Ebû Hafs-[FONT=Univers-Medium+2]ı Haddâd, Ebû Bekr-i [FONT=Univers-Medium+1]Ş[/FONT]iblî'nin evinde k[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]rk gün misâfir kald[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]. Çe[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]it çe[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]it[/FONT]
yemeklerini yedi. Ayr[FONT=Univers-Medium+2]ıl[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]p giderken yan[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]na vard[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT][FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT][FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]nda; "Ey [FONT=Univers-Medium+1]Ş[/FONT]iblî! E[FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT]er yolun Ni[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]âbur'a[/FONT]
u[FONT=Univers-Medium+1]ğrarsa, yan[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]ma gel! Misâfirperverlik nas[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]l oluyormu[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT], sana ö[FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT]retirim." dedi. [FONT=Univers-Medium+1]Ş[/FONT]iblî de;[/FONT]
"Ben ne yapt[FONT=Univers-Medium+2]ım ki?" deyince; "Ba[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]ka ne yapacaks[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]n, külfete girerek çe[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]itli yemekler[/FONT]
haz[FONT=Univers-Medium+2]ırlad[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]n, civanmertlikte bu yoktur. Misâfir gelince öyle davranmal[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT]ki, hizmet ederken[/FONT]
üzerine bir a[FONT=Univers-Medium+1]ğ[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]rl[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]k çökmemeli, gitti[FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT]i için de ferahlamamal[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]s[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]n! Külfete girdi[FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT]inde, geli[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]i[/FONT]
a[FONT=Univers-Medium+1]ğ[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]r gelir, gitti[FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT]inde de rahatlars[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]n. Böyle ev sâhipli[FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT]i olmaz." buyurdu. Bir müddet sonra,[/FONT]
[FONT=Univers-Medium+1]İmâm-[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT][FONT=Univers-Medium+1]Ş[/FONT]iblî k[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]rk arkada[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT][FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]yla berâber Ni[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]âbur'a geldi. Ebû Hafs-[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT]Haddâd'a u[FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT]rad[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]. Ebû[/FONT]
Hafs-[FONT=Univers-Medium+2]ı Haddâd o gece k[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]rk bir mum yakm[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT][FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]t[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]. [FONT=Univers-Medium+1]Ş[/FONT]iblî bunlar[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT]görünce; "Bu ne hâl böyle?"[/FONT]
dedi. Ebû Hafs-[FONT=Univers-Medium+2]ı Haddâd; "Ne oldu?" buyurdu. [FONT=Univers-Medium+1]Ş[/FONT]iblî; "Külfete girmeyin, demi[FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]tiniz. Bu[/FONT]
mumlar ne böyle?" dedi. Ebû Hafs-[FONT=Univers-Medium+2]ı Haddâd; "Öyleyse onlar[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT]söndür." buyurdu. [FONT=Univers-Medium+1]Ş[/FONT]iblî,[/FONT]
kalk[FONT=Univers-Medium+2]ıp hepsini söndürmeye çal[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT][FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]t[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT], fakat, birini söndürebildi. Bunun üzerine Ebû Hafs-[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT][/FONT]
Haddâd; "Sizi Allahü teâlâ gönderdi. Ben de Allah r[FONT=Univers-Medium+2]ızâs[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT]için k[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]rk mum yakt[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]m. Birini de[/FONT]
kendim için yakt[FONT=Univers-Medium+2]ım. Benim için olan[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT]söndürdün. Allah r[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]zâs[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT]için olan[FONT=Univers-Medium+2]ı [/FONT]söndüremedin. Sen[/FONT]
ise Ba[FONT=Univers-Medium+1]ğdât'ta her yapt[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT][FONT=Univers-Medium+1]ğ[/FONT][FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]n [FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]eyi benim için yapm[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT][FONT=Univers-Medium+1]ş[/FONT]t[FONT=Univers-Medium+2]ı[/FONT]n. Seninki külfet oldu, benimki ise[/FONT]
külfet olmad[FONT=Univers-Medium+2]ı." buyurdu.[/FONT]