Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

°°Vejeteryanlık Sağlıklı mı?... (2 Kullanıcı)

°°Vejeteryanlık Sağlıklı mı?...

• Evet

Oylama: 0 0.0%
  • Hayir

Oylama: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    0

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı
Vejeteryanlık Sağlıklı mı?...:!

sebzeler.jpg

Et, balık ve kümes hayvanlarını tüketmeyenlere; süt ürünleri, yumurta gibi besinleri ise tercihli tüketenlere vejeteryan denir. Vejeteryan beslenmenin sağlık açısından avantajları olduğu kadar dezavantajlarının da olduğunun bilinmesi gerekir. Peki bu avantajlar veya dezavantajlar neler? Vejeteryan beslenmeyi hayat biçimi haline getirenler nelere dikkat etmeli? İşte yanıtlar...
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Aytaç Ak'ın verdiği bilgilere göre, vejeteryanlar 3 ana gruba ayrılır;

Lakto-Ovo vejetaryenler: Hayvan eti tavuk, balık, kırmızı et yemezler ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketirler. Vejeteryanların yüzde 80-90’ı bu grubu oluşturur.

Lakto vejetaryenler: Hayvan eti yemedikleri gibi yumurta, süt, yoğurt da tüketmezler.

Veganlar: Katı vejeteryan bu olan grup et, süt, yumurta tüketmedikleri gibi hayvansal hiçbir besin maddesini tüketmezler. Bal, dondurma, yoğurt, muhallebi gibi hayvansal ürünlerden yapılan besin maddeleri bu tür vejeteryanların yasakları arasındadır.
Bu üç ana grubun dışında, ovo-vejetaryen (süt tüketmeyip, yumurta yiyen), pesketaryen (hayvan eti olarak sadece balık tüketen) veya semi-vejetaryen (kırmızı et değil de beyazı tüketen) gibi değişik gruplar da bulunmaktadır.

Vejeteryan Beslenme Sağlıklı mı?
Vejeteryan beslenmeyi tek başına iyi veya kötü olarak nitelemek doğru değildir. Avantajlarını, riskli durumlarını iyi analiz etmek, eksikliği olması muhtemel besin maddelerini iyi bilmek gerekir. Vejeteryan beslenenlerin yaşam sürelerinin daha uzun olduğunu gösteren birçok araştırma bulunmaktadır.
Sık görülen hastalıklar için vejeteryanlığı değerlendirirsek; kanser hastalığı açısından değerlendirildiğinde; vejeteryan beslenenlerin daha az kanser olduğuna dair araştırmalar mevcuttur. Et içindeki homosistein, pişirme şekilleri ile okside olan yağ asitleri birçok kansere sebep oksidan madde et tüketimi ile alınmış olur. Hayvanlara verilen hormonlar, antibiyotikler, kimyasal besin bileşikleri hayvanların otlaklardan aldığı kimyasallar, etin kanserojen yükünü anlamlı derecede artırır. Ayrıca salam, sosis, sucuk gibi nitrat koyularak yapılan besinler kanserojen besinlerdir.
Vejeteryanlar hem bu oksidan maddeleri almadıkları gibi anti oksidan E vitamini, C vitamini, karotenoidler, biyoflavonoidler alımları oldukça yüksektir. Bu maddeler kanseri engelleyen besin maddeleridir.
En sık ölüme neden olan kalp damar hastalıkları yönünden de vejeteryan beslenmek avantajlıdır. Kalp damar hastalığının en önemli risk kan değeri olan LDL kolesterolün (kötü kolesterol) vejeteryanlarda oldukça düşük olduğu önemli araştırmalarda gösterilmiştir. Vejeteryan diyetindeki hayvansal doymuş yağ oranının az alımı, homosistein alınmaması, posa, antioksidanların yüksek tüketilmesi bunun en önemli nedenlerindendir.
Ayrıca vejeteryan olanlarda daha az şişmanlık, diş çürümesi görüldüğünü söyleyen araştırmalar da mevcuttur.

Vejeteryanlığın Sakıncaları Var mı?
Vejeteryan beslenmenin avantajları kadar riskleri de vardır. Öncelikle değerlendirilmesi gereken bu hastalıklarda et tüketiminin katkısı olduğu ama bu katkının etin doğal içeriğinden çok hayvanların büyütülmesi, etin işlenmesi ve pişirilmesine kadar geçen süreçte gerçekleştirilen uygulamalardır.
İyi planlanmamış bir vejeteryan diyetinde et ve süt önemli derecede bulunan Fe, riboflamin, B12, protein, kalsiyum, çinko gibi besin öğeleri eksikliği görülebilir. Bu da bazı risk grupları için tehlikelidir. Bu risk grubuna hamileler, bebekler ve çocuklar girer.

Vejeteryan Olanlar Ne Yapmalı?
Vejeteryansanız öncelikle kan sayımı (hemogram) ile kanınızı bir kez değerlendirtmelisiniz. Bu değerlendirmede demir eksikliği ve B12 bağlı anemi görülecektir. B12 vitamini sadece ette bulunur ve eksikliği unutkanlığa ve sinir sistemi hastalıklarına neden olur. Bu nedenle bir vejetaryan idrarındaki metil-malonik aside baktırarak kendisinde böyle bir eksiklik bulunup bulunmadığını kontrol ettirmelidir. Vegan tarzı vejeteryanlar ise bu analize gerek duymadan B12 vitamin suplamentleri başlamalıdır.
Eğer halsizlik, yorgunluk, saç kaybı, deri döküntüleri, tırnak kırıkları, sık sık hastalanma, dudak–cilt lezyonları var ise ve vejeteryansanız bir uzmana danışmanız önerilir.

Alinti

f_8hb7m_fcd6f60.gif

turk_s

Kayıtlı Kullanıcı
:))
üzgünüm bahar

mabet_bekcisi

Kayıtlı Kullanıcı
s.a bar kardeşim.eline sağlık güzel vir çalışma vallaha cevap yazmayacaktım ama alttaki gift beni çok etkiledi:K
vejeteryanlık inanın çok kötü birşey ben tam bir vejeteryandım 6 ay önce hiçbişeyi aklımda tutamaz olmuştum hatta dengesiz beslenmekten dolayı kilo bile alınabiliyor.
yani bir eksiklik hatta isyan diyebilirsiniz buna arkadaşlar rabbin bize sunduğu nimeti geri tepmek şimdi a da olsa yiyorum.ama ilk yediğim zaman eti üç dört gün hiç yemek yiyememiştim.

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı
s.a bar kardeşim.eline sağlık güzel vir çalışma vallaha cevap yazmayacaktım ama alttaki gift beni çok etkiledi:K
vejeteryanlık inanın çok kötü birşey ben tam bir vejeteryandım 6 ay önce hiçbişeyi aklımda tutamaz olmuştum hatta dengesiz beslenmekten dolayı kilo bile alınabiliyor.
yani bir eksiklik hatta isyan diyebilirsiniz buna arkadaşlar rabbin bize sunduğu nimeti geri tepmek şimdi a da olsa yiyorum.ama ilk yediğim zaman eti üç dört gün hiç yemek yiyememiştim.

Ve Aleyküm Selam Merve:H
Nasilsin_Dersler nasil gidiyor
Yorum Ekledigin icin tesekkür ederim__:D

Evet Haklisin Rabbimizin verdigi nimete nankörlük etmis gibi oluyoruz__ (bende tam vejeteryan sayilmam sadece kirmizi et yiyemiyorum)
Et yememenin saglik acisindan cok zazarlari var en büyügüde demir eksikligi... Et yememezlik etmeyin_:G

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm Her şeyin Fazlasi Zarar Azi Karardir Diye Düşünüyorum.

mabet_bekcisi

Kayıtlı Kullanıcı
Ve Aleyküm Selam Merve:H
Nasilsin_Dersler nasil gidiyor
Yorum Ekledigin icin tesekkür ederim__:D

Evet Haklisin Rabbimizin verdigi nimete nankörlük etmis gibi oluyoruz__ (bende tam vejeteryan sayilmam sadece kirmizi et yiyemiyorum)
Et yememenin saglik acisindan cok zazarlari var en büyügüde demir eksikligi... Et yememezlik etmeyin_:G
sağo bahar dersler iyi işte zevkli ayın 1 unda vizeler başlıyor inşALLAH sağ selim çıkarım bu işkenceden.:S
ben hiçbirşey yemiyordum et balık tavuk süt ve biçok sbzeyide yemem ben malesef öyle bir kötü huyum var ama şimdi şimdi birazda olsa artık yiyebiliyorum.
meftun ablam toprağım çok güzl dedi çoğu zarar azı karar bencedeB)

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı
sağo bahar dersler iyi işte zevkli ayın 1 unda vizeler başlıyor inşALLAH sağ selim çıkarım bu işkenceden.:S

ben hiçbirşey yemiyordum et balık tavuk süt ve biçok sbzeyide yemem ben malesef öyle bir kötü huyum var ama şimdi şimdi birazda olsa artık yiyebiliyorum.

meftun ablam toprağım çok güzl dedi çoğu zarar azı karar bencedeB)

Cok Sükür__ Biraz Daha sabir gecer insaALLAH__Simdi Zorluk cekiyorsun ama ilerde bu günler aklina bile gelmiyecek__ Emeginin karsiligini alirsin insaALLAH

Ben senin Basaracagina inaniyorum__:G

ALLAH´a e.o :H

mabet_bekcisi

Kayıtlı Kullanıcı
Cok Sükür__ Biraz Daha sabir gecer insaALLAH__Simdi Zorluk cekiyorsun ama ilerde bu günler aklina bile gelmiyecek__ Emeginin karsiligini alirsin insaALLAH

Ben senin Basaracagina inaniyorum__:G

ALLAH´a e.o :H

ALLAH raı olsun canım benim çok sağol
sende ALLAHa ement ol
selam ve dua ile:H

yamanni

Kayıtlı Kullanıcı
Eger et yemeyeceksek bu sivri disleri Allah cc nicin verdi ki?

huzunlu_gurbet

Kayıtlı Kullanıcı
ben vejeteryan degilim ama beyaz eti kirmizi etten daha çok severim hele hamsiye bayilirim ama burdaki hamsilerin tadi trabzondakiler gibi mukemmel degil maalesef neyse uzatmayayim ne bulursam yerim kisaca:D:D

FATMA-ZEHRA

Kayıtlı Kullanıcı
s.a...
sağlıklı bir şey değil ama
insanın elinde değil kardeş yiyemiyor....
ben vejtrynım yiyemiyorum...
midem kalkıyor....allah ıslah etsin beni
vesselam...

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı
ben vejeteryan degilim ama beyaz eti kirmizi etten daha çok severim hele hamsiye bayilirim ama burdaki hamsilerin tadi trabzondakiler gibi mukemmel degil maalesef neyse uzatmayayim ne bulursam yerim kisaca:D:D

"...ne bulursam yerim kisaca..." :D
Can bogazdan gelir ablacim ye :GAfiyet olsun...

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı
s.a...
sağlıklı bir şey değil ama
insanın elinde değil kardeş yiyemiyor....
ben vejtrynım yiyemiyorum...
midem kalkıyor....allah ıslah etsin beni
vesselam...

Ve Aleyküm Selam

Dediginiz gibi elden birsey gelmiyor__Bende tam vejeteryan degilim et türü sadece Balik yiyorum
Amin:)
Yorum eklediginiz icin Tesekkür ederim
ALLAH´a e.o

Sevgi Gülü

Kayıtlı Kullanıcı
Kurban Bayraminda Kesilen Kurbanin Etini Yiyorum Bir Daha Ki Kurban Bayramina Kadar özlüyorum Tavukda Yemiyorum Elimde Değil Midem Bulaniyor Baliği Severim Onada Komşular Apartmanda Kokuyor Diye Karişiyorlar Anlayacağiniz Pek Et Yemiyorum Yanliş Anlamayin Allahin Helal Kildiğini Haram Kilmak Gibi Bir Niyetim Yok Sadece Islami Kurallara Göre Kesilip Kesilmediğini Bilmediğim Için Yemiyorum Kurban Bayrami Yakin Inşallah Bol Bol Yeriz Kesemiyenlere Rabbim Kesmeyi Nasip Etsin

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı
Kurban Bayraminda Kesilen Kurbanin Etini Yiyorum Bir Daha Ki Kurban Bayramina Kadar özlüyorum Tavukda Yemiyorum Elimde Değil Midem Bulaniyor Baliği Severim Onada Komşular Apartmanda Kokuyor Diye Karişiyorlar Anlayacağiniz Pek Et Yemiyorum Yanliş Anlamayin Allahin Helal Kildiğini Haram Kilmak Gibi Bir Niyetim Yok Sadece Islami Kurallara Göre Kesilip Kesilmediğini Bilmediğim Için Yemiyorum Kurban Bayrami Yakin Inşallah Bol Bol Yeriz Kesemiyenlere Rabbim Kesmeyi Nasip Etsin

:evet
INSALLAH__
Yorumun icin tesekkür ederim hemso
ALLAH´a.e.o

yasminq1

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.teknikoto.forumup.com
Vejeteryanlık yararlı diye birşey asla söz konusu bile olamaz. Azar azar herşeyden yememiz lazım. Allah herşeyi bizlerin yemesi için yaratmış, türlü nimetler vermiş. Her gıdanın vücuda farklı yönde yararları var bunları lütfen es geçmeyelim. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, en gerekli temel besin maddelerimiz. Kırmızı et, kansızlığımızı gideriyor, protein yönünden zengin. Süt, yoğurt, peynir kemiklerimizi güçlendiriryor. bizi güçlü kılıyor onun için azar azar hepsinden vücudumuzu beslemek lazım. Yeni yetişen çocuklarımıza ileride sağlıklı bir bünyeye sahip olabilmeleri için, mutlaka bu temel besinleri yedirmemiz lazım diye düşünüyorum. Selametle, sağlıcakla kalın...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt