Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Oruç & kavramlari (1 Kullanıcı)

YILDIRIMWEB

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
cafer.yldrm.googlepages.com
ORUÇ
KONU:::ORUÇ
YAZAN:::YILDIRIM WEB
YAYIN TARİHİ02.09.2008 11:39:19

ORUÇ NEDİR
Ramazan ayı boyunca oruç tutmak islamın beş şartından biridir. İslam‘ın temel ilkelerinden olan oruç bedenle yapılan ibadettir.
İslama göre oruç tutmak tan yerinin ağarmasından gün batımına kadar.
Allah rızası için ibadet maksadıyla yemek içmek gibi davranışlarda uzak durmak demektir.
Oruç bir ibadettir ve bundan dolayı bu bilinç ve amaçla gerçekleştirmesi gerekir.
Akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslüman’ın oruç tutması farzdır

Orucun önemine binaen şunları söyle biliriz.

Allah’ın bize emrettiği ibadetleri yaparken tek amaç Allah ‘ın rızasını kazanmaktır.
Bütün varlıkları yaratan Allah emrettiği ibadetlerde hiç şüphesiz hem birey hem de toplum la ilgili bir çok fayda var etmiştir. Oruç ta böyle dır..

Orucun insan üzerinde oluşturduğu en büyük etki insanın kendine yeteri güçlü bir irade sahibi olmasına katkı sağlamasıdır.Böylece insan Allah uğruna pek çok zorluğa katlanabileceğini iradesini güçlendirerek kendi sınırsız istek ve zevklerini kontrol edebileceğini öğrenmiş olur.
Yani nefsine dur diyebilir oruçlu kişi Allah ın rızasını elde etmek için açlık ve susuzluğa dayanabilir.Böylece tahammül ve sabır sınırını genişletir nitekim
Peygamberimiz h.z Muhammed (sav) oruç sabrın yarısıdır buyuruyor
Ayrıca yemek içmek gibi insan için çok önemli ve vazgeçilmez bir ihtiyaç bir ay boyunca Allah emrettiği için sınırlandırmış olur.Buda insan “kendi istek ve iradenle zorunlu bir ihtiyaçtan uzak durabiliyorum.Demek ki kötü ve çirkin davranışlardan da uzak durabiliyorum” düşüncesi oluşturur.Böylelikle oruç insanda güzel bir ahlaka sahip olmanın kapılarını açar.
H.z peygamber (SAV) oruç iken nasıl davranılması gerektiğine dair şu tavsiyede bulunuyor.
“Birisi size sataşacak olursa ‘ben oruçluyum’ deyin “oruç Allah’a karşı samimiyet ve kulluğu pekiştirir.Sahip olunan nimetlerin farkına varılmasını ve insanlar arasında dayanışma ve yardımlaşma ruhunu güçlenmesi sağlar.Oruç tutarak açlık ve susuzluğu ne demek olduğu öğrenilir.Allah ‘ın verdiği nimetlerle yetinme ve kanaat sahibi olma gibi önemli bir nitelik kazanmış olur.Oruç,sahip olunan imkan ve nimetlerin fark edilmesine ihtiyaç sahibi insanın durumunun düşünülmesine ve onlara yardım edilmesine zemin hazırlar.
Peygamberimiz (as)”Bir kimse inanarak ve karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek oruç tutarsa onun geçmiş günahları bağışlanır.”Hadisi bir müjdedir. Oruç tutan insan geri kalan hayatın temiz bir sayfa açmış olur. Kendini günahlardan ve kötülüklerden uzak tutmaya çalışır.
Oruç, ayrıca sağlık açısından bir takım faydalar sağlar. On bir ay boyunca durmaksızın çalışan vücut, adeta bir aylık bakıma alınmış olur. Nitekim peygamber(as)”oruç tutun, sağlık olun” buyurmuştur.
Oruç, insana on ay boyunca sürdürdüğü gündelik haya akışını değiştirebildiğini gösterir. Böylece insan, kendini iyiye ve doğru ya yönlendirebileceğini, hayatında istediğinde değişlikler oluşturabileceğini kavrar.

Oruç ilgili kavramlar

İmsak: Orucun başlama zamanına denir.Tan yerinin ağarmaya başlama vaktidir.Sabaha namazı vaktinin başlangıcıdır.

İftar : Güneşin batmasıyla birlikte orucun sona erdiği anlamına gelir.
Akşam namaza vaktinin de girdiği zamandır.

Kaza : Yolculuk ve hastalık gibi durumlardan dolayı oruç tutulamadığında ramazan ayı dışında bir gün,tutulamayan gün sayısınca oruç tutulmasına denir.

Fidye : Hastalık,yaşlılık gibi çeşitli sebeplerden ötürü zamanında tutulmayan ve özrün devam etmesinden dolayı daha sonra da kaza edilemeyen oruçlar için tanınmış bir kolaylıktır
Tutulmayan her bir gün için fidye verilir.

Fidye miktarı kişinin bir günlük yiyeceği veya bunun para olarak karşılığıdır.

Sahur::.Ertesi günkü oruca hazırlık ve niyet olarak imsak önceki vaktin ve bu vakitte yenilen yemeğin adıdır.

Fitre Ramazan ayına ve ondan elde ettiğimiz berekete bir teşekkür ifadesi olarak bayram namazından önce verilmesi gereken bir sadakaya denir.Oruç tutsun yada tutmasın dinimize göre zengin sayılan fitre vermesi gerekir.Fitre ölçüsü bir kişinin kendisinin ve ailesinin sabahlı akşamlı bir günde yediği yemeğin ortalama olarak bedelidir​
.

ORUCU BOZAN DURUMLARDAN BAZILARI
Bilerek bir şey yemek içmek (unutarak bir şey yenilmesi veya içilmesi durumunda oruç bozulmaz.oruçluyken unutarak bir şey yiyip içen bir kişi oruçlu olduğunu hatırlayınca hemen yemeyi içmeye kesmeli oruca devam etmelidir.bundan dolayı orucu kaza etmesi gerekmez.)
• İftar vaktitin girdiği zannederek isftar etmesi orucu bozar.
• Ağza giren yağmur,kar ve doluyu bilerek yutmak orucu bozar.
• Kendiliğinden gelen kusmuğu bilerek yutmak orucu bozar.
• Dişleri arasında sahurdan kalan nohut tanesinden büyük artığı bilerek yemek orucu bozar
İFTAR DUA’SI
İftar zamanı gelince dua ederek oruç açılır.Herkes istediği gibi dua etmekle özgürdür.
Aşağıda toplumumuzda yaygın olarak yapılan bir iftar duası örneği verilmektedir.
Mealen
Allah’ım! Senin için oruç tuttum,sana inandım,sana güvendim.Senin rızkınla orucumu açtım ve ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim.Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla amin…,,,!!!
Yazan
YILDIRIM WEB

toloner

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm

selamun aleyküm

yıldırım ben sana merak ettiğim birşiey sorcam esasında,oruç tutarken aşırı duman ve kokuda kalmak orucu bozarmı.ikişncisi ise cinler niye bazı insanlara musallat olur.yardımcı olursan sevinirim...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt