Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Sizce Şimdi Ne Yapmalıyım (1 Kullanıcı)

yasemingün

Kayıtlı Kullanıcı
arkadaşlar benim ailem hakkında öğrendiğim bazı hususlar oldu ve sizden yardımınızı istiyorum.

Ben 22 yaşındayım. Baba tarafım Adana/ceyhan Durhasandede köyünden, ve bizim köyümüz tarafından kurulan bir site var. 7 aydır bu sitede admin olarak görevliyim. Ben o köye hiç gitmedim. ama babam orada doğup büyümüş. Bende bu site üzerinden bütün akrabalarıma ulaştım. Geçen gün sitede Alevi bölümü açıldı ve herkesin oraya ilgili olduğunu gördüm. Ben Alevi değilim. 17 yaşında da bir erkek kardeşim var oda Alevi değil. ama ben geçen gün siteden bir arkaşıma sordumki ; sitede ve köyde kimler Alevi ? verilen cevapta aynen şu " herkes " ben bu duruma oldukça şaşırdım. sebebide babamı ben hiç camiye giderken,cuma namazı yada bayram namazı kılarken,Kur'an okurken,oruç tutarken görmedim. Sebebinide kendisine hiç sormadık. Bilirsinizki bizim dinimizde zorlama yoktur. Bende bu konuyu araştırmaya başladım. Halamın oğlu ile görüştüm bir akşam. Dedimki abi bizim ailemizde Aleviler varmı ? verdiği cevap evet tabiki biz Aleviyiz. Peki ya babam,amcamlar dedemler ? Evet herkes Alevidir bizde dedi. Ben bu konuya oldukça şaşırıp, üzüldüm. Babam yıllardır kendisinin ailemizin soyumuzun Alevi olduklarını bizden saklamış. Bunu bilmeye bizim hakkımız vardı. Sakın beni yanlış anlamayın Alevileri yadırgamıyorum ben. Soyumun ne olduğunu nereden geldiğimizi öğrenmek istediğim içinde o siteye üyeyim .Önemli olan husus neden bunu bizden sakladı Babam ? Ben bu konuyu kardeşime ve anneme nasıl anlatırım ?

Gerçekten çok zor durumdayım şuan. Ben ve kardeşim Alevi değiliz. Ama Alevilerde denilen bir şey varmış. Alevi olunmaz doğulur. Bunun anlamı nedir ?

Lütfen bana yardımcı olun. Sizden gelecek cevaplar benim için çok önemli. Kardeşime bu konuyu nasıl anlatamalıyım ?

Şimdiden Herkese Teşekkür Ediyorum.

Rabbimin Rahmeti Üzerinize Olsun

firdes

Kayıtlı Kullanıcı
değerli kardeşim,öncelikle hoşgeldin..
ben de bişey merak ettim..çevrenizdeki insanlar müslüman mı..siz kendinizi bildiniz bileli hangi kurallarla yetiştiniz ve inancınız nedir?nasıl bi inanç yerleşti kalbinize..
inşallah bu çıkmazdan biran ince kurtulursunuz..buradaki abilerim ve ablalarım yardımcı olurlar inşallah..
sana sağlam kaynaklar lazım inşallah..ezbere olmaz..o nedenle bişey diyemeyeceğim..:gulegule
selam ve dualarımla..

ekremeee

Kayıtlı Kullanıcı
bence de kardeşim ne tür bi inancın var?a.e.o

laves

Kayıtlı Kullanıcı
s.a. actıgın konu cok dıkkatımı cektı seneler once bıkomsumuz vardı bıngollu ve alevılerdı falak alevı olduklarını bız cok cok sonra kucuk kızının agzından kacırmasıyla ogrendık sonrasında kendılerı soyledıler ve bunu acıklamak ıstemedıklerını bu konuyu acıklarlarsa sunnıler tarafından kotu gorulebıleceklerınden korktukları ıcndı yanı verdıklerı cevap bunlardan ıbarettı sız bu soruyu sorunca benımde aklıma geldı ve paylasmak ıstedım RABBIME EMANET OL KARDEŞİM

laves

Kayıtlı Kullanıcı
Buarada Alevi Olunmaz Dogulur Diye Bikelimeninde Yanlis Oldugunu Dusunuyorum Nedenmi: Benim Ailemde Alevi Ama Kuran Okuyan Namaz Kilan Ramazanda Oruc Tutan Ve Hz Muhammed (s.a.v.) Allahin Kulu Ve Elcisi Olduguna Inanan Alevilerden Bu Nasil Olur Diosan Hic Bilmiorum Tek Yanlislarida Once Allah Sonra Muhammdet Sonra Ali Derler Yani 4 Halife Icinde En Uztunu Odur Onara Gore Nedeninide Bilmm Onlara Sor Onlarda Bilmez Yani Sadece Yaptiklari Aile Geleneklerini Surdurmek Alevi Dogulur Diosun Ya Benim Ailem Alevi Ozaman Bnde Alevi Dogdum Ama Rabbime Sukur Ben Alevi Değilim Sunu Unutmayalimki Alevilik Insanlar Tarafindan Sonradan Cikarilan Bi Akim Buna Uymakmi Sizce Dogru Yoksa Bi Peygamberin Onculugunu Ettigi Bi Dini Devam Ettirmekmi? Bunun Cevabini Verirsen Yonunu Bulmus Olursun RABBIME EMANET OL BU KONUDA COK SIKINTI CEKTIM CEVREMDEN COK TEPKI GORDUM AMA RABBIMIN SAYESINDE USTUN GELDIM RABBIM YARDIMCIN OLSUN

yesilbeyaz

Kayıtlı Kullanıcı
Çok ilginç geldi. Ama olay değil. Babanızın bunu sizden saklaması asıl ilginç gelen. Ya da saklamadı da zaten bildiğini düşündü. Ama oraya takılı kaldım. Konu önemli ve ağır bir konu. Bilen konuya vakıf birinden yardım alın derim ben.

yesilbeyaz

Kayıtlı Kullanıcı
Buarada Alevi Olunmaz Dogulur Diye Bikelimeninde Yanlis Oldugunu Dusunuyorum Nedenmi: Benim Ailemde Alevi Ama Kuran Okuyan Namaz Kilan Ramazanda Oruc Tutan Ve Hz Muhammed (s.a.v.) Allahin Kulu Ve Elcisi Olduguna Inanan Alevilerden Bu Nasil Olur Diosan Hic Bilmiorum Tek Yanlislarida Once Allah Sonra Muhammdet Sonra Ali Derler Yani 4 Halife Icinde En Uztunu Odur Onara Gore Nedeninide Bilmm Onlara Sor Onlarda Bilmez Yani Sadece Yaptiklari Aile Geleneklerini Surdurmek Alevi Dogulur Diosun Ya Benim Ailem Alevi Ozaman Bnde Alevi Dogdum Ama Rabbime Sukur Ben Alevi Değilim Sunu Unutmayalimki Alevilik Insanlar Tarafindan Sonradan Cikarilan Bi Akim Buna Uymakmi Sizce Dogru Yoksa Bi Peygamberin Onculugunu Ettigi Bi Dini Devam Ettirmekmi? Bunun Cevabini Verirsen Yonunu Bulmus Olursun

Çok doğru bir açıklama.

yasemingün

Kayıtlı Kullanıcı
benim annem tarafı alevi inançlarına göre değildi. ve bizide annem sünni inançlarına göre yetiştirdi. Benim Rabbim Allah ve onun elçiside Muhammed (S.A.V ) efendimizdir diye öğrendik biz.

Babamın küçüklüğümden beridir bize inançlarımız hakkında tek bir yardımı olmadı bizi annemiz yetiştirdi. ama babam anneme hiç karışmadı. kardeşimde bende hatim ettik, herzaman camilere gideriz kardeşim cuma namazını hiç kaçırmaz. Bende elimden geldiğince ibadetimi yaparım. Babamda bize bu hususta hep saygı duydu.

benim şuanki şaşırmam babam neden sakladı bizden bunları acaba laves'in dediği gibi bizleri insanların dışlamalarından mı korktu da bizlere bu inancı öğretmedi.

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm

Selamün Aleyküm

Anlattıklarınız gerçekten enteresan siz 22 yaşındasınız ve alevi olduğunuzu yeni öğrendiniz benim affınıza sığınarak aile hayatınızla ilgili sorularım olacak ben Elhamdurullah müslümanım bunu ailem bana söylemedi yetişme tarzımızdan öğrendik büyüklerimiz ramazanda oruç tutması,namaz kılmaları vs.. siz ailenizden bişey görmediniz mi yada öğrenmediniz mi mesela bir cenazeniz olduğunda nasıl defnedildiğini bilmiyormusunuz yada alevilerin perşembe günleri cem evlerinde toplantıları olur hiç gitmediniz mi? yani benim kafamı bunlar kurcaladı çünkü çocuklar ailelerinden gelecekleriyle ilgili bir çok şeyi görerek öğrenir benim kızım 1,5 yaşında ben namaz kılarken yanıma gelir benim yaptığım hareketleri yapar buda onun ilerde namazın ne olduğunu şimdiden kavraması demektir. Kanaatimce aile içi bir kopukluk var gibi me geldi niyetim sizi kırmak değil kırdıysamda özür dilerim sadece kafama takıldı bunlar selametle Rabbime emanetsiniz

laves

Kayıtlı Kullanıcı
bak guzelım okadar bos ınanc varkı anlatamm yanı sunu ornek verebılırım sana alevılerle ılgılı mum sondurme olaylarından tutun abdest almadıklarına daır pıs koktuklarına daır bır cok sey soylenır ve ınan bunu bızım komsularımız bıle acık acık aıleme sormus ve gereken acıklamasını almıs lardır yanı ılk basta hep tepkıyle karsılandı ben gunlerce bu soylenenler yuzunden gozyasıdoktugumu bılırım ve rabbıme sukur eger boyle bısey varsa bıle ben gormedım yanı bızımkıler sadece atalarımızın yaptıgı sonra nesılden nesıle kaybolan sunnılıge donen bısy olmus sanırım yanı sadece adı kalmıs ve benımsuana kadar karsılastıgım bır cok kısı hemen bana bu soruları sorar ve tepkılı olmus cok ınsan vardır ama bılıyomusun ne gordum rabbıme gercekten ınanan arkadaslarım benım aılem alevı dıye benı hıcbır zaman hor gormedı tepkı gostermedı belkıde onların syesınde suan burdayım

yesilbeyaz

Kayıtlı Kullanıcı
Şimdi olay daha net. Şu olabilir belki. Babanız, dini konularda çocuk yetiştirmeyi annenize bırakmış ve karışmamış olabilir. Anneniz de Sunni inanca göre yetiştiriyorken, babanız bunu söyleme gereği duymamıştır.

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
benim annem tarafı alevi inançlarına göre değildi. ve bizide annem sünni inançlarına göre yetiştirdi. Benim Rabbim Allah ve onun elçiside Muhammed (S.A.V ) efendimizdir diye öğrendik biz.

Babamın küçüklüğümden beridir bize inançlarımız hakkında tek bir yardımı olmadı bizi annemiz yetiştirdi. ama babam anneme hiç karışmadı. kardeşimde bende hatim ettik, herzaman camilere gideriz kardeşim cuma namazını hiç kaçırmaz. Bende elimden geldiğince ibadetimi yaparım. Babamda bize bu hususta hep saygı duydu.

benim şuanki şaşırmam babam neden sakladı bizden bunları acaba laves'in dediği gibi bizleri insanların dışlamalarından mı korktu da bizlere bu inancı öğretmedi.

Demin yazdıklarımız cevapları burda belirtilmiş anladım sizi bunun nedenini en iyi baban bilir bence bu konuyu babanla birebir konuşmalısın o zaman nedenini anlarsın babanında kendisine göre bildiği vardır ilk olarak onunla konuş olmadı annenle konuş selametle

yasemingün

Kayıtlı Kullanıcı
sayın rüyam3 istersen yazımı bir kez daha oku sanırım demek istediklerimi anlamamışsın

ben alevi değilim ailemde kimse değil biz sünniyiz böyle yetiştik çünkü annemizden böyle gördük. Ben baba soyumun alevi olduğunu dün akşam öğrendim Babamda bizlere ailesinin ve kendinin Alevi olduklarını hiçbirzaman demedi. ben kendim tesadüfen öğrendim

Rica ederim tekrar okurmusun ilk yazımı

yasemingün

Kayıtlı Kullanıcı
Şimdi olay daha net. Şu olabilir belki. Babanız, dini konularda çocuk yetiştirmeyi annenize bırakmış ve karışmamış olabilir. Anneniz de Sunni inanca göre yetiştiriyorken, babanız bunu söyleme gereği duymamıştır.

evet bende dediğin gibi düşündüm ilk başta ama ne olursa olsun bunları bilmeye hakkımız vardı. Ben bunu zamanla belki atlatabilirim ama kardeşime nasıl anlatırım o erkek onun soyunu bilmesi daha önemli

yasemingün

Kayıtlı Kullanıcı
bak guzelım okadar bos ınanc varkı anlatamm yanı sunu ornek verebılırım sana alevılerle ılgılı mum sondurme olaylarından tutun abdest almadıklarına daır pıs koktuklarına daır bır cok sey soylenır ve ınan bunu bızım komsularımız bıle acık acık aıleme sormus ve gereken acıklamasını almıs lardır yanı ılk basta hep tepkıyle karsılandı ben gunlerce bu soylenenler yuzunden gozyasıdoktugumu bılırım ve rabbıme sukur eger boyle bısey varsa bıle ben gormedım yanı bızımkıler sadece atalarımızın yaptıgı sonra nesılden nesıle kaybolan sunnılıge donen bısy olmus sanırım yanı sadece adı kalmıs ve benımsuana kadar karsılastıgım bır cok kısı hemen bana bu soruları sorar ve tepkılı olmus cok ınsan vardır ama bılıyomusun ne gordum rabbıme gercekten ınanan arkadaslarım benım aılem alevı dıye benı hıcbır zaman hor gormedı tepkı gostermedı belkıde onların syesınde suan burdayım

dediklerini bende duymuştum daha önce. akşam halamın oğlu bana dediki ben alevi olduğumu herkesten gizlerim söylemem kimseye çünkü yadırgarlar bizleri. bir insan soyundan inancından utanırmı ?

yesilbeyaz

Kayıtlı Kullanıcı
evet bende dediğin gibi düşündüm ilk başta ama ne olursa olsun bunları bilmeye hakkımız vardı. Ben bunu zamanla belki atlatabilirim ama kardeşime nasıl anlatırım o erkek onun soyunu bilmesi daha önemli

Kardeşin 17 yaşındaydı değil mi? Bu zamana kadar zaten yeterli dini bilgiyi almış ve uyguluyorsa, ona bunu ve doğruyu anlatmak daha kolay olacaktır. Yani gerekli bilgi verilmişse (dini açıdan) -ki verilmiş, bunu kolaylıkla tolere edecektir diye düşünüyorum. Ve bu olay anlatılırken, babanızın sakladığı bir sır değil de soy bilgisi şeklinde anlatırsanız daha kolay anlayabilecektir.

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
sayın rüyam3 istersen yazımı bir kez daha oku sanırım demek istediklerimi anlamamışsın

ben alevi değilim ailemde kimse değil biz sünniyiz böyle yetiştik çünkü annemizden böyle gördük. Ben baba soyumun alevi olduğunu dün akşam öğrendim Babamda bizlere ailesinin ve kendinin Alevi olduklarını hiçbirzaman demedi. ben kendim tesadüfen öğrendim

Rica ederim tekrar okurmusun ilk yazımı

Canım okudum sonradan yine yazdım formda gözünden kaçtı herhalde yazım

yesilbeyaz

Kayıtlı Kullanıcı
Ama şunu ısrarla söylüyorum. Sen bu halde yani üzgün ve sanırım biraz kırılmışken yapma bu konuşmayı kardeşinle, biraz zaman geçsin bekle.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt