Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Oruç, aç, susuz durmak değildir (1 Kullanıcı)

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Allahü teâlâ, iman edenlere, senede bir ay Ramazan-ı şerif ayında gündüzleri oruç tutmayı emretmiştir. Cenâb-ı Hak, bu emri sebepsiz vermemiştir. Oruç, insanlara hem maddi, hem de manevi faydalar sağlamaktadır. Bütün bir sene, çeşitli yemekleri eritmek için, yorulan insan midesi ve bağırsakları, senede bir ay dinlenerek sağlığını korumuş olur. Bu maddi faydasıdır. Manevi faydası ise, oruç tutan bir insan, aç kalmış bir insanın çektiği ızdırabı, bizzat hissederek fakir insanlara yardım etmek ihtiyacını duyar. Bu da, insanların birbirlerine yardım etmelerine sebep olur. Birbirlerine yardım eden insan topluluğu arasında ise, çekişmeler olmaz. Ayrıca Allahü teâlânın emrini yerine getirmek için gündüzleri bir ay oruç tutan bir Müslüman, cenâb-ı Hakkın diğer emirlerini yerine getirme alışkanlığını da kazanır ve başka emirleri yapmaya istidat yani kabiliyet elde eder.

Oruç tutanın, yalnız mideyi dinlendirmeyi, perhiz yapmayı düşünmesi, orucun sahih ve makbul olmamasına sebep olur. Zira oruç, yalnız aç ve susuz durmaktan, zahiri ve lüzumsuz amellerden ibaret değildir...

Orucun, batıni birçok hükümleri ve faydaları da vardır. İlmi ve anlayışı yüksek olanlar, bedenin ruhun mekanı ve nefsin arzularının dönüp durduğu yer olduğunu bilirler. Nefsin, bedeni arzuları ne kadar çok olur ve bedene ne kadar galip gelirse, ruhun gelişmesi de, o kadar az ve hatta hiç olmaz. Bütün dinlerde, nefsin arzularını yapmamak yani riyazet çekmek, Allahü teâlâya yaklaşmaya vesile olur diye bildirilmiştir. Riyazet nefsin şehvetini kırar. Bunun için her dinde riyazet çekmek, kıymetli tutulmuştur. Peygamber efendimiz; (Oruç tutan kimse, yalan sözü terk etmezse, o kimsenin yiyip içmeyi terk etmesine Allahü teâlânın ihtiyacı yoktur) buyurmuştur.

Faydasız şeyler söylemek, Müslümanları gıybet etmek, orucun sevabını giderir. Zahmet çekerek, sıkıntılara katlanarak ibadet yapıp da, bunun sevabını yok etmek, akıllı kimsenin yapacağı iş değildir. Âdet üzere, alışkanlık ile namaz kılan ve oruç tutan çoktur. Fakat, dinin bildirdiği hududu gözeten, haram ve şüphelilere düşmemeye dikkat eden ise, pek azdır. Doğru ve halis ibadet edenleri, âdet üzere, bozuk ibadet edenlerden ayıran fark, Allahü teâlânın emirlerini gözetmektir. Çünkü, namaz ve orucun halisi de, bozuğu da görünüşte beraberdir. Sadece yeme-içmeyi terk ederek, yalandan, gıybetten uzaklaşılmayarak tutulan bir orucun, zahiri ve lüzumsuz bir amel olduğunu, İslam alimleri bildirmişlerdir. Ancak oruç tutarken günah işleyenler, benim orucumun kıymeti yok diyerek orucu terk etmemeli, oruca devam etmeli, Allahü teâlâya yalvararak af dilemeli ve işledikleri günahlardan yüz çevirmelidirler. Zaten oruca devam etmek, insanı günah işlemekten men eder.

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
“Allahü teâlâ, lutfederek, ihsan ederek, nefs iman edip İslamiyet’e uymakla şereflenince, İslam-ı hakikiye kavuşulur ve imanın hakikati hasıl olur. Bundan sonra yapılacak her iş, İslamiyet’in hakikati olur. Namaz kılınca, namazın hakikati kılınmış olur. Oruç tutunca, orucun hakikati tutulmuş olur. İslamiyet’in bütün hükümlerine uymak da, hep böyledir.”


Orucun, dünyadaki faydalarından biri, insanlara açlığın ve susuzluğun ne demek olduğunu öğretmektir. Zira tok olan, hiçbir zaman açın halinden anlamaz ve ona merhamet etmez. Oruç, bundan başka, nefse hakimiyeti de öğretir. Peygamber efendimiz; (Bir kimse, Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilir, vazife bilir ve orucun sevabını, Allahü teâlâdan beklerse, geçmiş günahları affolur) buyurmuştur.

Netice olarak, orucun Allahü teâlânın emri olduğuna inanmak ve sevap beklemek lazımdır. Günün uzun olmasından ve oruç tutmak güç olmasından şikayet etmemek şarttır. Günün uzun olmasını, oruç tutmayanlar arasında güçlükle oruç tutmasını fırsat ve ganimet bilmelidir.


Esselâmu aleyküm ve Rahmetullâhi ve berekâtühû​

Ilgili Diğer Makaleler;
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/86087-ramazan-ayinin-faziletleri.html#post1139135
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramaz...mamalikavusturana-sukurkavusana-ne-mutlu.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/43876-ramazan-i-serif39te-yapilacak-ibadetler.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/43897-ramazan-ayi-ve-faziletleri.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/islami-bilgi-ve-kaynaklar/27213-ramazan-ayinda-ne-okumali.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/islam...-ramazan-ayinda-yapilacak-olan-ibadetler.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramaz...rucu-8220kalb8221in-8220suur8221un-orucu.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/64741-ramazan-yanmak-demektir.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/44232-ramazan-ayinda-her-gune-ait-kisa-ve-ozel-dualar.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/66939-ramazanin-son-10-gunu.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/64899-ramazan-ayinin-bidatleri.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/ramazan-ayi/44055-ozursuz-oldugu-halde-ramazan-orucu-tutmamak.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/nasihatler/45310-en-guzel-ilac-az-yemek.html
http://forum.islamiyet.gen.tr/nasihatler/45390-buruk-vedason-teravih.html
 

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Şub 2008
Mesajlar
2,871
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
46
ALLAH razı olsun nakşibendi kardeşim...
 

mir_erhan

Moderator
Katılım
13 Ara 2008
Mesajlar
6,148
Tepki puanı
501
Puanları
83
Yaş
43
esselamün aleyküm ve rahmetüllahi ve berekatüh.

sürekli ihtiycamız olan tekrarlarla pekiştirmemiz gereken
çok önemli bir konuydu.
Allah celle celalüh sizden razı olsun ecrini versin inşallah.
nasiplendik Rabbimiz sizleri nasiplendirsin

selam ve dua ile
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
ALLAH razı olsun nakşibendi kardeşim...

s.a elinize sağlık paylaşım için efendim..

esselamün aleyküm ve rahmetüllahi ve berekatüh.

sürekli ihtiycamız olan tekrarlarla pekiştirmemiz gereken
çok önemli bir konuydu.
Allah celle celalüh sizden razı olsun ecrini versin inşallah.
nasiplendik Rabbimiz sizleri nasiplendirsin

selam ve dua ile

Paylaşım için saol
güzel bilgi

Ve aleyna aleyküm selâm ve rahmetullàhi ve berekâtühû!.
ALLAH hepinizden razı olsun...Hakk Celle ve Alâ Hazretlerin'den niyaz ederim ki,idrak edebilenlerden olabilelim, Rabbimiz bu fakirin arzularını basiret sahibi din kardeşlerimin kulaklarına ulaştırsın, feyiz ve bereketini de ihsan buyursun.Esselâmu aleyküm ve Rahmetullâhi ve berekâtühû..
 

*ayşe*

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2008
Mesajlar
1,076
Tepki puanı
41
Puanları
48
.......Faydasız şeyler söylemek, Müslümanları gıybet etmek, orucun sevabını giderir. Zahmet çekerek, sıkıntılara katlanarak ibadet yapıp da, bunun sevabını yok etmek, akıllı kimsenin yapacağı iş değildir. Âdet üzere, alışkanlık ile namaz kılan ve oruç tutan çoktur. Fakat, dinin bildirdiği hududu gözeten, haram ve şüphelilere düşmemeye dikkat eden ise, pek azdır. Doğru ve halis ibadet edenleri, âdet üzere, bozuk ibadet edenlerden ayıran fark, ALLAHü teâlânın emirlerini gözetmektir. Çünkü, namaz ve orucun halisi de, bozuğu da görünüşte beraberdir. Sadece yeme-içmeyi terk ederek, yalandan, gıybetten uzaklaşılmayarak tutulan bir orucun, zahiri ve lüzumsuz bir amel olduğunu, İslam alimleri bildirmişlerdir. Ancak oruç tutarken günah işleyenler, benim orucumun kıymeti yok diyerek orucu terk etmemeli, oruca devam etmeli, ALLAHü teâlâya yalvararak af dilemeli ve işledikleri günahlardan yüz çevirmelidirler. Zaten oruca devam etmek, insanı günah işlemekten men eder.
..........

Allah razı olsun kardesımız.

Selametle...
 

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Şub 2009
Mesajlar
12,148
Tepki puanı
25
Puanları
38
Yaş
39
Selamun aleyküm.Allah razı olsun kardeşim.
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Selamun aleyküm.Allah razı olsun kardeşim.

.......
..........

Allah razı olsun kardesımız.

Selametle...


ve Aleyna aleykümEsselâm ve Rahmetullâhi ve berekâtühû
Allah'dan dilerim ki, lütf-ü keremiyle doğru yolu bulmamızı asan kılsın ve ecr-i cezîl ile bizleri mükâfatlandırsın. Şübhesiz o, cûd ve kerem sahibidir ve kullarını son derece esirgeyendir.

Bizlere hayır dua desteği veren kardeşlerimizden ALLAH razı olsun.Rabbim; dualarınızı Dergah-ı Ululiyyetinde kabul buyursun..Çalışma, gayret ve samimiyet bizden, faydasını bol kılıp hidayet vermesi ALLAH’tandir.
Esselâmü aleyküm ve rahmetullàhi ve berekâtühû!.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt