Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

vefat (2 Kullanıcı)

leyla_serdar

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleykum güzel kardeslerim, sizlere çok güzel haberlerle veya bilgiler aktarmak isterken bu mubarek ramazan ayinda, ne yazikki bu sabah kara haberle güne basladim. Allah'im yardimcimiz olsun, suan nasil hareket edecegimi bilemiyorum, ölüm bizi için derler hep ama bazen bu sozler o kadar basite aliniyor ki. Basa gelinçe daha zor oluyor, hep baskasinin ölümunu duyariz gibi, kendi kanimizda ailemizden olunça insan farkli etkileniyor aslinda boyle olmamali, hepimiz Allah'in kullariyiz, bir can yanarken her can yanmali veya üzülmeli. Ama Rabbim (c.c) rahmetine ulasmak güzel bir duygu olmali. Uzun zamandir siteye giremiyorum buda beni çok uzuyordu islerden dolayi firsat olmuyordu, güzel kardeslerim bu mubarek günde size ihtiyacim var, bu sabah haci dedem Ahmet Serdar Rabbimize ruhunu teslim etti, inanin yazmak dogrumu pek istekli degilim cunku huzunluyum, ama belki dedeme dua edersiniz umdiyle yine yaziyorum. Uzun yazmak isterim, ama sizleri bunaltmak istemiyorum, oyle zor bir duygu ki sanki dunya insanlar bi yana ôlüm bir yana, aslinda üzulmemeliyim cunku dedemin sagligi iyiye gitmiyordu ama kaldirmak baska iste, allah'im bizlere sabir ver ya rabbim.
Yanlislik yaptiysam, afiniza siginirim, ona göre mesajimi silerim boyle bir imkan vardir.

Bilen kardeslerime soruyorum, ölmuslerin ruhuna nasil dua edebiliriz, neler yapmak gerekir, aranizda bilen varsa, allah rizasi için bir kaç aciklik bile yeter.

Ramazan ayiniz hayirlara vesile olsun, Rabbim (c.c) geçmis günahlarinizi af etsin, dualariniz kabul etsin, hz Peygamberimiz (sav) ahirete komsu eylesin. AEO

Kaan Erdem

Yönetici
aleykümselam kardeşim...ALLAH cc sabır versin..Dedeciğinizin mekanı cennet olsun.ALLAH cc yar ve yardımcısı olsun..ve yüreğimden içimden geçen bir çok temenniler samimi duydu ve düşüncelerim ile gelsin...selam ve dua ile kalın daha fazla söylenecek bir söz yok gibi...selametle...ALLAH cc emanet olun....

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
İnnalillahi VE İNNA İLEYHİ RACİUN Başınız sağolsun ölümü kendi canından olunca acısını bin kat fazla anlıyorsun

Değerli Kardeşimiz;

Ölmek üzere olan kişinin yanında kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdet okunmasına telkin denlir.

Ölmek üzere olan kişinin, sağ tarafına çevrilerek yüzünü kıbleye gelecek şekilde yatırmak müstehaptır. Bu durumda olan kişinin yanında, hatırlatmak amacıyla kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdet okunur. Hz. Peygamber, “ölülerinize (ölüme yaklaşanlara) lâ ilâhe illallah demeyi telkin ediniz” buyurmuştur (Müslim, Cenâiz 1, 2; Tirmizî, Cenâiz 7). Telkin yapılırken, “lâ ilâhe illallah” de, kelime-i şahedet, kelime-i tevhîd getir şeklinde bir yaklaşımda bulunulmamalı, yanında bunları söylemekle yetinilmelidir.

Ayrıca, ölmek üzere olan kişinin yanında Kur’an-ı Kerim, özellikle Yâ-sîn suresi okumak uygun olur.

Kur’an-ı Kerim’in sadece bir ciheti yoktur. Bediüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle, “İnsana hem bir kitab-ı şeriat, hem bir kitab-ı dua, hem bir kitab-ı zikir, hem bir kitab-ı fikir, hem bütün insanın bütün hacatı maneviyesine merci olacak çok kitapları tazammun eden tek, cami bir kitab-ı mukaddestir. 1

Yani Kur’an-ı Mübin hayatımızı tanzim eder. Allah’a olan mesuliyetlerimizi gösterir, dünyaya geliş gayemizi, neler yapmamızı, nasıl ibadet edeceğimizi öğretir ve her şeyin hikmet ve mahiyetini anlatır. Hülasa Kur’an-ı Kerim bir zikir, fikir, dua ve davet kitabıdır.

Kur'ân-ı Kerimin tesir sahası sadece dünya ile sınırlı değildir. Onun mü'min ruhlara verdiği feyiz hayatta iken kalmaz, aynı şekilde kabir âleminde de devam eder, orada iken de ruhlarımızı şenlendirir, kabrimizde nur ve ışık olur.

Geçmişlerimizin ruhuna Kur'ân'dan nelerin okunması gerektiği hususunda Peygamberimiz (a.s.m.) şu tavsiyelerde bulunur: "Yasin, Kur'ân'ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah'tan âhiret saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yâsin'i ölülerinizin üzerine okuyunuz."2

Bu hadis-i şerif, Yasin Sûresinin hem ölüm döşeğinde olan hastaya okunmasına, hem de ölmüş mü'minlerin ruhuna bağışlanmak üzere okunabileceğine işaret etmektedir.

Hz. Ebû Bekir'in (r.a.) rivayet ettiği şu hadis-i şerif de meseleyi açıklığa kavuşturmaktadır:
"Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini Cuma günü ziyaret ederek orada Yasin Sûresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar."3

İslâm âlimleri, ölünün ruhuna Kur'ân okunduğu zaman peşinden bir dua ile ruhlarına bağışlanmasını tavsiye etmişler, Sahabiler de bu şekilde yapmışlardır. İmam-ı Beyhakî'nin bir rivayetinde, Abdullah bin Ömer'in ölülerin ruhuna Bakara Sûresinden okunabileceğini tavsiye ettiği anlatılmaktadır.4

Bir Fâtiha'nın veya okunan bir Yâsin'in bütün ölülerin ruhuna aynı şekilde hiç eksilmeden nasıl ulaştığını da Bedüzzaman'dan bir nakille öğrenelim:

"Fâtır-ı Hakim nasıl ki, unsur-u havayı; kelimelerin, berk (şimşek) gibi intişarlarına ve tekessürlerine (yayılma ve çoğalmalarına) bir mezraa (tarla) ve bir vasıta yapmış ve radyo vasıtasıyla bir minarede okunan ezan-ı Muhammedi (a.s.m.) umum yerlerde ve umum insanlara aynı anda yetiştirmek gibi; öyle de okunan bir Fatiha dahi, meselâ, umum ehl-i imanın emvâtına (ölülerine) aynı anda yetiştirmek için hadsiz kudret ve nihayetsiz hikmetiyle manevî âlemde, mânevî havada çok manevî elektrikleri, manevî radyoları sermiş, serpmiş; fıtri telsiz telefonlarda istihdam ediyor, çalıştırıyor.
"Hem nasıl ki, bir lamba yansa, mukabilindeki binler aynaya, her birine tam bir lâmba olur. Aynen öyle de, Yâsin-i Şerif okunsa, milyonlar ruhlara hediye edilse, her birine tam bir Yâsin-i Şerif düşer.5

Zaten kabirdeki yakınlarımız devamlı surette bizden yardım beklemektedir. Bizden gelecek bir dua, bir Fatiha, bir İhlâsla nefes alabileceklerini bilmektedir. Çünkü kabir o kadar çetin şartlarla iç içedir ki, en küçük bir mânevî yardım dahi onun ruhunu serinletecektir. Bir hadiste Peygamber Efendimiz şöyle buyururlar:

"Ölen kimse kabrinin içinde boğulmak üzere olup da imdat isteyen kimse gibidir. Babasından yahut kardeşinden veya dostundan kendisine ulaşacak duayı beklemektedir. Nihayet dua kendisine ulaştığında bu duanın sevabı ona dünya ve dünyada bulunan her şeyden daha kıymetli olur. Muhakkak ki, hayatta olanların ölüler için hediyeleri dua ve istiğfardır."6

1- Sözler. S.340
2- Müsned, 5:26
3- İbni Mace Tercemesi, 4:274
4- Beyhaki, 4:56
5- Şualar, s.576
6- Mişkatü’l- Mesabih, 1:723

Mehmed PAKSU
Selam ve dua ile

Kaan Erdem

Yönetici
MAŞALLAH hafize annem...bende konu için bakıyordum..siz eklemişsiniz...selametle kalın...
Allah cc emanet olun...

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Sa Güzel Kardeşim Başiniz Sağolsun Allah Rahmet Eylesin..sizinde Dediğiniz Gibi Allah Size Ve Bütün Inananlara Böle Zor Günlerde Metanet Ve Sabir Versin..

Aeolunun

Ruhuna El Fatiha...

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı
İnnalillahi VE İNNA İLEYHİ RACİUN

Basiniz Sagolsun__ALLAH Rahmet Eylesin

ALLAH (c.c) size ve Tüm yakinlarina sabir versin

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com
Inna Lillahi Ve Inna Ileyhi Raciun..ondan Geldik Ve Yine Ona Döneceğiz...

Bende Henüz Bir Buçuk Ay önce Dedemi Kaybettim..kaybetmek Demeyelimde Dedemi Yolcu Ettim ..rabbim Cümle Müminlerin Gelmiş Ve Gelecek Olanlarinin Akibetleri Hayreylesin Inşaallah...

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Es selamu aleyküm.

İnna Lilllahi ve İnna İleyhi Raciun. Allahümme Elhikhu Bissalihin.

Allah c.c. kabrini nur, makamını cennet eylesin İnşaAllah. sizlere de sabır diliyorum Mevladan..

Allah'a emanet olun..

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
Dedeniz Ahmet Serdar' a Allah'tan rahmet diliyorum sizinde kardeşim başınız sağolsun dilerim ki mekanı cennet olur kurban olduğum Allah'ım tahsilatını affetsin soruna gelince çok bilgili değilim ama ben bir yakınım vefat edince Yasin-i Şerif okurum

zerdali

Kayıtlı Kullanıcı
S.A.leyle_serdar kardeşim başınız sağolsun Allah rahmet eylesin. Ölünün arkasından Kur'an okunduğu gibi hayır hasenatta bulunup sevabını ölenin ruhuna gönderebilirsin Allah ardında kalanlara sabır ve hayırlı ömür versin Rabbim cümlemize son nefeste iman selameti nasib etsin. "ALLAH'A EMANET OLUN!"

mhmmdbyds

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm öncelikle dedene allahtan rahmet sizlerede sabır diliyorum
ölüm bu fani dünyadan geçip vatani aslisi olan cennete kavuşmanın anahtarıdır
herkes sevdikleriyle beraber olmak ister dedeninde sevdiklerinim çoğu
alemi berzahda özellikle rabbimiz ve peygamberimize kavuşmak ister buda ancak ölümle
gerçekleşir bizlere düşen sabır ve dua edip ruhuna göndermekdir
allah rahmet eylesin

RECEB-I KAMER

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm başınız sağolsun Rabbim rahmet eylesin..inşaAllah mekanı cennet olur dedenizin..muhakkak her nefis ölümü tadacak düsturunca er ya da geç bizler de bu hakikatle başbaşa kalacağız ve ruhumuzu Rahmana teslim edeceğiz..Rabbim hayırlı ömürler,hayırlı ölümler nasib etsin biz aciz kullarına..selamun aleyküm

havva362

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.samsundayasamak.tr.gg
Dedenize Rabbimden Sonsuz Rahmetini Diliyorum. Mevlam Sizlerede Sabir Ve Metanet Ihsan Eylesin Dedemizi Iyilik Ve Güzellikleri Ile Hatirlayin Onun Için Ve Bütün Ahirete Intikal Etmişlerimiz Için Bol Bol Dua Ediniz Ve Sadaka Veriniz Bu Hem Sizi Hem Dedenizi Huzura Erdiririr Inşaallah ... Başiniz Sağ Olsun Allaha Emanet Olun

selenny

Kayıtlı Kullanıcı
Inna Lillahi Ve Inna Ileyhi Raciun..ondan Geldik Ve Yine Ona Döneceğiz...

Bende 2 Dedemi Kaybettim..kaybetmek Demeyelimde Dedemi Yolcu Ettim ..rabbim Cümle Müminlerin Gelmiş Ve Gelecek Olanlarinin Akibetleri Hayreylesin Inşaallah...tekrarbaşınız saolsun....
:gulegule

zeyno54

Kayıtlı Kullanıcı
slm leyla_serdar allah taksiratını affetsin başın sağ olsun ( zeynep serdar )

leyla_serdar

Kayıtlı Kullanıcı
aleykümselam kardeşim...ALLAH cc sabır versin..Dedeciğinizin mekanı cennet olsun.ALLAH cc yar ve yardımcısı olsun..ve yüreğimden içimden geçen bir çok temenniler samimi duydu ve düşüncelerim ile gelsin...selam ve dua ile kalın daha fazla söylenecek bir söz yok gibi...selametle...ALLAH cc emanet olun....

Dilekleriniz için rabbim (cc) sizden razi olsun... en zor günde insanin destege cok ihtiyaci oluyor, aranizda olmakta cok mutluyum, rabbim sukurler olsun, AEO

leyla_serdar

Kayıtlı Kullanıcı
İnnalillahi VE İNNA İLEYHİ RACİUN Başınız sağolsun ölümü kendi canından olunca acısını bin kat fazla anlıyorsun

Değerli Kardeşimiz;

Ölmek üzere olan kişinin yanında kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdet okunmasına telkin denlir.

Ölmek üzere olan kişinin, sağ tarafına çevrilerek yüzünü kıbleye gelecek şekilde yatırmak müstehaptır. Bu durumda olan kişinin yanında, hatırlatmak amacıyla kelime-i tevhîd ve kelime-i şehâdet okunur. Hz. Peygamber, “ölülerinize (ölüme yaklaşanlara) lâ ilâhe illallah demeyi telkin ediniz” buyurmuştur (Müslim, Cenâiz 1, 2; Tirmizî, Cenâiz 7). Telkin yapılırken, “lâ ilâhe illallah” de, kelime-i şahedet, kelime-i tevhîd getir şeklinde bir yaklaşımda bulunulmamalı, yanında bunları söylemekle yetinilmelidir.

Ayrıca, ölmek üzere olan kişinin yanında Kur’an-ı Kerim, özellikle Yâ-sîn suresi okumak uygun olur.

Kur’an-ı Kerim’in sadece bir ciheti yoktur. Bediüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle, “İnsana hem bir kitab-ı şeriat, hem bir kitab-ı dua, hem bir kitab-ı zikir, hem bir kitab-ı fikir, hem bütün insanın bütün hacatı maneviyesine merci olacak çok kitapları tazammun eden tek, cami bir kitab-ı mukaddestir. 1

Yani Kur’an-ı Mübin hayatımızı tanzim eder. Allah’a olan mesuliyetlerimizi gösterir, dünyaya geliş gayemizi, neler yapmamızı, nasıl ibadet edeceğimizi öğretir ve her şeyin hikmet ve mahiyetini anlatır. Hülasa Kur’an-ı Kerim bir zikir, fikir, dua ve davet kitabıdır.

Kur'ân-ı Kerimin tesir sahası sadece dünya ile sınırlı değildir. Onun mü'min ruhlara verdiği feyiz hayatta iken kalmaz, aynı şekilde kabir âleminde de devam eder, orada iken de ruhlarımızı şenlendirir, kabrimizde nur ve ışık olur.

Geçmişlerimizin ruhuna Kur'ân'dan nelerin okunması gerektiği hususunda Peygamberimiz (a.s.m.) şu tavsiyelerde bulunur: "Yasin, Kur'ân'ın kalbidir. Onu bir kimse okur ve Allah'tan âhiret saadeti dilerse, Allah onu mağfiret buyurur. Yâsin'i ölülerinizin üzerine okuyunuz."2

Bu hadis-i şerif, Yasin Sûresinin hem ölüm döşeğinde olan hastaya okunmasına, hem de ölmüş mü'minlerin ruhuna bağışlanmak üzere okunabileceğine işaret etmektedir.

Hz. Ebû Bekir'in (r.a.) rivayet ettiği şu hadis-i şerif de meseleyi açıklığa kavuşturmaktadır:
"Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini Cuma günü ziyaret ederek orada Yasin Sûresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar."3

İslâm âlimleri, ölünün ruhuna Kur'ân okunduğu zaman peşinden bir dua ile ruhlarına bağışlanmasını tavsiye etmişler, Sahabiler de bu şekilde yapmışlardır. İmam-ı Beyhakî'nin bir rivayetinde, Abdullah bin Ömer'in ölülerin ruhuna Bakara Sûresinden okunabileceğini tavsiye ettiği anlatılmaktadır.4

Bir Fâtiha'nın veya okunan bir Yâsin'in bütün ölülerin ruhuna aynı şekilde hiç eksilmeden nasıl ulaştığını da Bedüzzaman'dan bir nakille öğrenelim:

"Fâtır-ı Hakim nasıl ki, unsur-u havayı; kelimelerin, berk (şimşek) gibi intişarlarına ve tekessürlerine (yayılma ve çoğalmalarına) bir mezraa (tarla) ve bir vasıta yapmış ve radyo vasıtasıyla bir minarede okunan ezan-ı Muhammedi (a.s.m.) umum yerlerde ve umum insanlara aynı anda yetiştirmek gibi; öyle de okunan bir Fatiha dahi, meselâ, umum ehl-i imanın emvâtına (ölülerine) aynı anda yetiştirmek için hadsiz kudret ve nihayetsiz hikmetiyle manevî âlemde, mânevî havada çok manevî elektrikleri, manevî radyoları sermiş, serpmiş; fıtri telsiz telefonlarda istihdam ediyor, çalıştırıyor.
"Hem nasıl ki, bir lamba yansa, mukabilindeki binler aynaya, her birine tam bir lâmba olur. Aynen öyle de, Yâsin-i Şerif okunsa, milyonlar ruhlara hediye edilse, her birine tam bir Yâsin-i Şerif düşer.5

Zaten kabirdeki yakınlarımız devamlı surette bizden yardım beklemektedir. Bizden gelecek bir dua, bir Fatiha, bir İhlâsla nefes alabileceklerini bilmektedir. Çünkü kabir o kadar çetin şartlarla iç içedir ki, en küçük bir mânevî yardım dahi onun ruhunu serinletecektir. Bir hadiste Peygamber Efendimiz şöyle buyururlar:

"Ölen kimse kabrinin içinde boğulmak üzere olup da imdat isteyen kimse gibidir. Babasından yahut kardeşinden veya dostundan kendisine ulaşacak duayı beklemektedir. Nihayet dua kendisine ulaştığında bu duanın sevabı ona dünya ve dünyada bulunan her şeyden daha kıymetli olur. Muhakkak ki, hayatta olanların ölüler için hediyeleri dua ve istiğfardır."6

1- Sözler. S.340
2- Müsned, 5:26
3- İbni Mace Tercemesi, 4:274
4- Beyhaki, 4:56
5- Şualar, s.576
6- Mişkatü’l- Mesabih, 1:723

Mehmed PAKSU
Selam ve dua ile

Rabbim sizden razi olsun hafize anne, dediginiz gibi kendi canindan olunca caresizlikle karsi karsiya kaliyor insan, allah'im bu zor günlerde selamet sabir eylesin, emeginize saglik, allah'im bu mubarek ayda dualarinizi kabul, günahlarinizi af etsin. AEO

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt