Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

SPORUN FAYDALARI/ETKİLERİ (1 Kullanıcı)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
1- Allaha yakınlık

İslami açıdan Allahın rızasını kazanmak ve Ona yakınlaşmak doğrultusunda hareket etme, bütün işlerin hedefidir. Zahiren ilahi işlerin dışında görünse de bütün işlerde ilahi niyet taşımak, peygamberlerin bizlere buyruğudur.

Spor yapmak da, Allahın yapılmasını istediği güzel işlerdendir. Bu konuda Kuranı Kerimde şöyle buyuruyor: 'Onlara peygamberleri dedi ki: 'Allah size Talutu (melik olarak) gönderdi.' Onlar: 'Biz hükümdarlığa, ona göre daha çok hak sahibiyken ve ona bir mal (servet) bolluğu verilmemişken, nasıl bizi (yönetmek üzere) hükümdarlık (mülk) onun olabilir?' dediler. O (şöyle) demişti: 'Doğrusu Allah size onu seçti ve onun bilgi ve bedenî gücünü arttırdı.'

Bu ayette Allah, Calutla savaşması için Talutu seçmesinin sebeplerinden biri olarak, güçlü olmasını gösteriyor. Diğer yandan spor, ilahi işleri yapma gücüne zemine hazırladığı için, insanı Allaha yakınlaştırmaya yardımcı olur. Spor mümin insana güç ve sağlık vererek, dini yükümlülüklerini daha iyi bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olur. Bakın Ali (a.s) bir yakarışında ne buyuruyor: 'İlahi, kendi yolunda hizmet etmem için bedenimi güçlü kıl.'

Demek ki bedeni güçlendirmek, Allah, Peygamber ve masum imamlar nezdinde, Allah ve kullarına hizmette kullanılması halinde değerlidir. Bu yolda mümin ne kadar güçlü olursa, ilahi düsturları yerine getirmede ve ibadetlerinde daha başarılı olur.

2- Sağlıklı olmak

Beden ruhun taşıyıcısı olduğu için aralarında çok yakın irtibat vardır. Bu irtibat o kadar güçlü ve eşdeğerdir ki, birisi iç ya da dış etkenlere maruz kaldığında, her ikisi de tepki verir. Bu ikiliden her birinin sağlığı, insanın kemale ulaşmasında çok etkilidir. Ali (a.s) bu konuda şöyle buyuruyor: 'Sağlık, nimetlerin en üstünüdür.'

Sağlık, azaldığında veya sekteye uğradığında, hayatın tadını zehir eden, gelişimin önünü kapayan çok değerli bir nimettir. Mümin insan üzerindeki haklara karşı hassas olmalıdır. İnsan üzerinde hakkı olanlardan biri de bedeni ve uzuvlarıdır. İmam Zeynulabidin (a.s) hukuk risalesinde bu konuya genişçe yer vermiş şöyle buyurmuştur: 'Bedenin senin üzerinde hakkı vardır.' Bedenin hakkını vermenin yollarından biri de spordur. Öyleyse spor yaparak beden sağlığımızı korumalıyız.

3- Neşe ve dinamizm

Neşe, sevinç ve hayat dolu olmak, insanın düşüncelerine etki eden ve hayatı hareketlendiren ruhi bir durumdur. Sevinç ve neşenin kaynakları vardır; bunları aktif hale getirerek hayatımızda kalıcı yapmalıyız. Neşe ve hayat dolu olma hissini, ümit, inanç, irade, helal zevkler, gezme, spor ve tembelliğe sebep faktörleri gidermekle elde edebiliriz.

İslami öğretilerde insanlar yeşile ve ağaçlara bakma, akarsuya bakma, yürüme, ata binme, yüzme vS gibi neşe kaynağı vesilelere teşvik edilmiştir. Bunlar arasında ise en başta gelen spordur. Spor, sinir sistemi, kan dolaşımı, sindirim sisteminde denge kurarak, ayrıca heyecanları kontrol ve negatif enerjiyi yok ederek, insana neşe ve dinamizm kazandırır.

4- Güzellik ve ölçülü beden

Güzelliği sevme duygusu, Allah tarafından konulmuş fıtri bir durumdur. Allah güzeldir ve güzellikleri sever. O, insanı en güzel şekilde yaratmıştır. Bu güzellik ve ölçü, hem dışına hem içine yansımıştır. Bu yüzden şöyle buyurmuştur: 'Biz insanı en güzel şekilde yarattık.'

Öyleyse ilahi mektebin takipçilerine, bu ilahi emaneti her iki açıdan korumaları gereklidir. Dışı, yani bedeni, bedensel sporlarla ve içi, yani ruhu da ruhi sporlarla güçlendirip güzelleştirmelidir. Güzelliği sevme ve güzelleştirme, masum imamlarımızın da tavsiye ettiği şeylerdendir.

5- Kuvvet

Fiziksel gücün en önemli etkenlerinden biri spordur. Bazen bakarsınız birinin beden gelişimi ve vücut görünümü yeterli görünür ama zor bir iş karşısında yeterli güce sahip olmadığını fark edersiniz. Sporla beden gücünüzü artırabilir ve zorlu anlarda istifade edebilirsiniz.

Kuranda çeşitli yerlerde yeterli beden gücüne sahip olmak, üstünlük sebebi sayılmıştır. Örneğin Musa (a.s)ın şehrinden ayrılışında zalim birini yumrukla vurarak öldürdüğü geçer.

Masum imamların güçlü oluşları, sporculuğa ve sevenlerine bir örnektir. Yani İslam, bedeni güce önem vermekte ve bunu spor gibi vasıtalarla elde edilmesini önermektedir.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: SPORUN FAYDALARI/ETKİLERİ

S.A.ALLAH RAZI OLSUN.DEDİĞİN GİBİ ALLAH RIZASI VE İSLAMI YAŞAMAK ADINA YAPILAN HERŞEY GİBİ SPOR DA GEREKLİ.ÖNEMLİ OLAN NE NİYETLE OLDUĞU.ÇOK GÜZEL BİR ANLATIM.A.E.O.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

ADALETIMAHZA yazdı:
S.A.ALLAH RAZI OLSUN.DEDİĞİN GİBİ ALLAH RIZASI VE İSLAMI YAŞAMAK ADINA YAPILAN HERŞEY GİBİ SPOR DA GEREKLİ.ÖNEMLİ OLAN NE NİYETLE OLDUĞU.ÇOK GÜZEL BİR ANLATIM.A.E.O.

VE ALEYKÜM SELAM ABLAM ALLAH RAZI OLSUN... EVET SPORA DA HAYATIMIZDA YER VERMELİYİZ İNŞALLAH.. SELAMETLE

mehmet29

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. HARİKA BİR PAYLAŞIM , SPOR YAPMAK VE İZLEMEK ÇOK KEYİFLİ. BU ARADA FUTBOL VE DİĞER SPOR BRANŞLARINDA FENERBAHÇENİN 100.YILINDA HAK EDEN ŞAMPİYON OLSUN.:D:D ALLAH RAZI OLSUN.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Re: Sporun faydalari/etkileri

Re: Sporun faydalari/etkileri

mehmet29 yazdı:
s.a. Harika bir paylaşim , spor yapmak ve izlemek çok keyifli. Bu arada futbol ve diğer spor branşlarinda fenerbahçenin 100.yilinda hak eden şampiyon olsun.:d:d allah razi olsun.

ve aleyküm selam kardeşim.. Evet haklısınız.. Fenerbahçe şampiyon olmasın da hak eden belli..:D:D Allah c.c razı olsun.. Selametle

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

S.A. ALLAH RAZI OLSUN ...SEVERİM VE YAPARIM ŞÜKÜR TABİ ESKİSİ GİBİ OLMASADA ARADA YAPARIZ..ARTIK..:)SELAMETLE..

mehmet29

Kayıtlı Kullanıcı

aliye_aliye yazdı:
mehmet29 yazdı:
S.A. HARİKA BİR PAYLAŞIM , SPOR YAPMAK VE İZLEMEK ÇOK KEYİFLİ. BU ARADA FUTBOL VE DİĞER SPOR BRANŞLARINDA FENERBAHÇENİN 100.YILINDA HAK EDEN ŞAMPİYON OLSUN.:D:D ALLAH RAZI OLSUN.

VE ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM.. EVET HAKLISINIZ DA FENERBAHÇE ŞAMPİYON OLMASIN DA HAK EDEN BELLİ..:D:D:D ALLAH RAZI OLSUN.. SELAMETLE
S.A. BEŞİKTAŞIN STADINDA ŞAMPİYONLUK TURUNU ATARIZ, KISACA SON ÜÇ HAFTA KALA ŞAMPİYONLUĞUMUZU İLAN EDERİZ.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

m_muaz yazdı:
S.A. ALLAH RAZI OLSUN ...SEVERİM VE YAPARIM ŞÜKÜR TABİ ESKİSİ GİBİ OLMASADA ARADA YAPARIZ..ARTIK..:)SELAMETLE..

VE ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM.. BEN DE YAPIYORDUM.. MAZİDE KALDI :).. AMA KENDİ ARAMIZDA FIRSAT BULDUKÇA YAPMAYA GAYRET EDİYORUZ.. SELAMETLE

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

mehmet29 yazdı:
aliye_aliye yazdı:
mehmet29 yazdı:

VE ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM.. EVET HAKLISINIZ DA FENERBAHÇE ŞAMPİYON OLMASIN DA HAK EDEN BELLİ..:D:D:D ALLAH RAZI OLSUN.. SELAMETLE
S.A. BEŞİKTAŞIN STADINDA ŞAMPİYONLUK TURUNU ATARIZ, KISACA SON ÜÇ HAFTA KALA ŞAMPİYONLUĞUMUZU İLAN EDERİZ.

galatasaray olsun.. hiçbir şey feneri 100. yılında bu kadar çıldırtamaz.:D:D:D

mehmet29

Kayıtlı Kullanıcı

aliye_aliye yazdı:
mehmet29 yazdı:
aliye_aliye yazdı:
mehmet29 yazdı:

S.A. ÇOK DOĞRU BİR İFADE, ANCAK 100. YILIMIZDA SON 8 HAFTAYA BEŞİKTAŞIN 6 GALATASARAYIN 9 PUAN ÖNÜNDE LİDER GİRMİŞKEN ŞAMPİYONLUĞU HİÇ BİR TAKIMA BIRAKMAYIZ:D:D, YAAAŞŞAAA FENERBAHÇE.:D:D:D

uzeyr

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAHCC RAZI OLSUN KARDEŞİM..B)

sert

Kayıtlı Kullanıcı

Allah(C.C.) razı olsun.Spor gibisi yok gerçekten kendimi bildim bileli amatör de olsa hep spor yaptım.Allah(C.C.) müsaade ettiği sürece de devam edeceğim.Üniversitede sınav zamanları aşırı bir stres yükü oluşurdu üzerimde ben de bunu atabilmek için sınavdan birkaç saat önce spor yapar ve sınava çok rahat bir şekilde girerdim.
Zamanında spor yapmamış olanlar konuştuğumda "ahh keşke bunu daha erken yaşlarda yapsaydım" dediklerini duydum.İnsanın dişi ağrıdığında bile dünyanın bütün zevkleri kendisi için önemsiz hale geliyor.Onun için sağlıklı olmak çok çok önemli,bunun ilk adımı da spor yapmak.
Ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek açısından sağılk ve yaşam bölümünde yayınlamış olduğum"biyonik dede" videosunu izlemenizi tavsiye ederim

mehmet29

Kayıtlı Kullanıcı

aliye_aliye yazdı:
mehmet29 yazdı:
aliye_aliye yazdı:
mehmet29 yazdı:
aliye_aliye yazdı:
mehmet29 yazdı:

S.A. ÇOK DOĞRU BİR İFADE, ANCAK 100. YILIMIZDA SON 8 HAFTAYA BEŞİKTAŞIN 6 GALATASARAYIN 9 PUAN ÖNÜNDE LİDER GİRMİŞKEN ŞAMPİYONLUĞU HİÇ BİR TAKIMA BIRAKMAYIZ:D:D, YAAAŞŞAAA FENERBAHÇE.:D:D:D

aleyküm selam, hiç belli olmaz kardeşim.. geçen seneyi unutmayın.:)
S.A. HİÇ UNUTULURMU GEÇTİĞİMİZ SEZON:(:(:(.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

sert yazdı:
Allah(C.C.) razı olsun.Spor gibisi yok gerçekten kendimi bildim bileli amatör de olsa hep spor yaptım.Allah(C.C.) müsaade ettiği sürece de devam edeceğim.Üniversitede sınav zamanları aşırı bir stres yükü oluşurdu üzerimde ben de bunu atabilmek için sınavdan birkaç saat önce spor yapar ve sınava çok rahat bir şekilde girerdim.
Zamanında spor yapmamış olanlar konuştuğumda "ahh keşke bunu daha erken yaşlarda yapsaydım" dediklerini duydum.İnsanın dişi ağrıdığında bile dünyanın bütün zevkleri kendisi için önemsiz hale geliyor.Onun için sağlıklı olmak çok çok önemli,bunun ilk adımı da spor yapmak.
Ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek açısından sağılk ve yaşam bölümünde yayınlamış olduğum"biyonik dede" videosunu izlemenizi tavsiye ederim

ve aleyküm selam kardeşim.. ben o videoyu izlemiştim.. yorumum da var.. ben de lisemizin basket takımındaydım..üniversitelerarası da çok müsabakalar yaptık.. fakat üniversitede de böyle ortam ve teklifler almama rağmen devam etmek uygun düşmedi.. şimdi takım arkadaşlarımla hala bir araya gelip spor yapıyoruz..Allah razı olsun selametle

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. bencede gecen sene unutulmasın ...selametle..:)

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

aliye_aliye yazdı:
m_muaz yazdı:

:D:D ve aleyküm selam kardeşim... :D:D galatasaraylı biri olarak ben de bu mesajınızı destekliyorum da.... kardeşlerimiz biraz rahatsız olmazlar inşallah;) çok güzeldi m_muaz kardeşim.. Allah razı olsun... selametle inş. :D:D

OLMAZLAR İNŞ..:)LATİFEDİR SONUCTA...:)AMA ÖNEMLİ OLAN HERYERDE BİRLİK OLMAKTIR DEĞİLMİ..SELAMETLE..

sert

Kayıtlı Kullanıcı

Kim ne derse desin her zaman her yerde CİMBOM

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt