Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

oruç ve bir çeyrek ekmek (1 Kullanıcı)

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum arkadaşlar
paylaşmak ıstedım
her zaman ki gibi:)
ne yazık ki havaların sıcak oluşu
dayanamam gıbı
bırcok bahaneler sıralanıp oruç tutulmuyor
bıraz once aklıma geldı
ve
bır ceyrek ekmeğın hıkayesını anlatayım dedım
aslında bu benım hıkayem değıl sadece
bırcok kişinin hıkayesı

bız üniversıtede yurtta kalırdık
o zmanalar ekmekler ceyrek verılırdı
yanı bır ceyrek
ısteyenler daha da fazlasını alabılır tabıı
..
gece sahura kalkardık
o bır ceyreğeın içine
peynır koyar
yada recel yerdık
başka bırşey yok
ve gun orucumuzu tutardık
ve hatırlıyorum
okulumuzla yurt araası
ıkı otobus
yanı gun boyu 4 otobüs
ve yıne de dersımız olduğu halde bırcok arkadaşımız tutardı
ne mutlu dıyorum
şimdilerde
insan farkında olmalı herşeyın
evet farkında
ıstediğiniz kadar sahırda yıyebılırsınız
istedığınız şeyı
ıstersenız eğer evdeysenız evınızden cıkmassınız
tüm gün uzanır dınlenırsınız
o halde
neden daha rahatı varken oruç tutulmuyor değil mi
sonuç ıtıbarıyla
muhakak kı
cok zor durumda olup da tutan kardeşlerımız var
allah bınlerce kez kabul etsın amın
anlatmak ıstedım arkadaşlar
allaha emanet olun
cok mutlu kalın

tevbeYA-HAK

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm hocam...
bu tip insanlar rahatı tercih ediyorlar dediğiniz gibi...
fakat sebep ne?
cahil cesareti....
allah'ın azabının ne kadar büyük olduğunu bilmiyorlar...
efendimiz diyor ya allah'a ümmeti için...
"allah'ım bilmiyorlar! bilselerdi yapmazlardı..
şu dönemler insanlar oruçtan kaçabilmek için ellerinden gelen bahaneleri sıralıyor.
tabi ki bunların içinde gerçekten sebepleri olanlar var.
bu insanları tenzih ediyorum..
allah hepimize azabıyla değil merhametiyle muamele etsin inşaallah...
selam ve dua ile...

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
vealeykum selam
yani nerde o eski ramazanlar hep ariyoruz ama maalesef insanlar degisti nesil degisti saygi kalmadi
gecenlerde samsunda kirmizi isikta bekliyorum yesil yansin diye etrafima bakinirken bir de ne goreyim adamin bi tanesi hic etrafinda insan varmis yokmus umursamadan sandvici oyle isirdi ki bende öylece bakakaldim....
bu konuyla ilgili oldugunu düsündügüm asagidaki yaziyi alintiladim buyurun okuyalim insALLAH..

Çocuktum, altı yedi yaşında ya var ya yoktum. Bir Ramazan günüydü.

Çocuktum, altı yedi yaşında ya var ya yoktum. Bir Ramazan günüydü. Çemberlitaş'ta oturduğumuz büyük konaktan sokağa çıktım. İleride, bir sehpaya oturttuğu tablasından çoluk çocuğa şeker meker satan birini gördüm.

10 para mı 20 para mı ne verdiğimi hatırlayamadığım bir horoz şekeri satın aldım. Şekeri eme eme konağa dönmek üzereydim ki üzerime hamal kılıklı bir adam çullandı. Yarı ciddi yarı şakacı bir eda ile haykırdı: "Şu bacaksıza da bak! Sokakta el âlemin karşısında yiyor!"

Ödüm patlamıştı sanki! Şekeri yere attım ve evime doğru koşmaya başladım. Adam beni kapıya kadar kovaladı. Konağın açık kapısını bu herifin suratına çarparcasına kapatıncaya kadar adeta baygınlık geçirdim.

Şimdi masum çocuklara değil. Ramazan günü açıkça ve iftihar edercesine sigaralarını tüttüren her vasıf dışı insanlara o hamal kılığı içindeki saffet ve hassasiyetle hitap etmek istiyorum:

Günahınızı niçin Allah'la aranızda bırakmıyor ve sanki onun reklamını yaparcasına zedelediğiniz Allah hakkına kul hakkını da ekliyorsunuz? Eskiden Ermeni'si, Rum'u, Yahudi'si bu kul hakkına tecavüz etmemek için ramazanlarda Müslümanların karşısında oruca aykırı bir harekette bulunmazlardı.

Düşünün sizin derekeniz ne olmalı?

(Necip Fazıl'ın kaleminden Ramazan)

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm hocam...
bu tip insanlar rahatı tercih ediyorlar dediğiniz gibi...
fakat sebep ne?
cahil cesareti....
allah'ın azabının ne kadar büyük olduğunu bilmiyorlar...
efendimiz diyor ya allah'a ümmeti için...
"allah'ım bilmiyorlar! bilselerdi yapmazlardı..
şu dönemler insanlar oruçtan kaçabilmek için ellerinden gelen bahaneleri sıralıyor.
tabi ki bunların içinde gerçekten sebepleri olanlar var.
bu insanları tenzih ediyorum..
allah hepimize azabıyla değil merhametiyle muamele etsin inşaallah...
selam ve dua ile...

selamunaleykum güzel kardeşim
evet cok güzel ızah ettmışsınız allah razı olsun
dün sahurda aklıma geldı bırden
bınbır çeşıt nımet vermış yaradan
o halde
tutmamamız ıcın sebep yok
değıl mı
allaha emanet olun
cok mutlu kalın

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
vealeykum selam
yani nerde o eski ramazanlar hep ariyoruz ama maalesef insanlar degisti nesil degisti saygi kalmadi
gecenlerde samsunda kirmizi isikta bekliyorum yesil yansin diye etrafima bakinirken bir de ne goreyim adamin bi tanesi hic etrafinda insan varmis yokmus umursamadan sandvici oyle isirdi ki bende öylece bakakaldim....
bu konuyla ilgili oldugunu düsündügüm asagidaki yaziyi alintiladim buyurun okuyalim insALLAH..

Çocuktum, altı yedi yaşında ya var ya yoktum. Bir Ramazan günüydü.

Çocuktum, altı yedi yaşında ya var ya yoktum. Bir Ramazan günüydü. Çemberlitaş'ta oturduğumuz büyük konaktan sokağa çıktım. İleride, bir sehpaya oturttuğu tablasından çoluk çocuğa şeker meker satan birini gördüm.

10 para mı 20 para mı ne verdiğimi hatırlayamadığım bir horoz şekeri satın aldım. Şekeri eme eme konağa dönmek üzereydim ki üzerime hamal kılıklı bir adam çullandı. Yarı ciddi yarı şakacı bir eda ile haykırdı: "Şu bacaksıza da bak! Sokakta el âlemin karşısında yiyor!"

Ödüm patlamıştı sanki! Şekeri yere attım ve evime doğru koşmaya başladım. Adam beni kapıya kadar kovaladı. Konağın açık kapısını bu herifin suratına çarparcasına kapatıncaya kadar adeta baygınlık geçirdim.

Şimdi masum çocuklara değil. Ramazan günü açıkça ve iftihar edercesine sigaralarını tüttüren her vasıf dışı insanlara o hamal kılığı içindeki saffet ve hassasiyetle hitap etmek istiyorum:

Günahınızı niçin Allah'la aranızda bırakmıyor ve sanki onun reklamını yaparcasına zedelediğiniz Allah hakkına kul hakkını da ekliyorsunuz? Eskiden Ermeni'si, Rum'u, Yahudi'si bu kul hakkına tecavüz etmemek için ramazanlarda Müslümanların karşısında oruca aykırı bir harekette bulunmazlardı.

Düşünün sizin derekeniz ne olmalı?

(Necip Fazıl'ın kaleminden Ramazan)

allah razı olsun
cok güzel anlatmışsınız
emeğınıze sağlık
evet ne yazık kı burda da ızmırde de manevı hıssı yaşayanlar cok cok az
kı bende dahıl
okulumzda
yada cevremızde koca koca ınsanlar gözüne bakarak atıştırıyorlar
saygı kalmamış
allah her daım nur yüzlü insanlarla karşılaştırsın dıyorum
allaha emanet olun
cok mutlu kalın

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum
hayırlı sahurlar

kardelele

Kayıtlı Kullanıcı
"selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu"
allah razı olsun kıymetli hocam;
çok güzel bir konuya değinmişsiniz.bizimde işyerinin altında bir kafe var.her sabah kafenin dışında bahçede deniz karşısında kahvaaltı yapıyorlar .oysa içeridede yapabilirler kahvaaltılarını ama ne yapalım insanların düşünceleri çok farklı .oysaki böylesi manevi değerleri yüksek zamanları nereden bulabiliriz .senede bir ay bu güzel doyumsuz lezetleri yaşayabiliyoruz.nası boş geçirebiliriz.seneye çıkabileceğimizin garantisi varmı? 1 saniyemizin bile yok.allah bizleri bu güzel yoldan ayırmasın.allah yar ve yardımcımız olsun.onlarıda ıslah etsin.selametle kalın.

ayşe-rana

Kayıtlı Kullanıcı
Aleyküm selam gülnisacığım,
devlet yurdunda bir yıl ben de kalmıştım.
Ikinci öğretimdim.
Hem maddi açıdan hem de yurdumuzun kantin işletmesi iyi olmadığı için kahvaltılık yerdik sadece ki normalde midemi rahatsız ederdi.
Akşam o çeyrek ekmekten içine domates ya da peynir koyup iftar ederdik.
Finallerimiz vardı,hemen koşarak durağa gider daha okula varmadan sindirirdim.
Sadece yatmadan 1 çeyrekle geçirdiğim 1 haftayı anımsadım.
Annemin fırından alıp gönderdiği çörekleri yeşil soğan katığıyla kuruduktan günler sonra bile yediğim haftaları anımsadım.
Yine de şükrümüz tamdı.
Zorlukla imtihan daha kolay.
çünki yokluk rabbe yaklaştırır.
Ya rahatta geçen gaflet günleri.
şükrü verilemeyen onca nimet.

Sadece bir gün 1 parça kuru ekmek ve suyla bir mücahid gibi yaşamak nasıl bir duygudur?!

Netten çeçen bir komutanın kısa filmini izlemiştim.
Dağda kıldığı bir namaz,vuruluşu,dağ başında yarasının tedavisi(?)ne çalışılması ve gülümseyen bir edayla şehadeti.

Ve düşündüm,biz aynı cennete mi talibiz utanmadan diye..........

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Aleykümselam canım benim
Yüreğine sağlık çok güzel anlatmışın, genelde bir çok insanın yaşadığı durumlar
Rabbimize şükürler olsun ki bazı şeylerin bilincinde olarak yapıyoruz bu da insana mutluluk ve huzur veriyor..
Evet çok rahat olupta bahane arayanalar da var oruç tutmamak için..
Birde şimdi artık açıktan yiyorlar orucu önceleri bari gizliden oluyordu bu işler..
Allahım akıl fikir ihsan eylesin ıslah etsin ne diyelim..
Allaha emanet ol canım
selam ve dua ile...

erdal

Kayıtlı Kullanıcı
Aleyküm selam Gülnisa Hocam

Yazınızı okuyunca bir an üniversite yıllarım ve ramazanda yapabildiklerim geldi aklıma.Ben evde kalıyordum arkadaşlarımızla. Yıl 1974 ...

Sahurda en güzel yemek küçük bir tavaya kırabildiğim bir yumurta idi.
Yarım ekmek ile ne güzel giderdi...

İtaatkardım...Mutluydum...İnançlıydım...

Elhamdülillah...

Olamayanlar zaten sınırı aştılar , dalalete düştüler.

Teşekkür ediyorum sizlere bizleri böyle geçmişe götürdüğünüz için...
sıhhat ve afiyet içinde olunuz...

ceylantur

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm,

kaç gündür aklımdaydı bu konu, bi de şöyle bahaneleri var, çok hoşuma gidiyor :) "Doktorum sağlığım için uzun günlerde oruç tutmamı önermiyor" Sakın yanlış anlaşılmasın, benim annem de ilaç kullandığından 2 senedir oruç tutamıyor, belli saatinde ilacını kullanmazsa kanı pıhtılaşıyor, felç ve sonrasında ölüm riski var.

Sudan bahaneleri olanlar oruç tutmazlar bu uzun günlerde ama; cips, kola, sigara, hatta alkol gibi bilumum zararlı şeyleri yemeye-içmeye devam ederler, çünkü onlar oruç gibi bünyeye zarar vermiyor :(

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
"selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu"
allah razı olsun kıymetli hocam;
çok güzel bir konuya değinmişsiniz.bizimde işyerinin altında bir kafe var.her sabah kafenin dışında bahçede deniz karşısında kahvaaltı yapıyorlar .oysa içeridede yapabilirler kahvaaltılarını ama ne yapalım insanların düşünceleri çok farklı .oysaki böylesi manevi değerleri yüksek zamanları nereden bulabiliriz .senede bir ay bu güzel doyumsuz lezetleri yaşayabiliyoruz.nası boş geçirebiliriz.seneye çıkabileceğimizin garantisi varmı? 1 saniyemizin bile yok.allah bizleri bu güzel yoldan ayırmasın.allah yar ve yardımcımız olsun.onlarıda ıslah etsin.selametle kalın.

aleykumselam kardeşim
allah razı olsun
cok güzel tespıtte bulunmuşsunuz
evet bu ayın kıymetını bılmıyorum
ne mutlu kı bızler bılıyoruz:)
allaha emanet ol kardeşim
ve cok mutlu kal

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Aleyküm selam gülnisacığım,
devlet yurdunda bir yıl ben de kalmıştım.
Ikinci öğretimdim.
Hem maddi açıdan hem de yurdumuzun kantin işletmesi iyi olmadığı için kahvaltılık yerdik sadece ki normalde midemi rahatsız ederdi.
Akşam o çeyrek ekmekten içine domates ya da peynir koyup iftar ederdik.
Finallerimiz vardı,hemen koşarak durağa gider daha okula varmadan sindirirdim.
Sadece yatmadan 1 çeyrekle geçirdiğim 1 haftayı anımsadım.
Annemin fırından alıp gönderdiği çörekleri yeşil soğan katığıyla kuruduktan günler sonra bile yediğim haftaları anımsadım.
Yine de şükrümüz tamdı.
Zorlukla imtihan daha kolay.
çünki yokluk rabbe yaklaştırır.
Ya rahatta geçen gaflet günleri.
şükrü verilemeyen onca nimet.

Sadece bir gün 1 parça kuru ekmek ve suyla bir mücahid gibi yaşamak nasıl bir duygudur?!

Netten çeçen bir komutanın kısa filmini izlemiştim.
Dağda kıldığı bir namaz,vuruluşu,dağ başında yarasının tedavisi(?)ne çalışılması ve gülümseyen bir edayla şehadeti.

Ve düşündüm,biz aynı cennete mi talibiz utanmadan diye..........

selamunaleykum kardeşim
ne güzel yazmışsın
emeğıne sağlık
evet zorlukla oruç tutumak ne olursa olsun
neden mı yazdım bunu
şımdı sahurda allah herşeyı vermış
ve ısyan etmek ne demek
allah vermış hamd olsun
tutmamak nıye
allah her daım hak yoldan ayırmasın amın
allaha emanet ol kardeşim
ve cok mutlu kal

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Aleyküm selam Gülnisa Hocam

Yazınızı okuyunca bir an üniversite yıllarım ve ramazanda yapabildiklerim geldi aklıma.Ben evde kalıyordum arkadaşlarımızla. Yıl 1974 ...

Sahurda en güzel yemek küçük bir tavaya kırabildiğim bir yumurta idi.
Yarım ekmek ile ne güzel giderdi...

İtaatkardım...Mutluydum...İnançlıydım...

Elhamdülillah...

Olamayanlar zaten sınırı aştılar , dalalete düştüler.

Teşekkür ediyorum sizlere bizleri böyle geçmişe götürdüğünüz için...
sıhhat ve afiyet içinde olunuz...

selamunaleykum erdal abımız
allah razı olsun
cok güzel ıleve üniversıte yılları:)
evet zorluk cekmeyınce güzellıkler gelmezmış
o halde
değıl mı
sahıp olduklarımız
allah herşeyı vermış
zaten vermeseydı şu an nettın başında olmazdık değıl mı:)
allaha emanet ol erdal abı
ve
cok mutlu kal

ismaile

Kayıtlı Kullanıcı
Hak Teala razı olsun ablacım

hasgül

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm,

Uzun yıllardır devam eden sağlık sorunum nedeni ile ne yazık ki oruç tutamıyorum.
Tedavim devam ediyor ,çok daha iyiyim ancak bu oruç tutmama yetmiyor.
Üç aylarda niyetlenmiş bir deneyeyim demiştim, 3 gün tutabildim. 3.günü tam bir eziyet olmuştu benim için.

Mübarek Ramazan'da ise tabi ki yine deneyecektim, ne yazık ki yalnızca ilk gün tutabildim, o bir günün bana verdiği hasarı onarmak için 12 gün geçmesi gerekti... Ama tüm bunlara rağmen, oruç tutmuş olmanın verdiği o maneviyat ile camide terahi namazını kılmak herşeye değerdi.

Evet, oruç tutamıyorum ama yiyeceklerimi yalnızken yiyorum. Kimselere yerken,içerken görmüyor, buna izin vermiyorum. İbadetlerimi artırdım, madem oruç tutamıyorum, daha çok kuran okuyayım, daha çok Hak Teala'yı zikredeyim, daha çok salavat getireyim, daha çok kaza namazlarımı kılayım derken, bir nebze olsun kendimi iyi hissediyorum.

Allah cc. öncelikle cümlemize sağlık nasip etsin. Sağlık varken, herşey çok daha kolay.
Oruçlarınız kabul olsun, hayırlı iftarlar dilerim...
Selametle..

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm,

kaç gündür aklımdaydı bu konu, bi de şöyle bahaneleri var, çok hoşuma gidiyor :) "Doktorum sağlığım için uzun günlerde oruç tutmamı önermiyor" Sakın yanlış anlaşılmasın, benim annem de ilaç kullandığından 2 senedir oruç tutamıyor, belli saatinde ilacını kullanmazsa kanı pıhtılaşıyor, felç ve sonrasında ölüm riski var.

Sudan bahaneleri olanlar oruç tutmazlar bu uzun günlerde ama; cips, kola, sigara, hatta alkol gibi bilumum zararlı şeyleri yemeye-içmeye devam ederler, çünkü onlar oruç gibi bünyeye zarar vermiyor :(

aleykumselam kardeşim
rahatsızlıklar ayrı
eğer kı vucut oruç tutmaya müsaıt değılse
tutmassınız elbett
geçmiş olsun
sudan bahanelerle
evet
cok güzel dılle getırmışsınız
allah razı olsun
allaha emanet olun
cok mutlu kalın

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm,

Uzun yıllardır devam eden sağlık sorunum nedeni ile ne yazık ki oruç tutamıyorum.
Tedavim devam ediyor ,çok daha iyiyim ancak bu oruç tutmama yetmiyor.
Üç aylarda niyetlenmiş bir deneyeyim demiştim, 3 gün tutabildim. 3.günü tam bir eziyet olmuştu benim için.

Mübarek Ramazan'da ise tabi ki yine deneyecektim, ne yazık ki yalnızca ilk gün tutabildim, o bir günün bana verdiği hasarı onarmak için 12 gün geçmesi gerekti... Ama tüm bunlara rağmen, oruç tutmuş olmanın verdiği o maneviyat ile camide terahi namazını kılmak herşeye değerdi.

Evet, oruç tutamıyorum ama yiyeceklerimi yalnızken yiyorum. Kimselere yerken,içerken görmüyor, buna izin vermiyorum. İbadetlerimi artırdım, madem oruç tutamıyorum, daha çok kuran okuyayım, daha çok Hak Teala'yı zikredeyim, daha çok salavat getireyim, daha çok kaza namazlarımı kılayım derken, bir nebze olsun kendimi iyi hissediyorum.

Allah cc. öncelikle cümlemize sağlık nasip etsin. Sağlık varken, herşey çok daha kolay.
Oruçlarınız kabul olsun, hayırlı iftarlar dilerim...
Selametle..

aleykumselam kardeşim
elbettkı sağlık sorunu ayrı bırşey
eğer sağlığınız el vermıyorsa tutamassınız
amın
herşeyın başı sağlık
allah her daım sağlık versın
allaha emanet olun
cok mutlu kalın

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt