Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

- Müminler Birbirine Anlayışlı Olmalıdır......... (1 Kullanıcı)

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Mü'min kardeşler olarak birbirine kızmadan, buğz etmeden, kin duymadan, birbirimize hep iyilikle, rıfkla (yumuşaklık) davranmalıyız. Hz. Hüseyin (Radıyallahu Anh) diyor ki: "Allah-u Zülcelâl, bütün insanları topladığı zaman; "Fazilet sahipleri neredeler?" diye bir ses duyulur. Bir gurup insan ayağa kalkıp, cennete doğru yürümeye başlarlar. Bunun üzerine melekler önlerine çıkarak: "Nereye gitmek istiyorsunuz?" diye sorunca, onlar da: "Cennete gitmek istiyoruz." derler. Melekler: "Hesaptan önce mi?" diye sorunca, onlar da: "Evet hesaptan önce!" derler. Melekler: "Siz kimsiniz?" diye sorunca: "Biz fazilet sahipleriyiz." diye cevaplarlar.

Melekler: "Dünyada ki faziletiniz ne idi?" diye sorunca: "Bize karşı yapılan cahillikleri olgunlukla karşılar, bize kötülük edenlerin kusurlarını affederdik." derler. Bunun üzerine Melekler: "Haydi cennete giriniz, iyi amel işleyenlerin mükafatı ne güzeldir." derler.
Arkasından yine aynı ses: "Dünyadayken Allah'a dost olanlar nerede?" diye seslenir. Bu çağrı üzerine bir gurup insan yine cennete yönelirler ve meleklerle karşılaşırlar. Melekler, onlara kim olduklarını sorunca: "Biz yeryüzünde Allah-u Zülcelal'in dostlarıyız." derler. Melekler: "Allah'a nasıl dost olmuştunuz?" diye sorarlar.

"Bizler dünyadayken, Allah için birbirimizi seviyor, Allah için birbirimize ikramda bulunuyor ve Allah için birbirimizi ziyaret ediyorduk." derler. Bunun üzerine Melekler: "Haydi cennete giriniz, iyi amel işleyenlerin mükafatı ne güzeldir." derler. (E.Aşikin; 504)

İşte, dünyada mü'min kardeşlerimizle iyi geçinmenin, iyi davranmanın mükafatı böyledir.

Gavs (Kuddise Sırruh) bir sohbetinde: "Bir gün Şah-ı Hazne (Kuddise Sırruh)'yi ziyarete gitmiştim. Akşam olup, yatma vakti geldiğinde, altıma bir hasır, üstüme de bir battaniye almıştım. Yattıktan bir müddet sonra; daha uyumadan, oraya ziyarete gelen bir sofi, üzerimdeki battaniyeyi aldı götürdü. Gece de hava soğuktu. Altımdaki hasırın yarısını üstüme örttüm. Battaniyemi alan sofi’ye de, hiç bir şey demedim. Öylece sabahladım." dedi.

Yine Şah-ı Hazne (Kuddise Sırruh)'nin dergahında ki misafirhane iki katlı idi. Üst katta alimler ve salikler, alt katta ise avam yatardı. Şah-ı Hazne (Kuddise Sırruh) kendi nefsini yenmek için, avamın yattığı yerde yatıyordu.

İşte Allah-u Zülcelâl için insan, kendi nefsini bırakırsa, Allah-u Zülcelâl insana nice makamlar verir. Sadat-ı Kiram, Allah-u Zülcelâl'in rızası için, mü'min kardeşlerine iyilikle davranmış, kendi nefislerini Allah-u Zülcelâl'in rızası için feda etmişler, Allah-u Zülcelal de onlara böyle makamlar vermiştir.

Bizim de elimizden geldiği kadar, Sadat-ı Kiramın ahlakıyla ahlaklanmamız lazımdır. Çünkü tasavvuf ve tarikatın amacı; nefse muhalefet etmek, nefsi yok etmektir. Bizler her halde ve her yerde, Sadat-ı Kirama mutabaat etmek zorundayız.

Mü'min kardeşlerimize güler yüzlü davranmak ve onları sevmek güzel ahlaktır. Onların bir sıkıntısı olduğunuda kendi sıkıntımız, kendi müşkilatımız gibi hemen o sıkıntıyı gidermek için çareler aramamız lazımdır.

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Mü’minlere Bazı Önemli Tavsiyeler

En başta da belirttiğimiz gibi İslam dininde, mü’min kardeşliğinin ve mü’minlerin birbirlerini Allah rızası için sevmesinin çok büyük bir yeri vardır. Çünkü Allah-u Zülcelâl bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz mü’minler kardeştirler.” (Hucurat; 10) Onun için mü’minler evlerinin içinde öz kardeşleri ile nasılsa, mü’min kardeşleri ile ondan daha üstün olmak, birbirlerini daha çok sevmek için gayret göstermelidir.

Tabii bunun mümkün olması için her şeyden önce, kişinin kendisini düzeltmesi lazımdır. Onun için bazı evliyalar şöyle demiştir: “Kim Allah-u Zülcelâl ile arasını düzeltirse, Allah-u Zülcelâl de onunla diğer kullarının arasını düzeltir.” Nitekim Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem) de bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “Allah, bir kulunu sevdiği zaman, Cebrail'e: ‘Ben onu seviyorum, sen de sev.’ buyurur. Cebrail de o kulu sever ve gök halkı arasında: ‘Allah, filan kulu seviyor, siz de sevin.’ Diye haber verir. Onlar da onu severler. Sonra da yeryüzünde yaşayanların kalbine onun sevgisi yerleştirilir.” (Buhari, Müslim)

Bu sebeple, bir mü’min, Allah-u Zülcelâl'in rızasına giden yolda bir mesafe kat etmek istiyorsa, bu ayet-i kerime ve hadis-i şeriflere bakarak, mü’min kardeşlerini sevmesi gerektiğini anlaması lazımdır. Buradan anlaşıldığına göre, Allah-u Zülcelâl bir kimseyi severse, mü’minler de ona karşı iyi davranır. Onun için bir mü’minin ilk önce Allah-u Zülcelâl ile kendi arasındaki hali düzeltmesi lazımdır.

Mü’minlerin birbirlerine karşı bir takım görevleri vardır. Bu görevleri yerine getirmek için gayret etmek lazımdır. Çünkü iki mü’min kardeş, aynen iki el gibidir. Eller nasıl birbirini yıkıyorsa, mü’minler de birbirlerinin eksiklerini tamamlarlar. Mü’minler birbirlerine karşı, şefkat, merhamet ve sevgiyle muamele ederler. Ve birbirlerini sevdiklerini açıkça belli ederler. Nitekim Allah-u Zülcelâl bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Kendi aralarında merhametlidirler.” (Fetih; 29)

Ebu İdris Havlani' den şöyle rivayet edilmiştir: “Bir gün Dimeşk mescidine girmiştim. Güler yüzlü bir gençle karşılaştım. İnsanlar onun etrafını sarmış, ihtilafa düştükleri meseleleri ona soruyorlar ve söylediklerini de kabul ediyorlardı. Kim olduğunu sordum. Muaz bin Cebel olduğunu söylediler. Ertesi gün yine o mescide gittim. O zat namaz kılıyordu. Namazını bitirince, yanına giderek selam verdim ve: “Vallahi seni Allah için seviyorum.” Dedim. “Allah için mi?” Diye sordu. “Allah için!” Dedim. Elbisemin kenarından tutarak beni kendine çekti, şöyle dedi: “Müjdeler olsun sana! Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve selem)'in şöyle dediğini duydum: “Allah-u Zülcelâl buyuruyor ki: Benim rızam için birbirini sevenlere, Benim rızam için oturup sohbet edenlere, Benim rızam için birbirlerini ziyaret edenlere ve birbirlerine harcamada bulunanlara muhabbetim haktır.” (İmam Malik, İbn Hıbban)

Mü'minlere iyi davranarak onların sıkıntısını gidermenin mükâfatları şöyledir:

1- Allah-u Teala, mü'min kardeşinin bir üzüntüsünün kalkmasına sebep olan kimsenin, kıyamet gününde ahiret üzüntüsünü kaldırır.
2- Allah-u Teala, dünya hayatında onun rızkını bollaştırır.
3- O dehşetli kıyamet gününde Allah-u Teala'nın azabından emin olur.
4- Mü’min kardeşine yardım edene bütün hayır kapıları açılır ve iyilik yaptığı kişileri rencide etmediği sürece, Allah'ın nimetleri o kimsenin yanında sabit kalır.
5- Mü’min kerdeşine yardım eden kişi, yardım ettiği zamanı, Allah'a ibadet ve taatte geçirmiş sayılır. Ve bu davranışı, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)’in mescidinde bir ay itikâf etmekten daha sevimlidir.
6- Binlerce melek ona dua ve rahmet talep ederler.
7- Mü’min kardeşine yardım edenin yardımı, onun ateşten muhafaza olmasına sebep olur.
8- Her bir adımda yetmiş şehit sevabı yazılır, yetmiş günahı affolunur.

Bu büyük hayrı kazanmak ve buna nail olmak için bir mü'min kardeşinin sıkıntısını karşılıksız olarak gidermek gereklidir. Elimizden geldiği kadar mü'min kardeşlerimizin ihtiyaçlarını giderelim. Bu fırsatı ve bu büyük hayrı kaçırmayalım.

Çünkü biz mü'min kardeşimize yardımcı olduğumuz zaman, Allah-u Teala da kıyamet gününde bizlere yardımcı olacaktır. İnşaallah-u Teala...

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm canım.
Allah razı olsun ne güzel bir konu açmıssın.
hayırlı cumalar.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Mü'min kardeşlerimize güler yüzlü davranmak ve onları sevmek güzel ahlaktır. Onların bir sıkıntısı olduğunuda kendi sıkıntımız, kendi müşkilatımız gibi hemen o sıkıntıyı gidermek için çareler aramamız lazımdır.

Selamünaleyküm güzel kardeşim
Rabbim razı olsun çok faydalı bir paylaşım emeğine sağlık..
Elbetteki mümin tatlı dilli güler yüzlü anlayışlı ve yardımsever olmalıdır...
Mümin müminin kardeşidir. hadisi şerifini daima hatırlamalıyız ve davaranışlarımızı ona göre yapmalıyız..
Hayırlı ve bereketli cumalar diliyorum
Allaha emanet ol
selam ve dua ile...

hasgül

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm güzel kardeşim,
Çok faydalı ve bizi cennete götürebilecek bir husus üzerine yazmışsın,
Allah cc. razı olsun.
Cümlemiz ''fazilet sahiplerinden'' olalım inşallah.
Nefsimize egemen olup, münin kardeşlerimizi hatalarından ötürü affedenlerden olalım inşallah,
Kin tutmayanlardan, sorgulamayanlardan, yagılamayanlardan olalım inşallah.
Emeğine sağlık,
Allah'a emanet ol.
Selametle..

lalezargül

Kayıtlı Kullanıcı
Yüreğimizi tüm kötülüklerden temizleyerek birbirimize güzel ahlakla bakıp yardımcı olmalıyız.kötülük tohumları ekmeden güleryüzle sevgiyle yaklaşabilmeliyiz.Çok güzel bir konu olmuş böyle güzel bir cuma gününde.

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı

Selamünaleyküm güzel kardeşim
Rabbim razı olsun çok faydalı bir paylaşım emeğine sağlık..
Elbetteki mümin tatlı dilli güler yüzlü anlayışlı ve yardımsever olmalıdır...
Mümin müminin kardeşidir. hadisi şerifini daima hatırlamalıyız ve davaranışlarımızı ona göre yapmalıyız..
Hayırlı ve bereketli cumalar diliyorum
Allaha emanet ol
selam ve dua ile...

aleyküm selam canım benim ya...
evet tabiki. mümin anlayışlı, tatlı dilli olursa kötü olaylar, tartışmalar yaşanmazki...
inşallah kardeşim. inşallah...
sanada hayırlı cumalar...
selam ve dua ile..​

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamünaleykum...Hayırlı Cumalar...

Esselamünaleykum...Hayırlı Cumalar...

Melekler:
"Dünyada ki faziletiniz ne idi?" diye sorunca:
"Bize karşı yapılan cahillikleri olgunlukla karşılar, bize kötülük edenlerin kusurlarını affederdik." derler.
Bunun üzerine Melekler:
"Haydi cennete giriniz, iyi amel işleyenlerin mükafatı ne güzeldir." derler.

Allah CC. razı olsun değerli kardeşim...:a12:
Müminlerin özelliklerini öğrenip onunla amel etmek duasıyla inşallah...
Çok hayırlı bir paylaşım oldu...:a12:
Hayırlı ve bereketli Ramazanlar inşallah...

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun aleyküm güzel kardeşim,
Çok faydalı ve bizi cennete götürebilecek bir husus üzerine yazmışsın,
Allah cc. razı olsun.
Cümlemiz ''fazilet sahiplerinden'' olalım inşallah.
Nefsimize egemen olup, münin kardeşlerimizi hatalarından ötürü affedenlerden olalım inşallah,
Kin tutmayanlardan, sorgulamayanlardan, yagılamayanlardan olalım inşallah.
Emeğine sağlık,
Allah'a emanet ol.
Selametle..

aleyküm selam kardeşim...
evet haklısın bende ilk okuyunca çok etkilenmiştim...
ne kadar keşke bizlerde böyle fazilet sahipli insanlardan olabilsek...
inşallah kardeşim. eger bizler affedersek kardeşlerimizin hatalarını rabbimde bizim hatalarını affeder tabiki...
inşallah. kardeşim. inşallah...
şimdiye kadar eger böyle insanlarsak bile bundan sonra kendimizi düzeltebiliriz allahın izniyle...
gözlerine saglık bu güzel yorumun için teşekkürler...
selam ve dua ile..

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Yüreğimizi tüm kötülüklerden temizleyerek birbirimize güzel ahlakla bakıp yardımcı olmalıyız.kötülük tohumları ekmeden güleryüzle sevgiyle yaklaşabilmeliyiz.Çok güzel bir konu olmuş böyle güzel bir cuma gününde.

amin. kardeşim. amin. inşallah...
teşekkürler kardeşim...
gözlerinize saglık...
inşallah rabbim salih kullarından eyler bizleri...
günahlarımızı affeder. dergahına günahsız kullarndan çıkmayı nasip eder. inşallah..
selam ve dua ile..

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Melekler:
"Dünyada ki faziletiniz ne idi?" diye sorunca:
"Bize karşı yapılan cahillikleri olgunlukla karşılar, bize kötülük edenlerin kusurlarını affederdik." derler.
Bunun üzerine Melekler:
"Haydi cennete giriniz, iyi amel işleyenlerin mükafatı ne güzeldir." derler.

Allah CC. razı olsun değerli kardeşim...:a12:
Çok hayırlı bir paylaşım oldu...:a12:

allah c.c cümlemizden razı olsun sitemizin, anlayışlı, tatlı dilli, kardeşlerinin hatalarını affeder abimiz...
bence bu yazı size çok uyuyor...
bu yazıyı okuyunca siz aklıma geldiniz...
hamdolsun. çok şükürki sizin gibi bir büyügümüz, abimiz var ne güzel...
inşallah abicigim. inşallah...
sizede hayırlı ve bereketli ramazanlar...
selam ve dua ile..

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı

mümin anlayışlı olmalıdır?

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamünaleykum...

Esselamünaleykum...

allah c.c cümlemizden razı olsun sitemizin, anlayışlı, tatlı dilli, kardeşlerinin hatalarını affeder abimiz...
bence bu yazı size çok uyuyor...
bu yazıyı okuyunca siz aklıma geldiniz...
hamdolsun. çok şükürki sizin gibi bir büyügümüz, abimiz var ne güzel...
inşallah abicigim. inşallah...
sizede hayırlı ve bereketli ramazanlar...
selam ve dua ile..

Allah CC. cümlemizden razı olsun değerli kardeşim...
Peygamberimiz " Müjdeleyin, nefret ettirmeyin." diyor...
İnşalalh Kur'an ve sünnet ışığında hayatımıza şekil vermeliyiz...

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Mü’minlere Bazı Önemli Tavsiyeler

En başta da belirttiğimiz gibi İslam dininde, mü’min kardeşliğinin ve mü’minlerin birbirlerini Allah rızası için sevmesinin çok büyük bir yeri vardır. Çünkü Allah-u Zülcelâl bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz mü’minler kardeştirler.” (Hucurat; 10) Onun için mü’minler evlerinin içinde öz kardeşleri ile nasılsa, mü’min kardeşleri ile ondan daha üstün olmak, birbirlerini daha çok sevmek için gayret göstermelidir.

Tabii bunun mümkün olması için her şeyden önce, kişinin kendisini düzeltmesi lazımdır. Onun için bazı evliyalar şöyle demiştir: “Kim Allah-u Zülcelâl ile arasını düzeltirse, Allah-u Zülcelâl de onunla diğer kullarının arasını düzeltir.” Nitekim Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve selem) de bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “Allah, bir kulunu sevdiği zaman, Cebrail'e: ‘Ben onu seviyorum, sen de sev.’ buyurur. Cebrail de o kulu sever ve gök halkı arasında: ‘Allah, filan kulu seviyor, siz de sevin.’ Diye haber verir. Onlar da onu severler. Sonra da yeryüzünde yaşayanların kalbine onun sevgisi yerleştirilir.” (Buhari, Müslim)

Bu sebeple, bir mü’min, Allah-u Zülcelâl'in rızasına giden yolda bir mesafe kat etmek istiyorsa, bu ayet-i kerime ve hadis-i şeriflere bakarak, mü’min kardeşlerini sevmesi gerektiğini anlaması lazımdır. Buradan anlaşıldığına göre, Allah-u Zülcelâl bir kimseyi severse, mü’minler de ona karşı iyi davranır. Onun için bir mü’minin ilk önce Allah-u Zülcelâl ile kendi arasındaki hali düzeltmesi lazımdır.

Mü’minlerin birbirlerine karşı bir takım görevleri vardır. Bu görevleri yerine getirmek için gayret etmek lazımdır. Çünkü iki mü’min kardeş, aynen iki el gibidir. Eller nasıl birbirini yıkıyorsa, mü’minler de birbirlerinin eksiklerini tamamlarlar. Mü’minler birbirlerine karşı, şefkat, merhamet ve sevgiyle muamele ederler. Ve birbirlerini sevdiklerini açıkça belli ederler. Nitekim Allah-u Zülcelâl bir ayet-i kerimede şöyle buyurmuştur: “Kendi aralarında merhametlidirler.” (Fetih; 29)

Ebu İdris Havlani' den şöyle rivayet edilmiştir: “Bir gün Dimeşk mescidine girmiştim. Güler yüzlü bir gençle karşılaştım. İnsanlar onun etrafını sarmış, ihtilafa düştükleri meseleleri ona soruyorlar ve söylediklerini de kabul ediyorlardı. Kim olduğunu sordum. Muaz bin Cebel olduğunu söylediler. Ertesi gün yine o mescide gittim. O zat namaz kılıyordu. Namazını bitirince, yanına giderek selam verdim ve: “Vallahi seni Allah için seviyorum.” Dedim. “Allah için mi?” Diye sordu. “Allah için!” Dedim. Elbisemin kenarından tutarak beni kendine çekti, şöyle dedi: “Müjdeler olsun sana! Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve selem)'in şöyle dediğini duydum: “Allah-u Zülcelâl buyuruyor ki: Benim rızam için birbirini sevenlere, Benim rızam için oturup sohbet edenlere, Benim rızam için birbirlerini ziyaret edenlere ve birbirlerine harcamada bulunanlara muhabbetim haktır.” (İmam Malik, İbn Hıbban)

1- Allah-u Teala, mü'min kardeşinin bir üzüntüsünün kalkmasına sebep olan kimsenin, kıyamet gününde ahiret üzüntüsünü kaldırır.
2- Allah-u Teala, dünya hayatında onun rızkını bollaştırır.
3- O dehşetli kıyamet gününde Allah-u Teala'nın azabından emin olur.
4- Mü’min kardeşine yardım edene bütün hayır kapıları açılır ve iyilik yaptığı kişileri rencide etmediği sürece, Allah'ın nimetleri o kimsenin yanında sabit kalır.
5- Mü’min kerdeşine yardım eden kişi, yardım ettiği zamanı, Allah'a ibadet ve taatte geçirmiş sayılır. Ve bu davranışı, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)’in mescidinde bir ay itikâf etmekten daha sevimlidir.
7- Mü’min kardeşine yardım edenin yardımı, onun ateşten muhafaza olmasına sebep olur.

Bu büyük hayrı kazanmak ve buna nail olmak için bir mü'min kardeşinin sıkıntısını karşılıksız olarak gidermek gereklidir. Elimizden geldiği kadar mü'min kardeşlerimizin ihtiyaçlarını giderelim. Bu fırsatı ve bu büyük hayrı kaçırmayalım.

Çünkü biz mü'min kardeşimize yardımcı olduğumuz zaman, Allah-u Teala da kıyamet gününde bizlere yardımcı olacaktır. İnşaallah-u Teala...

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH-u Zülcelâl buyuruyor ki: Benim rızam için birbirini sevenlere, Benim rızam için oturup sohbet edenlere, Benim rızam için birbirlerini ziyaret edenlere ve birbirlerine harcamada bulunanlara muhabbetim haktır.” (İmam Malik, İbn Hıbban)

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH, bir kulunu sevdiği zaman, Cebrail'e: ‘Ben onu seviyorum, sen de sev.’ buyurur.

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Haydi cennete giriniz, iyi amel işleyenlerin mükafatı ne güzeldir." derler

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı

1- ALLAH-u Teala, mü'min kardeşinin bir üzüntüsünün kalkmasına sebep olan kimsenin, kıyamet gününde ahiret üzüntüsünü kaldırır.
2- ALLAH-u Teala, dünya hayatında onun rızkını bollaştırır.
3- O dehşetli kıyamet gününde ALLAH-u Teala'nın azabından emin olur.
4- Mü’min kardeşine yardım edene bütün hayır kapıları açılır ve iyilik yaptığı kişileri rencide etmediği sürece, ALLAH'ın nimetleri o kimsenin yanında sabit kalır.
5- Mü’min kerdeşine yardım eden kişi, yardım ettiği zamanı, ALLAH'a ibadet ve taatte geçirmiş sayılır. Ve bu davranışı, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem)’in mescidinde bir ay itikâf etmekten daha sevimlidir.

Çünkü biz mü'min kardeşimize yardımcı olduğumuz zaman, ALLAH-u Teala da kıyamet gününde bizlere yardımcı olacaktır. İnşaallah-u Teala...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt