Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Namaz Kilmaya Gidiyoruz.Gaflette Olan,Nefsine Yenik Düşen Kalmasın. (1 Kullanıcı)

Kaan Erdem

Yönetici
'' Dinin direği ''
'' Cennetin anahtarı ''
'' Müminin miracı ''
'' Gözümün nuru ''

Kaan Erdem

Yönetici
Namaz Kilmaya Gidiyoruz.Gaflette Olan,Nefsine Yenik Düşen Kalmasın.

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
'' Dinin direği ''
'' Cennetin anahtarı ''
'' Müminin miracı ''
'' Gözümün nuru ''

NAMAZ..vakti...ikindi vakti

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
Rabbimize Kul olduğumuzu gösteren en güzel ibadettir NAMAZ...

İman ettikten sonra ilk bakılacak amelimizdir NAMAZ...

Akşam namazı vaktidir.
AKŞAM NAMAZI nı eda edelim.

Kaan Erdem

Yönetici

Akşam namazı vaktidir.
YATSI NAMAZI nı eda edelim.

berat05

Yönetici
'' Dinin direği ''
'' Cennetin anahtarı ''
'' Müminin miracı ''
'' Gözümün nuru ''

NAMAZ..vakti...yatsı vakti

berat63

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun paylaşım için

GEVHER

Yönetici
'' Kainatta ilk hakikat İMAN , ikincisi ise NAMAZ ' dır. ''

Öğle namazı vaktidir.
ÖĞLE NAMAZI nı eda edelim.

Kaan Erdem

Yönetici
'' Dinin direği ''
'' Cennetin anahtarı ''
'' Müminin miracı ''
'' Gözümün nuru ''

GEVHER

Yönetici
Yatsı namazı vaktidir.
YATSI NAMAZI nı eda edelim.

sezer demir

Kayıtlı Kullanıcı

Bir anda uykudan kalktim
çok ilginç bir ışık gördüm ama odanın ışığı kapalıydı
bir baktım saat 3:30 gece facir vakti
peki gördüğüm bu kadar ışık nerden
-----
birden şaşırıp kaldım baktım ki elimin yarısı duvarın içinde
hemen elimi çıkardım korku içinde oturup elime bakıyordum
tekrar elimi duvara dogru uzattım yine elim duvarın içine giriyordu!!!!!!!!

--
bir gülümseme sesi duydum

Yüzümü kardeşime dogru çevirdim, yatıyordu
korku içinde yatağımdan kalkıp kardeşimi uyandırmaya gittim
ama cevap vermedi
annemin odasına doğru gittim
babamı uyandırmaya çalıştım

birilerinin bana cevap vermesini istiyorum ama kimse cevap vermiyordu

annemi uyandırmak üzereyken, baktım ki annem uykudan uyandı

uykudan uyandı ama benimle konşmuyordu
---
bismillahirrahmanirrahim diyordu ve tekrarlıyordu

babamı uyandırdı, kalk kalk bir bakalım çocoklara dedi annem

şimdi zamanımı bırak uyuyayim yarın ola hayr ola dedi babam

ama annemin israrı üzerine babam kalkıverdi şaşkınlık içerisinde beraber odamıza doğru geldiler

---
başladım bağırmağa, anne, baba ama hiç birisi cevap vermiyordu!!!

annemin elbisesini çekiyor beni dinlemesini istiyordum ama annem beni hissetmiyordu!!!

başladım annemin arkasından yürümeye ta bizim odaya kadar

odamıza girdi ve ışıkları açıverdi
ama benim için fark etmiyordu çünkü benim için her taraf ışıktı

tam o sırada çok ilginç bir şeyle karşılaştım
---
kendi vücüdumu gördim!!!

evet kendi vücüdumu

oturup kendi kendimi seyredıyordum, iki taneydim

kendi kendime soruyordum kimdir bu acaba? Nasılda bana benziyor!!!

başladım kendi kendimi uyandırmaya, bu kabustan kurtulayım diye

ama uyanamadım
---
babam dedi ki bak yatıyorlar işte hadi yerimize gidelim

ama annem sakin olamadı ve benim uyuduğum yatağa doğru gelerek

beni uyandırmaya başladı kalk muhammed kalk bana cevap ver

ama cevap veremiyordu!!!

bir kaç defa uğraştı ama yok. Birden baktım ki babamın gözlerinden yaşlar dökülüyor

o babam ki şimdiye kadar onun göz yaşlarını görememiştim

bağırışmalar başladı oracık yerden .. kardeşim uyandı ve sordu ne oldu?

annem ona bağırarak, abin muhammed olmüş çok acıklı bir şekilde ağlıyordu

---
bağırmalar fazlalaştı

anneme giderek, anne ağlama ben burdayım bak bana!!

ama kimse bana cevap vermiyordu, neden?

oturup bağırmaya başladım, burdayım bakın işte

ama kimse cevap vermiyordu

başladım bağırmaya ya rabbi, ya rabbi ne olur beni bu rüyadan ve olduğum durumdan kurtar

---
uzaktan bir ses duydum ve geldikçede yükseliyordu

bu ses allah'u taalenin bir ayeti idi
((andolsun sen bundan gaflette idin, derhal biz senin perdeni kaldırdık. Bugün artık gözün keskindir))

birden iki kişi beni tuttular, ama insan değillerdi

çok korktum !!

başladim bağırmaya, bırakın beni, siz kimsiniz? Ne istiyorsunuz?

kabire kadar senin gardiyanlarınız dediler
----
ben ölmedim, daha yaşıyorum dedim

neden beni kabire götürüyorsunuz? bırakın beni!! Ben hissediyorum, konuşuyorum ve görüyorum, ben ölmedim

bana gülümseyerek cevap verdiler

dediler ki, ey insanlar sizzler çok ilginç yaratıksınız, sanıyorsunuz ki ölüm hayatın sonudur ama bilmiyorsunuz ki asıl olan sizin yaşadığınız hayat bir rüyadan ibaret olup öldüğünüz zaman uyanıyorsunuz.

beni kabire doğru çekiyorlardı hala

yoldayken baktım ki benim gibi insanlar ve yanlarında da aynı o iki yaratıktan var, kimi ağlayor kimi gülüyor ve kimi ise bağırıyordu

onlara sordum neden böyle yapıyorlar?

dediler ki, bu insanlar şaşkınlık içerisindeler, nereye gittiklerini biliyorlar, kimisi dalalettedir.. korku içinde sözlerini keserek sordum:

ateşe gidiyorlar mi yani?
evet dediler '

konuşmalarına devam ederek, o gülenler ise cennete gidiyorlar

hemen sordum onlara, peki ben nereye gidecem??

dediler ki, sen bazen iyi gidiyordun, bazende kötü

bazen tövbe edip ertesi gün günah işliyordun ve izlediğin yol tam olarak belli değildi

ve hep öyle yitik kalacaksın

sözlerini korku içerisinde keserek sordum:

yani ben ateşemi gidiyorum yoksa?

Onlarda, Allahın rahmeti geniştir ve yolculukta uzundur dediler

---
yüzümü çevirdim korku içerisinde baktım ailem, babam, amcam, kardeşlerim ve akrabalarım hepsi

Bir sandık içinde beni taşıyorlardı

Onlara koiarak gittim ve onlara dedim ki benim için dua edin lütfen

Ama kimse bana cevap vermiyordu
kimi ağlıyordu kimi ise hüzünlüydü

Kardeşime giderek, dikkatli ol dünyanın fitnesi seni kandırmasın

Beni duymasını çok isterdim

O iki melek beni kabirdeki cesedimin üzerine bağladılar

baktım ki babam toprak atıyor üzerime

Kardeşlerim topak atıyor

Ordaki insanlar hepsi üzerime toprak atıyordu

----
dedim ki, ahh keşke onların yerinde olsaydım Allaha tevbe etseydim

dün Sabah NAMAZIMI kılsaydım

Keşke her gün rabbime dua etseydim

Keşke her gün tevbemi yenileseydim

Keşke kötülüklerden uzak dursaydım

Başladım bağırmaya, ey insanlar dikkatli olun dünya hayatı sizleri kandırmasın
en azından birisinin beni duymasını çok isterdim

Peki sen beni duyuyormusun ???

----

lO Halde KILALIM NAMAZLARIMIZI DEMi YAAA.

süphanallah ve bihamdihi.. süphanallahul azim

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
Ey nefsım bılıyorsun var kıyamet...
O zaman ey nefsım durdurma benı...
Allah askına sende kıyam et...

Ey namaz guzel namaz...

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı

Öğlen namazı vaktidir.
ÖĞLEN NAMAZI nı eda edelim.

GEVHER

Yönetici
Öğle namazı vaktidir.
ÖĞLE NAMAZI nı eda edelim.

Sefine-i Hayat

Kayıtlı Kullanıcı
Bir gün Allah’ın Kutlu Elçisi (sav) yanındakilere:

“Ne dersiniz, birinizin evinin önünden bir nehir aksa ve her gün o nehirde beş kez yıkansa, bu durum o kişide kir namına bir şey bırakır mı?!’ diye sordu Oradakiler; ‘Hayır, o kişide kir namına bir şey bırakmaz’ dediler Bunun üzerine Allah’ın Elçisi (sav), ‘İşte günde kılınan beş vakit namaz da böyledir Allah onunla hataları siler’” buyurdu

[Buhârî, Mevâkît 6]

Namaz Bir Nehir Gibidir; Günah Kirlerini Temizler

“Namaz” ve “hataların silinmesi” bu hadisin anahtar terimleridir Allah’ın Elçisi (sav) güzel bir benzetme ile günde kılınan beş vakit namazın günahları nasıl silip götürdüğünü açıklıyor

Teşbih, en iyi anlatım sanatlarından biridir Bu yöntemle verilmek istenen mesaj daha net anlaşılabilmekte ve daha kalıcı olabilmektedir Hz Peygamber, beş vakit namazın maddî ve manevî önemini, bir nehirde her gün beş kez yıkanan birinin durumuna benzeterek anlatıyor Nasıl ki günde beş kez yıkanan birinin üzerinde kir namına bir şey kalmazsa, günde beş vakit namazını düzenli bir şekilde kılan bir kimsenin üzerinde de günah namına bir şey kalmaz

Namazın günahları silmesini, iki açıdan değerlendirmek mümkündür Birincisi; diğer hadislerde de ifade edildiği gibi, bir namazın bir sonraki namaz arasında işlenen günahların silinmesine sebep olmasıdır Ancak, unutulmamalıdır ki, bu günahlar küçük günahlardır Küçük günahları silen başka hususlar da vardır: "Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere koyarız" [Nisa, 4/31], "Onlar, büyük günahlardan ve hayâsızlıktan kaçınırlar; kızdıkları zaman da kusurları bağışlarlar" [Şûrâ, 42/37], "Ufak tefek kusurları dışında, büyük günahlardan ve edepsizliklerden kaçınanlara gelince, bil ki Rabbin, affı bol olandır" [Necm, 53/32] âyetleri, küçük-büyük günah ayırımının yanı sıra, büyük günahlardan kaçınmanın küçük günahların affına sebep olduğunu da ifade etmektedir

Sadece namaz değil, diğer farz ibadetlerin yerine getirilmesi de günahların affına sebeptir Hz Peygamber bu gerçeği, oruç için, dostlarına, “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır [Buhârî, İmân 28],” sözü ile dile getirmektedir Ancak buradaki “günahlar” ifadesini, yukarıda da ifade edildiği gibi “küçük gü¤nahlar” şeklinde yorumlamak gerekir Çünkü adam öldürmek, zina yapmak gibi büyük günahlar ile, kul hakkı içeren günahlar ibadetle af olmaz

Büyük günahlar, Kur’an ve Sünnet'te, işleyene ceza verileceği bildirilen haram ve yasaklardır; bunların dışındakiler küçük günahlardır Bununla beraber İslamî değerler sisteminde yapılması hoş karşılanmayan eylemler arasında küçük-büyük ayırımı yapılamayacağını, günahlarda küçüklük veya büyüklük olgusunun izafi olduğunu söyleyen âlimler de vardır

Zehebî (ö 748/1347), âyet ve hadislerde hakkında azap ve sakındırmanın söz konusu edildiği günahların tamamını tespit etmiş ve bunları rakam olarak 76 olarak ifade etmiştir

Zehebî'nin tespit ettiği bu büyük günahların bir kısmı şöyledir: Allah’a şirk/ortak koşmak, insan öldürmek, sihir/büyü yapmak, namaz kılmayı terk etmek, zekâtı vermemek, ana babaya karşı gelmek, haksız olarak yetim malı yemek, özürsüz bir şekilde Ramazan orucunu tutmamak, savaş meydanından kaçmak, zina yapmak/nikâhsız ilişkide bulunmak, içki içmek, kibirlenmek/büyüklenmek, gururlanmak/kendini beğenmek, övünmek, yalan yere şahitlik etmek, iffetli kadınlara iftira atmak, devletten para ve mal çalmak, insanların mallarını haksız yollarla almak, hırsızlık yapmak, yol kesmek, yalan yere yemin etmek, yalan konuşmak, intihar etmek, hâkimin hüküm vermede haksızlık yapması, leş, kan ve domuz eti yemek, riyakârlık yapmak, yaptığı iyiliği başa kakmak, lanet okumak, devlete karşı çıkmak, kâhinlik yapmak, büyücü ve müneccimi/falcıyı tasdik etmek, akrabalarla ilişkiyi kesmek, koğuculuk yapmak, haddi aşmak/aşırılıkta bulunmak, başkalarının hakkını çiğnemek, silahlı isyana kalkışmak, Müslümanlara eziyet etmek, Allah’tan başkası adına kurban kesmek, sapıklığa çağırmak veya kötü bir çığır açmak, uğursuzluğa inanmak, hizmetçilerine/işçilerine haksızlık edip zulmetmek, tartıda ve ölçüde haksızlık yapmak, Allah’ın azabından emin olmak, Allah’ın rahmetinden ümidini kesmek, iyilik yapana nankörlük etmek, kumar oynamak, Cuma namazını terk edip tek başına namaz kılmak, Müslümanları gizlice izlemek ve mahremlerini açığa çıkarmak…

Büyük günahlar dışında küçük günahlar olarak ifade edilen hataların namaz gibi bir ibadetle affedileceği müjdesi oldukça önemlidir Çünkü 'insan nisyan ile maluldür' Her an hata yapabilir Müslüman kardeşine yüz ekşitmesi, herhangi bir şekilde onu rahatsız etmesi, örneğin pis kokan çoraplarla camiye gitmesi ve bu şekilde ona rahatsızlık vermesi; ter kokuları ile çevreyi rahatsız etmesi gibi hususlar günahtır ve küçük günahlar kategorisinden sayılmıştır Bu, hem insana verilen değerin bir göstergesi, hem de huzurlu ve sevgi ortamının oluşması için ne denli hassas davranmak gerektiğinin bir ifadesidir Bununla beraber, insan olmanın tabii bir sonucu olarak bu tür hatalardan tamamen kurtulmanın imkânı da yoktur İnsanın bu zaafiyeti; namaz, oruç, zekât, sadaka gibi ibadetlerle ve diğer insanlara yönelik her türlü hayır eylemleriyle telâfi edilmiş, genel bir ifade ile hayır ve hasenata, küçük günahları silmek gibi bir lütuf ihsan edilmiştir Bu da yüce Allah'ın ne kadar merhamet sahibi olduğunun bir göstergesidir

Namazın, hataları silmesinin bir diğer anlamı, namaz kılan bir insanın hataya düşmeme konusunda daha hassas davrandığı/davranması gerektiği, böylece dolaylı olarak namazın bu engel olma fonksiyonunun 'günahları silme' şeklide dile getirilmesidir Namazın bu fonksiyonu, âyette “namaz fuhşiyattan/her türlü kötülükten alı kor” [Ankebut, 29/45] şeklinde ifadesini bulmuştur

Namazın manevî kirlerin yanı sıra, maddî kirlerin de temizleyicisi olduğunu belirtmek gerekir Çünkü namaz kılan bir kimse, her abdest alışında el, yüz ve ayak gibi en çok kullandığı uzuvlarını yıkamak zorundadır Abdest öncesi aldığı -gerekiyorsa- hadesten taharet/cünüplükten temizlenmek ve necasetten taharet/maddî pislikten temizlenmek de namaz sebebiyle gerçekleştirilen temizlik eylemleridir Yani namaz kılan bir kimse cünüp gezemez; vücudunda, elbisesinde ve namaz kılacağı yerde maddî bir pislik bulunamaz Bunların temizliğine gereken hassasiyeti göstermek zorundadır Bütün bunların yanı sıra, evini ve çevresini de temiz tutmak zorundadır Aksi halde namazına halel/zarar gelebilir Dolayısıyla namaz kılan bir kimse maddî-manevî her türlü temizliğine son derece dikkat etmesi gerekir

Hadisten şöyle bir sonuç elde etmek de mümkündür: Hz Peygamber namazın önemini anlatırken isticvap metodunu/soru sorup cevap alma yöntemini kullanmıştır Bu metot; eğitimde, tebliğde ve anlatımda etkin bir sonuç almak için son derece önemlidir Soru sorarak muhatabı dikkat kesilmeye, düşünmeye ve cevap vermeye zorlamak, meselenin zihinlere yerleşmesi, anlaşılması ve kavranması açısından etkin bir yöntemdir

Gençler, daha ne duruyorsunuz?! Haydin namaza!

Kalın sağlıcakla…

02 12 2007

Doç Dr Cemal AĞIRMAN

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
İlkindi namazı vaktidir.
İLKİNDİ NAMAZI nı eda edelim.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt