Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

...Sınav soruları...Hayat soruları... (6 Kullanıcı)

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

İnsan, kendisine herhangi bir varlık tarafından sorulan sorular karşısında duyarsız kalamaz. Bir çocuk soru sorsa, anne – baba soru sorsa, öğretmen soru sorsa, devlet soru sorsa... Kimine zorunlu olarak, kimine gönüllü olarak cevap verir insan. Cevap vermediği zaman, içinde bir ukde kalır.

-Nereye gidiyorsunuz?
-Neden böyle düşünüyorsunuz?
-Neden üzülüyorsunuz?
-Bu işin içinden nasıl çıkacaksınız?
-Kimin peşine düştüğünüzün farkında mısınız?
-Bu cinayeti neden işlediniz?
-Yediğiniz yemeğin içinde zehir olduğunu biliyor musunuz?
-Yürüdüğünüz yolun uçurumda son bulacağını bilmiyor musunuz?
-Zorlu bir yolculuğa çıkacaksınız. Yol için bir şeyler hazırladınız mı?

Hayatı boyunca böyle binlerce soru sorulur insana... İnsan ister istemez kafa yorar, cevap arar... Çünkü işin içinde kendi hayatı vardır.

Allah'tan gelen sorulara gelince, belki de insan için en hayati sorular bunlardır.
Çünkü soruyu Yaratan sormuş, yarattığı varlığın ser -encamına ilişkin en doğru istikameti kazandırmak için sormuştur.

Yaratan'ın yaratma fiili abes olmadığı gibi, sorusu da abes olmaz.
Kitabı boşuna gönderilmiş değildir. O kitaptaki tek harf, hatta tek hareke bile boşuna değildir.

İnsan hayatı dünyadan ukbaya doğru akmaktadır.
Soruların tamamı insan hayatı ile ilgilidir.
Öyleyse, dünya hayatı ile ilgili soruların cevabı bir gün mutlaka istenecektir.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
Kur'an'da insana yönelik sorular var. Kur'an Rabbin kelamı.
Öyleyse sorular, Halık'tan insana yönelen sorular.
Soru yaşamaya ilişkinse, cevap, yaşanıp yaşanmadığı ile ilişkili olacaktır. Soruyu sorana “Evet yaşadım”, ya da “Hayır yaşamadım” tarzında cevap verilecektir.
Soru düşünmeye ilişkinse, soru inanmaya ilişkinse, soru sevmeye ilişkinse, soru bir yanlış davranışı neden yaptığına ilişkinse...

İnsan, her bir soru için anlamlı, inandırıcı cevaplar geliştirmiş olmalıdır.
Bir dünyaya gidiliyor ki, dil konuşmasa bile eller, ayaklar, deriler cevap verecek.
Cevabı hazırlamak için öncelikle soruya muhatap olmak gerekiyor.

-Bu soru başkasına değil, bana soruluyor! Ya da başkası ile birlikte bana soruluyor.
Sonra soruyu kavramak, özümsemek ve hangi nitelikte cevap isteniyorsa o cevabı bulmak gerekiyor.
Kur'an, mesela, “Rabbinizin hangi nimetini yalanlarsınız?” diye soruyorsa, hem defalarca soruyorsa, durup düşünmek lâzım.
Bir ayette nimetler söz konusu edilerek “Saymak isteseniz sayamazsınız” deniyor. Demek ki sayıya gelmeyen bir nimetler yekunu var. Acaba bunlar içinde görmediğimiz, unuttuğumuz hatta yalanladığımız nimet var mı?

Belki de hemen, bir “nimet sayımı”na gitmemiz icap edecek. Nefesi tut, bir nimeti keşfet. Bir parmağını bağla, bir başka nimeti keşfet, tek ayakla yürü, bir başka nimet... Çiçekleri kaldır, gözlerini yum, kulaklarını kapa...
“Gökten suyu kim indirirdi O olmasa... Yerden bitkiyi kim bitirirdi? Size ateşi kim verdi?
“Görmedin mi? Görmedin mi? Görmedin mi?”
Yaratıcı defalarca bu soruyu soruyor.
Demek görmüyor insan.
-Gördüm Ya Rabbi, görüyorum ya Rabbi. diyebilmektir cevap.
-Gök nasıl yükseltildi biliyorum ya Rabbi, dağlar nasıl çakıldı yer yüzüne, yer yüzü nasıl döşek haline getirildi, biliyorum. Sen varsın hepsinin ibdasında, inşasında...

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Bir dünyaya gidiliyor ki, dil konuşmasa bile eller, ayaklar, deriler cevap verecek.

Selamün Aleyküm can kardeşim..
Emeğinize, yüreğinize sağlık.. İstifham ve tefekkürle dolu çok değerli bir paylaşımdı.. Allah c.c razı olsun inşallah. İnsanın, akıl sahibi bir varlık olması ve diğer canlılardan da akıl ve irade yönüyle ayrılması sebebiyle insan, dünya hayatında da, ahiret hayatında da derin suallerin muhatabı olacaktır.. Kimi zaman soru soran olacaktır, kimi zaman da soru sorulan.. Hesaba çekilen.. Kur'an'da, ''sorulara çokça yer verilmesi'', anlatılanların insanda bir tesir ve teyakkuz uyandırması bakımından en dikkat çekici anlatım yöntemlerinden olmuştur.. ''Akletmiyor musunuz? Düşünmüyor musunuz? Öğüt almıyor musunuz? İbretlenmeyecek misiniz?'' gibi suallerin, hemen hemen birçok ayet-i celile sonunda tekrarlanmasının, muhakkak ki sayılamayacak kadar hikmeti var.. Akıl sahibi olmak, sorumluluk sahibi olmayı gerekli kıldırdı. Sorumluluk sahibi olmak da, sualleri göze almayı.. Cüz'i irademiz var, bu olduğu için mesuliyetliyiz ve irade denilen melekeye sahip olduğumuz için ''hesap günü'' var.. İmtihanlar var. Öyle ki, cüz'i iradenin kullanılacağı tek alan, hayattaki tercihlerdir, imtihanlardır.. İmtihan var ise, tercih de var..

Tercihlerimiz hep Rahmani yoldan yana,
Suallerimiz ise, mesuliyetlerimizi yerine getirebilmemizin ''sınav soruları'' olsun.. Hesabımız = Sınav sonuçlarımızı bekleyişimiz; akıbetimiz ise cennet olsun inşallah..

İmtihanlar ve sualler dünyasında muvaffak olmamız duası ile..
Rabbimize emanet olunuz güzel kardeşim..Muhabbetle ve Dua ile..B)

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
Kur'an, yani Halik-ı zülcelal soruyor:
-Kim var, Allah'a karşı size yardım edecek?
Demek insandan böyle tavırlar müşahede ediliyor. İnsan, sanki Allah'a karşı sığınaklar arıyor, yardımcılar bulmak istiyor... Herkesin yaratanı O, kim olabilir insanı Halık'tan daha çok sevecek, ona daha çok ikram edecek, ya da O'nun gazabı söz konusu ise, kim engelleyecek bunu? Her varlığı O yaratmadı mı?
İnsan, şayet davranışlarında böyle arayışlar varsa, ebedi âlemde onun hesabını vermeyi düşünecek, çünkü bu sorular cevabı verilmek üzere soruluyor.
İsterseniz en başa dönün. Halik-ı zülcelal en baştan bir düşünce dünyası inşa edebilmemiz için soruyor:
-Sizi boş yere, oyun eğlence olsun diye mi yarattık? Başıboş bırakılacağınızı ve hesaba çekilmeyeceğinizi mi sandınız?
İşte sorular nizamının omurgası... Soru sorulmuş, cevabı da içinde:
-Sizi boş yere, oyun ve eğlence olsun diye yaratmadık, bir. Mutlaka hesaba çekileceksiniz, iki.
Soru soruluyor ki, insanoğlu onun üzerinde düşünsün, hayatın mebdeini - meadını idrak etsin.
-Neden az şükredersiniz?
-Şükretmez misiniz?
-Akl etmez misiniz?
-Neden düşünmüyorsunuz?
Defalarca soruluyor bu sorular Kur'an'da...
Şükür isteniyor, akl etmemiz isteniyor, fikr etmemiz isteniyor... Görmemiz isteniyor.
-Namaz kılan bir kula mani olanı gördün mü? Yalan söyleyen, yüz çeviren adamı...
O da gündeminde olsun, demek bu... Karakteri düşük bir adam o, onu bil, demek.

~Elçi~

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamun aleyküm Nuresma kardeşim
Allah c.c. razı olsun... Tefekkür eden kişi için tek soru yeter
Febieyyi ala Rabbiküma tükezziban-Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz.
Her daim tefekkür eden kullardan olmamız duası ile...
Selametle kalınız.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

Yaratıcı soruyor:
-Size Şeytana tapmayın, o sizin apaçık düşmanınızdır demedim mi, ve bana kulluk edin, doğru yol budur demedim mi?
Bu sorunun bizden beklediği cevap nedir? Yarın nasıl bir hayat dosyası götürürsek Halik-ı zülcelale, bizim, sorunun cevabını en doğru şekilde verdiğimize hükmedecek acaba?
Yaratıcı soruyor:
-Ey iman edenler! Yapmadığınızı neden söylersiniz?
Bu soru inananlara soruluyor. Başkalarına söylediği halde kendisi yapmamak gibi bir illet söz konusu demek ki inananlar için...
Nasıl verilir bu sorunun cevabı?
Bir iki yüzlülük sorgulaması bu.
Aslında en zoru, bu sorunun bize bu dünyadan göçtükten sonra sorulması hali. Çünkü geri dönüş yok, telafisi yok.
Anadolu'da terennüm edilen bir ilahi vardır:
“Derse Mevlam ben ne cevap vereyim?
Aslında ebedi hayatın başlangıcı, bir hayat sorgulaması halinde geçecek.
Binlerce soru konacak insanın önüne?
Kur'an'ın sorularını anlamak ve üzerimize almak, “Bu soru bana soruluyor, bunun cevabını hazırlamalıyım” demek, ebedi hayatın sorularına hazırlanmak anlamına geliyor.
Yaratıcı soruyor:
-Nereye gidiyorsunuz?
Allah'ın yolundan başka nereye gidilebilir? Şeytan'ın adımlarına uymanın getireceği felaketi düşünün, demek bu.
“Nereye gidiyorsunuz?” sorusunu duyan insanın, şöyle bir durup, istikametini yeniden tayin etmesi ve “O'na doğru koşması” gerekiyor.
Kur'an sorularla bizi, doğru bir imana götürmek ister. Zihinlerimizi sora sora arındırır, olmazları sora sora gösterir? “Olmazlar” Kur'an dilinde adeta “Buna nasıl inanırsınız?” şeklinde bir soru olarak çıkar karşımıza.
İnanılması gerekenler “Dünyanızda bunlar bunlar var, buna nasıl inanmazsınız?” şeklinde bir soru kalıbına dönüşür.
Yanlış tapınmalar, “Bu da tapılacak şey mi? Kendi kendilerini bir sinekten bile koruyamayan şeylere tapınılır mı?” sorusu ile çıkar önümüze...
Kur'an kendi içinde, insan muhakemesini adeta soru yağmuruna tutar, ta ki gerçek iyice özümsensin...
Kur'an sorularıyla insanın saplantılarını silkeler, cevapları ile gönülleri durultur.
Yeter ki Kur'an'a kulak verilsin.
Hayatta Kur'an'ın soru ve cevapları ne kadar erken kavranırsa, o kadar müstekıym bir hayat inşa edilir.
Hiç şüphe etmemek gerekir ki, Halik-ı zülcelal, bir gün sorgu meydanına çağıracak insanoğlunu... Cevap kağıtlarından emin olarak varmak gerekiyor o meydana... Çünkü ikmali – bütünlemesi yok hayat sınavının...

Alıntı

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Bu soru inananlara soruluyor. Başkalarına söylediği halde kendisi yapmamak gibi bir illet söz konusu demek ki inananlar için...

selamun aleykum kardeşim bende en çok bundan korkuyorum.Çünkü birçoğumuz söylediklerimizle amel etmiyoruz,edemiyoruz.Halbuki müslüman diliyle değilde haliyle yaşayabiliyorsa müslümandır.FE EYNE TEZHEBUN

SELAMETLE KARDEŞİMB)

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

Selamün Aleyküm can kardeşim..
Emeğinize, yüreğinize sağlık.. İstifham ve tefekkürle dolu çok değerli bir paylaşımdı.. Allah c.c razı olsun inşallah. İnsanın, akıl sahibi bir varlık olması ve diğer canlılardan da akıl ve irade yönüyle ayrılması sebebiyle insan, dünya hayatında da, ahiret hayatında da derin suallerin muhatabı olacaktır.. Kimi zaman soru soran olacaktır, kimi zaman da soru sorulan.. Hesaba çekilen.. Kur'an'da, ''sorulara çokça yer verilmesi'', anlatılanların insanda bir tesir ve teyakkuz uyandırması bakımından en dikkat çekici anlatım yöntemlerinden olmuştur.. ''Akletmiyor musunuz? Düşünmüyor musunuz? Öğüt almıyor musunuz? İbretlenmeyecek misiniz?'' gibi suallerin, hemen hemen birçok ayet-i celile sonunda tekrarlanmasının, muhakkak ki sayılamayacak kadar hikmeti var.. Akıl sahibi olmak, sorumluluk sahibi olmayı gerekli kıldırdı. Sorumluluk sahibi olmak da, sualleri göze almayı.. Cüz'i irademiz var, bu olduğu için mesuliyetliyiz ve irade denilen melekeye sahip olduğumuz için ''hesap günü'' var.. İmtihanlar var. Öyle ki, cüz'i iradenin kullanılacağı tek alan, hayattaki tercihlerdir, imtihanlardır.. İmtihan var ise, tercih de var..

Tercihlerimiz hep Rahmani yoldan yana,
Suallerimiz ise, mesuliyetlerimizi yerine getirebilmemizin ''sınav soruları'' olsun.. Hesabımız = Sınav sonuçlarımızı bekleyişimiz; akıbetimiz ise cennet olsun inşallah..

İmtihanlar ve sualler dünyasında muvaffak olmamız duası ile..
Rabbimize emanet olunuz güzel kardeşim..Muhabbetle ve Dua ile..B)

ve aleykum selam can kardeşim,
Rabbimiz razı olsun. çok güzel özetlemişsiniz. ne güzel örneklemişsiniz. emeğinize sağlık.Rahman yolunda muvaffak eylesin. dualarınız düşünmemize vesile ve makbul olsun, inşaallah.
Dünyayı sorusuz cevapsız terk etmekten muhafaza buyursun Allah. burdaki sorulara en güzel cevapları Kitab-ı mübinden almak, hayata Onunla bakmak, hayatı Onunla inşa etmek ümid ve duasıyla...
Muhabbeti halkedene emanetimsiniz.selam ve dua ile...B)

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamun aleyküm Nuresma kardeşim
Allah c.c. razı olsun... Tefekkür eden kişi için tek soru yeter
Febieyyi ala Rabbiküma tükezziban-Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz.
Her daim tefekkür eden kullardan olmamız duası ile...
Selametle kalınız.

ve aleyku selam Zeynep kardeşim,
ecmain inşaallah.
yorumunuz için teşekkür ederim.
Rabbim rızası peşinde nefes tüketenlerden kılsın cümlemizi.
selam ve dua ile...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
_____-selamun aleykum degerli kardeşim..
yine güzel özel bir paylaşım rabbim daim razı ola.

Akl etmez misiniz?
-Neden düşünmüyorsunuz?

insan okadar gafil _ki ,o kadar aciz..birde üzerine haddini bilmemezlik eklenince... iyice tanınmaz oluyor
rabbim bizleri razı olacagı kullarından eylesin inşaALLAH

selam ve muhabbetle güzel kardeşim________

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleykum kardeşim bende en çok bundan korkuyorum.Çünkü birçoğumuz söylediklerimizle amel etmiyoruz,edemiyoruz.Halbuki müslüman diliyle değilde haliyle yaşayabiliyorsa müslümandır.FE EYNE TEZHEBUN

SELAMETLE KARDEŞİMB)

ve aleykum değerli ablam
çok haklısınız. Rabbim yaşamayı nasip etsin seçip beğendiği mübin dini.
teşekkür ederim yorum için.
selam ve dua ile...B)

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm kardeşim.Rahman razı olsun ,sevabınıza yazsın inşallah.Rabbime emanetsin.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
_____-selamun aleykum degerli kardeşim..
yine güzel özel bir paylaşım rabbim daim razı ola.

Akl etmez misiniz?
-Neden düşünmüyorsunuz?

insan okadar gafil _ki ,o kadar aciz..birde üzerine haddini bilmemezlik eklenince... iyice tanınmaz oluyor
rabbim bizleri razı olacagı kullarından eylesin inşaALLAH

selam ve muhabbetle güzel kardeşim________

ve aleykum selam
amin amin amiin.Rabbimiz sizden de razı olsun ablamB)
Rahman herşeyi bildiğini sanan aciz olduğunu unutanlardan eylemesin,
kendini bilmezlerden olmaktan korusun.
değerli ablacım, tek ve biricik Mevla'ya emanet olun...

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
60, 61. "Ey ademoğulları! Ben size, şeytana kulluk etmeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır. Bana kulluk edin. İşte bu dosdoğru yoldur, diye emretmedim mi?"

62. "Andolsun, o sizden pek çok nesli saptırmıştı. Hiç düşünmüyor muydunuz?"

Yasin suresi

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
149. Ey Muhammed! Onlara sor: Kız çocukları Rabbinin de, erkek çocukları onların mı?

150. Yoksa biz melekleri dişi olarak yaratmışız da onlar şahid mi bulunuyorlarmış?

151, 152. İyi bilin ki onlar kendi uydurmaları olarak, "Allah çocuk sahibi oldu" diyorlar. Onlar elbette yalan söylüyorlar.

153. Yoksa Allah kızları erkeklere tercih mi etti?

154. Neyiniz var? Nasıl hüküm veriyorsunuz!

155. Hiç düşünmüyor musunuz?

156. Yoksa sizin apaçık bir deliliniz mi var?

Saffat suresi

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
9 - Onlardan önce Nuh'un kavmi de yalanlamıştı. Kulumuzu yalanladılar ve: "Cinlenmiştir." dediler. Ve (Nuh davetten vazgeçmeye) zorlandı.

10 - Bunun üzerine Rabbine: "Ben yenik düştüm, bana yardım et!" diyerek yalvardı.

11 - Biz de boşalan bir su ile göğün kapılarını açtık.

12 - Yeri de kaynaklar halinde fışkırttık, derken sular takdir edilmiş bir iş için birleşti.

13 - Nuh'u da tahtalardan yapılmış, çivilerle (çakılmış gemi) üzerinde taşıdık.

14 - Nankörlük edilen (kulumuz)e bir mükafat olmak üzere (gemi), gözlerimizin önünde akıp gidiyordu.

15 - Bunu bir ibret olarak bıraktık, ibret alan yok mudur?
KAMER SURESİ

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
Saffat-6
İşte bunlar, Allah'ın âyetleridir. Sana onları hakkıyla okuyoruz. Artık Allah'a ve âyetlerine inanmadıktan sonra hangi söze inanacaklar?

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
yoksa siz kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını inkar mı ediyorsunuz? bakara suresi

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı
Yoksa onlar; gerçekten Bizim, sır tuttuklarını ve aralarındaki fısıldaşmalarını işitmediğimizi mi sanıyorlar? Hayır, (işitiyoruz) ve onların yanlarındaki elçilerimiz de (herşeyi) yazıyorlar.
zuhruf suresi

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt