Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Tartışırken Forumlarda Farkındamıyız? (1 Kullanıcı)

Kaan Erdem

Yönetici
Tartışmanın on zararı vardır

1- Tartışma hasede yol açar
Hadis-i şerifte, (Hased, ateşin odunu yediği gibi, hasenatı yer) buyuruldu. (İbni Mace)
Tartışmada galip gelen de, mağlup olan da zararlıdır. Mağlup olana, (Falanca senden daha ileri görüşlüdür) denince, galip gelene haset etmeye başlar. Tartışmada galip gelen kimse, kendini üstün görmeye başlar. (Falanca, kendi yoluna girmek için beni davet etmişti. Fakat kendisi hakkı görünce bizim yolumuza girmeye mecbur kaldı) der, kendini üstün görmeye çalışır. Hadis-i şerifte, (Allahü teâlâ, kibredeni alçaltır, tevazu edeni yükseltir) buyuruldu. (Taberani)

2- Hakkı küçük görmeye sebep olur
Tartışmacı, kendini üstün görme hastalığından kurtulamaz. Her zaman kendisinin hakim olmasını ister. (Niye hep kendin konuşuyorsun) diyenlere, (Biz böyle davranmakla ilmin izzetini koruyoruz) der. Hasmının bildirdiklerine önem vermez, onun delillerini küçük görür. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hakkı küçük görmek kibirdendir.) [İ.Gazali]

3- Kin tutmaya yol açar
Kendi fikrinin kabul edilmediğini gören tartışmacı, karşısındakine kin besler, bazen ömür boyu onu affetmez. Kin bir felakettir. Hadis-i şerifte, (Mümin kinci olmaz) buyurulmuştur. (İ.Gazali)

4- Gıybete sebep olur
Tartışmacı, hasmının sözlerini naklederek, (O şöyle dedi, ben şöyle cevap verdim) diyerek kendini gıybetten kurtaramaz. Her ne kadar hasmının söylediği sözleri doğru olarak nakletse bile, maksadı onun acizliğini göstermek olduğu için, hasmı da bu konuşmalardan razı olmayacağına göre, sözleri gıybet olur. Halbuki Allahü teâlâ gıybet etmeyi, ölü eti yemeye benzetmiştir.

5- Övünmeye sebep olur
Tartışmacı, galip gelirse, kendini övmekten kurtaramaz. (Şu delilleri getirerek onu susturdum) diye kendini över. Halbuki, (Çirkin olan doğru, kişinin kendini övmesidir) denilmiştir. Allahü teâlâ da kendimizi övmekten bizi men ederek, (Elbette Allah, kendini beğenip övünen hiç kimseyi sevmez) buyurmaktadır. (Lokman18)

Arkadaşını mağlup etmekle övünen bir cemiyette, kardeşliğin tesisi mümkün olur mu? Övünmek, başkasını hakir, aşağı görmekten ileri gelir. Halbuki hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Din kardeşini hakir görmek, kötülük olarak yeter.) [Müslim]

6- Kusur araştırmaya sebep olur
Tartışmacı, hasmını yenmek için onun gizli kusurlarını araştırmaktan kendini alamaz. Nerede ne demiş, diye araştırır. Halbuki Allahü teâlâ, tecessüs etmeyi, yani başkalarının kusurlarını araştırmayı men etmiştir. Tartışmacı, hasmının bedeni kusurlarını imâ ile de olsa söyler. Mesela; hasmı gözlüklü ise, (Bu gerçekler gözlükle görülmez, gerçeği görmek için gözlük kâfi değildir) diyerek hasmının, gözündeki kusurunu, bedeni kusurlarını ilmi noksanlığı için bir özür sayar.

7- Zarara sevinmeye sebep olur
Tartışmacı, hasmının yenilerek kötü duruma düşmesine sevinir.
Halbuki hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kendisi için sevdiğini, din kardeşi için sevmeyen kâmil mümin olamaz.) [Buhari]

8- Nifaka, riyaya yol açar
Tartışmacı, zahiren hasmına sevgi gösterir. O ise bu sevgisinin yalan olduğunu bilir. Bu ise nifaktır, münafıklık alametidir. Tartışmacı halkın gözüne, gönlüne girebilmek için bazen demagojiye sapar. Halka yaranmak ise riyadır. Hadis-i şerifte, (Riya küçük şirktir) buyuruldu. (Taberani)
Dil ile sevgi gösterip, kalben bir mümine buğzeden, lanete müstahak olur.

9- Hakkı kabul etmemeye sebep olur
Tartışmacının nefret ettiği şey, hakkın hasmının ağzından çıkmasıdır. Halbuki hakkı kabul etmemek büyük felakettir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlânın en sevmediği kimse, hakkı kabul etmekte inat edendir.) [Buhari]

10- İnada sebep olur
İnat, karşımızdakini aşağı görmeye, ondan nefret etmeye, ona düşmanlık beslemeye yol açar. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Din kardeşine itiraz etme, boş konuşma, [üzücü] şaka yapma ve verdiğin sözden cayma!) [Tirmizi]]

ALINTIDIR.

talipamca

Kayıtlı Kullanıcı
SelamunAleyküm Kardeşim..bu mücrimi anlatan güzel bir uyarıcı yazı hazırlamışsın..dışarıdan herşey daha net görülüyor değil mi?..maalesef bakıyorum hepsi olmuş.. Rabbim affetsin inşaAllah.Selam ve dua ile.

kibaraggul

Kayıtlı Kullanıcı
Merhaba öncelikle hoşgeldiniz sefalar getirdiniz.Yine güzel bir konuyu çok güzel hadislerle,ayetlerle açıklamışsınız,yüreğinize sağlık.Evet benimde dikkatimi çeken bir konu o biz burda islamiyet adına birşeyler öğrenmek,öğretmek için burdayız.Forumlarda bazen bu siteye ve site üyelerine hiç yakışmayan tartışmalar,hatta ileri dereceye varan küfürler bu çok ayıp ve günah.İnsanların birbirlerinin fikirlerine,düşüncelerine hiç hoşgörüsü yok.Yani öğrendiğimizin tersine hareket ediyoruz.Buda beni çelişkiye düşürüyor.Tabi ki her düşünceye katılmak zorunda değiliz ama bunu da izah etmenin bir uslubu var,saygı çerçevesi altında...ALLAH'a emanet olun hoşçakalın

selenny

Kayıtlı Kullanıcı
paylaşımlarınız için tşk A:E:O

Kaan Erdem

Yönetici
allaeykümselam abim...ALLAH cc razı olsun..aynen dediğiniz gibi abim...selametle kalın ALLAH cc emanet olun selam ve dua ile...

SelamunAleyküm Kardeşim..bu mücrimi anlatan güzel bir uyarıcı yazı hazırlamışsın..dışarıdan herşey daha net görülüyor değil mi?..maalesef bakıyorum hepsi olmuş.. Rabbim affetsin inşaAllah.Selam ve dua ile.

Kaan Erdem

Yönetici
hoşbulduk çok sağolun..evet bazı kardeşlerimiz sanırım farkında olmadan çizgiyi aşıyor ve ağızlarından çıkarak uçuşan kelimeleri hiç düşünmeden tartmadan rahat rahat savuruyorlar....ALLAH CC bizleri islah etsin....

selam ve dua ile kalın selametle kalın....

Merhaba öncelikle hoşgeldiniz sefalar getirdiniz.Yine güzel bir konuyu çok güzel hadislerle,ayetlerle açıklamışsınız,yüreğinize sağlık.Evet benimde dikkatimi çeken bir konu o biz burda islamiyet adına birşeyler öğrenmek,öğretmek için burdayız.Forumlarda bazen bu siteye ve site üyelerine hiç yakışmayan tartışmalar,hatta ileri dereceye varan küfürler bu çok ayıp ve günah.İnsanların birbirlerinin fikirlerine,düşüncelerine hiç hoşgörüsü yok.Yani öğrendiğimizin tersine hareket ediyoruz.Buda beni çelişkiye düşürüyor.Tabi ki her düşünceye katılmak zorunda değiliz ama bunu da izah etmenin bir uslubu var,saygı çerçevesi altında...ALLAH'a emanet olun hoşçakalın

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm
Güzel bir paylaşım hazırlamışsınız emeğinize sağlık Rabbim razı olsun sizden
ben kavga ettiğim veya tartıştığım zaman asabi olurum hani derlerya sinirden söyledim, dilin kemiği yokki laf birden çıktı gibi tartışmadan sonra sakinleşince biraz alttan alsaydım falan diye düşünürdüm ama bu yazdıklarını okuyunca yapmış olduğum hareketlerin ve tavırların bu denli derin olacağını hiç düşünmemişyim gerçek güzel bir konuya değinmişsiniz inşallah bundan sonra öncelikli olarak daha sakin olurum (pek umudum yok) en azından gayret ederim
Selametle

Kaan Erdem

Yönetici
:evet aleykümselam..ALLAH cc razı olsun..okuduğunuz ve kendiniz yada hepimiz adına pay çıkardığınız için...selam ve dua ile kalın ALLAH cc emanet olun....

:K ''inşallah bundan sonra öncelikli olarak daha sakin olurum (pek umudum yok) en azından gayret ederim'' :H

daha iyi olacağınıza ve gayrette bulunacağınıza eminim..selametle kalın...

Selamün Aleyküm
Güzel bir paylaşım hazırlamışsınız emeğinize sağlık Rabbim razı olsun sizden
ben kavga ettiğim veya tartıştığım zaman asabi olurum hani derlerya sinirden söyledim, dilin kemiği yokki laf birden çıktı gibi tartışmadan sonra sakinleşince biraz alttan alsaydım falan diye düşünürdüm ama bu yazdıklarını okuyunca yapmış olduğum hareketlerin ve tavırların bu denli derin olacağını hiç düşünmemişyim gerçek güzel bir konuya değinmişsiniz inşallah bundan sonra öncelikli olarak daha sakin olurum (pek umudum yok) en azından gayret ederim
Selametle

cennet yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kaan abi hoş geldiniz kaç günden beri tartışılan şu pantolon meselesine size atılan iftiraya çok şaşırdım ve ağzı olan konuşuyor demekten kendimi alamadım üslüblar çok kırıcı ama her kez kendini savunuyor bizler sizin yazılarınızı okuyarak sizi tanıyoruz zannedersem size bukadar ağır hitamda bulunan zaat sizi tanımamış yada herşeyi bu hal üzere yorumluyor rabbim her daim yardımcınız olsun rabbime emanet olun

Kaan Erdem

Yönetici
aleykümselam değerli kardeşim..hoş bulduk sağ olun..evet haklısınız...sanırım kendisi benim yanımda ve gözlerimin takipçisi bir özür bile dilenmedi.....foruma ileti niteliğinde mesaj bıraktığım halde....

kendiside farkında olmadan beni ''hak'' alacaklısı yaptı..ama yinede hakkım var ise helal olsun...selam ve dua ile kalın kardeşim..ALLAH cc emanet olun..selametle..hayırlı cumalar kardeşim....

selamün aleyküm kaan abi hoş geldiniz kaç günden beri tartışılan şu pantolon meselesine size atılan iftiraya çok şaşırdım ve ağzı olan konuşuyor demekten kendimi alamadım üslüblar çok kırıcı ama her kez kendini savunuyor bizler sizin yazılarınızı okuyarak sizi tanıyoruz zannedersem size bukadar ağır hitamda bulunan zaat sizi tanımamış yada herşeyi bu hal üzere yorumluyor rabbim her daim yardımcınız olsun rabbime emanet olun

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün aleyküm..Abi ..Allah(cc.) razı olsun inşallah...Çok güzel bir paylaşımdı...Allah(c.c)'ya emanet ol..

istikbal

Kayıtlı Kullanıcı
Esselemü alayküm verahmetullahi vebereketuh
Değerli kardeşim seni aramızda görmek bizlere mutluluk verdi.inşallah sağlığın ,sıhhatın yerindedir.

Güzel bir konuydu ve konu üzerine hayırlı bir paylaşımdı.Allah c.c. sizden razı olsun kardeşim.

Kutsal kitabımız KUR'AN-I KERİM'DE
Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

"Eğer Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsanız herhangi bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz onun hükmünü Allah'a ve Rasulüne götürün! Bu, netice itibarıyla daha hayırlı ve daha güzeldir." (Nisa: 59)

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
4- Gıybete sebep olur
Tartışmacı, hasmının sözlerini naklederek, (O şöyle dedi, ben şöyle cevap verdim) diyerek kendini gıybetten kurtaramaz. Her ne kadar hasmının söylediği sözleri doğru olarak nakletse bile, maksadı onun acizliğini göstermek olduğu için, hasmı da bu konuşmalardan razı olmayacağına göre, sözleri gıybet olur. Halbuki Allahü teâlâ gıybet etmeyi, ölü eti yemeye benzetmiştir.

Allah ebeden razı olsun dile getirilmek istenen şeyler okadar yalın bir dille ifade edilmişki..günlük hayatta yaptığımız şeyler birbir ortaya dökülmüş...olaylar nakledilirken bile kıybete dönüşmesine engel olmak için galiba iki taraftan birine susmak düşüyor...buarada bizler sizi az çok tanıyoruz ...size söylenenler için üzülmeyiniz selametle....[/

Kaan Erdem

Yönetici
:evetaleykümselam..ALLAH cc razı olsun..iyiyim inşALLAH sizlerde iyisinizdir..selam ve dua ile klaın selametle...:H

Esselemü alayküm verahmetullahi vebereketuh
Değerli kardeşim seni aramızda görmek bizlere mutluluk verdi.inşallah sağlığın ,sıhhatın yerindedir.

Güzel bir konuydu ve konu üzerine hayırlı bir paylaşımdı.Allah c.c. sizden razı olsun kardeşim.

Kutsal kitabımız KUR'AN-I KERİM'DE
Allah (c.c) şöyle buyuruyor:

"Eğer Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsanız herhangi bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz onun hükmünü Allah'a ve Rasulüne götürün! Bu, netice itibarıyla daha hayırlı ve daha güzeldir." (Nisa: 59)

Kaan Erdem

Yönetici
ALLAH cc razı olsun..selam ve dua ile kalın hayırlı cumalar..selametle..ALLAH cc emanet olun...

4- Gıybete sebep olur

Allah ebeden razı olsun dile getirilmek istenen şeyler okadar yalın bir dille ifade edilmişki..günlük hayatta yaptığımız şeyler birbir ortaya dökülmüş...olaylar nakledilirken bile kıybete dönüşmesine engel olmak için galiba iki taraftan birine susmak düşüyor...buarada bizler sizi az çok tanıyoruz ...size söylenenler için üzülmeyiniz selametle....[/

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
selamunaleyküm...biraz düşünülerek konuşulsa daha iyi olacak ...
ALLAH C.C. YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN...selametle...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt