Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Tasavvufta arkadaşlık (3 Kullanıcı)

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Arkadaş olan renkler vardır, arkadaş olan duygular, düşünceler vardır. Arkadaşlık insan olmanın bir gereğidir. Çünkü bir hadis–i şerifin ışığı ile görebildiğimiz kadarıyla “mümin müminin aynasıdır”. İnsan arkadaşını tanırken aslında biraz da kendini tanır.
Tasavvufta insan–ı kamile benzeme gayesinde olan salikler –bunlara talib–i irfan da denir–seyrederken birbirlerini tanırlar, birbirleriyle imtihan olurlar.
Tasavvuf, insan için ve insanlar için vardır.Yani bir insan bir dağın başına çıkıp halvette kalarak seyrinde ilerleyebilir. Ancak bu ilerleyiş biraz da diğer insanlar içindir. “Din güzel ahlak”sa eğer ahlakın yaşanması da insanlarla, arkadaşlarla ilgiliyse, arkadaşlık manevi yolda ilerleyişte çok önemli bir role sahiptir.
“Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim”.
Ne kadar önemli bir ifade...
İnsan insanı ne kadar tanıyabilirse belki de Allah’ı o derece iyi tanıyabilir. Bir gün Hz.Ebu Bekir, Hz. Peygamber’e gelerek, “Ya Rasulallah Seni öyle seviyorum ki Senden başkasını göremiyorum”der. Rasullulah (sav), “Bu halinde devam et ya Eba Bekir” diyerek karşılık verir. Aradan bir süre geçer Hz. Ebu Bekir tekrar Rasulullah’ın (sav) huzuruna gelir ve “Ya Rasulallah artık Seni de görmüyorum”der. Rabbine vasıl olmuştur ya...
İşte bir arkadaşlık sonunda insanı Allah’ı bilmeye yani Marifetullaha götürüyor.
Derler ki; her insan bir hikayenin içine doğar. Bu hikayenin içinde de mutlaka arkadaşlar vardır. Ashab–ı Kiram’ın (Allah şefaatlerinden ayırmasın) birbirleriyle arkadaşlığını, arkadaşını kendine tercih etmenin en güzel örneklerini görüyoruz. Mesela Medine’ye hicret edildiğinde Hz. Peygamber ashabını birbiri ile kardeş olmaya ve paylaşmaya teşvik ediyor. Kendisi “Ali Bendendir, Ben de ondanım” buyuruyor.
Peki, bizim böyle diyebileceğimiz bir arkadaşımız var mı?
“Hadi” dediğinizde “Nereye” diye sormayacak ve hemen sizinle yola çıkabilecek bir arkadaşınızın olması ne güzeldir.
Aynı kamil insanın ilmine, haline, irfanına talip olanlar, birbirleri için “O bendendir, ben de ondanım” diyebilmelidir. Her bir talip “Allah’ım, kardeşlerim arasındaki sevgiyi, bağlılığı, muhabbeti artır, her birinin evlerine sağlık, afiyet, muhabbet, bereket ver” diyerek duada bulunabilir. Başkasına hayır duada bulunduğumuzda bunun karşılığı hem bu dünyada, hem öte dünyada görülür.

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleykum naime kardeşim.Bayadır yoksunuz:)Umarım iyisinizdir..Dost diyebileceğimiz insan yok bence.Gerçi ilk önce bi nasılızı çözmek lazım gelir ama neyse..Allaha emanet olB)

Delete

Kayıtlı Kullanıcı

Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh kıymetli kardeşim.

Kur'an ve Sünnet müslüman kimliğini inşa ederken kardeşlik vurgusuna ayrı bir önem verir. Dinin öngördüğü kardeşlik anlayışı bihakkın hayata geçirildiğinde genç yaşlı tüm insanlar kendisine toplumda olsun İslami paylaşımların bulunduğu bu sitemizde olsun muhakkak bir yer bulacaktır.

Toplumu besleyen ana damarlardan biridir kardeşçe yaşama ilkesi. Zaten burada bulunmamızın amacıda budur.

Forum bulunan tüm üye kardeşlerimin de bulunma nedenleri de, kendilerini ve tüm insanlığı bir adım ileri taşıyacak ilim yolunda kullanma olduğu bellidir.

Kardeş olmanın hayatı ve ilişkilerin tüm boyutunu kuşatan yönüne sorumluluk eksenli bir perspektif kazandırıldığını da görmekteyiz. Birbirinden haberdar ve birbirine duyarlı insanlardan oluşan bir toplum modeli sunulmaktadır.

Temel insan hak ve hürriyetlerinin tesisine katkıda bulunmak, ülke içerisinde ise bunlara ek olarak mü'min kardeşler arasındaki anlaşmazlıkları adaletle çözüme kavuşturmak, haksızlıkta ısrar edenlere karşı haklının yanında yer almakla yükümlüdürler.

Allah razı olsun kardeşim, Emeklerinize sağlık,
Yüce Rabbimiz emeklerinizin karşılığını ziyadesiyle iki cihanda da versin,
İnşaallah hayırlısı ile dönersiniz kardeşim,
Allah’a emanet olun,
Selam ve baki dua ile kalın.

deleterx2.gif

gif078tw8jw5.gif

Düşmanlarım bana ne yapabilir ki ?
Ben cennetimi yüreğimde taşıyorum, nereye gitsem o benimle gelir.
Hapsedilmem halvet, sürgün edilmem hicret, öldürülmem şehadettir.
Değil mi ki, göğsümde Allah'ın Kitabı ve Rasulü'nün sünneti vardır!

Luvi

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleykum,
Çok güzel bir yazı olmuş Yüce ALLAHUTEALA cc sizden razı olsun. Dost kelimesinin anlamını anlamak için Hz. Mevlana (ks)'in Mesnevi'de ki bununla ilgili hikayesini okumak bence çok açıklayıcı olacaktır. Dostluk denilen kavram belki günümüzde hak ettiği değeri bulamadığı için ya da dost dediğimiz kişilerin bazen dostluk kavramına aykırı hareket etmesinden dolayı dostluk kavramı malesef biraz hak ettiği değerin daha altındadır. Ama bence dost bir liman gibidir; Deniz kabarınca bizi kanatları altına alıp korur, deniz durgunlaşınca da bize yol verir, sevgiyle uğurlar.

Selam ve dua ile...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt