Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Peygamberimiz'in (s.a.v.) kızının çeyizi böyleydi. (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
70
Konum
BURSA
Peygamberimiz'in (s.a.v.) kızının çeyizi böyleydi.

Peygamberimiz'in (s.a.v.) kızının çeyizi böyleydi.



show_image[26].jpg
Hz. Fatıma'nın çeyizindeki eşyalar. Bu çeyiz, bize önemli mesajlar veriyor.



Peygamber Efendimiz’in kızı Hz. Fatıma annemizin çeyizini merak ediyor musunuz? Hz. Fatıma’nın, Hz. Ali ile evlendiğinde ömür boyu kullanacağı ev eşyaları arasında neler vardı? Bu çeyiz, bize önemli mesajlar veriyor.

O, Efendimiz’in soyunu devam ettiren gül neslinin anasıdır. O, "neslinden gelecek olanların cehennem azabından fersah fersah uzak olduğu" Fatıma’dır. O, "beyaz, parlak ve aydınlık yüzlü" Zehra’dır. O, "kendisini Allah’a adamış, namuslu ve iffetli" Betûl’dür. O, Hz. Fâtımatu’z-Zehra el-Betûl’dür. Babasının terbiyesi altında yetişen Hz. Fatıma, haya ve edebi, konuşma tarzı, oturup kalkması ve yaşantısıya babasına çok benziyordu. Nebiler Serveri de kendi pâk neslini devam ettirecek olan kızını çok seviyor, kızı yanına geldiğinde onu ayakta karşılıyor, elini tutup "Hoş geldin kızım" diyor ve ona iltifatlar edip yanına veya kendi yerine oturtuyordu.

Hz. Fatıma evlilik çağına geldiğinde sahabinin ileri gelenlerinin onunla evlenmek için yarıştığını görüyoruz. Çünkü onunla evlenmek, Allah Resulü’ne akrabalık bağlarıyla bağlanmak demekti ve bu da çok büyük bir şerefti. Ve sahabe-i kiramın ileri gelenleri bu şerefe ulaşmak istiyordu. Ancak bu yüce şeref, Hz. Ali’ye nasip olacaktı. Düğün hazırlıklarıyla ilgilenen kız babası Hazreti Ebû Bekir, yanına Hz. Bilâl ve Hz. Selmân’ı da alarak doğruca Medine çarşısına çıktı. Hazret-i Ali’yle nikahı kıyılmış olan Fâtıma validemizin çeyiz eşyasını alacak, birlikte Hz. Ali’nin evine bırakacaklardı.

Böyle çeyiz olur mu?

Cennet hanımlarının baş tacı olan Fâtıma validemizin ömrü boyunca kullanacağı ev eşyası da bundan ibaret olacaktı. Bu çeyiz eşyasının parasını, müstakbel eşi Hz. Ali vermişti. Bakalım Hz. Ali’nin verdiği (dört yüz dirhemlik) mehirle, Allah Resulü’nün kızı Fâtıma validemize nasıl bir çeyiz eşyası alınacak; cennet gençlerinin efendileri Hz. Hasan ve Hüseyin’in anneleri, günümüzdeki hanımlara örnek olan evini nasıl bir çeyiz eşyasıyla süsleyecektir? Neden sonra Hz. Ali’nin evinin kapısına bir deve yükü olarak getirilen çeyiz eşyası indirilmeye başlandı. Ashabın her biri, bir hizmetin içindeydiler. Bu mutlu günün sevinç ve huzuru, her birinin mütebessim yüzlerinden okunuyordu. Dilerseniz şimdi Hazret-i Ebû Bekir’in seçip, Bilal-i Habeşî ile Selman-ı Farisî’nin yardım ederek getirdikleri çeyiz eşyasına bir göz atalım:

1) Üzerinde namaz kılınacak güzel bir seccade.

2) Üç adet üzerine oturulacak minder.

3) İçi hurma kabuğu lifleriyle doldurulmuş yastık.

4) Buğday öğütecek el değirmeni ile su tulumu, su testisi, su bardağı,

5) Değirmende öğütülmüş buğdayın kepeğini ayırmaya yarayacak bir elek...

6) Elle örülmüş bir battaniye, havlu.

7) Sedir, yani divan.

8) Kadife yorgan.

9) Yere serilecek sofra...



Fâtıma validemizin bu çeyiz eşyası, Hz. Ali’nin evine indirilip içeri alınırken, durumu seyreden Allah’ın Resûlü, bunu onların çok göreceklerini, fazla bulacaklarını düşünmüş, ellerini kaldırıp, pırıl pırıl gözyaşı dökerek şöyle dua etmişti:

"- Yâ Rab! Senin sevmediğin israftan çekinen bu insanlara, bu eşyayı hayırlı eyle!"

Sade yaşa, mutlu ol!

İşte cennet hanımlarının efendisi olduğu hadislerle sabit olan Fâtıma validemizin çeyizi bu idi. O, bunlarla mutlu oldu. Bu eşyalarla ömrünü tamamladı.

Bunlarla huzur bulup rahat etti. Günümüzde nice ana-babalar, nice kız ve gençler vardır ki, çeyiz için karşı tarafı kasıp kavurur, soyup soğana çevirir; sanki huzur eşyadaymış gibi onu birtakım mobilyada, koltukta, ev eşyasında ve sandık içinde ararlar. Halbuki bunların hiçbiri huzurun tek şartı olamazlar. Mutluluk elbette eşya ile yakalanamaz.

Hz. Fatıma annemizin çeyizi bize çok şeyler anlatıyor. Özetle bize kendini tüketme, sade yaşa, mutlu ol diyor. Sizce de öyle değil mi ?
 

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Eyl 2009
Mesajlar
6,106
Tepki puanı
14
Puanları
38
Yaş
31
Konum
Konya
Çok güzel herkes anne diyor bende anne diyim :D zaten küçüğüm:D
Hafize anne Allah razı olsun

Bu konu İNŞAALLAH örnek olur.
 

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
679
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
Allah razı olsun güzel paylasım.
 

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Tem 2008
Mesajlar
3,140
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
36
Rabbim razı olsun emeğine sağlık hafize anne..
ne kadar doğru bir paylaşım olmuş, hepsi gelip geçici bu dünyada huzur olsun mutluluk olsun kafalar uyuşsun saygı sevgi bunlar önemli
Rabbim kalbimize göre hayırlı olanı nasip etsin inşallah, amin..
selam ve dua ile..
 

sümeyye_90

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Şub 2008
Mesajlar
189
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
Allah razı olsun.neden hafize anne deniliyor anlamadım ve merak ettim.dikkate alıpda cevap verirseniz sevinirim :)
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt