Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Noktanın Sırrı (1 Kullanıcı)

zekaikc

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Mar 2011
Mesajlar
903
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
noktatul-beyan.jpg


Peygamberimiz, arkadaşları ile sohbetlerinde buyurdular ki: “Allah’ın bütün sırları semavî kitaplardadır. Semavî kitaplarda olanların hepsi Kur’ân’dadır. Kur’ân’da olanların hepsi Fatiha’dadır. Fatiha’da olanların hepsi Besmelede’dir. Besmele’de olanların hepsi “b”nin altındaki noktadadır.” Bu sırada Sahabe arasında bulunan Hz. Ali Efendimiz, Peygamber Efendimiz’in kastettiği manayı gönlünde duymanın zevkini ve heyecanını zapt edemeyerek: “b’nin altındaki nokta benim!” diye bağırdı. Peygamber Efendimiz, üstü kapalı olarak anlatmaya çalıştığı şeyin, tam olarak anlaşıldığını görmekten hoşnut olarak gülümsedi. Böylece Peygamber Efendimiz’in sözü Hazret-i Ali’nin son sözü ile birleşip bütünleşti. Tamamı bir hadis olarak bazen Peygamber Efendimiz’e, bazen Hz. Ali Efendimiz’e atfen rivâyet edilir oldu.

Nokta, bir silsileler zinciri halinde varlığı ve oluşu açıklayan, minicik fizikî varlığının ötesinde, içinde zengin cevherler ve sırlar barındıran bir muamma. “Vahdet”in sembolü.

İşte Muhammed Nûrû’l-Arabî’nin Noktatü’l Beyan isimli bu eseri Efendimizin kutlu sözünün etrafında damladan denizi bilmeyi, zerreden güneşi görmeyi, tohumdaki ağacı anlamayı velhasıl noktadan tüm âlemi temaşa etmeyi anlatıyor. Fizik onunla metafiziğe açılıyor, metafizik de onunla fizikteki açılımlarını gösteriyor. Baş döndürücü görünüş çeşitliliği içinde Tevhid’i duyuruyor, sürekli onu işaret ediyor. Bu yüzden nokta sonsuzluğa, hikmetlerin kaynağına, sözün bittiği yere açılan kapı oluyor. Nokta bütün bir kültürel evrenin de ilk unsuru ve hareket ettirici gücü. Sözün aslı harf, harfin aslı ise noktadır. Ve nokta âdemin kalbinin hakikati. Bu yüzden noktayı idrak eden her kişi, Besmele’nin, Fatiha’nın, Kur’ân’ın ve tüm semavî kitapların sırrını kendinde bulacaktır.



Künye:

Noktatü’l Beyan – Noktanın Sırrı
Muhammed Nûrû’l-Arabî
Hazırlayan: H. Rahmi Yananlı
Büyüyen Ay Yayınları
280 Sayfa
16 TL

kaynak


Noktanın Sırrı | EdebiFikir - "Eylem" bir kız ismi değildir!
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt