Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

((vicdan azabı çekenler,bir bakalım inşAllah)) (1 Kullanıcı)

Ecrin Hicran

Kayıtlı Kullanıcı
İnsan bilerek veya bilmeyerek, farkında olarak veya olmayarak birisine haksız bir davranışta bulunmuş olabilir. Hatta onu mağdur bir duruma düşürüp bazı haklarının elinden çıkmasına sebep olacak bir muamelede de bulunabilir.

Böyle bir durum karşısında ne yapmalıyız? “Bir defa oldu, bir daha yapmayız, keşke yapmasaydım” diyerek iç dünyamızda hesaplaşmamız kafi gelir mi? Yoksa meselenin telafisine gidip de hatamızı düzelterek helallik dileyerek pişmanlığımızı mı bildiririz?

İslâm’da esas itibariyle bir Allah hakkı, bir de kul hakkı vardır. Allah hakkı, her insanın Rabbine karşı yapması gereken kulluk vazifeleridir. Bu hususta yaptığı bir kusur, günah ve eksiklikten dolayı Allah’a yalvarır, tövbe istiğfar ederek affını diler. Fakat kul hakkı öyle değildir. Onun bir tek telafisi vardır, o da haksızlığa uğrayan, hukuku zayi olan kişiyle bizzat görüşüp özür beyan etmek, helallik dilemekle birlikte maddi bir kaybı varsa telafi etmektir.

Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz şöyle buyururlar:

“Bir kimse kardeşinin haysiyetine, yahut malına haksız olarak taarruz etmişse, iltimas olarak verilebilecek altın ve gümüşün bulunmadığı günden (Kıyamet) önce helalleşsin. Aksi halde, yaptığı haksızlık nispetinde onun iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa, hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden adama verilir.” (1)

Peygamberimizin de tavsiyesine göre, bu durumda helalleşmekten başka çıkar yol yoktur. O kadar ki, insan şehit bile olsa, üzerinde kul hakları varsa, Allah diğer günahlarını bağışladığı halde kul hakkını bağışlamamaktadır.

Siz, zarara uğramasına sebep olduğunuz kimseye gider, önce bir hata yaptığınızı itiraf ederek özür beyan eder, sizi affetmesini, hakkını helal etmesini rica edersiniz. Maddi bir kaybı varsa, imkanınız nispetinde hakkını verirsiniz. Böylece elinizden geleni yapmış olursunuz. Muhatabınız da sizi hoş karşılar, müsamaha ve anlayış gösterirse, mes’uliyetiniz kalkmış, hadis-i şerifte açıklandığı gibi, dünyada iken helalleşerek ahiretteki hesaplaşma ve azaptan kurtulmuş olursunuz.

Bununla birlikte vicdan azabı çekiyorsanız, ayrıca tövbe istiğfar edersiniz. “Pişmanlık tövbenin kendisidir”, “Günahından tövbe eden hiç günah işlememiş gibi olur” mealindeki hadis-i şeriflerin sırrıyla Allah katında da rahata kavuşmuş olursunuz. (2)

Bir insan tövbesinin kabul olduğunu, günahtan kurtulduğunu nasıl anlar, nasıl fark eder, bu hal nasıl bilinir? Cevabını Peygamber Efendimizden (a.s.m.) öğrenelim:
“Bir günah işledikten sonra tövbe edip iyilik işleyen kimse, üzerine çok dar bir zırh giyinen bir adama benzer. Günahtan sonra bir iyilik yaparsa zırhın halkalarından biri çözülür. Bir iyilik daha işlerse öbür halka da çözülür. Yapılan iyiliklerin sonunda zırh yere düşer.” (3)

Gerek Rabbine karşı bir günah işleyen, gerekse bir insana haksız bir davranışta bulunan bir kimse, o günah ve hatanın akabinde pişmanlık duyarak sevaplı ameller işler, Kur’an ve imana yönelik hizmetlerini ve çalışmalarını arttırırsa günah zırhının düğmeleri teker teker çözülür, kısa zamanda o günahlardan kurtulur. Artık bundan sonra bir vicdan azabı çekmesine, huzursuz olup üzüntüye kapılmasına gerek kalmaz. Çünkü o bir kul olarak halis bir niyet ve ihlasla elinden geleni yapmış sayılır.

Bu arada şu mealdeki ayet-i kerimeyi de unutmayalım:
“Ey kendi nefislerine karşı haddi aşan, günahlarla kendi nefsine kötülük eden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Muhakkak Allah günahları affeder. O Gafur ve Rahimdir.” (4)

1.Buhari Mezalim:10.
2.et-Tergib ve't-Terhib, 4:97.
3.A. g. e., 4:106
4.Zümer Suresi, 53.

Kaynak: Mehmed Paksu Çağın Getirdiği Sorular

Ecrin Hicran

Kayıtlı Kullanıcı
RE: ((vicdan azabı çekenler,bir bakalım inşAllah))

B)B)B)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Kardeşim Allah cc senden razı olsun. Emeğine sağlık çok güzel hazırlanmış bir konu. Bi hadis vardı günah işledikten sonra sevap yapın diye belki konuya katkısı olur..

Hem O Allah cc ki En bağışlayıcı, kulunu çok seven, ona eziyet vermeyen bir Allah cc. Bİz ona bi adım gidersek Rabbul Alemin koşarak geleceğini söylüyor.

Bari kendim için söylüyorum Gül bahçesinde bir gül olamasakta o güller arasında diken olmaya çalışıyoruz.

Allaha emanet olun.

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı

:p:pALLAH RAZI OLSUN GÜLER KARDEŞİM ÇOK MAKBUL OLAN BİR PAYLAŞIM OLMUŞ DEVAMIDA OLUR İNŞALLAH:p:p

esedturkey07

Kayıtlı Kullanıcı

paylaşım için teşekkürler.........B)B)B)B)B)B)B)B)B)

Ecrin Hicran

Kayıtlı Kullanıcı

mustafa_xtar yazdı:
Kardeşim Allah cc senden razı olsun. Emeğine sağlık çok güzel hazırlanmış bir konu. Bi hadis vardı günah işledikten sonra sevap yapın diye belki konuya katkısı olur..

Hem O Allah cc ki En bağışlayıcı, kulunu çok seven, ona eziyet vermeyen bir Allah cc. Bİz ona bi adım gidersek Rabbul Alemin koşarak geleceğini söylüyor.

Bari kendim için söylüyorum Gül bahçesinde bir gül olamasakta o güller arasında diken olmaya çalışıyoruz.

Allaha emanet olun.
cümlemizden olsun inşALlah kardeşim.sağolasın.rabbim gerçekten çok bağışlayıcı..bununla ilgili bir tane daha forum açmıştım orda çok güzle ifade edilmiştii

bu dergah umut dergahı,
bu dergah rahmet dergahı,
bu dergah affedilme ile müjdelenme dergahı,
gelin hep birlikte bu dergahta yer alalım..

kardeşim çok güzel ifade etmişsin.Gül bahçesinde bir gül olamasakta o güller arasında diken olmaya çalışıyoruz. "sağolasın kardeşim.selam ve dua ile

Ecrin Hicran

Kayıtlı Kullanıcı

muhammed kutsal yazdı:
:p:pALLAH RAZI OLSUN GÜLER KARDEŞİM ÇOK MAKBUL OLAN BİR PAYLAŞIM OLMUŞ DEVAMIDA OLUR İNŞALLAH:p:p
ecmain olsun kardeşim.sağolasın..inşAllah kardeşim.selam ve dua ile

Ecrin Hicran

Kayıtlı Kullanıcı

333333 yazdı:
SELAMÜN ALEYKÜM. MUHAMMED KARDEŞİM. ALLAH SENDEN RAZİ OLSUN. VE DİĞER KARDEŞLERİMİZDEN..(hz) peygamber birgün yanında sahabileri ile beraber bir hastayı ziyarete giderler giderken yol üzerinde bir mezara uğrarlar hz peygamber mezarın başına çöker ağlamaya başlar yanındaki sahabiler hayretle bunu seyrederler ve sonunda yollarına devam ederler hastayı ziyaret ederler tekrar yola çıkarlar ve giderken uğramış olduğu mezara allah rasülü tekrar gider ve yine mezarın başına çöker bu sefer gülümsemeye başlar yine sahabiler birbirlerine bakarak bu nehikmettir derler giderken ağlayan hz. peygamber dönüşte aynı mezarın başında gülümser ve sahabiler çok merak ederler yola koyulduktan sonra sahabiler bunun hikmetini .hz. peygambere sorarlar .ya rasülallah giderken mezarın başında ağladın dönüşte gülümsedin hikmeti nedir diye sorarlar.allah rasülü bulunduğu yere oturur ve anlatır biz hasta ziyaretine giderken uğradığımız mezardaki kişi azap çekiyordu dönüşte uğradığımızda aynı mezardaki kişinin azabı kalmıştı. sahabiler hayretle sorar hikmeti nedir ya rasülallah diye allah rasülü bu kişinin ölmeden önce küçük bir çocuğu vardı çocuk şimdi yedi yaşına geldi ve bu çocuk besmeleyi şerifi öğrendi besmeleyi şerifi okudukca allahu taala kulunun kabir azabını kaldırdı der allah rasülü evet aziz kardeşlerim hayırlı bir evladın vebiz öldükten sonra bizlerin ruhu için okunan bir fatihanın ölmüş annemiz babamız yakınlarımızın kabir azabının kalmasına vesile oluyor allah hayırlı evlat yetiştiren tüm anne ve babaları buradan .. sevgi ve saygıyla selamlıyorum ..ne mutlu sizlere ey bu güzel anneler ve babalar . yüreğiniz aydın olsun mekanınız cennet olsun sizlerin ..ne mutlu sizin gibi anne ve babalara. .. müjde sizlere huzurla yatın mezarlarınızda. selam .ve. dua .ile
kardeşim çok güzel paylaşım olmuş sağolasın.evet yakınlarımız öldükten sonra bizlerin son nefeslerine kadar onların defterlerine sevap yazdırabiliyoruz..tabiki hayırlı evlat olarak ve ruhlarına fatiha okuyarak..inşAllah okur ve bize okyanlardan oluruz..selam ve dua ile.

atabey76

Kayıtlı Kullanıcı

istemeyide istedmeyide ALLAH C.C. isteyecek teşekkürler güzel dostlara

fidan

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. Allah razı olsun kardeşim bu bilgileri bizimle paylaştığın için sağol a.e.o.

nurettin

Kayıtlı Kullanıcı

SANIYORUM KARDEŞİM .BU KEVSER SURESİ OLACAK .6. KEZ OKUNURSA HANGİ SAATTE İSTERSEN KALKARSIN.. SELAM .VE. DUA. İLE

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

değerli kardeşim rabbim razı olsun ve sevabını yazsın inş İslâm dininde çok özel bir yeri olan hak kavramı geniş anlamı ile “Bir sözü, bir işi, yerinde zamanında ve gerektiği kadar söylemek veya yapmaktır” diye ifade edilmiştir. Özel anlamıyla ise, “Hak, hukukun koruduğu menfaattir” şeklinde tarif edilmiştir. Her hak, bir takım sorumlulukları da beraberinde getirir.
Her insanın üzerinde bir çok hak ve sorumluluk bulunmaktadır. İnsan üzerindeki bu haklar, Allah’ın hakları ve yaratılmışların hakları diye iki kısımda özetlenebilir. Allah’ın üzerimizdeki hakları, O’nun varlığına ve birliğine inanmak, hiçbir şeyi ortak koşmadan O’na ibâdet edip emirlerini tutmak ve yasaklarından sakınmaktır. Yaratılmışların başında, insanlar gelmektedir. Bunlardan, öncelikle ana baba, aile fertleri, akraba ve komşularımız olmak üzere, milletimizin ve bütün insanların haklarını gözetmemiz, îcap eden görevleri yapmamız gerekir. Canlı varlıkların hakları, onları incitmemek, aç ve susuz bırakmamak, yuvalarını yıkmamak ve yavrularını öldürmemektir. Diğer varlıklardan, meşrû bir çerçevede faydalanıp israf etmemektir. Doğal çevreyi, evimiz gibi korumak, doğal dengeyi bozacak işler yapmamaktır.İslâm dinine göre, başkasının hak ve hürriyetlerine zarar vermemek kaydıyla, her insanın bu dünyada yaşama, çeşitli nimetlerden yararlanma, mal-mülk edinme, neslini devâm ettirme, seyahat etme, öğrenme, düşünme ve düşündüklerini ifade etme, ticaret yapma, çalışma ve kazandığını koruma, inanma ve inancının gereğini yerine getirme gibi, Allah vergisi olan hak ve hürriyetleri vardır. Irkı, rengi, dili, dini ve cinsiyeti ne olursa olsun, bütün insanlar, kanun önünde eşittirler. Yerde ve gökte bulunan canlı ve cansız varlıklar, insanların faydalanması için yaratılmışlardır. İnsanlar ise, “Ben, cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım”[1] meâlindeki âyetin beyânıyla yalnız Allah’a kulluk etmekle görevlidirler.
Bir insanın hakkını yemek, onun sosyal hayattaki itibârını düşürücü, onurunu kırıcı sözler sarf etmek veya aynı anlama gelen davranışlarda bulunmak haramdır. Çünkü insanlar, yerilecek veya istenildiği zaman kendilerinden faydalanılacak varlıklar değillerdir. Onlar, Yüce Allah’ın üstün yetkilerle donattığı, özel görevler verdiği seçkin varlıklardır. Her insan, Allah’a hesap verecektir. O halde insan, kendi sorumluluk sınırlarını aşmamalıdır. Çünkü Yüce Allah, “Bizim sizi boşuna yarattığımızı ve bize döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?”[2]. “İnsan, başıboş bırakılacağını mı sanıyor?”[3] diye buyurmuştur. Toplum halinde yaşamaya muhtaç olan insanlar, anlaşma, yardımlaşma ve dayanışmayı esâs almalıdırlar. Çünkü insanlar, çeşitli ihtiyaçlarını, ancak karşılıklı rızaya dayanan alış-veriş, sözleşme ve anlaşmalarla karşılayabilirler. Öyle ise, aramızdaki sözleşmelere sâdık kalmamız, bunlardan doğan haklara saygılı olmamız ve kul hakkını gözetmemiz gerekir. İş verdiğimiz insanların sosyal güvenliklerini sağlayacak önlemleri almamızın, bu konuda gereken işlemleri zamanında yapmamızın, insanî ve İslâmî bir görev ve aynı zamanda bir kul hakkı olduğunu unutmamalıyız. Allah huzuruna kul hakkı ile çıkmanın, çok ağır bir vebâl olduğunu bilmeliyiz. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlanmıştır. Hak sahibi, ondan hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin günahını affetmemektedir. Çünkü İlâhî adâlet, bunu gerektirir.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

Rabbim razıdır inşallah çok mühim bir konu.inşallah titizlikgösterebilirim ve gösterebiliriz.

Günahları yüzünden mahkum olur ya insan
kimse görmesin diye
bakıp gülmesin diye kirlenen ellerini kapatır ya yüzüne
ve günlerce inim inim inler ya
vicdanından yükselen alev gibi bir sesle
uykusuz gecelerin ışıdığı zmanda,
karanlığın gökyüzüne yakın olduğu anda
secdelere kapanıp'' ya Rabbi
ben pişmanım
ben pişmanım ey Rahman''
diyerek geçer ya kendisinden,
o pişman baygınlıkla sunuyorum tevbemi...................

Ecrin Hicran

Kayıtlı Kullanıcı

değerli kardeşlerim.yorumlarınız için telekkür ediyorum.zerda ablam sağolasın.nuresma kardeşim şiirin çok güzel olmuşş..sağolasınız.selam ve dua ile

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

sen de sağol kardeşim o şiir dursun ali erzincanlının albümündeydi ama benim değil;);)B)B)selam ile...

Ecrin Hicran

Kayıtlı Kullanıcı

nuresma yazdı:
sen de sağol kardeşim o şiir dursun ali erzincanlının albümündeydi ama benim değil;);)B)B)selam ile...
B)B)B)B)B)olsun kardeşim.peylaşman da çok güzel..sağolasın..selam ve dua ile

anamaya

Kayıtlı Kullanıcı

ARKADAŞLAR BU SALAVATI ŞERİFE KAMPANYASINDAOKUNAN SALAVATLAR HANGİ BÖLÜME GİRİLİP YAZILIYO ACABA

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı

B) SELAMUN ALEYKÜM GÜLER KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN ÇOK FAİDELİ BİR PAYLAŞIMDI BİR GÜNAH İŞLEDİĞİMİZİ FARKETTİĞİMİZ VAKİT HEMEN BİR İYİLİK YAPMALIYIZKİ İŞLEDİĞİMİZ GÜNAH AF OLSUN RABBİM MERHAMETLİDİR AFFEDİCİDİR O RAHMAN VE RAHİMDİR BİR KULU NE KADAR GÜNAHKAR OLURSA OLSUN EĞERKİ TÖVBE EDİP RABBİME YÖNELİRSE RABBİM KULUNUN TÖVBESİNİ KABUL EDER VE ONADA RAHMET KAPILARINI HİÇ ŞÜPHESİZ AÇAR YETERKİ HAK YOLUNU BULALIM İNŞALLAH SELAM VE DUA İLE...

konak

Kayıtlı Kullanıcı

Güzel bir paylaşım, umarım ulaşılması gereken herkese ulaşır bir vesileyle. Aslında ulaşmak isteyen rahatlıkla ulaşır da ama o istek olmadıkça olmuyor işte.
Hak
Rabbimizin ismi, bir de kul hakkı. Ben kısaca şunu söylemek isterim ki Rabbim hiç kimseye ama hiç kimseye kul hakkının sorgusunu yaşatmasın. Bana da tabii.
Selam ve dua ile.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt