Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

******TEBLİĞ***** (1 Kullanıcı)

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com
S.A
BİR MÜSLÜMANIN EN İLK VAZİFELERİNDEN BİRİSİ TEBLİĞDİR.BU HUSUSTA BİRÇOK AYET VE HADİS MEVCUTTUR.FAKAT TEBLİĞ YAPMANIN YOLU YORDAMI NEDİR??? BUNLARI BİLMEDEN YAPILAN ÇALIŞMA FAYDADAN ÇOK ZARAR GETİREBİLİR.BU KONUYU ÇEŞİTLİ ALINTILARLA SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.İNŞAALLAH FAYDALANIRIZ...
GÜLÜN KOKUSUNU TARIF EDEBILIR MIYIZ?

Teblige kendi nefsimizden baslamamak, gülün kokusunu tarif etmek gibi muhal derecesinde zor, hatta saçma bir ise girismekle es anlamlidir.

Ne kadar gayret etsek de, en son anlatim tekniklerini kullansak da, her tür bilimsel, tarihî malumati bir araya getirsek de, gülün kokusunu insanlara tarif edemeyiz. Neden? Çünkü tarif etmeye çalistigimiz sey, ancak tecrübe ve hal yoluyla idrak edilebilir.

Dolayisiyla insanlarin önüne taze bir gül demeti koymadan, onlara gülün kokusunu hiç bir zaman anlatamayiz.

Ayni sekilde, Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz'in güzel ahlâkini ve örnek hayatini, kendi nefsimizde idrak etmeden anlatmak, gülün kokusunu tarif etmeye benzer. O nebevî ahlâki üzerinde tasimayan bir kisinin, insanlara tebligde bulunmasi, nasihat vermesi ne kadar mantikli ve etkili olabilir? Böyle bir çagriya kim kulak verir? Kulak vermeyen insanlari suçlama hakkimiz olabilir mi?

Geçmiste oldugu gibi günümüz Islâm dünyasinda da tebligin en etkili ve dogru yolu, tavsiye ettigimiz seyleri önce kendi nefsimizde yasamamizdir. Bugün Bati'da müslüman olan insanlarin çok büyük bir kesimi, Islâm'in fikih anlayisini yahut kelam mezheplerini okuyarak degil, müttaki ve ihlâsli müslümanlarin hayat biçimlerinden etkilenerek Islâm dairesine giriyor. Tersinden baktigimizda, kalbinde iman oldugu halde Islâm'dan soguyan insanlarin önemli bir kismi da, karsilarinda güzel örnekler görmedikleri için nebevî yoldan uzaklasiyorlar.

Kur'an-i Kerim'in israrla üzerinde durdugu gibi, bize düsen tebligden ibarettir. Insanlar hangi yolu seçeceklerine kendileri karar verirler. Fakat bizim omuzlarimizdaki teblig vazifesi -ki Hz. Peygamber'in serefli yolunun bir parçasidir- ancak kendimizden baslayarak yola koyuldugumuzda bereketli bir amel haline gelebilir.

Yazi: Halil Akgül

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
RE: ******TEBLİĞ*****

s.a çok güzel bir paylaşımdı.. islam dinini tam anlamıyla kavrayıp hayatımıza tatbik ettikten sonra üzerimize bir sorumluluk düşüyor.. bu sorumluluk, islamı anlatma sorumluluğudur.. bu aynı Kur'an-ı Kerim'i okumayı bilip, okumak istemeyen insana benzer.. Kur'an'ı okumayı bilmeyen insanın, Kur'an'ı okumaması yadırganmaz; çünkü bilmiyordur. ama bildiği halde okumayan insan vardır bir de... işte islamı anlatmak da bunun gibidir..onu bildikten sonra uygun anlatım ve tekniklerle, islamı bilmeyen, yaşamayan insanlara anlatmak gibi bir yükümlülüğümüz doğuyor.. çünkü bildiklerimizi anlatabildiğimiz kadar müslümanızdır, ve anlatabildiğimiz kadar kendimizi sorumlu hissediyoruzdur.. tüm müslümanların bu sorumluluğun bilincine varması dualarımla...
emeğinize sağlık..
selam ve dua ile

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

aliye_aliye yazdı:
s.a çok güzel bir paylaşımdı.. islam dinini tam anlamıyla kavrayıp hayatımıza tatbik ettikten sonra üzerimize bir sorumluluk düşüyor.. bu sorumluluk, islamı anlatma sorumluluğudur.. bu aynı Kur'an-ı Kerim'i okumayı bilip, okumak istemeyen insana benzer.. Kur'an'ı okumayı bilmeyen insanın, Kur'an'ı okumaması yadırganmaz; çünkü bilmiyordur. ama bildiği halde okumayan insan vardır bir de... işte islamı anlatmak da bunun gibidir..onu bildikten sonra uygun anlatım ve tekniklerle, islamı bilmeyen, yaşamayan insanlara anlatmak gibi bir yükümlülüğümüz doğuyor.. çünkü bildiklerimizi anlatabildiğimiz kadar müslümanızdır, ve anlatabildiğimiz kadar kendimizi sorumlu hissediyoruzdur.. tüm müslümanların bu sorumluluğun bilincine varması dualarımla...
emeğinize sağlık..
selam ve dua ile

A.S
ALLAH RAZI OLSUN.SÖYLENİLMEK İSTENEN TAM OLARAK BU.ÖNCE KENDİMİZE TEBLİĞ YAPMAK.KENDİMİZDE UYGULAMAK.DAHA SONRA İLK OLARAK YAKIN ÇEVREMİZ ÜZERİNDE (EFENDİMİZ İLK OLARAK ÇEVRESİNE TEBLİĞ YAPMIŞTIR.) TEBLİĞ GÖREVİNİ İFA ETMEK GEREKİYOR.

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

Tebligin Ilk Muhatabi: KENDIMIZ

Teblig, yani insanlara dogruyu anlatma, hem Kur'an'da hem de Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz'in sünnetinde önemli bir yere sahip. Lâkin bu konudaki en yaygin yanlis anlama, tebligin hep disari yani baskalarina yönelik bir eylem oldugu fikridir.

Bir rivayete göre, sagligina zarar verecek düzeyde bal müptelasi olmus birini, ikna etmesi için Imam Gazalî rh.a.'in huzuruna getirirler. Gazalî durumu ögrendikten sonra, ertesi gün gelmelerini söyler.

Ertesi gün olunca, Gazalî bal müptelasi kisiye her seyin asirisinin zararli oldugunu, Islâm'in herseyde itidal ve ölçüye önem verdigini anlattiktan sonra, bali daha az yemesini tavsiye eder. Gazalî'nin ögüdüne kulak veren bu kisi, bir müddet sonra bal müptelasi olmaktan kurtulur.

Lâkin yanindakiler Gazalî'nin onlari neden ertesi gün çagirdigini merak ederler ve sorarlar. Gazalî cevaben der ki: "O sabah ben bal yemistim. Balin tadi agzimda dururken, kimseye 'bal yeme' diyemezdim. O yüzden ertesi gün gelmenizi istedim."

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

Andolsun asra ki, insanoglu ziyandadir. Iman edenler, salih amel isleyenler, birbirlerine hakki ve sabri tavsiye edenler müstesna.” (Asr Suresi)

“Insanlari dine tatlilikla davet edin. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Kolaylastirin, zorlastirmayin. Uyumlu olun, geçimsiz olmayin.” (Hadis-i Serif; Buharî, Müslim, Ebu Davud, Nesaî)

Insanlik tarihi, farkli bakis açilari dogrultusunda degisik sekillerde okunabilir. Ancak dikkatle bakildiginda, bütün okuyus biçimlerinin bulustuklari ortak bir nokta bulundugu görülür. O da bütün tarihi insanin ilâhi/evrensel hakikat ile iliskisinin teskil ettigidir.

Insanoglunun yeryüzündeki macerasinin Hz. Adem a.s. ile basladigini söylemekle, aslinda bu gerçegi ifade etmis oluyoruz. Zira ilk insanin bir peygamber olmasi, ilâhi/evrensel hakikatin insan nesline tebliginin de ilk insanla birlikte baslamis olmasi demektir.

Evet; Insanoglu yeryüzünde ilk var oldugu günden bu yana ilâhi davetin muhatabidir. Bu davetin isaret ettigi yolda fitratindaki zaaf ve eksiklikler sebebiyle bocaladiginda ise, nebevî rehberlikle her zaman yüzyüze olmustur.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

ASIL AMACIMIZ TEBLİĞ VE İRŞAD OLMALI DİNİMİZİ ÖĞRENİRKEN HER ÖĞRENDİĞİN DOĞRUYU EN AZ BİR İNSANLA PAYLAŞMIYORSAN GÖREVİNİ YAPMIYORSUN DEMEKTİR.NAMAZ KILIYORUZ İYİ GÜZEL DE EN AZ BİR İNSANA NAMAZI ANLATAMIYORSAK YADA ÖRNEK OLAMIYORSAK NE ANLAMI VAR O ZAMAN ÖĞRENMENİN.ÖNCE KENDİMİZİN SONRA ETRAFIMIZDAKİLERİN İMANINI KURTARAMIYOR,İSLAM ADINA YANLIŞ ÖRNEKLERİ DÜZELTMEK İÇİN BİRŞEY YAPMIYOR SADECE ONLARA KIZIYORSAK,İSLAMİYETİ MÜSLÜMANLIĞI TEMSİL ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNMEDEN ADIMLAR ATIYORSAK,EYVAHLAR OLSUN.AZ MI DUYARSINIZ HAŞA HACIDAN HOCADAN KORKUCAN LAFINI,BUNU SÖYLEYENLERİN KÖTÜ VE ARTNİYETLİ OLDUĞU KADAR,İSLAMI ASIK SURATLI,HERŞEYE HARAM GÜNAH DİYE DİREK KORKUTARAK VE GÜNAHKARLARI DIŞLAYARAK BAŞLAYANLARIN PAYI YOK MUDUR.YADA ELE VERİR TALKIMI KENDİ YUTAR SALKIMI OLAN BİR MÜSLÜMAN BİLE KÖTÜ ÖRNEK ARAYANLARIN İŞTAHINI KABARTIR.HEPİMİZ ÖNCE KENDİME SÖYLÜYORUM TABİ,HEPİMİZ NE KADAR ÖNEMLİ BİR DURUŞ NOKTAMIZ OLDUĞUNU FARKEDEREK HER HAREKETİMİZİN NE İNTİBA UYANDIRACAĞINI ÖLÇÜP BİÇMELİYİZ.ALLAH RAZI OLSUN.ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU.A.E.O

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

Avukat yazdı:
ASIL AMACIMIZ TEBLİĞ VE İRŞAD OLMALI DİNİMİZİ ÖĞRENİRKEN HER ÖĞRENDİĞİN DOĞRUYU EN AZ BİR İNSANLA PAYLAŞMIYORSAN GÖREVİNİ YAPMIYORSUN DEMEKTİR.NAMAZ KILIYORUZ İYİ GÜZEL DE EN AZ BİR İNSANA NAMAZI ANLATAMIYORSAK YADA ÖRNEK OLAMIYORSAK NE ANLAMI VAR O ZAMAN ÖĞRENMENİN.ÖNCE KENDİMİZİN SONRA ETRAFIMIZDAKİLERİN İMANINI KURTARAMIYOR,İSLAM ADINA YANLIŞ ÖRNEKLERİ DÜZELTMEK İÇİN BİRŞEY YAPMIYOR SADECE ONLARA KIZIYORSAK,İSLAMİYETİ MÜSLÜMANLIĞI TEMSİL ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNMEDEN ADIMLAR ATIYORSAK,EYVAHLAR OLSUN.AZ MI DUYARSINIZ HAŞA HACIDAN HOCADAN KORKUCAN LAFINI,BUNU SÖYLEYENLERİN KÖTÜ VE ARTNİYETLİ OLDUĞU KADAR,İSLAMI ASIK SURATLI,HERŞEYE HARAM GÜNAH DİYE DİREK KORKUTARAK VE GÜNAHKARLARI DIŞLAYARAK BAŞLAYANLARIN PAYI YOK MUDUR.YADA ELE VERİR TALKIMI KENDİ YUTAR SALKIMI OLAN BİR MÜSLÜMAN BİLE KÖTÜ ÖRNEK ARAYANLARIN İŞTAHINI KABARTIR.HEPİMİZ ÖNCE KENDİME SÖYLÜYORUM TABİ,HEPİMİZ NE KADAR ÖNEMLİ BİR DURUŞ NOKTAMIZ OLDUĞUNU FARKEDEREK HER HAREKETİMİZİN NE İNTİBA UYANDIRACAĞINI ÖLÇÜP BİÇMELİYİZ.ALLAH RAZI OLSUN.ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU.A.E.O

S.A
ALLAH CÜMLEMİZDEN RAZI OLSUN.
MÜMİN HER ALANDA DİĞERLERİNE ÖRNEK OLANDIR.BU DÜSTURLA HAREKET ETMELİ VE ANLATTIĞIMIZI YAŞAMIMIZLA DESTEKLEMELİYİZ.
EFENDİMİZ(S.A.V) SÖYLEDİĞİNİ YAŞAYARAK İNSANLARA HEM SÖZLÜ HEMDE GÖRECELİ OLARAK TEBLİĞ GÖREVİNİ SÜRDÜRMÜŞTÜR.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun. Rabbim hayatımıza islamla bakamyı yaşamayı ölmeyi nasip etsin. Allah yanlışalrımızdan bizi haberdar edip, korusun. selam ve dua ile...

erdal

Kayıtlı Kullanıcı

Geçmiste oldugu gibi günümüz Islâm dünyasinda da tebligin en etkili ve dogru yolu, tavsiye ettigimiz seyleri önce kendi nefsimizde yasamamizdir. Bugün Bati'da müslüman olan insanlarin çok büyük bir kesimi, Islâm'in fikih anlayisini yahut kelam mezheplerini okuyarak degil, müttaki ve ihlâsli müslümanlarin hayat biçimlerinden etkilenerek Islâm dairesine giriyor. Tersinden baktigimizda, kalbinde iman oldugu halde Islâm'dan soguyan insanlarin önemli bir kismi da, karsilarinda güzel örnekler görmedikleri için nebevî yoldan uzaklasiyorlar.

İŞİN ÖZÜ YUKARDA ALINTI YAPILAN PARAĞRAFTA ZİKREDİLMİŞTİR.SİVASLI KARDEŞ,BİZLER ÇEVREMİZE İSLAMI YAŞAM REÇETESİ OLARAK SUNABİLMELİYİZ...
YAŞANMADAN YAŞATILAMAZ...DUA İLE...

sevval

Kayıtlı Kullanıcı

SOHBETİNİZ GÜZELDİ ALLAH RAZI OLSUN.BENİM BİR DÜŞÜNCEM VAR BEN BAYANIM VE EVLİYİM RAMAZANLARDATERAVİH NAMAZINI CAMİDE KILMAK BENİ DAHA ÇOK AZİMLİ VE COŞKULU HALE VE MUTLULUK HİSSETTİRİYOR ÇÜNKÜ TOPLU BİR BİÇİMDE YAPILMIŞ BİR İBADET ŞEKLİ..KENDİ YAPTIĞIMIZ İBADETLER NE KDAR OLURSA OLSUN BERABERCE SOHBET ETMEK NAMAZ KILMAK ALLAHI TANIMAK BİLMEK VE PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETLERİ GETİRMEK SADECE OKUYUP DUYMAKLA KALMIYOR BUNU YAŞANTIMIZDA UYGULAMAKTIR....ONUN İÇİN NE KADAR ÇOK SOHBETLERE BİREBİR KATILIRSAK DAHA ETKİLİ BİLGİLİ ÖĞRENİMLİ OLUYOR....
ALLAH DULARIMIZI KABUL ETSİN...

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

sevval yazdı:
SOHBETİNİZ GÜZELDİ ALLAH RAZI OLSUN.BENİM BİR DÜŞÜNCEM VAR BEN BAYANIM VE EVLİYİM RAMAZANLARDATERAVİH NAMAZINI CAMİDE KILMAK BENİ DAHA ÇOK AZİMLİ VE COŞKULU HALE VE MUTLULUK HİSSETTİRİYOR ÇÜNKÜ TOPLU BİR BİÇİMDE YAPILMIŞ BİR İBADET ŞEKLİ..KENDİ YAPTIĞIMIZ İBADETLER NE KDAR OLURSA OLSUN BERABERCE SOHBET ETMEK NAMAZ KILMAK ALLAHI TANIMAK BİLMEK VE PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETLERİ GETİRMEK SADECE OKUYUP DUYMAKLA KALMIYOR BUNU YAŞANTIMIZDA UYGULAMAKTIR....ONUN İÇİN NE KADAR ÇOK SOHBETLERE BİREBİR KATILIRSAK DAHA ETKİLİ BİLGİLİ ÖĞRENİMLİ OLUYOR....
ALLAH DULARIMIZI KABUL ETSİN...

S.A
EVET CEMAATA KATILMAK İNSANA DAHA FAZLA HAZ VERİYOR.BUDA BİR BAKIMA YAŞAYARAK ÖĞRETMEK KONUSUNU DESTEKLİYOR.VE SİZİN GİBİ YAŞAYAN ,DÜŞÜNEN İNSANLARLA BİRLİKTE OLMAK ONLARLA AYNI SAFTA KABEYE YÖNELMEK ,VE BÜTÜN DÜNYADA MİLYONLARCA İNSANLA AYNI ANDA AYNI YÖNDE AYNI İBADETİ YAPIYOR OLMAK İNSANA FARKLI DUYGULAR YAŞATIYOR.

sevval

Kayıtlı Kullanıcı

SİZİN YAZILARINIZ OKUYORUM SİZE BİR SOSRACAĞIM BEN KAPALIYIM İŞERİMDE NAMAZIMI KILABİLİYORUM AMA ODA OLARA BİR MÜŞETERİLERİN GRDİĞİ TOPLANTI ODASI VAR DİĞER ODADA 3 PATRON VE BEN VARIM ÇALIŞAN OLARAK.NAMAZIMI MÜŞTERİLERİN OTURDUĞU YERDE KILIYORUM AYNI AMA BİİZM KARTELLA VE TANITIM KUMŞALRI OLDUĞU İÇİN BEN NAMAZ KILARKEN PATRONLARIM GELİP ORADAKİ NE LAZIMSA ALIRLAR GİDERLER ÖBÜR ODAYA BENDEN YAŞÇA KÜÇÜK BİRAEKADAŞ MECBURİ İŞ OLUNCA YAPMASI GEREKN İŞŞER OLUYOR BEN NAMAZ KILIYORUM ODA İŞİNİ YAPIYOR SİZCE NAMAZIM SALİH OLMUYOR MU SONUÇTA BAŞKA YERDE YOK PATRONLARIM BENİM NAMAZ KILDIĞIMI GÖRMESİ NAMAZI BOZAR MI?

sevval

Kayıtlı Kullanıcı

SİZİN YAZILARINIZ OKUYORUM SİZE BİR SOSRACAĞIM BEN KAPALIYIM İŞERİMDE NAMAZIMI KILABİLİYORUM AMA ODA OLARA BİR MÜŞETERİLERİN GRDİĞİ TOPLANTI ODASI VAR DİĞER ODADA 3 PATRON VE BEN VARIM ÇALIŞAN OLARAK.NAMAZIMI MÜŞTERİLERİN OTURDUĞU YERDE KILIYORUM AYNI AMA BİİZM KARTELLA VE TANITIM KUMŞALRI OLDUĞU İÇİN BEN NAMAZ KILARKEN PATRONLARIM GELİP ORADAKİ NE LAZIMSA ALIRLAR GİDERLER ÖBÜR ODAYA BENDEN YAŞÇA KÜÇÜK BİRAEKADAŞ MECBURİ İŞ OLUNCA YAPMASI GEREKN İŞŞER OLUYOR BEN NAMAZ KILIYORUM ODA İŞİNİ YAPIYOR SİZCE NAMAZIM SALİH OLMUYOR MU SONUÇTA BAŞKA YERDE YOK PATRONLARIM BENİM NAMAZ KILDIĞIMI GÖRMESİ NAMAZI BOZAR MI?

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

sevval yazdı:

S.A

BEN KENDİMİ BU KONUDA CEVAP VEREBİLECEK KADAR EHİL GÖRMEDİĞİM İÇİN ŞİMDİLİK CEVAP VEREMEYECEĞİM.AMA MUTLAKA ARAŞTIRACAĞIM İNŞAALLAH.SİZE EMİN KAYNAKLARI BULABİLİRSEM CEVAP VEREYİM.
SELAM VE MUHABBETLE

sevval

Kayıtlı Kullanıcı

CEVABI BULARSANIZ ÖZELLİKLE BENİM MESAJIMA DOSYAMA MAİL ATIN.SELAMETLE KALIN DUALARINIZDA BENİ DE UNUTMAYIN.ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN...

seher vakit

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH CÜMLENIZDEN RAZI OLSUN BU GÜZEL PAYLASIM ICIN TESEKKÜRLERB)B)B)

seher vakit

Kayıtlı Kullanıcı

seher vakit

Kayıtlı Kullanıcı

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

sevval yazdı:

s.a
sorunuzun cevabı yine site içinde olan sorularka islamiyet linkinde mevcut.bu konuda benim düşüncem şuydu: büyük camilerde ve kabede kadınlar erkeklerden ayrı yerde fakat onların göreceği bir yerde namaz kılmaktalar.bu yüzden uygun tesettüre riayet edilerek ve dikat çekmemeye gayret edilerek namazın kılınmasında bir beis olmaz.uygundur.sizinde mekanın uygun olmamasına rağmen bunlara dikkat ederek namazlarınızı kılmanızda sakınca olmaz.
şimdi size sorularla islamiyet linkinden aldığım alıntıyı vereyim.

selam ve muhabbetle

KADINLARIN ERKEKLERİN GÖREBİLECEGİ MEKANLARDA NAMAZ KILMASININ HÜKMÜ NEDİR? OTOBÜSTE VEYA BAZI BÜYÜK CAMİLERDE KADINLARA AYRILAN YERLER ERKEKLERCE GÖRÜNÜYOR ORADA NAMAZ KILAN BAYANLARIN NAMAZLARININ HÜKMÜ NEDİR? ALLAH RAZI OLSUN

23-Ağustos-2006 - 16:48:39

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Kadın namaz kılarken kendisini yabancı bir erkeğin görmesi namazını bozmaz, bundan dolayı kadın mes’ul da olmaz. Ancak kadın rükûa eğilirken ve secdeye varırken erkeğin aklına birtakım yanlış düşünceler gelebileceğinden, mümkünse müstakil bir oda, sakin bir köşe veya perde ile bölünmüş bir mekânı tercih etmeli. Zaten kadının ibadet yeri ve mescidi kendi evidir. Bu hususta Efendimizin (a.s.m) tavsiyeleri şöyledir:

“Kadınları mescitlere gitmekten alıkoymayın. Evleri ise onlar için daha hayırlıdır.”1

“Kadınların en hayırlı mescitleri, evleridir.”2

Bununla birlikte namaz vaktinin geçmek üzere olduğu zamanlarda, yolculuk esnasında, kalabalık yerlerde ve mekânın müsaadesizliği durumlarında bir an önce farzın eda edilmesi gerekeceğinden başka türlü zanlara kapılmadan namaz kılınmalıdır.
Bu arada bir noktayı da hatırlatalım: Peygamberimizin (a.s.m.) zamanında Mescid-i Nebevîde erkekler ön saflarda namaza dururken, kadınlar arka saflarda yerlerini alır ve cemaate katılırlardı. Bugün de başta Kâbe’de, Harem-i Şerifte olmak üzere büyük cami ve mukaddes yerlerde çok kere hanımlar erkeklere yakın bir mekânda namaz kılıyorlar, hattâ Harem-i Şerifte kadınların erkeklerin önünde bile namaza durdukları oluyor.

Netice olarak denebilir ki: Kadınlar beş vakit namazlarını evlerinde kılarlar, kendi evlerinin dışında başka yerlerde kıldıklarında ise yabancı erkeklerin göremeyeceği bir yeri aramalılar. Camilerimizde ise pek çok yerde ya mahfel bulunuyor, veya ayrı kat ve bölümler tahsis edilmiş olduğundan özellikle Ramazan’larda teravih namazlarını oralarda kılıyorlar.

Bir erkek namaz kılarken, kendi hanımı veya bir başka kadın yanından geçerse namazı bozulur mu?

Bu durumda erkeğin namazı bozulmadığı gibi, namaz kılan kadın da olsa, yanından bir erkeğin geçmesiyle namazı bozulmaz. Ancak namazı cemaatle kılarlarken, kadınlarla erkekler aynı hizada bulunurlarsa erkeklerin namazı bozulur. Bu mesele de yalnız Hanefi mezhebine göredir. Diğer mezheplere göre böyle bir durum namazı bozmaz. Camilerin kalabalık olduğu ve yer darlığında ve Harem-i Şerifte bu hükme göre amel ediliyor.

1 Ebû Dâvud, Salât: 53.
2 Feyzü’l-Kadîr, 3: 491. Hadis no: 4087.

Mehmed Paksu
Aileye Özel Fetvalar

Selam ve dua ile...

Editör
www.sorularlaislamiyet.com

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

sevval yazdı:
CEVABI BULARSANIZ ÖZELLİKLE BENİM MESAJIMA DOSYAMA MAİL ATIN.SELAMETLE KALIN DUALARINIZDA BENİ DE UNUTMAYIN.ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN...

s.a

sayın bacım.dualarımız hepiniz için.

özel mesaj atma site yönetimi tarafından bazı sapık zihniyetlere önlem olması amacıyla kapatıldı.her yerde olduğu gibi buradada bu tip aykırı insan görünümlüler mevcut.bu yüzden mesaj atamıyorum.ama sorunuzun cevabını araştırdım ve kaynak göstererek yukarıda belirttim.sanırım bu işinize yarar.

allaha emanet olun.ve ibadetlerinize sımsıkı sarılın.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt