Dedi ki: (125)
— (Mevcut sisteme karşı bir muhalefet ortaya çıktığı zaman, hedefin ne olduğunun bilinmesi önemlidir. Sistemin yetersiz olduğundan şikâyet edilebilir; karışıklığın doğurduğu boşluk doldurulamaz, huzursuzluk giderilemez, yönetilemez. İktidardaki kimsenin şahsi yetersizliğinden şikâyet edilebilir; bu durumun hâl çaresi onu yerinden almaktır.
Veya, yönetim için dayandığı müesseselerin kötü teşkil edildiklerinden, iyi organize edilemediklerinden veya icraatlarında başarısız olduklarından şikayet edilebilir. Bu durumda, teşkilâtları yaymak, yeniden teşkilâtlandırmak veya mekanizmayı değiştirmek gerekir.
İktidar müesseselerinin temel düşüncesine itiraz edilebilir. Fikirlerin zamanı geçmiş, kavramlar ise tutarlılıklarını kaybetmiş olduklarından, müesseselerin hedefler üzerinde durmadıklarından veya günümüzde uygulanan iktidarın ihtiyaca cevap vermediğinden şikâyet edilebilir. O zaman mesele, yeni fikir sistemleri getirmek ve onları eski müesseselerle kaynaştırmak veya şayet, bunlar yetersiz iseler, ortadan kaldırmak ve yenilerini kurmaktır, ihtilâlci fikrin muhtevası da budur.)