Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ramazan'da Ne Yapmalı Ne Yapmamalı..!(Kavuşturana şükür,Kavuşana Ne Mutlu) (1 Kullanıcı)

Kaan Erdem

Yönetici
Katılım
9 Ara 2006
Mesajlar
11,197
Tepki puanı
230
Puanları
63
Ramazan'da Ne Yapmalı Ne Yapmamalı..!
(Kavuşturana şükür,Kavuşana Ne Mutlu)
 

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
10,922
Tepki puanı
8
Puanları
0
Yaş
46
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
selamun aleykum güzel tavsiyeler anlayana !! rabbim razı olsun
rabbim anlayıp idrak edip uygulamayı nasip etsin inşaALLAH
selam ve dua ile
 

vaktileyl

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Tem 2008
Mesajlar
2,887
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
Web Sitesi
www.vaktileyl.com
11 Ayın Sultanı'nın heyecanı tüm benliğimizi sarıyor. Bereketi şimdiden fukara mahallelerini hareketlendirmiş durumda. Öyle ya Ramazan oruç ayı olduğu gibi yardımlaşma mevsimi de. Ramazan'ınız mübarek olsun.

Ramazan’da neler yapmalıyız?

Öncelikle Ramazan’la ilgili bilgimizi yeniden tazelemeli, ilmihalden oruçla ilgili bilgileri bir kez daha ailecek gözden geçirmeliyiz. Dinimizin beş temelinden biri olan oruç ibadeti bu ayda üzerimize farz kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’de; “Sizden kim bu aya yetişirse oruç tutsun” (el-Bakara, 2/185) buyuruluyor.

Ramazan kelimesinin kökeniyle ilgili bir kaç rivayet vardır. Birine göre, yaz sonunda, güz mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına “ramdâ” kelimesinden alınmıştır. Bu yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi, Ramazan ayı da müminleri günah kirlerinden temizler. Nitekim bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (sas); “Kim inanarak ve alacağı sevabı ALLAH’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, Savm, VI) buyurmuştur. Bir başka rivayete göre ise, güneşin şiddetli hararetinden taşların yanıp kızması anlamına olan “ramad” kelimesinden alınmıştır. Böyle kızgın yerde yürüyenin ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çeker. Bunun gibi oruç tutan kimse de açlık ve susuzluğun hararetine katlanır, meşakkat çeker, içi yanar. Kızgın yer orada yürüyenlerin ayaklarını yaktığı gibi, Ramazan da müminlerin günahlarını yakar, yok eder.


Ramazan ayına “on bir ayın sultanı” denilmiştir. Hayır ve hasenatın ilahi terazide en yüksek kıymetini bulduğu bir zaman dilimidir. Hz. Enes (ra)’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber’e (sas) “Hangi sadaka daha faziletlidir?” diye sorulunca, “Ramazan ayında verilen sadaka” buyurulmuştur (Tirmizi, Zekat, 28).


Kur’an-ı Kerim’de ismi açık olarak geçen tek ay Ramazan ayıdır. Ramazan Kur’an ayıdır. Kur’an-ı Kerim bu ay içerisinde indirilmiştir. Yüce Rabbimiz; Ramazan ay’ı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve hakkı batıldan ayırmayı açıklayan Kur’an, bu ayda indirildi” (el-Bakara, 2/185) buyurmuştur. Mukabele dediğimiz Kur’an okumalarına katılmalı, özel okumalarımızı ihmal etmemeliyiz. Okumayı bilmiyorsak, artık bu ay bizim için dönüm noktası olmalı, harekete geçmeliyiz.


Kur’an-ı Kerim’de, “bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilen Kadir gecesi bu ay içerisindedir. Sadaka-i Fıtr, bu aya mahsus bir ibadettir. Teravih namazı da bu aya mahsus ibadetlerimizdendir. Çoluğumuz, çocuğumuz eşimiz dostumuzla mümkünse her akşam başka bir camiye gitmeye çalışarak kılmaya gayret edelim. Ramazan ayının son on gününde itikafa girmek sünnettir. İmkanı olan girmeli, giremiyorsa girmesi mümkün olan dostlarını teşvik etmeli, itikafa girenlerin ailelerine yardım etmelidir.

***

Neler yapmamalıyız?

Yazılı ve görsel medyadaki negatif yayınlara itibar etmemeli, özellikle “Nasıl oruç tutulmaz?” ya da “Nasıl zekat verilmez?” başlıklı konulara gülüp geçmeliyiz. Günlerimiz boş ve mâlâyâni şeylerle değil ahirete dönük düşünce ve eylemlerle dolmalı. Diğer yıllara nazaran nisbeten daha sıcak bir ortamda oruç tutacağız. Buna hazırlıklı olmalı, sağlık durumumuza uygun bir iftar-sahur düzeni kurmalıyız.
alıntı
 

Kaan Erdem

Yönetici
Katılım
9 Ara 2006
Mesajlar
11,197
Tepki puanı
230
Puanları
63
katkınız için t.ederim kardeşim selametle kalınız.
 

vaktileyl

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Tem 2008
Mesajlar
2,887
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
Web Sitesi
www.vaktileyl.com
Ramazan Ayı ve Faziletleri


Bakara, 183 - "Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizin üzerinize de oruç farz kılındı. Ola ki sakınıp korunursunuz "

Bakara, 184 - "Sayılı günlerdir. Sizden kim o günlerde hasta veya yolcu olur da oruç tutmazsa, başka günlerde kaza eder. Oruç tutmaya takati yetmeyenlere ise, her gün için bir yoksulu doyuracak kadar fidye vermek gerekir. Kim kendi isteğiyle fazladan hayır yaparsa, bu, kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz, oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır."

Bakara, 185 - "O sayılı günler, Ramazan ayıdır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve hakkı batıldan ayırmayı açıklayan Kur'an, bu ayda indirildi. Sizden kim o aya erişirse, onu oruçla geçirsin. Kim hasta veya yolculukta olur da oruç tutamazsa, başka günlerde kaza eder. ALLAH size kolaylık diler, size zorluk dilemez. Ki böylece sayıyı tamamlayasınız, sizi doğru yola ilettiği için ALLAH'ı yüceltesiniz ve şükredesiniz."

Bakara, 186 - "Eğer kullarım Beni senden sorarlarsa, şüphesiz ki Ben, çok yakınım. Bana dua ettiğinde, dua edenin duasını kabul ederim. O halde Benim emrime uysunlar ve Bana iman etsinler ki doğru yola gidebilsinler."

Bakara, 187- "Oruç tuttuğunuz günlerin gecelerinde hanımlarınıza yaklaşmanız size helal kılındı. Onlar sizin elbisenizdir. Siz de onların elbisesisiniz ALLAH sizin nefislerinize zulmettiğinizi bildi. Bunun üzerine tevbenizi kabul edip sizi bağışladı. Şimdi artık onlara yaklaşın. ALLAH'ın size farz kıldığını talep edin. Fecirde beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yeyin, için. Sonra orucunuzu geceye kadar devam ettirin. Mescidlerde itikâfta iken de hanımlarınıza yaklaşmayın. Bunlar, ALLAH'ın koyduğu sınırlardır. Bunlara yaklaşmayın. ALLAH insanlara ayetlerini işte böyle açıklar ki, O'ndan korksunlar."

---------------------------------------------

3082 - Hz. Ebu Hüreyre (radıyALLAHu anh) anlatıyor : "Râsulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki : "Ademoğlunun her ameli katlanır. (Zira Cenab-ı Hakk'ın bu husustaki sünneti şudur : ) Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yediyüz misline kadar çıkar. ALLAH Teâla Hazretleri (bir hadis-i kudside) şöyle buyurmuştur: "Oruç bu kaideden hariçtir. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükâfaatlandıracağım. Kulum benim için şehvetini, yiyeceğini terketti."

"Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (halüf), ALLAH indinde misk kokusundan daha hoştur.''

3083 - Bir rivayette de şöyle buyrulmuştur: "Oruç perdedir. Biriniz birgün oruç tutacak olursa kötü söz sarfetmesin, bağırıp çağırmasın. Birisi kendisine yakışıksız laf edecek veya kavga edecek olursa "ben oruçluyum!'' desin (ve ona bulaşmasın).''

Buhari, Savm 2, 9, Libas 78 ; Müslim, Sıyâm 164 (1151) ; Muvatta, Sıyâm 58, (1, 310) ; Ebu Dâvud, Savm 25 (2363); Tirmizi, Savm 55, (764); Nesâi, Sıyâm 41, (2, 160-161); İbnu Mâce, Sıyam 1, (1638), Edeb 58, (3823).

3084 - Yine Ebu Hüreyıe (radıyALLAHu anh) anlatıyor : "Râsulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kim ALLAH Teala yolunda bir gün oruç tutsa, ALLAH onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.''

Tirmizi, Cihâd 3, (1624).
 

Kaan Erdem

Yönetici
Katılım
9 Ara 2006
Mesajlar
11,197
Tepki puanı
230
Puanları
63
katkınız için t.ederim kardeşim selametle kalınız.
 

Kaan Erdem

Yönetici
Katılım
9 Ara 2006
Mesajlar
11,197
Tepki puanı
230
Puanları
63
Ramazan'da Ne Yapmalı Ne Yapmamalı..!
(Kavuşturana şükür,Kavuşana Ne Mutlu)
 

vaktileyl

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Tem 2008
Mesajlar
2,887
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
Web Sitesi
www.vaktileyl.com
Bir yenilenme ayidir Ramazan

Butun zamanlar kutludur. Bu konuda gerekli bilinc tasindiginda her ayin, her gunun, her dakikanin, her saniyenin kudret diliyle iletisim noktasinda bize nice imkânlar sundugu asIkârdir.

Ama Ramazan, hepsinin otesinde Kur’an ve oruc ayi olmasi sebebiyle biz kullar icin daha ozel firsatlarla dolu bir aydir.

Ramazan ayinin her seyden once, insani her bakimdan degisime ugratan, ona yeni anlayis ve kavrayis imkanlari sunan, davranis degisIkliklerine yol acan dolayisiyla insanin hayatini buna gore sekillendiren bir gucu vardir. Dolayisiyla Ramazan ayi oncelikle bir yenilenme, arinma ayi olarak anlasilmalidir. Bu ayda tutulmasi emredilen oruc, sozunu ettigimiz bu ruhi yenilenmenin, arinmanin en onemli imkânidir. Yil boyunca rutinlesen hayatimiz, bu ayda orucla birlikte birdenbire farkli bir zenginligi, ruhaniyeti, bereketi yasadigimiz, icsel arinmayi, kendimizle hesaplasmayi gerekli gordugumuz imkânlari beraberinde getirir.

Ramazan’da sofralarimiz gibi kalbimiz de bereketlenir. Kul ile Yaratici arasindaki baglilik daha ozel ve ictenlikli bir hale burunur. Yakin ve uzak cevremizdeki insanlarla paylasmayi ogreniriz. Dunyada kendimizin disinda olan insanlarin farkina variriz. Denilebilir ki bir ailede topluca gerceklestirilen en onemli ibadet oructur. Orucun herkesi kendi cekim alanina surukledigi bu ay, bir taraftan da aile ici fertlerin ortak bir duygu ve yasayis etrafinda birlesmeleri icin cok onemli bir olaydir.

Yine bir zeytinin, bir yudum suyun, sagligin ne buyuk bir nimet oldugunu cok canli olarak insan ancak bu ayda gorup anlayabilir. Boylece gaflet tuzaklarindan emin olmanin, verilen nimetlere sukretmenin suuru kalbimizi canlandirir. Bin geceden daha hayirli kabul edilen Kadir Gecesi bu aydadir. Ramazan, ayrica Kur’an ayidir. Kur’an-i Kerim bu ayda indirilmeye baslanmistir. Dolayisiyla insanlik Kur’an’la bu ayda yeniden tanisir. Mukabeleler, her eve bir melek ordusu indirir. Hazret-i Peygamber, sanki daha bir yakinimizda hissedilir. Camiler, bu ayda daha bir senlenir. Genc yasli, kadin-erkek camileri doldurur. Camiler cemaatiyle bulusmanin sevinciyle isil isildir. Hele cocuklar camilerin sevinc kuslaridir adeta... Ramazan sevinci belki de en cok, cocuk yuzlerinde gorulur. Mahyalar, Ramazan coskusunu sehre tasir. Carsi pazar canlanir. Bereket yagar dort bir yandan. Ramazan, Peygamberimiz’ le gelen oruc armagani ayi oldugu icin O’nu tanimak adina gayretlerimiz daha cok artar. O kutlu onderin sabir, direnis ve mucadele derslerini ogreniriz. Boylece bu ay butun zenginlikleriyle adeta bir solene donusur. Bu solende herkes gayreti ve nasibi olcusunde istifade eder ve yeni bir yila arinmis bir gonulle, yeni heyecanlarla baslar.

zaman
 

vaktileyl

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Tem 2008
Mesajlar
2,887
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
Web Sitesi
www.vaktileyl.com
Ramazanı nasıl ihya ederim?

Türkiye genelinde "Namazla diriliş panellerini" organize eden ve katılan, şu anda da Hilal Tv de pazartesi akşamları 21.30 yayınlanan Namazla Diriliş programını hazırlayıp sunan Ahmet Bulut bir eserle karşımızda, "Ramazanı nasıl ihya ederim." Ensar neşriyattan çıkan kitapta Ramazan ayına yönelik tavsiyeler ve teşvikler yeralıyor.

Kitaptan bir alıntı..

Nefsim bana soruyor, Kadir Gecesi hangi gecedir?
Ben de ona diyorum ki:
Kadir Gecesini bilsen ne yapacaksın ki?

Yıllardır nice mübarek geceler ve günler yaşadın hangisinin kadrini bildin ki Kadir gecesinin kadrini bileceksin.

Her Cuma günü sana sunuldu, baştan savma kıldığın namazından öte neyin var elinde?

Cuma gecesi duaların kabulü bildirildi onun için ne yaptın?

Bayram gecelerinden haberin var mı?

Oruçlunun duası makbul, duasını aldın mı? Ya da oruçluyken kendin için ve sevdiklerin için dua etmek aklına geldi mi? Geldiyse ellerini açıp dua ettin mi?

“Ramazan ayına kavuşur ve kendini affettirip anasından doğduğu gibi tertemiz olamazsa bir kimse burnu yerde sürtülsün” dedi Cebrail. Buna Rasulüllah sav “âmin” dedi. Bundan korunmak için bir gayretin oldu mu?

Ramazan ayı gelmeden iki ay önce dualar ile bilinçlendi ve uyardı sevenlerini ve onda bin aydan hayırlı Kadir Gecesi var aman dikkat edin diye haber verdi. Hiç aradın mı onu? O sav yıllarca aradı, buldu ve arayanlara ipuçları verdi. Sen bunun için ne yaptın söyler misin?

Her sene Rasulüllah sav Ramazan ayında itikâf eder, ümmetine de tavsiye ederdi. Hiç yapmayı denedin mi? Sakın demeyesin: O da nedir?

Kur’an, Ramazan ayında indirilmeğe başlandı. Ramazan Kur’an ayıdır. Her sene Rasulüllah sav onu bu ayda okudu, dinledi ve hayatında tatbik etti. Sen onu ne zaman okuyacak, anlayacak ve yaşayacaksın? Anlamak için bir gayretin oldu mu?

Ramazan ayının gecelerinde teravih kılar, ümmetine de tavsiye ederdi. Hatta birkaç gece bizzat kıldırmışlardı. Ümmetine farz olur endişesi ile sürekli kıldırmaktan sakındı. Kılanlara geçmiş günahlarının bağışlanacağı müjdesini verdi. Teravih namazı ile aran nasıl?

Oruçluyken sadece miden değil, diğer azaların da oruç tutacak, oruç seni adam edecekti. Böyle bir oruç hiç aklına geldi mi? Ya da oruçluya verilecek nice büyük ikramlar var, merak edip araştırdın mı? Onlara kavuşmak için bir hazırlığın oldu mu?

Ve bunlar böyle devam edip gidiyor…

Ey Nefsim! Söyle bana bu Ramazan senin için son olabilir. Sen bu yıl nasıl bir Ramazan hedefliyorsun, neler yapacaksın? Diye nefsime sordum. Baktım ki bir hazırlığı yok. Ona cevap aradım. Ben nefsime sordum ve ona cevap aradım.

Sen de kendine bu soruları sorup cevaplamak istiyorsan, yardımcı olur ümidiyle.

Kim bilir belki sen de aynı soruların cevabını arıyorsundur?

Gayret bizden, başarı Allah cc dan.
 

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ağu 2007
Mesajlar
2,204
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Selamün Aleyküm

Kaan kardeşim Allah c.c. razı olsun çok faydalı paylaşımdı Ramazan öncesi iyi gelir inşaAllah beynimize okumaktan ziyade uygulamada tökezlediğimi fark ettim bu aralar inşaAllah Rabbim beni ıslah ederde kendime gelirim buarada burda sizlerle beraber ikinci Ramazanım olacak nice seneler daha geçiririz inşaAllah dualarda buluşma umudu ile...
 

Kaan Erdem

Yönetici
Katılım
9 Ara 2006
Mesajlar
11,197
Tepki puanı
230
Puanları
63
aleykümselam değerli kardeşim.

amin.inşaALLAH.haklarımızda herşeyin hayırlısı olsun.daha nice hayırlı ramazanlara hep beraber inşaALLAH.selametle kalınız kardeşim.

Selamün Aleyküm

Kaan kardeşim Allah c.c. razı olsun çok faydalı paylaşımdı Ramazan öncesi iyi gelir inşaAllah beynimize okumaktan ziyade uygulamada tökezlediğimi fark ettim bu aralar inşaAllah Rabbim beni ıslah ederde kendime gelirim buarada burda sizlerle beraber ikinci Ramazanım olacak nice seneler daha geçiririz inşaAllah dualarda buluşma umudu ile...
 

akvamarin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Haz 2008
Mesajlar
49
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
61
s.aleyküm bu güzel paylasimiz icin Allah razi olsun insallah.tüm islam aleminin Ramazani güzellikler hayirlar getirmesini Allahtan diliyorum.Ramazaniniz mubarek olsun.Amin...
 

Kaan Erdem

Yönetici
Katılım
9 Ara 2006
Mesajlar
11,197
Tepki puanı
230
Puanları
63
aleykümselam kardeşim.

amin.inşaALLAH.haklarımızda herşeyin hayırlısı olsun.selametle kalınız kardeşim.



s.aleyküm bu güzel paylasimiz icin Allah razi olsun insallah.tüm islam aleminin Ramazani güzellikler hayirlar getirmesini Allahtan diliyorum.Ramazaniniz mubarek olsun.Amin...
 

vaktileyl

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Tem 2008
Mesajlar
2,887
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
41
Web Sitesi
www.vaktileyl.com
Büyük bir heyecan ve merakla beklediğimiz Ramazan ayında neler yapmamız gerektiğini az çok biliyoruz. Fakat neler yapmamamız gerektiğini herhalde pek bilmiyor veya dikkat etmiyoruz.


Oruç çok önemli bir ibadet ama oruç tutup sevabı kazanamama tehlikesi de var. Eğer gereklerine uyulmaz, kaçınılması gerekenlerden de kaçınılmazsa, emekler boşa gider, yazık olur.




Peygamber (sav) Efendimiz buyuruyorlar ki: "Nice oruç tutan insan vardır ki, tuttuğu oruçtan ona bir kâr, bir kazanç, bir sevap gelmez, ancak aç kalmış olur. Aç kalmaktan başka eline bir şey geçmez."


Demek ki, elimizden geldiği kadarıyla -zorunlu haller dışında- ibadetlerin bütün gereklerini yerine getirmemiz gerekiyor. Tabi gevşeklik ve tembellik nefsin heva ve arzularındandır, zorunlu hallerden olmadığını unutmamalı.


Ne Yapmamalı?


O halde oruç tutan kişi neleri yapmamalı bir hatırlayalım:



* İftarda çok aşırı yemek yiyoruz. Hem sıhhate aykırı, hem de orucun mantığına aykırı. Oruçlu aç duruyor ki, biraz nefsi zayıflasın, kalbi nurlansın, ruhu kuvvetlensin!


* Gündüz oruç tutup, akşam haram yollardan kazanılmış paralarla orucunu açmamalı


* Özellikle oruçluyken gözüne sahip çıkmalı, harama, namahreme bakmamalı


* Kulağına da sahip olacak, kulağı haram şey dinlemeyecek, harama kulak vermeyecek (özellikle akşamki TV eğlence programlarına dikkat)


* Eline ve diline de sahip olacak, alış-verişe, ticaretine dikkat edecek; eli harama uzanmayacak, dili haram söylemeyecek (gıybet-dedikodu, yalan)


* Ayağına da sahip olacak, ayağı harama ve kötü mekanlara gitmeyecek


* Oruç tutuyoruz diye aç kalınınca, insanın ruhsal istikrârı da biraz sarsılabiliyor. Oruçlu olan sinirli oluyor. Sinirli olunca sağa sola çatıyor, bağırıyor. Sigara alışkını, tiryakisi, oruçlu olunca sigarayı içmediği için bir asabilik bastırıyor; etrafını haşlıyor, üzüyor, vuruyor, kırıyor... Halbuki oruç sabır ibadetidir. Kendisini tutacaktı, böyle şeyler yapmayacaktı


* Teravih namazını, çok rekât çabuk bitsin diye süratli bir şekilde kılmamalı


* Bazıları sahura kalkmayıp "Ben dayanabilirim, akşamdan yer yatarım" diyorlar, sahura kalkmamak da yanlıştır, sahur sünnettir.


* Evde sahurdan sonra, imsak kesildiği zaman, hemen sabah namazını kılıp tekrar yatağa girmemeli.



Hatta bazıları oruç tutuyor ama namaz kılmıyor… Ne acaip bir iş! Namaz alışkanlıkları yoksa bile, hiç değilse oruç vesilesiyle namazlarını kılmalı, kendilerini namaza alıştırmalılar.



* Ramazanda ibadetlerin arttırılması gerekirken, tam aksi yapılıyor ve akşam namazı camide cemaatle kılınmıyor.



Ne Yapmalı?





* Helâl lokma dindarlığın, takvânın temelidir. Onun için lokmanın helâl olmasına çok dikkat etmek lâzım!..


* iftarda da biraz hafif yemeliki, açlığın faydaları, aç durmanın, oruç tutmanın manevî faydaları, maddî faydaları, sıhhî faydaları vücut üzerinde görülsün...


* Teravih namazını, sakin sakin, tâdil-i erkân ile, rükûsuna, secdesine hakkını vererek namaz kıldıran imamların arkasında namaz kılmalı!.. Hırsızlığın en kötüsü namazda rükûdan, secdeden çalmaktır. Yatsıdan sonra kılınan bu teravih namazı gece namazından sayılır. Gece namazının sevabı da çok büyüktür ama, Ramazanda sevap daha da büyükleşiyor.


* Özellikle sahura, uykuyu bölüp kalmak lâzım. Çünkü gece kalkmaya alışma çalışmasıdır Ramazan... Sahura yemek yiyeceğiz diye kalkıp, bir ay sahur vaktinde, seher vaktinde uyanmayı öğrenince, senenin öbür zamanlarında da o güzel vakitte kalkıp ibadet etmeye bir alıştırmadır,


* Sahura kalkıldığı zaman, bir de abdest alınmalı, iki rekât-dört rekât, hanım yemeği hazırlayıncaya kadar, çoluk çocuk sofraya toplanıncaya kadar bir teheccüd namazı kılınmalı. Sahurda kılınan namaz çok sevaptır.


* Sahurdan sonra camide namaz kılmaya gitmeli. Evde kılmak, cemaatle bile olsa, çoluk çocuğu toplayarak cemaatle kılsa bile, camide kılmaya denk olamaz.



Çünkü camiye doğru giderken attığı her adımda bir derecesi yükselir. Her adımda bir günahı silinir, her adımda kendisine bir hasene verilir. Oraya gittiği zaman da, camideki mübarek insanların kazançlarından ona da ortaklık gelir. Camide o mübareklerin kıldığı namazlar dolayısıyla, namazı kabul olur. Evindeki belki kabul olmaz.


Camiye gidemiyorsa, hiç değilse bir müddet başka bir ibadetle meşgul olup sonra kılmalı.



* İftar yemeğini hafifçe geçirerek, fazla vakit kaybetmeden camiye gidilip cemaatle akşam namazı kılınmalı.


kavuştuRana ŞÜKÜR, kavuşana ne mutLu...!!!
 

Kaan Erdem

Yönetici
Katılım
9 Ara 2006
Mesajlar
11,197
Tepki puanı
230
Puanları
63
konuya olan ilgi,alaka ve destek için ALLAH celle celalühu razı olsun vaktileyl kardeşim.selametle kalınız.
 

belmurat

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Ocak 2008
Mesajlar
107
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Web Sitesi
www.beslermobilya.com
s.a degerli kardeşim allah razı olsun bilgilendirdiğin için rabbim bizlere mübarek ramazan ayına erişmeyi nasip eylesin.. dua ile...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt