Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Yalnızken, kimsin? (1 Kullanıcı)

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Köylere yaya gidildiği zamanlarda, adamın biri yolda yorulmuş, heybesinden çıkardığı karpuzun birini kesmiş, yemiş. Kabuklardan arta kalan kırmızı kısımlara bakıp, "Desinler ki bunu bir ağa yemiş." deyip, kabukları bir kenara bırakmış. Sonra yan gelip yatmış.
Biraz sonra kalkıp, kabuklardaki kırmızı kısımları iyice kazımış. Beyaz kabukları bırakırken, kendi kendine söylenmiş: "Desinler ki yanında bir de hizmetkârı varmış."

Yorgunluk kolay çıkmaz. Ağacın altında uzanmış kalmış. Bir de doğrulmuş ki vakit epeyce ilerlemiş. Bu arada terleyip susamış da... Yine kabuklara bakmış ve başlamış yemeye... Hem yiyip hem söylenmiş: "Desinler ki bir de eşeği varmış."

İşte yalnız kalan bir insan kendini üç şekilde değerlendirmiş. Buna benzer haller, her zaman herkesin başına gelebilir.

Nasreddin Hoca bir gün arktan atlamış ve ayağı çamura batmış. "Ah gençlik ah!" diye iç geçirmiş. Etrafına bakmış ki kimse yok, demiş ki: "Gençken de atlasaydım, yine bu çamura batardım."

Yalnızken kendimize karşı samimi olabiliriz. Kendimizi daha iyi tahlil eder, "Ben buyum!" diyebiliriz.

Başkalarıyla birlikte işlenen günah, yalnızken insanı rahatsız edebilir. İşte bu rahatsızlık duyuluyorsa, o insanda vicdan adına bir şeyler vardır. Aksi halde vicdan temizliği, meyhanenin temizliğinden farksızdır.

Müslüman ise yalnızken kendini yalnız bilmemelidir. Saçlarının, tırnaklarının uzadığını düşünmeli, organlarının çalışmasına kulak vermelidir. Kendisiyle yakinen meşgul olan birisinin olduğunu anlamalıdır. Günahını O'na itiraf etmeli, bir daha yapmamak üzere tövbe etmelidir. Şunu unutmamak lazım; bütün feryat ve figanlar, ruhun kabul etmediği hallerden doğar...

Bana göre bugünkü Müslümanlar, mutlaka yalnız kalmaya çalışmalıdır. Çünkü insan yalnızken ne ise, neyle meşgul oluyorsa, nasıl düşünüyorsa, o insan odur! Yalnızlık, insanın aynasıdır.

On sene uzlete çekilen Gazali'yi, Emir Sultan'ı düşünün. İki sene hücre hapsinde tek başına kalan Said Nursi... "Peygamberimiz dünyadan gitti, ben bu dünyada gezip tozamam." deyip bir mağaraya çekilen, senelerce o mağarada yaşayan Ahmed Yesevi hazretleri... Tabii o insanların manevi makamları öyleydi. Bugün bir şahıs, imkânı ve vakti olduğu halde 24 saat evden çıkmasın bakalım ne oluyor...

Kendini cemiyetin tesirinden kurtarıp, Allah'ın hâkimiyetine sokmaya çalışmak, evvela kendine karşı samimi olup, kendi derdini teşhis etmek, tövbe neşteriyle, ibadet dermanıyla, ilim maharetiyle tedavi olmaya çalışmak, kendini kurtarmaktır.
İ.Hekimoğlu

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Es-Selamüanleyküm ve Rahmetullahi Ve Berakatüh kardeşim...
Çok Çok güzel bir konuydu...Elinize Emeğinize sağlık ALLAH razı olsun...
Harfi harfine doğru insan yalnızken ölçülür bununla ilgili Efendimizin bir hadisi var idi bir hafta kadar önce tv de duymuştum bulabilirisem birazdan ekleyim inşaAllah...

izninizle saklıcam...
ALLAHa emanet olunuz kardeşim...
Selam ve dua ile...

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
insan yalnızken ne ise, neyle meşgul oluyorsa, nasıl düşünüyorsa, o insan odur! Yalnızlık, insanın aynasıdır.
toplu halde işlenince bir günah insan kötü birşey yaptığının çok da farkında olmuyor.diğerleri de aynı şeyi yaptığı için ona kötü bile gelmiyor belki de.bu güzahı normal olarak değerlendiriyor.ama yalnızken sadece Allah ın yanında olduğunu seni gördüğünü ,gizli aşikar günahlarını bildiğini hatırlıyorsun ve insan yalnızken düşünme fırsatı oluyor.Rabbini düşünme,iman yolunda kat ettiği yolları düşünme,kendini değerlendirme,eleştirme...bunun için insan bir kenara çekilip düşünmeli bazen.yalnız kaldığı anlarda RAbbine şükretmeli seni düşünmem için bana fırsat verdin diye..
lüzumsuz konuyu uzattım galiba.kusura bakmayın.bazen yazmaya başlayınca kendimi tutamıyorum.sonlara doğru da saçmalamaya başlıyorum.bakın yine bitiremedim.
:)
kısacası güzel yazıydı.
Allah razı olsun.selametle..ohh be bitti:a12:

edam005

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun ..
çok güzel bir yazı..emeğinize sağlık..
hekimoğlu abimizinde yüreğine sağlık..

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm Kardeşim...
AllahuAlem tvde duyduğum hadis bunlardan biri değil di(onu bulamadım ki aramaya devam edicem, yalnız ikinci hadisle anlam olarak örtüşüyor)

5802 - Yine Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Rabbım bana dokuz şey emretti:
- Gizli halde de aleni halde de Allah'tan korkma(mı),
- Öfke ve rıza halinde de adâletli söz (söylememi),
- Fakirlikte de zenginlikte de iktisad (yapmamı),
- Benden kopana da sıla-ı rahm yapmamı,
- Beni mahrum edene de vermemi,
- Bana zulmedeni affetmemi,
- Susma halimin tefekkür olmasını,
- Konuşma halimin zikir olmasını,
- Bakışımın da ibret olmasını,
- Ma'rufu (doğru ve güzel olanı) emretmemi."
Rezin tahric etmiştir.

7269 - Sevbân radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselam buyurdular ki: "Ümmetimden birkısım insanları bilirim ki, Kıyamet günü Tihâme dağları emsalinde bembeyaz (tertemiz) hayırlarla gelirler. Aziz ve celil olan Allah Teâla hazretleri o sevapları saçılmış toz haline getirir (değersiz kılar, kabul etmez)."
Sevban dedi ki : "Ey Allah'ın Resülü! Onları bize tavsif et, durumlarını açıkla da, bilmeyerek biz de onlardan olmayalım!" Aleyhissalâtu vesselâm açıkladılar:
"Onlar sizin din kardeşlerinizdir. Sizin cinsinizden insanlardır. Sizin aIdığınız gibi onlar da gece (ibadetin)den nasiplerini alırlar. Ancak onlar, Allah'ın yasaklarıyla tenhâda başbaşa kalınca o yasakları ihlâl ederler, çiğnerler."

Hadisler Kütübü Sitte'den alınmıştır...

ALLAHım bizleri Efendimiz Aleyhiselatü Vesselam'ın Sünnetinden ve Hadislerinden ayrılanlardan Eylemesin...

ALLAHa emanet olunuz...
selam ve dua ile...

bir_umut

Kayıtlı Kullanıcı
Nasreddin Hoca bir gün arktan atlamış ve ayağı çamura batmış. "Ah gençlik ah!" diye iç geçirmiş. Etrafına bakmış ki kimse yok, demiş ki: "Gençken de atlasaydım, yine bu çamura batardım."

:)

Gurbette kardeşim gerçekten güzel bi paylaşım ellerine sağlık;)

yalnız kalabilmeli insan zaman zaman ki ölçüp tartsın..vee insanlar yalnızken ne ise kalabalıkta da aynı olmalı (suyunu çıkartmadan ;) ) hani Hz.Mevlananın sözündeki gibi "ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol"

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
vealeykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu

vealeykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu

selamun aleykum
degerli kardeslerim cok önemli katki ve paylasimlariniz için tesekkur ederim
o güzel dualariniza yurekten amin diyorum evet kesinlikle insan yalnizken ne yapiyorsa o insan iste odur...
im muslim kardesim konuya hadislerle destek vererek katkida bulundugunuz için size ayrica tesekkur ediyorum.

...Müslüman ise yalnızken kendini yalnız bilmemelidir. Saçlarının, tırnaklarının uzadığını düşünmeli, organlarının çalışmasına kulak vermelidir. Kendisiyle yakinen meşgul olan birisinin olduğunu anlamalıdır. Günahını O'na itiraf etmeli, bir daha yapmamak üzere tövbe etmelidir. Şunu unutmamak lazım; bütün feryat ve figanlar, ruhun kabul etmediği hallerden doğar...
Rabbim bizleri kendisine hakkiyla kulluk yapan bahtiyar kullarindan eylesin ve bizleri rahmetiyle cennetine koysun. amin
Baki dualarimla...

makbergulu

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAHım bizleri Efendimiz Aleyhiselatü Vesselam'ın Sünnetinden ve Hadislerinden ayrılanlardan Eylemesin...

ALLAHa emanet olunuz...
selam ve dua ile...

elifeslem

Kayıtlı Kullanıcı
Estağfirullahellezi la ilahe illa hüverrahmanirrahim.
El Hayy'ül Kayyumüllezi la yemutu ve etubu ileyh Rabbiğfirli.

Rabbim bizleri Efendimiz Aleyhisselatu ve Vesselam'ın sünnetinden ve hadislerinden ayırmasın

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Es selamu aleyküm abi..
Çok güzell bir konu.. Rabbim razı olsun...

Kendini cemiyetin tesirinden kurtarıp, Allah'ın hâkimiyetine sokmaya çalışmak, evvela kendine karşı samimi olup, kendi derdini teşhis etmek, tövbe neşteriyle, ibadet dermanıyla, ilim maharetiyle tedavi olmaya çalışmak, kendini kurtarmaktır.İ.Hekimoğlu

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
İnsanoğlu, yaşam savaşından uzaklaşıp, ruhunu yüceltme fırsatı bulsaydı, işte o zaman, yaşamın asıl gayesini anlayacaktı.. M.Akif ERSOY

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
emeğinize sağLık
seLam ve dua iLe...
tesekkurler kardesim
selametle kalin

ALLAHa emanet olunuz...
selam ve dua ile...

amin amin sizde Allah'a celle celaluh emanet olunuz

Estağfirullahellezi la ilahe illa hüverrahmanirrahim.
El Hayy'ül Kayyumüllezi la yemutu ve etubu ileyh Rabbiğfirli.

Rabbim bizleri Efendimiz Aleyhisselatu ve Vesselam'ın sünnetinden ve hadislerinden ayırmasın

amin Rabbim yapilan dualarimizi kabul buyursun
selametle

Es selamu aleyküm abi..
Çok güzell bir konu.. Rabbim razı olsun...

Kendini cemiyetin tesirinden kurtarıp, Allah'ın hâkimiyetine sokmaya çalışmak, evvela kendine karşı samimi olup, kendi derdini teşhis etmek, tövbe neşteriyle, ibadet dermanıyla, ilim maharetiyle tedavi olmaya çalışmak, kendini kurtarmaktır.İ.Hekimoğlu

Velaeykum selam kardesim cok tesekkur ederim
Allah teala bizleri razi oldugu kullarindan eylesin
selam ve baki dualarimla

İnsanoğlu, yaşam savaşından uzaklaşıp, ruhunu yüceltme fırsatı bulsaydı, işte o zaman, yaşamın asıl gayesini anlayacaktı.. M.Akif ERSOY

leyla-1

Altın Üye
Selam Aleyküm kardeşim Allah razı olsun gerçekten çok güzel anlamalı bir paylaşımdı.İnsan yalnızken kendini mukayese etmeli Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun bilerek ve idrak edenlerden olmak nasip etsin Rabbim.
Allah korktuklarımızdan emin umduklarımıza nail olmak nasip etsin Rabbim selam ve dua ile Allah'a emanet olun herşey gönlünüzce olsun.

leyla-1

Altın Üye
"Bana göre bugünkü Müslümanlar, mutlaka yalnız kalmaya çalışmalıdır. Çünkü insan yalnızken ne ise, neyle meşgul oluyorsa, nasıl düşünüyorsa, o insan odur! Yalnızlık, insanın aynasıdır."

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
Selam Aleyküm kardeşim Allah razı olsun gerçekten çok güzel anlamalı bir paylaşımdı.İnsan yalnızken kendini mukayese etmeli Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun bilerek ve idrak edenlerden olmak nasip etsin Rabbim.
Allah korktuklarımızdan emin umduklarımıza nail olmak nasip etsin Rabbim selam ve dua ile Allah'a emanet olun herşey gönlünüzce olsun.

ve aleykum selam degerli ablam cevabimiz biraz gecikti kusura bakmayin lutfen
o güzel duaniza içten amin diyorum
selametle kalin

"Bana göre bugünkü Müslümanlar, mutlaka yalnız kalmaya çalışmalıdır. Çünkü insan yalnızken ne ise, neyle meşgul oluyorsa, nasıl düşünüyorsa, o insan odur! Yalnızlık, insanın aynasıdır."

ALLAH Celle Celalühü Razı olsun gurbette abi.

Amin cumlemizden insaALLAH kardesim

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt