Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Tilâvet Secdesi (1 Kullanıcı)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
değerli kardeşim bu konuyu yazdığın için tşk aslında çoğu müslüman tilavet secdesini bilmiyor ancak hocalar söylerse biliyor bu secdeyi yapmak vacibtir arkadaşlar ihmal etmeyelim vacibtir derken hanefi mezhebinden olanlara vacib diğer 3 mezhebe göre sünnettir
 

rukiye86

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Eyl 2006
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Tilâvet Secdesi

arkadaslar, bu konuyu acmis olmaniz beni sevindirdi, bende Tilâvet Secdesi ni yeni duymustum. acmis olmasina acmissinizda, Tilâvet Secdesi nin nasil yapildiginida anlatirsaniz cok makbule gecer, ben sahsen nasil oldugunu bilmiyorum, ve eminim benim gibi bilmeyenlerde vardir. eger yazabilirseniz cok sevinirim. Allaha emanet olun. hayirli geceler
 

politrade

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Eki 2006
Mesajlar
307
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Tilâvet Secdesi

Kur'ân-ı kerîmdeki on dört secde âyetinden herhangi birini okuyan veya işiten bir mükellefin yâni akıllı ve ergenlik çağına erişmiş bir müslümanın yapması vâcib (lâzım gelen) secde. Secde âyetleri, Kur'ân-ı kerîmin; A'râf sûresi, Ra'd sûresi, Nahl sûresi, İsrâ sûresi, Meryem sûresi, H ac sûresi,Furkân sûresi Neml sûresi, Secde sûresi, Sâd sûresi, Necm sûresi, İnşikâk sûresi ve Alak sûresi sûrelerinde bulunmaktadır. (Bkz. Secde)

Namazda aranan şartlar tilâvet secdesinde de aranır. Hadesten (abdestsizlik ve cünüplükten) ve necâsetten (gözle görülen pislikten)temizlenmek, setr-i avret (avret yerlerini örtmek) ve istikbâl-i kıble (kıbleye dönmek) gibi şartları taşımıyan kimse, secde âyetini duyduğu zaman bu şartları yerine getirdikten sonra secdesini yapar. (İmâm-ı Gazâlî)

Tilâvet secdesi şöyle yapılır: Niyet edilerek eller kaldırılmadan Allahü ekber diyerek secdeye varılır. Secdede üç kere; "Sübhâne rabbiyel a'lâ" denir. Sonra Allahü ekber denilerek ayağa kalkılır. (M. Zihni Efendi)

Tilâvet secdesinin hükmü, dünyâda bir vâcibi yerine getirip borcundan kurtulmak ve âhirette de sevâba kavuşmaktır. (M. Zihni Efendi)

Fonografta (gromafonda, teybde, radyoda ve televizyonda) okunan secde âyetini işitenin tilâvet secdesi yapması vâcib olmaz. (Muhammed Bahît el-Mutî')

Bir kimse hüzünden, sıkıntıdan kurtulmak için, Allahü teâlâya kalbinden yalvararak on dört secde âyetini (ezberden ayakta) okuyup her birinden sonra, hemen tilâvet secdesi yaparsa, Allahü teâlâ o kimseyi o derd ve belâdan korur. (İmâm-ı Nesefî)
 

ilknur bilici

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Eki 2006
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: tilavet secdesi

RE: tilavet secdesi

ondort sure ayetini ezber okursaniz yazmissiniz ama ben bunlarin tam hangileri oldugunu bilmiyorum bana eger zahmet olmazsa hangi sure ayetleri oldugunu yazarmisiniz
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt