Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"Şivlilik" (1 Kullanıcı)

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
"Şivlilik" kelimesini duyan çok az insan vardır. Çünkü Şivlilik sadece Konya'da kutlanan, yaşatılan bir etkinliktir.

Üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk Perşembe'sini Cumaya bağlayan gecede Regaib Kandili olarak kutlanır. Regaib Kandili'nin gündüzü ise Şivlilik günüdür. Bir gün öncesinde ki akşam "fener alayı" olarak kutlanır.
Şivlilik günü yaklaşırken bütün Konya halkı fener alayı ve şivlilik için hazırlığını yapar. Market, çarşı, pazar şivlilik için hazırlanır.

Fener alayı için aileler çocuklara fener alır. Şivlilik gününün bir öncesinde ki akşam kutlanan fener alayında çocuklar dışarı çıkar. Fenerlerini yakarlar fener alayı ateşi yakılır ve fener alayı diye bağırarak eğlenirler.

Şivlilik günü için se yapılan alışverişler şeker, çikolata, kuruyemiş, gofret bütçeye göre uygun olan alınır. Şivlilik günü çocuklar erkenden uyanır. Ellerinde poşetlerle ulaşabildikleri bütün apartmanlardaki dairelerin zili çalınır.
Kapıyı açan ev sahibine "şivliliiiiiiiik" diye seslenilir. Ev sahibi çocuklar için hazırladığını çocuklara dağıtır.

sivli-gezi.jpg

Aynı gün içerisinde ev hanımları "bişi" adında yağda kızartılan, mayalı hamurdan çörekler yaparlar ve komşularına dağıtırlar. Bişi, beyaz peynirle birlikte çay eşliğinde çok lezzetli bir tada ulaşır.

fcc99211882ae7c0983e209374f76bc6_5d3.jpg

879b5d41a2d8c8258548ab44ea12bd27.jpg

P7180500.JPG

bir_umut

Kayıtlı Kullanıcı
Allaahh ibraa bu bayrama bayılıyorum ben eyvallah bu güzel konu için ;)

işin içine şekerler çikolatalar girince sevmemek mümkün mü yahu :p

VaVeyla

Kayıtlı Kullanıcı
yihuu bu akşam fener alayı var, coşku var:):)

bi anlık çocukluğa dönüş varr ;)

yarında şivlilikkk gelsin şekerler çikolatalar :D

eyvallah hemşerim;)

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
Sadece bizim konyalılar :D geriniz nerde yahuu :)

arzu74

Kayıtlı Kullanıcı
:a03:arkadaşlar bizde öyle bir şey yok.ama eşimin köyünde (denizli-tavas)arefe günü yapılıyor aynı şey.köyün meydanında çocuklar sabah toplanıyor.orada hayır yapmak isteyenler bütçelerine göre şeker,çikolata,büskivi,gofret dağıtılıyor.benim büyük oğlum ve yeğenler bayılıyorlar buna.bizimkiler dışarıda olunca farklı ve güzel geliyor,köydekiler kanıksamış artık.ben de çikolata isterim ama........:)selamlar

arzu74

Kayıtlı Kullanıcı
Şivlilik :)kelime anlamı) Hazreti Muhammed'in ana karnına düştüğü sayılan günde çocuklara dağıtılan çerez. [ Derleme Sözlüğü /KONYA c: 10 ]

merak edince tdk dan araştırdık.anlamı bu çıktı.paylaşmak istedim.selamlar

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
Şivlilik :)kelime anlamı) Hazreti Muhammed'in ana karnına düştüğü sayılan günde çocuklara dağıtılan çerez. [ Derleme Sözlüğü /KONYA c: 10 ]

merak edince tdk dan araştırdık.anlamı bu çıktı.paylaşmak istedim.selamlar

Bu gün 3 ayların başı dğilmiydi ..

kafam karıştı bi araştırayım

Teşekkürler :)

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
dışarıdan çocuk sesleri geliyor :)
fener alayı yapıyorlar. ah birde ateş yakmasalar torpil patlatmasalar gerçi bizde yapardık eskiden :D

k_hasan42_sivlilik01.jpg

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
bütün kandilleri böyle kutlamak lazım.

ibra

Kayıtlı Kullanıcı

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt