Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

“Nasıl Olsa Sonra Tavrımı Düzeltirim” (1 Kullanıcı)

Kaan Erdem

Yönetici

“NASIL OLSA SONRA TAVRIMI DÜZELTİRİM”

DİYEREK HATAYI SÜRDÜRME MANTIĞININ TEHLİKESİ

O gün tartı haktır. Kimin tartıları ağır basarsa, işte kurtulanlar onlardır. Kimin tartıları hafif kalırsa, bunlar da ayetlerimize zulmedegeldiklerinden dolayı nefislerini hüsrana uğratanlardır. (A’raf Suresi, 8-9)
Yukarıdaki ayetlerde bildirdiği gibi, Allah kıyamet günü herkesi hesaba çekecek ve işledikleri amellere göre insanlara cennet ya da cehennemle karşılık verecektir. Dünyada salih amellerde bulunanlar, ‘tartıları ağır geldiği için’ cennetle mükafatlandırılacaklardır. Allah'ın rızasını kazanmak için salih amellerde bulunmayan kişilerin ise tartıları hafif kalacak ve cehennemle karşılık göreceklerdir. Bu nedenle cehennem azabından sakınmak isteyen ve bunun için çaba harcayan insanların, ‘nasıl olsa daha sonra telafi ederim’ diyerek üzerinde durmadıkları hatalarını bir kez daha düşünmeleri; Kuran’a uygun olmayan her tavırdan süratle vazgeçmeleri gerekir.

Bu, zaten Allah'ın Kuran'da bildirilen müminlerin yaşamaları gereken bir ahlaktır. “... Bir de onlar yaptıkları (kötü şeylerde) bile bile ısrar etmeyenlerdir.” (Al-i İmran Suresi, 135) ayeti, müminin bir hatasını fark ettiği anda, süratle bu durumu telafi edecek bir ahlak gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ancak buna rağmen kimi zaman insanlar hata yaptıklarını anladıklarında da, vicdanlarını gereği gibi kullanmaz, bu durumu değiştirmekte acele etmezler. Nefislerinin ve şeytanın da etkisiyle, bu hata içerisinde bir süre oyalanmayı kendilerine hak görürler. Kimi zaman gurur ve enaniyet sebebiyle kimi zaman insanların ne diyeceğinden çekinerek kimi zaman da duygusallık, karamsarlık gibi Kuran'da yeri olmayan ruh halleri içerisinde bu hatalarını sürdürmeye devam ederler.

Oysa ki bu cahiliye insanlarının ahlakında görülen bir durumdur. Allah'ı ve ahireti düşünmeyen bu kimseler bir hata yaptıklarında, bunu yine cahiliye yöntemleriyle çözmeye çalıştıkları için işin içinden çıkamazlar. Ayrıca hatayı hemen kabullenmek ya da süratle telafi etmek gibi güzel davranışlar bu kimselerin çirkin gördükleri özelliklerdir. Müminlerin farkı ise, cahiliyenin bu bakış açısından sıyrılmış olmalarıdır. İnanan bir kimse için, bunların tam tersine, bir hatayı farkeder farketmez hemen onun aksi bir tavra geçmek; doğru olana çağrıldığı zaman yanlış olanı hemen keskin bir tavırla terk etmek önemli bir iman alametidir. Bu inşaAllah, o kişinin Allah'tan korktuğunun, iman ettiğinin ve ahirete inandığının açık alametleridir.

Bu nedenle müminin hata yaptığında, bunu Müslüman ahlakı göstermek için bir fırsat bilip, Rabbimiz'e olan sevgisinin ve bağlılığının bir tecellisi olarak hatasından hemen vazgeçmesi gerekir. “Nasıl olsa sonra telafi ederim” diyerek hatayı sürdürme mantığı ise, mümin ahlakına ve kişinin yaşaması gereken Allah korkusuna uygun bir tavır değildir.

Bunun yanı sıra insanın, Kuran ahlakına uygun olmayan davranışlarının her birinin Allah Katında saklı kalacağını ve sorguya çekildiğinde karşısına çıkacağını da unutmaması gerekir. Ortalama 60 yıllık ömrünün bir gününü Kuran‘a uygun olmayan bir tavırla geçiren bir insanı düşünelim. Bu insan ömründen bir günü Allah’ı hoşnut edemeden geçirmiş olacaktır. Bundan sonra elbette tevbe edip Kuran’a uygun davranabilir ve Allah'ın hoşnutluğunu kazanabilir. Çünkü her insan için elbetteki her zaman tevbe edip hatalarını telafi etme, peygamberlerin ahlaklarına ulaşabilme ve cennetin en üst makamlarına layık olabilecek bir ahlak elde edebilme imkanı vardır. Ama yine de bile bile hatasını düzeltmediği o ‘bir gün’, o kişinin ahirette alacağı ecirlerden eksik kalmış olacaktır. Bunun gibi birçok gününü gafil olarak yaşayan bir insan ise, o kadar günlük salih amel işleme imkanını bir kenara bırakmış ve o kadar günlük bir kayba girmiş olacaktır.

Oysa insanın dünya hayatındaki her anı son derece kıymetlidir. İnsan ömrü çok hızlı bir şekilde geçmektedir. Her an beklenmedik bir hastalık, kaza ya da hiçbir sebebi olmaksızın gelen ölüm, insanın bir sonraki gün salih amellerde bulunmasına, önceki günün hatasını telafi etmesine imkan bırakmayabilir. Hiç kimsenin “sonra telafi ederim” diyebileceği, güvende olduğu, kesin yaşayacağından emin olduğu bir sonrası yoktur. İnsan bu aczini de göz önünde bulundurarak hatalarından vazgeçmede, Allah'ın rızasını kazanacağı amellerde bulunmada acele etmelidir.

Yapılması gereken her anı Allah’a ve kadere tam teslimiyetle tevekkül ederek yaşamak, her şartta asıl olarak Allah’ın hoşnutluğunu hedeflemek; vesveseden, üzüntüden, boş işlerden yüz çevirmektir. Gurur, kibir, enaniyet, inat ve umursuzluk gibi kötü ahlak özelliklerini terk etmek; yapılan hatayı cahileyi ahlakıyla değil, Kuran ahlakıyla değerlendirmektir.

Şeytan her fırsatta insanı boş kuruntularla oyamaya çalışır. Mümine, Allah’ı, Kuran’ı, ahireti düşünmeyi unutturmaya çabalar. İşte ‘bir şey olmaz; nasıl olsa hatamı daha sonra düzeltirim’ mantığı da, şeytanın bu oyunlarından biridir. Mümin, şeytanın bu oyununa karşı son derece dikkatli olmalı; Allah'ın rızasını kazanabilmek için, vicdanının söylediği her söze uymalı, Kuran’ı tam anlamıyla hayatına geçirerek yaşamalıdır.

(Alıntı...)

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm;

“... Bir de onlar yaptıkları (kötü şeylerde) bile bile ısrar etmeyenlerdir.” (Al-i İmran Suresi, 135)

Kuran ahlakına uygun davranmak nasib etsin Yüce Rabbimiz.Eklediğiniz yazı cümlemize tesir etsin inşaAllah.Selametle kalınız.

vaktileyl

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.vaktileyl.com
O gün tartı haktır. Kimin tartıları ağır basarsa, işte kurtulanlar onlardır. Kimin tartıları hafif kalırsa, bunlar da ayetlerimize zulmedegeldiklerinden dolayı nefislerini hüsrana uğratanlardır. (A’raf Suresi, 8-9)
...........

Yapılması gereken her anı Allah’a ve kadere tam teslimiyetle tevekkül ederek yaşamak, her şartta asıl olarak Allah’ın hoşnutluğunu hedeflemek; vesveseden, üzüntüden, boş işlerden yüz çevirmektir. Gurur, kibir, enaniyet, inat ve umursuzluk gibi kötü ahlak özelliklerini terk etmek; yapılan hatayı cahileyi ahlakıyla değil, Kuran ahlakıyla değerlendirmektir.

istifade edenlerden olabilmek duasıyla hak razı ola inşallah teşekkürler paylaşım için..

Kaan Erdem

Yönetici
“nasıl olsa sonra tavrımı düzeltirim”

diyerek hatayı sürdürme mantığının tehlikesi

Delete

Kayıtlı Kullanıcı

Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh kardeşim.
Çalıştığım esnada bir boşlukta PC açtım ve bu güzel yazınızı gördüm.
Müsadeniz olursa konuya uygun bir yazı da ben eklemek isterim.

Mümin, arızasız iş yapmanın yanı başında, yaptığı işlerinde toplum içinde denge unsuru olan, barıştırmayı, uzlaştırmayı, bir arada yaşamayı, hareketlerinin önüne hedef olarak koyan insandır.
İnanmak bir ayrıcalıktır ve insan olarak yükselme yolunda atılan en önemli ilk adımdır. En az bu ilk adım kadar önemli olan ikinci bir adım da, insanın, inandığı değerleri hayatına taşımasıdır. İşte ideal mümin de budur.

Sadece bir aksiyon ortaya koyma da yeterli değil. Çünkü ortaya konan aksiyonun nasıl olacağı söylenmezse, karşı tarafa anlatılmazsa yapacağım derken yıkmalar meydana gelebilir ki, o hususta ayet zaten bizi yönlendiriyor.

Bütün düşünce, söz ve davranışlarında mümin, yapıcı, hoşgörülü, barışçı olmalı; çatışmacı, zorlaştırıcı ve itici olmamalıdır.

Bunu bir hadisle ifade edelim: `Mümin, çevresini sever, çevresi tarafından sevilir. Böyle çevresini sevmeyen ve çevresi tarafından sevilmeyen müminde hayır yoktur.`

Mümin tam bir mütevazı kuldur. Kibirlenmez, büyüklenmez. İffetine düşkündür. Gözünü, gönlünü haramdan korur. Tam bir saygı abidesidir. Geçimlidir, herkes onunla beraber olmayı başkalarına tercih eder. Etrafına hep faydalıdır. Tam bir muhasebe insanıdır. Kendisinin savcısı, başkasının ise avukatıdır. Baktığınızda yüzüne Allah`ı hatırlatacak kadar bir derinlik, oturup yanına dinlediğinizde de sizi irşat edecek kadar bir ilmi ve hali derinliği vardır.

Konuştuğu dili iyi kullanır, ağzı bozuk, lanet okuyan bir tip değildir.

Belki aldanır ama asla aldatmaz. Diğer gamdır, Müslüman kardeşlerinin derdine ve sevincine ortaktır. Tevbe ve özür en büyük şiarıdır.

Bir Müslümanı İslam toplumundan dışlayan belli bir topluluk İslamı dışlamıştır, Müslümanı dışlayan belli bir topluluk ise tekrardan durumlarını gözden geçirmesi gerekir ki, bu konuda uygun adımlar atılmalıdır.

Mümin bir kalp kimseyi ötekileştirmez

Selam ve baki dua ile kalın.

deleterx2.gif

İyi bir Okçu’nun gücü, yayı ne kadar gerdiği ile değil,
Oku ne zaman atacağı ile ölçülür.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
________selamun aleykum değerli kardeşim..
çok degerli bir paylaşım olmuş..
rabbim bizleri şeytanın vesveselerinden gurur kibir den muhafaza buyursun..
anlamayı idrak etmeyi nasip etsin cümlemize inşaALLAH
SELAM VE DUA İLE________

Kaan Erdem

Yönetici
Aleykümselam efendi kardeşim;

Yazılanların içeriği çok önemli ve mühim'dir.Hangi niyet ile yazdı iseniz ALLAH celle celaluh sizi bu halis niyetinizle razı olsun.

Konu ve içerik olarak çok şeye değinmek isterim lakin susmak en güzel hareket olacaktır.Şunu da dile getirmeliyim,sizle tanışıyormuyuz ''hayır'',sorularınız oldu da sorup cevap alabilidiniz mi ''hayır''.Benim şahsımda merak ettiklerinizi biliyormusunuz ''hayır''.Siz hakem merciği olup ta bu gibi yaşanmışlıklarda olması gereken kriterlere ve unsurlara mahal verecek ortamda hazır oldunuz mu ''hayır''.(Sorularım şahsınıza değildir.)

ALLAH celle celaluh her söylenenin,duyulanın,kalben inanılanın hakkını verenlerden etsin.Yoksa halimiz harap kardeşim.

Katkıniz için ALLAH celle celaluh razı olsun inşaALLAH,selametle kalınız.

Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh kardeşim.
Çalıştığım esnada bir boşlukta PC açtım ve bu güzel yazınızı gördüm.
Müsadeniz olursa konuya uygun bir yazı da ben eklemek isterim.

Mümin, arızasız iş yapmanın yanı başında, yaptığı işlerinde toplum içinde denge unsuru olan, barıştırmayı, uzlaştırmayı, bir arada yaşamayı, hareketlerinin önüne hedef olarak koyan insandır.
İnanmak bir ayrıcalıktır ve insan olarak yükselme yolunda atılan en önemli ilk adımdır. En az bu ilk adım kadar önemli olan ikinci bir adım da, insanın, inandığı değerleri hayatına taşımasıdır. İşte ideal mümin de budur.

Sadece bir aksiyon ortaya koyma da yeterli değil. Çünkü ortaya konan aksiyonun nasıl olacağı söylenmezse, karşı tarafa anlatılmazsa yapacağım derken yıkmalar meydana gelebilir ki, o hususta ayet zaten bizi yönlendiriyor.

Bütün düşünce, söz ve davranışlarında mümin, yapıcı, hoşgörülü, barışçı olmalı; çatışmacı, zorlaştırıcı ve itici olmamalıdır.

Bunu bir hadisle ifade edelim: `Mümin, çevresini sever, çevresi tarafından sevilir. Böyle çevresini sevmeyen ve çevresi tarafından sevilmeyen müminde hayır yoktur.`

Mümin tam bir mütevazı kuldur. Kibirlenmez, büyüklenmez. İffetine düşkündür. Gözünü, gönlünü haramdan korur. Tam bir saygı abidesidir. Geçimlidir, herkes onunla beraber olmayı başkalarına tercih eder. Etrafına hep faydalıdır. Tam bir muhasebe insanıdır. Kendisinin savcısı, başkasının ise avukatıdır. Baktığınızda yüzüne Allah`ı hatırlatacak kadar bir derinlik, oturup yanına dinlediğinizde de sizi irşat edecek kadar bir ilmi ve hali derinliği vardır.

Konuştuğu dili iyi kullanır, ağzı bozuk, lanet okuyan bir tip değildir.

Belki aldanır ama asla aldatmaz. Diğer gamdır, Müslüman kardeşlerinin derdine ve sevincine ortaktır. Tevbe ve özür en büyük şiarıdır.

Bir Müslümanı İslam toplumundan dışlayan belli bir topluluk İslamı dışlamıştır, Müslümanı dışlayan belli bir topluluk ise tekrardan durumlarını gözden geçirmesi gerekir ki, bu konuda uygun adımlar atılmalıdır.

Mümin bir kalp kimseyi ötekileştirmez

Selam ve baki dua ile kalın.

deleterx2.gif

İyi bir Okçu’nun gücü, yayı ne kadar gerdiği ile değil,

Oku ne zaman atacağı ile ölçülür.

Kaan Erdem

Yönetici
Şeytan her fırsatta insanı boş kuruntularla oyamaya çalışır. Mümine, Allah’ı, Kuran’ı, ahireti düşünmeyi unutturmaya çabalar. İşte ‘bir şey olmaz; nasıl olsa hatamı daha sonra düzeltirim’ mantığı da, şeytanın bu oyunlarından biridir. Mümin, şeytanın bu oyununa karşı son derece dikkatli olmalı; Allah'ın rızasını kazanabilmek için, vicdanının söylediği her söze uymalı, Kuran’ı tam anlamıyla hayatına geçirerek yaşamalıdır.

Kaan Erdem

Yönetici
Aleykümselam;

Amin inşaALLAH,ALLAH celle celaluh razı olsun,selam ve yürekten samimi dualarımla selametle kalınız.

Selamun Aleyküm;

“... Bir de onlar yaptıkları (kötü şeylerde) bile bile ısrar etmeyenlerdir.” (Al-i İmran Suresi, 135)

Kuran ahlakına uygun davranmak nasib etsin Yüce Rabbimiz.Eklediğiniz yazı cümlemize tesir etsin inşaAllah.Selametle kalınız.

Kaan Erdem

Yönetici
İnşaALLAH kardeşim;

Selametle kalınız.

...........

istifade edenlerden olabilmek duasıyla hak razı ola inşallah teşekkürler paylaşım için..

Kaan Erdem

Yönetici

Kaan Erdem

Yönetici
Aleykümselam kıymetli kardeşim;

Amin,inşaALLAH.selam ve yürekten samimi dualarımla selametle kalınız.

________selamun aleykum değerli kardeşim..
çok degerli bir paylaşım olmuş..
rabbim bizleri şeytanın vesveselerinden gurur kibir den muhafaza buyursun..
anlamayı idrak etmeyi nasip etsin cümlemize inşaALLAH
SELAM VE DUA İLE________

Kaan Erdem

Yönetici

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun kaan abi cok faydalı bir paylaşımdı inşallah kendimizi düzeltenlerden oluruz.hatada bile bile ısrarcı olmaktan ALLAH muhafaza buyursun.selametle kalınız.
not:kaan abi sizi sitede görmekten cok mutlu oldum gecenlerde bir konuda sizin yazınızı okumuştum uzun süre yokum gibi şeyler yazmıştınız bilmiyorum belkide ben yanlış anladım ama cok üzülmüştüm inanın böyle şeyler biz üyeleri çok etkiliyor acıkcası cok etkilenmiştim hatta bir kac gün pek girmek bile istemedim siteye neyse sorun çözüldü sanırım. hayırlı akşamlar.

*ayşe*

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun KAAN kardesımız.emegınıze saglık.paylasımınızın butun zerrelerımıze
ıslemesı dıleklerımle...

Selametle...

Kaan Erdem

Yönetici
ALLAH celle celaluh cümlemizden razı olsun gönlü,yüreği,kalbi güzel kardeşim.Aslında doğru anladın,vakti,zamanı herşeyin var ve gelecek inşaALLAH.

Bende sizi ve ALLAH celle celaluh rızası için sevip saydığım kardeşlerimi burada görmekten büyük mutluluk duyuyorum.

ALLAH celle celaluh'a emanet ol kardeşim,hayırlı ve bereketli geceler,haftalar olsun.Selametle kal.

ALLAH razı olsun kaan abi cok faydalı bir paylaşımdı inşallah kendimizi düzeltenlerden oluruz.hatada bile bile ısrarcı olmaktan ALLAH muhafaza buyursun.selametle kalınız.
not:kaan abi sizi sitede görmekten cok mutlu oldum gecenlerde bir konuda sizin yazınızı okumuştum uzun süre yokum gibi şeyler yazmıştınız bilmiyorum belkide ben yanlış anladım ama cok üzülmüştüm inanın böyle şeyler biz üyeleri çok etkiliyor acıkcası cok etkilenmiştim hatta bir kac gün pek girmek bile istemedim siteye neyse sorun çözüldü sanırım. hayırlı akşamlar.

Kaan Erdem

Yönetici
Cümlemizden inşaALLAH kardeşim;

ALLAH celle celaluh'a emanet olunuz,hayırlı ve bereketli geceler,haftalar olsun.Selametle kalınız kardeşim.

Allah razı olsun KAAN kardesımız.emegınıze saglık.paylasımınızın butun zerrelerımıze
ıslemesı dıleklerımle...

Selametle...

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
Aslında doğru anladın,vakti,zamanı herşeyin var ve gelecek inşaALLAH.
ALLAH razı olsun kaan abi güzel duanız için.
biz sizi bu sitede devamlı görmek istiyoruz inşallah da öyle olur abi.sizede hayırlı geceler.selametle kalınız

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt