Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ön Yargı (1 Kullanıcı)

Delete

Kayıtlı Kullanıcı
Ön Yargı

Önyargı bir tutumdur.

Bir grup insana ilişkin adil olmayan, hoşgörüsüz ya da aleyhte bir görüştür.
Diğer tutumlar gibi 3 bileşeni vardır. İnançlar, duygusal ve davranışsal eğilimler.
Önyargıya dayalı tutumlar genellikle hoşnutsuzluk, korku, kin veya nefret gibi katı duygularla yüklüdür...

Çoğu zaman gerçekleri hissetmemizi sağlayan çoğu zamanda bize yol gösteren içgüdüsel birşeydir önyargı...

Tecrübelerimiz, önkabulleride beraberinde mi getiriyor, yoksa önkabullerimiz tecrübelerimizi mi yönlendiriyor bilemiyorum... Bazen önyargı ile yaklaştığımız kişiler hakkında yanılmadığımızı görüyoruz... Bazende yanıldığımızı anlıyoruz zamanla...

Ama öyle ya da böyle önyargı ve peşin kabul çok hoş değil... Bunun yerine temkinli olmamız gerekse de önyargıdan sıyrılabilmek çok daha faydalı olurdu sanırım...

Allahü tealanın öyle kulları vardır ki, kimse onları bilmez. Hoş bazen kendileri de makamlarının farkında değillerdir. Hulus-u kalp ile boyun büker ümmeti Muhammed'e, halifeyi müslimine dua ederler. Samimi niyazları ile zırh olurlar sultana. Bir seher vakti göz yaşı ile yapılan dua, binlerce topun yapamadığını yapar. Kralları yıkar, kaleleri paralar.

tskn emine

Kayıtlı Kullanıcı
saol kardeşim,bu konusu geçen davranışa çogu zaman şahit oluyor ve üzülüyorum.şahsım hakkında dahi oldu.! ama bu bir gerçekki çogu kez yaşamadan bizler ögrenemiyoruz.ama telafisi mümkün tabi...

Delete

Kayıtlı Kullanıcı
İki ucu keskin bir bıçaktır Önyargı ! Ön yargıya kendi gözlemlerimizle varmak için bir sürece ihtiyaç vardır. Herhangi bir vesileyle tanıştığımız bir kişi veya grup hakkında -onlarla birlikte olduğumuz süre bir dakika da olsa, bir gün de olsa- zihnimiz ve bilinçaltımız belli bir intiba sahibi olur. İnsan tabiatındaki çevreyi tanıma ve kendini koruma mekanizmasının işleyişidir bu.

Fakat Forum da şahsını dahi görmediğimiz, sadece yazılarından tanıdığımız, cevap vermeye bile tenezzül etmediğimiz bir üye kardeşimiz hakkında, hüküm bina edebilir miyiz?

Neden bazı forum konularına saygı gösterilmiyor anlamıyorum. Bi mesaj yazmak bu kadar mı zor. Burda çok kardeşimiz bir emek harcıyor. O kadar kişi görüntülüyo ama bi kişi cevap yazmıyo. Forum da dikkat ettiğim bir kaç üye kardeşimizin birbirine yazdığı cevaplar dışında çok kardeşimiz birbirlerine temkinli davranıyor. Çoğu önemli konuların görüntülenmesi Sıfır.

Benzer özellikler taşıyan bir başkasının bizde bıraktığı intibayı, tanımadığımız birine teşmil edebilir miyiz? Bu durumda önyargı bile sözkonusu değildir.

Çünkü orta yerde vak’a yoktur. Dolayısıyla, yüzeysel olarak ve ezberden ya da gözü kapalı verilen bu hüküm çok ciddi bir haksızlıktır.

Önyargıyı zaman içinde sağlıklı hükümlere dönüştürmenin yolu hakikat arayışı içinde olmaktan geçer. Bu arayış içinde olmak bir nasip meselesidir, fakat orada kalmamak gerekir

Peki, önyargılarımızı neden test etmek istemeyiz? Bunların yanlış olmasından mı korkarız? Neden gerçekle yüzyüze gelmek istemeyiz? Önyargılarımızı sorgulamaktan kaçınmak, kendimizden kaçmak anlamına gelmez mi?

Kendinden kaçış ise kabullenilmesi zor bir fatura koyar kişinin önüne

Niyetimizin ne olduğunu dilimiz ikrar etmese de vicdanımız duymaktadır.

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum
önyargıdan sıyrılmak gerekır
herşeeyden once kendımızı sorgulamamız gerekır
ama formlardakı arkadaşlarımızı bılmıyoruz kı onyargı oluşsun
merak ettıklerımız ılgımızı ceker ve cevabını veya yorumumuza yazarız
allah razı olsun
kardeşım
tanımdan bılmeden onyargıdan bulunmak dedığınız gıbı cok yanlış
allaha emanet olun
selam vedua ıle

Delete

Kayıtlı Kullanıcı
saol kardeşim,bu konusu geçen davranışa çogu zaman şahit oluyor ve üzülüyorum.şahsım hakkında dahi oldu.! ama bu bir gerçekki çogu kez yaşamadan bizler ögrenemiyoruz.ama telafisi mümkün tabi...

Allah razı olsun kardeşim.
Selam ve dua ile kalın.
Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun

Delete

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleykum
önyargıdan sıyrılmak gerekır
herşeeyden once kendımızı sorgulamamız gerekır
ama formlardakı arkadaşlarımızı bılmıyoruz kı onyargı oluşsun
merak ettıklerımız ılgımızı ceker ve cevabını veya yorumumuza yazarız
allah razı olsun
kardeşım
tanımdan bılmeden onyargıdan bulunmak dedığınız gıbı cok yanlış
allaha emanet olun
selam vedua ıle

Ve aleykümüsselam verahmetullahi veberakatüh öğretmenim.
Allah razı olsun. Selam ve dua ile kalın.
Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm biri bana seslendi sanki:D:Dönyargılı biri olarak bende cevap yazayım istedim.Ama aşmaya çalışıyorum bu özelliğimi içimde tutuyorum niyetlerimi ve düşündüklerimi.Emeğinize sağlık.

Delete

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm biri bana seslendi sanki:D:Dönyargılı biri olarak bende cevap yazayım istedim.Ama aşmaya çalışıyorum bu özelliğimi içimde tutuyorum niyetlerimi ve düşündüklerimi.Emeğinize sağlık.

Ve aleykümüsselam verahmetullahi veberakatüh.
Estağfirullah kardeşim.
Bu sadece Ön Yargı konusunda bir yazı.
Hiç bir üye kardeşimizin şahsına mukabil yazılmamıştır.
Selam ve baki dua ile kalın.

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
selamün aleyküm çok güzel bir konu, ellerinize sağlık
diyorlar ya taşları elle kırmak bir önyargıyı kırmaktan daha kolaydır

Delete

Kayıtlı Kullanıcı
نعىمة;673409' Alıntı:
selamün aleyküm çok güzel bir konu, ellerinize sağlık
diyorlar ya taşları elle kırmak bir önyargıyı kırmaktan daha kolaydır

Ve aleykümüsselam verahmetullahi veberakatüh.
Allah razı olsun kardeşim. Selam ve baki dua ile kalın.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt