kardesim yardim bekliyorsan soru sorun kismina sorun nsorularinizi onlar size en net yaniti eminim ki vereceklerdir selam ve dua ile...
HAKLISIN KARDEŞİM İNANIN O KISIM HİÇ AKLIAM GELMEDİ GELMİŞ OLSA DİREK MORAYA SORARIM HAYIRLI GÜNLER
kardesim yardim bekliyorsan soru sorun kismina sorun nsorularinizi onlar size en net yaniti eminim ki vereceklerdir selam ve dua ile...
Bu konu, boyanın tabaka teşkil edip etmemesi üzerinde düğümlenmektedir kardeşim. Saça sürülen boya maddesinin tabaka teşkil etmeyip Kına gibi suyun ıslatmasına engel olmaması halinde elbette bir mahzur söz konusu olmaz şeklinde görüşler vardır.
Boya'da ise Kimyagerlerin, boyanın bu durumu hakkında verdikleri bilgilerde önemli.
Saç Boyasının tabaka teşkil edip etmeme hakkındaki görüşlerine değer verdiğimiz hocalarımızın fikirleri önemlidir..
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berakatühü.
Allah’ın Rahmeti ve Bereketi üzerinize olsun kardeşim.
kardesim lutfen yanlis anlama yanlisa dusmemek adina boyle soyluyorum kaldiki foruma soru sormak yasaktir selam ve dua ile...:HHAKLISIN KARDEŞİM İNANIN O KISIM HİÇ AKLIAM GELMEDİ GELMİŞ OLSA DİREK MORAYA SORARIM HAYIRLI GÜNLER
kardesim lutfen yanlis anlama yanlisa dusmemek adina boyle soyluyorum kaldiki foruma soru sormak yasaktir selam ve dua ile...:H
mrb safiye bende bu hadisi okumuştum.Simsiyah hariç(asıl saç rengin siyah değilse)her renge boyana bilir."Bu beyaz saçı değiştiriniz ve siyahtan sakınınız" (bk. Ebû Dâvud, Tereccül, 18; Nesâî, Zîne, 15; Ahmed b. Hanbel, I,165, 356, II, 261, 499, III,160, 322). Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, onun siyaha boyamasında bir sakınca görülmemiştir. Nitekim Sa'd b. Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Hüseyin ve Cerîr gibi sahabelerin bu rengi tercih ettikleri nakledilmiştir (Yusuf el-Kardâvî, el-Halâl vel-Harâm fil-Islâm, Terc. Mustafa Varlı, Ankara 1970, s. 102, 103).
Boya konusuna gelince bugün kuaförlerin kullandığı boyaların ve parfümeri ve marketlerde satılan o boyaların özelliği kına gibidir.Bir kimyager arkadaşım söyledi.Ayrıca kuaförüne boyanın özeliğini sor kullandığı boyayı biliyordur.Önemli olan bir katman gibi saçı kaplamaması(yağlı duvar boyası giibi mesela)Ki çok eskiden boyalar bu şekilde imiş.Şimdiki boyalar doğal görünmesi için kaplama özelliği göstermiyormuş.Bunlar kimyager ve kuaförden alınan bilgiler.Gölge ve röfle için kullanılan maddelerde apdeste engel değilmiş.Yabancı erkeklere göstermemek şartıyla boyamak caiz kaldı ki boyasızda olsa göstermek haram.selametle
Selam aleyküm.
Safiye kardeşim bu konu ile ilgili Sitemizde bulunan Hadis-i Şerifler bölümünden faydalanabilirsiniz.
Saç boyama ile ilgili Hadisler mevcuttur.
Allah' a ( cc ) ısmarladık.
Hadis No : 2099
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım: Resulullah (sav) buyurdular ki: "Yahudiler ve hıristiyanlar (saçlarını) boyamazlar. Siz onlara muhalefet edin." (Bu hadis Tirmizi'de "(Saçınızdaki) aklıkların rengini değiştirin, yahudilere benzemeyin!" şeklinde gelmiştir.)
Kaynak: Buhari, Libas 67, Enbiya 50; Müslim, Libas 80, (2103); Ebu Davud, Tereccül 18, (4203); Nesai, Zinet
Hadis No : 2100
Ravi: İbnu Abbas
Tanım: (Saçlarına) kına yakmış bir adam gelmiştir. Hz. Peygamber (sav): "Bu ne güzel!" buyurup takdir etti. (Az sonra) kına ve ketem ile boyanmış biri geldi. "Bu evvelkinden de güzel!" buyurdu. Sonra (saçlarını) sarıya boyamış biri daha gelmişti ki: "Bu öbürlerinden de güzel!" buyurdu.
Kaynak: Ebu Davud, Tereccül 19, (4211); İbnu Mace, Libas 34, (3627)
s.a kardeşim belki cevap almışsındır ben yine de bildiklerimi yazyım dedim.Osman ünlü hocadan duymuştum bende boya saç derisine işlmediği için abdest almaya engel deildir yani boya yapma sakınca yok diye biliyorum
selamun aleyküm kardeşim özür dileyerek söylemem gerekirki saç boyamanın günah olmadığında hem fikiriz heralde ki öyle gösteriyor .. ama saçın neden boyandığına bağlı olsa gerek ... beyazlayan saçların boyanmasında bir sakınca yok sanırım .. selametle..
Burada dikkat edilmesi gereken husus, saçların yabancı erkeklere karşı örtülü olmasıdır. Çünkü örtünme Allah'ın kesin bir emridir