Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Olmayacak dua yoktur hak etmeyen kul vardır" sözünü açıklar mısınız? (1 Kullanıcı)

Muhtazaf

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Mar 2008
Mesajlar
9,550
Tepki puanı
899
Puanları
113
Yaş
65
Web Sitesi
www.aydin-aydin.com
"Olmayacak dua yoktur hak etmeyen kul vardır" sözünü açıklar mısınız?

Bu sözün doğru yönü vardır. Şöyleki; Kainatı adetullah kanunları kapsamıştır. İnsan için "ancak çalıştığının karşılığı vardır." (Necm, 53/39) ayetinin umumi hükmü, inanan veya inanmayan, ihtiyar veya çocuk hiçbir kimseyi ayırtetmeden herkesi kapsar. Bu dünyada başarılı olmak isteyen kişi adetullah kanunlarına göre hareket ederse başarıya ulaşır. Müslüman veya kafir diye bir ayrım yapılmaz. Dolayısıyla bir işte başarmak için dua eden kimse dua ile birlikte Allahın koyduğu kanunlara riayet etmesi gerekir ki başarıya ulaşabilsin. Aksi takdirde isteğine nail olamaz.

Duanın ibadet olma yönü vardır ki dua eden insan ibadet sevabını alır. Ahirette mükafatını alacaktır.

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerimde “bana dua edin size cevap vereyim” ( mü’min,60) buyurmaktadır. Bazıları bu ayet-i kerimeyi öne sürerek şöyle demektedirler: madem Allah “bana dua edin bende kabul edeyim” demiştir. Neden çokça dua ettiğimiz halde bazıları kabul edilmiyor. Bu hususta alimlerimiz ittifakla bu ayette Allah “cevap veririm” demektedir, “ Kabul ederim” dememektedir. Nasıl ki, sen bir hekime gitsen ve desen “ ey hekim bana şu ilacı ver” elbette hekim sana cevap verir ve “ buyurun” diye cevap verir. Fakat istediğin şey ya hikmetsiz, ya faydasız veya sana zararlı bir ilaç ise, onu değil de daha güzelini sana verir.

Aynen onun gibi, mutlak hikmet sahibi Cenab-ı Hak “ bize ve dualarımıza cevap verir. Ama kabul etmek hikmetine tabi olduğundan bazen istenen şeyin aynısı bazen de daha güzelini bazen de zararlı olduğunu bildiği için hiç vermez.


 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt