Oruç Tutarken Sağlık Açısından Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Oruç tutanların yeteri kadar su tüketmeleri, ramazan süresince uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekir. Uykusuzluk, baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne yol açabilir.
Ramazan’da metabolizma hızı düştüğünden kilo almak kolaylaşır. Bu nedenle, bol kalorili, ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
İftarda mideye aniden yüklenmek, hazımsızlığa neden olabilir.
Ramazan’da sindirim sistemi sorunları yaşamamak için başta kuru kayısı olmak üzere kuru meyvelerden tüketmeye özen gösterilmelidir.
Sahura kalkmadan oruç tutulursa, aç kalma süresi uzayacağından metabolizma hızı düşer, halsizlik, baş ağrısı görülebilir.
Sahura kalksanız da kalkmasanız da yemeklerinizi yavaş yiyin, lokmalarınızı çok çiğneyin ve yeterince su için. Mide dolgunluğundan kaçınmak, uyku kalitenizi de koruyacaktır. Ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemeklerden kaçının.
Vücudumuz oruçluyken çok uzun süre susuz kaldığından, iftar ile sahur arasında sık sık su içmek gerekir.
Oruç sırasında çok susuyorsanız, sahurda turşu, kuruyemiş vb. tuzlu yiyeceklerden kaçınmaya özen gösterin.
Oruç süresince kan şekeri düşer. İftarda birden yemek yenildiğinde kan şekeri hızla yükselir. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi iftar sonrasında da uygulanmalıdır.
Ramazan’da hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. İftardan 2 saat sonra kendinizi çok yormadan yürüyüş yapabilirsiniz.
Fazla yediklerinizi yakmak için tok karnına yürüyüş yapmanın, koşmanın, spor salonlarında aşırı efor harcamanın sakıncalı olduğunu da unutmayın.
İftara Nasıl Başlamalı, Ne Tür Yiyecekler Yemeli?
İftara su, çorba ve hafif yiyeceklerle başlayın.
İftarda hızlı ve çok miktarda yemek yemeyin.
İftardan birkaç saat sonra ana öğünü tercih edin. Meyve ve sebzeye ağırlık verirken yoğurt, ayran veya süt tüketimine de özen gösterin.
İftarda yavaş ve az miktarda yeyip, bir kaç saat sonra ara öğün gibi takviye alın. Bu, en ideal iftar sofrası olarak öneriliyor.
Taze fasulye, ıspanak, patlıcan, semizotu, bürüksel lahanası, beyaz lahana, börülce, brokoli gibi az yağlı sebze yemekleri ile az miktarda yağsız balık veya tavuk ve kuru baklagil tercih edin.
İftar sofralarının geleneksel çeşitlerinden olan tatlıları ise yemekten iki saat sonra yiyin ve şuruplular yerine de sütlü tatlıları tercih edin.
Sahurda Ne Tür Besinleri Tercih Etmeliyiz?
Sahurda mideyi yoracak aşırı baharatlı, yağlı ve tursu vb. susatacak tuzlu yiyeceklerden kaçının.
Sahurda aşırı yemek yerine, kepekli tahıl ürünleri, sebze, salata gibi kana geçiş hızı düşük olan hafif yiyecekleri tercih edin.
Ramazan’da, özellikle sahurda, lifli gıdalar tüketin; kızartma, kebap vb. ağır ve baharatlı yemeklerden uzak durun.
İftar ile sahur arasında en az 1-2 porsiyon meyve tüketmeyi ihmal etmeyin.
İftar ile sahur arasında meyve suyu, ayran vb. sıvı gıdalar tüketin, asitli içeceklerden kaçının.