Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Oruç tutunuz sıhhat bulunuz (1 Kullanıcı)

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Oruç tutmak, sıhhat, sağlık için zararlı değil, aksine çok faydalıdır. Çünkü Allahü teâlâ, kullarına, zararlı bir şey emretmez. Peygamber efendimiz de; (Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz) buyurmuştur.

Oruç tutmak, mide rahatsızlığına sebep olmadığı gibi, aksine midenin sıhhati için çok faydalıdır. Bu husus, bugünkü modern tıp mütehassısları tarafından, açık ve kesin bir şekilde ispat edilmiştir. Çeşitli yabancı dillerde, mütehassıs doktorlar tarafından yazılmış tıp kitaplarında, bir çok hastalıkların perhiz yapmakla tedavi edilecekleri, yahut perhiz yaparak tedavinin kolaylaşacağı bildirilmektedir.

Oruç, bir sene boyunca durmadan çalışan mide ile beraber bütün sindirim sisteminin istirahate sevk edilmesi ve insan vücudunun bir tasfiyeye tâbi tutulmasıdır. Böylece, sindirim sistemi dinlendirilmiş olur.

İnsanlarda en çok görülen rahatsızlık, hazım, sindirim bozukluğudur. Bu hâl ise, şişmanlık, kalb ve damar hastalıklarına, şeker hastalığına ve tansiyon yüksekliğine sebep olmaktadır. Oruç, bütün bu hastalıklara karşı, koruyuculuk vazifesi yaptığı gibi, bir de tedavi vasıtasıdır. Bugün birçok hastalıktan kurtulmak için, perhiz lazım olduğunu, doktorlar bildirmektedir.

Oruç tutmakla, insanın güçlü bir irade kuvveti kazanacağı şüphesizdir. Bu sebeple alkol, uyuşturucu gibi, kötü alışkanlıklardan oruç vesilesi ile kurtulanlar çok görülmektedir.

Şah Veliyyullah-ı Dehlevi hazretleri buyuruyor ki:
“İnsanın nefsi bazen taşkınlık yapar. Bu sebeple insan, şehvetine, arzu ve isteklerine uyar. İnsanın nefsini böyle işlerden muhafaza etmesi için bazı çarelere başvurması gerekir. Oruç, bu hususta en güzel çaredir. İnsan, şehvetini oruç tutmak suretiyle kırar. Oruç, insanın kötü isteklerini zayıflatır. Ruhun parlaması, şehvetin ve kötü arzuların kırılmasında, oruçtan daha tesirli bir çare yoktur. Kişi oruç tutmak suretiyle şehvet ve kötü arzularından ne kadar sıyrılabilmişse, oruç o derece günahlarına kefaret olur. Melekler oruç tutan kimseyi severler. Oruç tutan cemiyetlere şeytan tesir etmez. Çünkü o cemiyette oruç tutulduğu için şeytanlar bağlanmıştır. Onlar için Cennetin kapıları açık, Cehennemin kapıları da kapalıdır.”

Oruç, vücuttaki karbonhidrat, protein ve bilhassa yağ depolarının harekete geçirilmesini sağlar. Oruç sayesinde madde süzmekten kurtulan böbrekler, bir revizyona, tamire girerek, dinlenme ve yenilenme imkanı bulurlar.

Bütün bu bildirilenler, oruç tutmanın insan sağlığına zarar verir diyenlerin yalan ve iftiralarını yüzlerine çarpmaktadır.

Oruç, senede bir ay, yalnız gündüzleri yemek ve içmekten uzaklaşmak demektir. Bunun manası, insanlara açlığın ve susuzluğun ne demek olduğunu da öğretmektir. Oruç, toklara, aç insanın neler çektiğini hatırlatır. Aynı zamanda nefse hakim olmayı sağlar. Oruç tutma zamanı, Kameri aylara göre tayin edildiğinden, her sene, şemsi sene hesabıyla önceki seneye göre 10-11 gün evvel gelir. Bu sebepten, yaklaşık otuz üç sene içinde her mevsimde oruç tutmak mümkün olur.

Seyyid Burhaneddin Tirmizi hazretleri, talebelerine şöyle nasihat ederdi:
“Karnınız aç olsun! Bunun için de çok oruç tutunuz! Çünkü oruç, hikmet hazinelerinin anahtarıdır. Oruç tutmak, kalb gözünün açılmasına, kalbin rikkate gelmesine sebep olur. Ayrıca oruçlunun duası, Allahü teâlâ indinde makbuldür.

Eğer Allahü teâlâya taatta bulunamazsanız, hiç olmazsa oruç tutun. Karnınızı aç tutmaya ve acı çekmeye önem verin. Çünkü oruç tutmaktan daha iyi bir taat yoktur. Peygamber ve velilerin kalblerinden hikmet pınarları, açlık ve oruç bereketi ile fışkırmıştır. Allahü teâlâya ulaştıracak, oruçtan daha iyi bir binek yoktur. Oruç ehlinin dualarına karşılık verilir ve kabul edilir. Orucun Allahü teâlâ katında büyük değer ve önemi vardır. Oruç, hikmet hazinelerinin anahtarıdır. Bir kimse, bütün kulluk vazifelerini yerine getirse, fakat midesini doldursa hiçbir yere ulaşamaz. Orucu gereğince tutsa, başka kulluk vazifelerinde kusur olsa bile, yine bir yere erişir. Oruca yavaş yavaş alışmak gerekir ki, sıhhate ziyan gelmesin, insanı işten alıkoymasın.”

Netice olarak oruç, insan için zararlı değil, her bakımdan faydalıdır. Zira oruç tutanlarda, gündüz kan hacminin, doku suyunun azaldığı ve sonuçta minima, küçük tansiyonun düştüğü, kalbin rahatladığı tetkikler sonucu anlaşılmıştır.

Oruç tutan kişinin sinir sistemi de, bir rahatlama içindedir. Bir ibadeti yerine getirme mutluluğu, gerginlikleri, sıkıntıları azaltır, yok eder. Ayrıca Muhammed Baki-billah hazretlerinin buyurduğu gibi:
“Oruç tutmak, Allahü teâlânın sıfatıyla sıfatlanmaktır. Zira Allahü teâlâ, yemekten ve içmekten münezzehtir.”

Sonsuz övgü ve şükürler Yüce Rabbimize...
Salâtü selâm Peygamberimize ve tüm îman edenlere. . .
Esselâmu aleyküm ve Rahmetullâhi ve berekâtühû​

Ilgili Diğer Makaleler;
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/86087-ramazan-ayinin-faziletleri.html#post1139135
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/86085-orucun-zahiri-farzlari-sunnetleri.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramaz...mamalikavusturana-sukurkavusana-ne-mutlu.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/43876-ramazan-i-serif39te-yapilacak-ibadetler.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/43897-ramazan-ayi-ve-faziletleri.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/islami-bilgi-ve-kaynaklar/27213-ramazan-ayinda-ne-okumali.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/islam...-ramazan-ayinda-yapilacak-olan-ibadetler.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramaz...rucu-8220kalb8221in-8220suur8221un-orucu.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/64741-ramazan-yanmak-demektir.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/44232-ramazan-ayinda-her-gune-ait-kisa-ve-ozel-dualar.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/66939-ramazanin-son-10-gunu.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/64899-ramazan-ayinin-bidatleri.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/44055-ozursuz-oldugu-halde-ramazan-orucu-tutmamak.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/nasihatler/45310-en-guzel-ilac-az-yemek.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/nasihatler/45390-buruk-vedason-teravih.html
 

berat05

Yönetici
Katılım
26 Eki 2007
Mesajlar
7,764
Tepki puanı
1,035
Puanları
163
Yaş
48
Konum
Gönlün olduğu yerde
ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatuhu

ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatuhu

Ellerinize sağlık hocam

Rahman c.c. razı olsun değerli bilgilerden ötürü

Rabbim hakkıyla ibadetlerimizi yapmayı nasip eylesin inşallah

Selam ve dua ile Allah'a c.c. emanet olunuz

Esselamün Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatuhu
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Ellerinize sağlık hocam

Rahman c.c. razı olsun değerli bilgilerden ötürü

Rabbim hakkıyla ibadetlerimizi yapmayı nasip eylesin inşallah

Selam ve dua ile Allah'a c.c. emanet olunuz

Esselamün Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatuhu


Ve aleyna aleykümEsselâm ve Rahmetullâhi ve berekâtühû

9/71- Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah’a ve Resûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.

Müslümanca yaşantı ve hareketin başlangıcı besmeledir. Sonucu ise elhamdülillah demektir. Bu ölçü hayatımızın her bölümünde ve anında geçerlidir. Bir iş ki başında besmele çekemiyor isek ve o işin sonucunda da Elhamdülillah diyemiyorsak o iş müslümanın yapacağı bir iş değildir. Başı besmeleli sonu ise elhamdülillahla biten her iş ise müslümanca bir hareket ve iştir.3/104- Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.Ayet'te bahsedilen topluluktan olabilme ümidi ile;Esselâmun aleyküm ve Rahmetullâhi ve berekâtühû
 

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Şub 2008
Mesajlar
2,871
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
46
Sonsuz övgü ve şükürler Yüce Rabbimize...
Salâtü selâm Peygamberimize ve tüm îman edenlere. . .
aleyküm selam....
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt