi olmakla beraber, bu ismin Allah'tan başkasına verilmesi uygun görülmez. "Çok rahmet sahibi, gayet merhametli ve sonsuz rahmeti bulunan" diye tefsir edilip açıklanabilirse de, yalnız yüce Allah'ın özel bir ismi olduğundan dolayı tam anlamıyla tercüme edilemez. Dilimizde onun tam karşılığı olan bir kelime yoktur. "Esirgeyici" olarak tercüme edilmesi de doğru değildir. Dolayısıyla bu anlam Rahman isminin tercümesi olamaz. "Acıyan" diye tercüme edilmesi de onun tam anlamını vermekten uzaktır. Çünkü kuru bir acıma merhamet değildir. Bilindiği gibi, merhamet acıyı giderip yerine sevinç ve iyiliği getirmektir. Bu itibarla merhametli sözcüğünden anladığımız anlamı, diğerlerinden anlayamayız. Rahman, "pek merhametli" şeklinde eksik olarak tefsir edilebilirse de tercüme edilemez. Yüce Allah'ın rahmeti, sadece bir iyilik duygusundan ibâret değildir. O'nun rahmeti, insanlara iyilik dilemesi ve sayılamayacak kadar nimetler vermesidir. O halde "Rahman" ismini böylece bilmek ve anlamak gerekir. Her gün karşılaştığımız ve içinde bulunduğumuz nimetler, aslında bize Rahman'ın en güzel açıklamasıdır
Kur'an'ın ilk ayeti olan Besmeledeki Rahman ve Rahim sıfatları arasındaki fark, Allah teala, Dünyanın Rahmanı ve Ahiretin Rahimidir cümlesinde veciz bir şekilde dile getirilmektedir. Rahman vasfı gereği Cenab-ı Hakk, dünyada bütün canlılara, mümin-kafir ayırımı yapmaksızın bütün insanlara, şefkat ve merhametle davranmayı kendi nefsine farz kılmıştır.
Yüce Allah bir kudsi hadiste şöyle buyurur: "Rahmetim gadabımı geçmiştir."
44-) "Ey babacığım... Şeytana kulluk yapma! Muhakkak ki şeytan Rahman'a âsi oldu."Meryem suresi
ER-RAHİM
Çok merhamet edici' anlamında bir isimdir. Allah'ın sıfat ismi olmayıp, Allah'tan başka varlıklara da verilebilen bir isimdir. Bu iki sıfat "Rahmet" mastarından türemiş olmakla beraber, aralarında ifade ettikleri anlam bakımından farklar vardır. Rahman ve Rahîm arasındaki bu farklar şöylece belirtmek mümkündür: a) Rahman sıfatı; daha ziyâde ezelle; Rahîm sıfatı ise daha çok ebedle ilgilidir. Bu nedenle hadislerde yüce Allah'ın hakkında "Dünyanın Rahman'l ahiretin Rahîm'i" ifadelerinin kullanıldığını görüyoruz. Rahman sıfatı bütün insanları; Rahîm sıfatı ise yalnız müminleri kapsar. b) Rahman sıfatı; hiçbir kayıt ve şarta bağlı olmaksızın varlıkları yaratmak, meydana getirmek, onların çalışıp çalışmadıklarına bakmadan sayısız nimetlerle nimetlendirmek anlamına gelirken; Rahîm sıfatı Allah'ın emirleri doğrultusunda çalışanlara, çalıştıklarının karşılığını vermek anlamına gelmektedir. c) Rahman sıfatı; ümitsizliğe, karamsarlığa imkan bırakmayan kesin bir ümit ve ezelî bir yardım ifade eder. Rahîm sıfatı ise, yaptığımız işlerimizin Allah tarafından mükâfatlandırılacağını ifade etmektedir. Bu nedenle Rahman sıfatının ifade ettiği mânâda mü'min ve kâfir eşit tutulup ayırım yapılmamış; Rahîm sıfatının belirttiği manada ise, mü'min ve kâfir açık bir farkla ayrılmışlardır.
Rahim sıfatının tecellileri ise daha çok ahirette görülecek, Cenab-ı Hakk'ın oradaki ikram ve ihsanları müminler için olacaktır.
DUA EZBERİMİZ(isteyen ezberleyebilir)
Rabbi yessir vela tuassir Rabbi temmim bil hayr-Rabbim kolaylaştır Rabbim zorlaştırma Rabbim bu işimi hayırlısıyla tamamına erdir
HADİS EZBERİMİZ--1--(isteyen ezberleyebilir)
1-Ümmetimin din işlerinde faydalı kırk hadis ezberleyen, alimlerle haşr olur. (taberani)
HAMD VE SALAVATLA BİTİRELİM
aleyküm selam ve rahmetullah ablacım Allah senden de razı olsun ablacım inşallah faydalananlardan oluruz hoşçakalEsselamu Aleyküm ve Rahmetullah
Rabbim sizden sıla ablacığım katılımda bulunan kardeşlerimden razı ve hoşnut olsun inşallah
Hayra vesile olmaktasınız..
konuyu daha yeni gördüm :a03:
geç görsemde çok sevindim:a15:
önceki konuyu kendimce takip ediyorum
şimdi inşallah konuyu takip edeceğim..:a12:
selametle kalın
Selam ve baki dualarımla
En Güzel'e Allah Celle Celalühu emanetsiniz
B)