Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Müminleri ilgilendiren meseleler... Gusul ve abdet bahsi... (1 Kullanıcı)

Siyahgulsevdalisi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Haz 2006
Mesajlar
2,046
Tepki puanı
0
Puanları
0
Kişi esiyle cinsi münasebette bulunsa ama boşalmadan ilişkiyi bir sebeple bitirse boy abdesti alması gerekir mi? Bu soruyu şu sebepten soruyorum Cem'ul fevaid adlı hadis kitabında 1. cilt sayfa 123'te Müslim'den aldığı bir hadiste boy abdesti gerekmez diyor yine ayni kitabın aynı sayfası ve bir sonraki sayfasındaki hadislerde boy abdesti alması gerekir ibareleri var bu durumda hangi hadis sağlam oluyor?


Gusül abdesti alması gerekir. Çünkü Kur'an-ı Kerim'de: "Eğer cünüp iseniz boy abdesti alın" ( Maide, 5/6 ) buyurulmaktadır. Arap dilinde cünüplük boşalma olsun olmasın cinsel ilişki anlamına gelmektedir. Konu ile ilgili hadis şöyledir:
"Biriniz eşinin dört uzvunun ortasında oturup sonra onunla ilişkide bulunursa boşalsın boşalmasın ona gusül vacip olur." ( Müslim, Hayz, 22 )
Müslim'de bu hadisin sizin bahsettiğiniz "boşalma olmazsa gusül gerekmez" hadisini neshettiği rivayet edilmiştir. Ayrıca bu hadis Kur'an-ı Kerimîn ayeti ile tam bir mutabakat içerindedir.



Diş dolgusu olanın Hanefi mezhebine göre guslü sahih olmaz deniyor ve bu yüzden gusül, abdest ve namazda Şafii mezhebinin taklit edilmesi lazımdır deniyor. Lakin bu fetvaya muhalif fetvalar da var. Hangisi doğrudur?


Diş dolgusu gusül abdestine mani değildir. Çünkü o artık dişin bir parçası haline gelmiştir.


Kadınların saçını namahrem birinin görmesi, abdestlerini bozar mı?




Hayır bozmaz. Fakat kadınların saçları dinimizde örtülmesi emredilen yerlerden olduğu için, o saçların namahrem birinin göremeyeceği bir durumda, yani kapalı olması lazımdır.



Akraba evliliği sonucu, genetik hastalığı sebebiyle 14 yaşımdan beri yürüyemiyorum. Boynumdan aşağı hareket yok. Yemek, su içmek, her şey başkaları tarafından ve teknikle oluyor. Vücudum temiz, çamaşır ve elbisem temiz. Fakat abdest alma imkanım yok ve teyemmüm de edemiyorum. Ne yapmalıyım?


Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:

“Allah, kimseye gücünün yeteceğinden fazlasını yüklemez.” (Bakara, 2/286)

Dinin emrettiği konular hususunda Allah Teala insanlara hiçbir zorluk yüklememiştir. O şöyle buyurmaktadır:

“Allah size bir güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi arındırmak ve size olan nimetini tamamlamak istiyor. Belki şükredersiniz.” (Maide, 5/6)

“Din konusunda size hiçbir zorluk yüklemedi.” (Hacc, 22/78)

“Köre vebal yoktur, topala da vebal yoktur, hastaya da vebal yoktur.” (Fetih, 48/17)

Siz ancak yapabileceklerinizden sorumlusunuz. Size hastalığı veren de Allah, emirleri veren de. Dolayısıyla gücünüz neye yetiyorsa onu yapmakla mükellefsiniz. Buna göre sizin yapmanız gerekenler şunlardır:

1. Yanınızda yardımcınız bulunduğu zaman size abdest aldırır, namazınızı öyle kılarsınız.

2. Yardımcınız yoksa ve yüzünüzü yıkayabiliyorsanız, yalnız yüzünüzü yıkar namazınızı kılarsınız.

3. Bunu yapamıyorsanız önünüze konulacak ve yüzünüzü sürebileceğiniz bir miktar toprak olur, bu toprağa, yalnız yüzünüzü sürmek suretiyle teyemmüm alabilirsiniz.

4. Bunu da yapamazsanız teyemmüm de almaksızın namazınızı öylece kılarsınız.

Bu konuda Büyük İslam İlmihalinde şu bilgi verilmektedir:

“Eli çolak olup suyu kullanamayan kimse, yardımcısı yok ise yüzünü ve kollarını yere sürmek suretiyle teyemmüm edebilir. Elleri ve kolları kesilmiş kimse de yalnız yüzünü yere sürerek teyemmüm yapar, yüzünde yara bulunsa teyemmüm etmeksizin namazı kılar.” (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, İstanbul, 1986, s. 91, prg. 208.)





Benim banyoda uzun süre kalma alışkanlığım var yani gusül abdestimde evhama düşüyorum ve kendimce abdestim olmadı düşüncesine dalıp yeniden alıyorum. Sorum şudur ki kendim oldu diyene kadar banyoda kalıyorum, banyoda uzun süre kalmak günah mı? Banyoda ne kadar süre kalmalıyız?



Gusül abdestinde evhama düşmek şeytan vesvesesidir. Bundan korunmak için Euzu çekmeli, Felak ve Nas surelerini sık sık okumalı ve temizlendikten sonra hemen banyoda çıkmalısınız. “Abdestim olmadı” gibi kuruntulara asla itibar etmeyiniz. Ancak o zaman şeytana galip gelebilirsiniz.



Bir şeye bakarak veya esimize dokununca erkeğin penisinden akan sıvı meni midir, guslü gerektirir mi?



Tenasül uzvundan gelen sıvılar meni, mezi ve vedi olmak üzere üç çeşittir.
a) Meni: Şehvetle yerinden ayrılıp, şehvetli veya şehvetsiz olarak tenasül uzvundan dışarıya çıkan ve kendine mahsus kokusu olan beyaz renkli koyu bir sıvıdır.
b)Mezi: Tenasül uzvunun intişarından sonra, şehvetsiz olarak gelen beyaz renkli ince sıvıya denir.
c)Vedi: Küçük abdestten sonra gelen, kokusuz, beyazımsı bulanık yapışkan sıvıdır.
Bu üçünden sadece meni gusül abdestini gerektirir. Diğer ikisi sadece abdesti bozar. Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar. ( Geniş bilgi için Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslam İlmihalinin Abdest ve Gusül bölümlerine bakabilirsiniz. )
 

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
3,521
Tepki puanı
2
Puanları
0
Konum
Fatih - İstanbul
RE: Müminleri ilgilendiren meseleler... Gusul ve abdet bahsi...

Allah razı olsun kardeşim gerekli bilgilerdir... inşallah bilgilerimi tazelemiş bilmediklerimde öğrenmiş oldum Allaha emanet ol selametle
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt