Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

.◦˚ VİCDAN, KÜL Yutmaz ˚◦. (1 Kullanıcı)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
wwwmowjeldohacombordersqn7.gif

İNSAN İNANSIN inanmasın,
Ona Rabbinin varlığını her daim fısıldayan
Şaşmaz bir mânevî organa sahiptir: Vicdan..
Allah' ın varlığını bize bildiren,
Bütün tercümanlar (1) göz ardı edilse bile,
Vicdan görevini bîhakkın yerine getirir.
‘Var’ olana ‘yok’ demek,
Yok olanı var saymak vicdanda mâkes bulmaz.
Çünkü her iki şık da hükmü yokluğa götürür.
Oysa vicdanın biricik görevi,
İnsana başta kendi mevcudiyeti olmak üzere,
Varlığı bildirmektir,
Ona giden yolları tasdiklemektir..
Vicdanın bilmesi,
Maddenin çok üzerinde bir biliştir.
Vicdan, yalın hakikatlerle ilgilenir.(2)
Oryantal dünyanın üç boyutlu hükümlerine, (3)
Vicdanın ihtiyacı yoktur.
Bir konuda vicdanın verdiği hükmü,
Hiçbir şey ne bozabilir,
Ne de değiştirebilir..
Vicdanın realitesi nettir..

*

Dünyanın bin türlü hali var.
Hatalı olduğumuz anlar oluyor,
Veya suç işlediğimiz zamanlar..
Huzursuzluk duygusu her yanımızı kaplayıveriyor.
Vicdan azabıyla dolduğumuz,
İçimizin ‘cızz’ ettiği anlar oluyor..
Akıl bir sürü açıklama getirse de,
Nefis kendini temize çıkarmak için,
En olmayacak yalanlara onay verse de,
Vicdanın hükmü her zaman nettir.
Kişinin aleyhinde bile olsa,
O yalın hakikatin yanında yer alır.
Daima doğrudan yanadır vicdan,
Adaletten yanadır..
Sonsuz bir hayata arzulu ve lâyıktır.
Yalın hakikatin sevdalısıdır vicdan..
Coşku ve gıdasını her daim ondan alır.
O sevdanın en geniş mânâdaki ifadesi de,
“Lailaheillallah” tır..
İnsan bu hakikat miracına,
Kalbinin iki kanadı hükmündeki,
Vicdan ve fıtratının sadık lisanlarıyla yükselir..
Hangi vicdan,
Allah’ ı bildiren ve O’ nun (c.c) bildirdiği hakikatlere
‘Hayır’ der ki ?!..
“Yalan söylemeyin..” (4)
“Birbirinize zulmetmeyin..” (5)
“Sonsuz bir hayata hazırlıklı olun..” (6)
Şüphesiz,
İtiraz eden de,
Hayır diyen de vicdan değildir..
Nefistir, enedir, kalpsiz akıldır..
Vicdanın haykırdığı coşku yüklü hakikatler,
Ancak onlar tarafından örselenir,
Perdelenir..
Hiçbir insan,
Aklının zorlamasıyla,
Nefsinin aldatmasıyla vardığı yanlış bir hüküm için,
“Vicdanen rahatım..” diyemez.
Dese de,
Bu öz de değil sözde kalan bir avuntudur.
Vicdanın susturulması gayretinden başka bir şey değildir.

*

Bir insan yalanı,
“Doğru sanırlar da değer verirler belki..” (7) ümidiyle söyler.
Bu makamda bile vicdan,
Yine doğrudan yanadır.
Yalana akıl kanabilir,
Nefis râm olabilir,
Ene cevâz verebilir ama vicdan asla..
Vicdan o konuda kül yutmaz..
Her daim Allah' ın varlığını ilan eder.
Bu durum,
Ecel gelip çatıncaya kadar,
İmtihan sırrınca devam eder durur.
Kişi ancak o ilâna kulak tıkar da sapar.
Zavallı aklının vesveselerine,
Ve nefsinin iğvâlarına boyun eğer de aldanır..
Kısacası,
Vicdansız olan “vicdan” değil,
Nefis ve enedir..

*

Vicdan sahibi tek bir insanın dahi,
Asla kanmayan böyle bir manevî barometresi varken,
Tâ Adem’ den beri gönderilen,
Yüz binlerce peygamberin sözlerine,
Milyonlarca salih insanın tasdikleri eklenmişken,
Üstelik milyarlarca inanan da,
O hakikatleri can- ı gönülden desteklemişlerken,
Hayatlarını,
''Allah yok (hâşâ), ahiret yok, din yok, iman yok, yok, yok…”
Üzerine bina edenler,
Vicdanlarının rağmına yokluğa hazırlıklı olsunlar!.
Denemesi çok kolay..
Sorun bakın, vicdanınız bu işe ne diyecek..
Akıl, Allah' ı görmezse de fıtrat görüyor,
Vicdan seyircidir,
Kalp de onun penceresidir.. (8.)

Dip Notlar :

(1). Allah' ın (c.c) varlığını bize bildiren muârrifler / tercümanlar şunlardır :
a – Büyük kâinat kitabı olan evren.
b – Kutsal kitabımız olan Kur’ an- ı Kerim
c – Yüce peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)
d – Vicdan
(2). Her insan, kendi varlığından vicdânen haberdârdır. Bu bilme, yalın bir hakikattir. Ölüm gibi bir hakikate aklın verebileceği tatminkâr bir cevap yoktur ama vicdan ölümü bilir ve “sonsuz bir hayat olmalı..” diye hükmeder..
(3). Aklî kıyaslar, mantık yürütmeler, fikir sahibi olmalar.. gibi zamanlaştırılmış evrende müracaat ettiğimiz hükümlere vicdanın ihtiyacı yoktur.
(4). El- Hac Suresi: 30, Es- Saf Suresi: 2
(5). Ez- Zâriyat Suresi: 59, Eş- Şûra Suresi: 40,
(6). El- Bakara Suresi: 80 – 81, Âl- i İmrân Suresi: 24, El- Ahzab Suresi: 64 – 65, Fussilet Suresi: 27 – 28, Ez- Zuhruf Suresi: 74 – 78, El- En’ am Suresi: 128, Hûd Suresi: 107 – 108,
Lokman Suresi: 7 – 8 – 9
(7). Mevlâna Celalettîn- i Rumî
(8.). Muhâkemat / 3. Makale / 1. Maksad

wwwmowjeldohacombordersqn7.gif

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleykum aliyeciğim.Kabil bile habile öldürdüğünde vicdanı sızlamıştı...Modern kabillerin vicdanları onları terketmiş sanki....Emeklerine sağlık beğenerek okudum can kardeşimB)

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm aliyecim,
emeğine sağlık.selam ve dua ile.

yalniz_yolcu

Kayıtlı Kullanıcı
Hayatlarını,
Üzerine bina edenler,

beni en çok burasi etkledi ablam çok güzel bi paylasimdi inan uzun olmasina ragmen tamamini zevkle okudum allah cc. razi olsun...gözlerim dolmasiyla bende vicdan hakikatimin sesini duydum insanin basini yastiga rahat koymasi vicdaninin rahat olmasina bagliymis rabbim bizleri rizasindan ayirmasin dogrudan sasarsak vicdaninin sesini daim duyanlardan eylesin ins..bu arada yazilarini yeniden okumak çok güzel bi türlü devamli kalamadim simdi yeniden gelmek güzeldi...selametle..B)B)B):H

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
VİCDAN AYNASINI TERS ÇEVİRMEK

Kandırmanın en onulmazı kendi benine karşı işlenmiş olanıdır. İnsan kendini kandırmaya yönelince öyle bir gayyaya yuvarlanmış olur ki, oradan çıkma umudunu ona kimse veremez. Kendi bile…
İnsan kendini kandırmaya ihtiyaç duyar mı? Bu soruyu abes buluyorum. Çünkü insan kendini kandırır. Kandırıyor. Kendini kandırması için elinde bazı nedenler bulunduruyor. Belki en başta kendi vicdanını yatıştırma güdüsü yatıyor.
Vicdan başkaldırıyor. Vicdan kişiye kendi hal diliyle konuşuyor. Yapamazsın, böyle yapmamalısın buyruğu (kategorik emperatif) birden öne çıkıyor.
Burası vicdan ile çıkar arasında çekişmenin başladığı alandır.
Vicdan, insanın son müracaat merciidir. Yasalar, mahkemeler onun hakkında bazı hükümler vermiş olabilir. O, kimi mercilerden yapıp etmeleri için fetva istihsal etmiş olabilir. Ne ki, bütün bu yargıların, fetvaların nihai temyiz mercii vicdan aynasında ortaya çıkar. Vicdanın aynası yalan söylemez.
O durumda ne yapılabilir?
Kendini kandırmak isteyenin yapabileceği bir tek şey kalıyor geriye: aynayı yüzüne kapatmak.
Vicdanını susturmak.
Vicdanıyla yüzleşmekten kaçmak.
İşte burası, her türlü ilkenin çiğnendiği yerdir. İnsan, kendi ilkesini çiğnerse, bu yüzsüzlüğü bir kez icra ederse, yani kendine olan saygıyı hiçe sayarsa, onu yokluğa mahkûm ederse, geriye kendi de kalmaz. Geriye belki yaşayan bir gövdenin gölgesi kalır. Ne ki yaşadığı sanılan gövde artık yürüyen bir cenazeden başka bir şey değildir.
O zaman insan ikileşir mi?
Her vicdan bir insanı temsil ediyorsa, orada kaç insan kalır veya orada bir insanın kaldığı ileri sürülebilir mi?
Tarkovski'nin bir belirlemesi var, tam da değinmek istediğimiz noktayı onikiden vuruyor: "İlkelerine bir kez olsun ihanet eden insan, hayat ile olan saf ilişkisini yitirir. Bir insanın kendine karşı hile yapması, onun, filminden, hayatından, her şeyinden vazgeçmesi demektir."
Burada altı çizilmesi gereken ibare kişinin hayat ile olan saf ilişkisini yitirmesi durumudur.
Çünkü yitirilen değer dürüstlüktür. Doğruluk nesneldir. Yargılarımızın doğru olup olmadığını nesnel ölçütlerle deneyimlememiz mümkündür. Dürüstlükse özneldir. Onun tek denetleyicisi varsa o da kişinin kendidir. Kişi kendini kandırmadan, kendine ihanet etmeden dürüstlük dairesinin dışına çıkamaz. Bir kez dürüstlük dairesinin dışına çıkınca da, bir daha aynı daireye avdet etmesi imkânsız kalır.
Dürüstlük dairesinin dışına çıkıldığı anda vicdan da felç olur. Bir daha onarılmaz olarak, bir daha iflah bulmaz olarak…
Bütün aynalar ters çevrilir. Ters çevrilmemiş olan da o yüzü artık tanımaz hale gelir.

RASİM ÖZDENÖREN

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamun aleykum aliyeciğim.Kabil bile habile öldürdüğünde vicdanı sızlamıştı...Modern kabillerin vicdanları onları terketmiş sanki....Emeklerine sağlık beğenerek okudum can kardeşimB)

Ve aleyküm Selam Nevin Ablacım..
Haklısınız.. İnsana en adil hakim, yine kendisi:).. Yeter ki basiret ve kalp gözü bağlanmamış olsun inşallah.. Beğendiğinize sevindim ablacım.. Eksik olmayın inşallah.. En Güzel'e emanetimsiniz.. Baki Dua ile..B)

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Vicdan seyircidir,

selamün aleyküm can hocam.emeğine sağlık.beğeniyle okudum yine.Rabbim razı olsun,sevabına yazsın inşallah.özletme can kendini.bu arada baban nasıl,geldi mi?selamımı söyle,bana bol bol dua etsin.:(Allaha emanetsin aliyem......

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Vicdan seyircidir,

selamün aleyküm can hocam.emeğine sağlık.beğeniyle okudum yine.Rabbim razı olsun,sevabına yazsın inşallah.özletme can kendini.bu arada baban nasıl,geldi mi?selamımı söyle,bana bol bol dua etsin.:(Allaha emanetsin aliyem......

Ve aleyküm Selam Harbi CAN'ım...
Çok özledim seni ablacım.. Beğendiğine sevindim..O içten yorumun ve duaların için Rabbimiz c.c senden razı ve memnun olsun inşallah.. Amin, amin.. Ablacım nasipse inşallah 19 Aralık'ta dönüyormuş hayırlısıyla.. En son görüştüğümüzde Mekke'de idi.. Nur Dağı'nda geçmiş birkaç gün.. Bekliyoruz inşallah ablacım.. Çok çok dua ediyor ablacım sana ve değerli ailene.. Benim de dualarımdasın hep.. İnşallah en kısa zamanda görüşebiliriz..Ve aleyküm Selam, başım üstüne.. Selam'larını ileteceğim CAN ablam..
Muhabbetle, Rabbimize emanetimsin.. Nurlu Geceler inşallah..B)

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Ve aleyküm Selam Harbi CAN'ım...
Çok özledim seni ablacım.. Beğendiğine sevindim..O içten yorumun ve duaların için Rabbimiz c.c senden razı ve memnun olsun inşallah.. Amin, amin.. Ablacım nasipse inşallah 19 Aralık'ta dönüyormuş hayırlısıyla.. En son görüştüğümüzde Mekke'de idi.. Nur Dağı'nda geçmiş birkaç gün.. Bekliyoruz inşallah ablacım.. Çok çok dua ediyor ablacım sana ve değerli ailene.. Benim de dualarımdasın hep.. İnşallah en kısa zamanda görüşebiliriz..Ve aleyküm Selam, başım üstüne.. Selam'larını ileteceğim CAN ablam..
Muhabbetle, Rabbimize emanetimsin.. Nurlu Geceler inşallah..B)

bende çok özledim aliyem.ne güzel Rabbim bizede nasip etsin inşallah.Allah kabul etsin.bu arada incinurumla istediğimizi getirebilecek değilmi?:a12:inci heyecanla bekliyor.sanada hayırlı ,nurlu geceler aliyem.bu arada seni aradım ama ulaşamadım dün.selametle...........:a12:

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
bende çok özledim aliyem.ne güzel Rabbim bizede nasip etsin inşallah.Allah kabul etsin.bu arada incinurumla istediğimizi getirebilecek değilmi?:a12:inci heyecanla bekliyor.sanada hayırlı ,nurlu geceler aliyem.bu arada seni aradım ama ulaşamadım dün.selametle...........

CAN ablam getirecek tabi inşallah..:) Söyledim ona.. Ben kendim için de istedim, o istediğini:).. Güzel fikirdi gerçekten Harbi Can..Merakla da bekliyorum...Can nuruma kocaman Selamlarım var annesi.. Söylersin inşallah;) O güzel sohbetini özledim küçük CAN'ımın.. Ablacım telefonum uzun bir müddet kapalı kaldı, haklısın.. Yoğunluk sebebiyle fazla bakamadım çoğu zaman.. Allah c.c razı olsun inşallah.. Teşekkür ederim ablacım.. Rabbimize emanet olasın inşallah.. Baki Muhabbetle..

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
CAN ablam getirecek tabi inşallah.. Söyledim ona.. Ben kendim için de istedim, o istediğini:).. Güzel fikirdi gerçekten Harbi Can..Merakla da bekliyorum...Can nuruma kocaman Selamlarım var annesi.. Söylersin inşallah;) O güzel sohbetini özledim küçük CAN'ımın.. Ablacım telefonum uzun bir müddet kapalı kaldı, haklısın.. Yoğunluk sebebiyle fazla bakamadım çoğu zaman.. Allah c.c razı olsun inşallah.. Teşekkür ederim ablacım.. Rabbimize emanet olasın inşallah.. Baki Muhabbetle..
çok sevindim ablam.Allah razı olsun senden de,değerli babacığındanda.;)selamın başımın üstüne.oda çok özledi seni.en yakın sürede görüşmek dileğiyle.sende Rabbime emanetsin can hocam..:a15:

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
çok sevindim ablam.Allah razı olsun senden de,değerli babacığındanda.;)selamın başımın üstüne.oda çok özledi seni.en yakın sürede görüşmek dileğiyle.sende Rabbime emanetsin can hocam..:a15:

Allah c.c senden de razı olsun Harbi ablam..Görüşeceğiz inşallah:) Sen de Rabbimize emanetimsin inşallah.. Baki muhabbetle ablacım..;)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
İslam, insanların fıtri hür idrakine, vicdanına, aklına, algılama sistemine ve insan varlığının bütününe hitap ederek, nefis ile vicdan muhasebesini yapacak tercih hakkını kendi iradesine bırakmış ve sonucun da, kendi tercihinin gereği olduğu hakikatini vurgulamıştır..

inam_9

Kayıtlı Kullanıcı
Imandır,ümittir,vicdan genişliğidir insanı kendi darlığından kurtarıpkalp ve ruhun ferah-feza iklimlerinde dolaştıran...

Ilhad,inkar,şek ve tereddüdün sisini,dumanını silip herkese rahat bir nefes aldıran..zindanları saraylara çevirip insanlara firdevs esintileri yaşatan...ve bu küçücük insanoğlunu kainatlara denk,hatta onlarıda aşkın vüs'atine ulaştıran..

Bilmem ki,cismaniyetteki darlığa takılıp ruhundaki genişliği göremeyen günümüzün görme özürlülerine bunları anlatmak mümkün olacak mı???

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Hayatlarını,
Üzerine bina edenler,

beni en çok burasi etkledi ablam çok güzel bi paylasimdi inan uzun olmasina ragmen tamamini zevkle okudum allah cc. razi olsun...gözlerim dolmasiyla bende vicdan hakikatimin sesini duydum insanin basini yastiga rahat koymasi vicdaninin rahat olmasina bagliymis rabbim bizleri rizasindan ayirmasin dogrudan sasarsak vicdaninin sesini daim duyanlardan eylesin ins..bu arada yazilarini yeniden okumak çok güzel bi türlü devamli kalamadim simdi yeniden gelmek güzeldi...selametle..B)B):H

Ve aleyküm Selam güzel kardeşim.. İçten ve güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim;).. Güzel gönlünüze sağlık olsun, Allah c.c sizden de razı olsun inşallah..Beğendiğinize sevindim.. Kalbi aminler duanıza güzel kardeşim.. Rabbimize emanetimsiniz.. Selam ve Dua ile.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Imandır,ümittir,vicdan genişliğidir insanı kendi darlığından kurtarıpkalp ve ruhun ferah-feza iklimlerinde dolaştıran...

Ilhad,inkar,şek ve tereddüdün sisini,dumanını silip herkese rahat bir nefes aldıran..zindanları saraylara çevirip insanlara firdevs esintileri yaşatan...ve bu küçücük insanoğlunu kainatlara denk,hatta onlarıda aşkın vüs'atine ulaştıran..

Bilmem ki,cismaniyetteki darlığa takılıp ruhundaki genişliği göremeyen günümüzün görme özürlülerine bunları anlatmak mümkün olacak mı???

Katkınız için çok teşekkür ederim kardeşim..
Allah c.c razı olsun. Selam ve Dua ile.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Vicdan, şuurlu bir fıtrattır. Fıtrat ise, kesinlikle yalan söylemez. Mesela, en basit hayat mertebesi olan bitkilerdeki tohumların ve çekirdeklerin, fıtratlarındaki büyüme ve gelişme meylinin sevkiyle sümbülleşip meyve vermeleri; bu düsturun ne kadar esaslı olduğu göstermektedir. Hatta, cansız ve şuursuz bir avuç su bile, sıfırın altındaki soğuklukta fıtratının gereği "daha fazla yer tutacağım" dediği halde, sert demir onu yalancı çıkaramaz.
Cansız unsurların fıtratları bile, yalandan bu kadar uzaksa; elbette, insanın şuurlu bir fıtratı olan vicdanı her türlü yalanlardan, hakikatsizliklerden nihayetsiz derecede uzaktır. Bu sebeptendir ki, insanın vicdani bir şuurla elde ettiği bilgiler, her türlü şüphelerin kirlerinden temizdirler.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt