Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ. (7 Kullanıcı)

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı
RE: "KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ.

tam açıklayamam diye bişey yazmayım dedim ama kimsede bişey yazmıyor.Abi ben bildiğim bir iki şeyi söylesem sen daha geniş açıklasan olur herhalde.
Şeytanın kovulma sebebini hepimiz biliyoruz.Bu Kuran- Krimde şöyle geçer Hani Rabbin meleklere: "Gerçekten Ben, çamurdan bir beşer yaratacağım" demişti. "Onu bir biçime sokup, ona Ruhumdan üflediğim zaman siz onun için hemen secdeye kapanın." Meleklerin hepsi topluca secde etti; Yalnız İblis hariç. O büyüklük tasladı ve kafirlerden oldu. (Allah) Dedi ki: "Ey İblis, iki elimle yarattığıma seni secde etmekten alıkoyan neydi? Büyüklendin mi, yoksa yüksekte olanlardan mı oldun?" Dedi ki: "Ben ondan daha hayırlıyım; sen beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yarattın." (Allah) Dedi ki: "Öyleyse oradan (cennetten) çık, artık sen kovulmuş bulunmaktasın." (Sad Suresi, 71-77)
Bence bu ayetlerden ilk aklımıza gelen Kibir olmalıdır.Herşeyi yaratn ve herşeyin en doğrusunu bilen Allahu Tealadır.Şeytan Allahın emrini düşünmemiş ve emre sadece madde olarak yaklaşmıştır.Adem(a.s)yaratıldığı madde olan toprağa ve kendisinin yaratıldığı madde olan ateşe bakmış,Hz ademin bir peygamber olduğunu ve Allahın emirlerinn herşeyden üstün olduğunu düşünmeden gereksiz bir büyüklenme ve kibir içerisine girmiştir.Nisa suresi 36. ayettede belirtildiği gibi "Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez."Buradanda anlaşıldığı gibi Allahın sevdiği bir kul olmak için kibir bir kenara bırakılmalıdır.
(Allah) Dedi: "Sana emrettiğimde, seni secde etmekten alıkoyan neydi?" (iblis) Dedi ki: "Ben ondan hayırlıyım; beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yarattın." (Allah:) "Öyleyse oradan in, orada büyüklenmen senin (hakkın) olmaz. Hemen çık. Gerçekten sen, küçük düşenlerdensin." (Araf Suresi, 12-13)
Söylenecek çok şey var bu konuda ama benim elimden bu kadarı geliyor.Açıklayacak birileri daha çıkarsa faydalı olur inşallah.Yanlış birşey yazmışsam özür dilerim.Doğrusunuda yazarsınız inşallah

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

mtekik yazdı:
S.A.
Arkadaşlar bu sefer soru şekli biraz farklı olacak, sorum şu;
Ayet ve hadisler ışığında kısada olsa Adem a.s. (insan) şeytan arasındaki ilişkileri özellikle şeytanın asi olup huzurdan kovulması ve adem a.s. ın da cennetten kovulmasına kadar olan kısımda bizlerin alması gerek dersler nedir acaba?
Biraz farklı oldu ama sizlerin bunu kolaylıkla yapabileceğinize güvenim tamdır.
k.s.e.o.

arkadaşlar benim okuduğum ayet ve hadisler ışığında şunları anlıyorum.
Allah c.c. insanoğlunu yaratmaya karar verdiği zaman meleklere hitaben ben yeryüzünde halifemi yaratacığım diye onlar ey rabbimiz biz seni yeterince taktis edip zikretmiyormuyuz ki tekrar yeryüzünde fitne çıkartacak, kan dökecek bir kavim mi yaratacaksın diyorlar. biz buradan anlıyoruz ki insan oğlundan önce yeryüzünde uyaşamış bir kavim varmış, ve başka ayetler den de bakıldığında bunun cin kavmi olduğu konusunda ittifak var gibi.
şeytanda bu cin taifesinin büyüklerinden, alimlaerinden .
Sonuş olarak allah insanı yaratıp ta meleklere ve şeytana ona secde edin dediğinde melekler şeksiz, şüphesiz hemen emre itaat edip secdeye kapandılar. Ama şeytanın hemen benlik duygusu kapardı ve hayı ben ona secde etmem. çünkü o topraktan ben ateşten yaratıldım. Dolayısıyla ben ondan üstünüm dedi ve emre karşı geldi. Bununla beraber allah c.c. emrini sorgulama gibi bir duruma düştü ve bu halinde de inat etti.
Ve bu inadı yüzünden ebediyyen cennetten kovulmuştur. O uyanık iblis allah katından kovulunca hemen derki o zaman bana mühlet ver . Allah c.c. da ona kıyamete kadar süre verir. Oda derki o zaman onların çoğunu sana itaatkar bulamayacaksın.
Şimdi geri dönmek üzere şeytanı burada bırakalım ve Adem a.s. gelelim.
Adem a.s. yaratıldıktan sonra allah c.c. ona eş ve yaren olsun için eye kemiklerindende Havva annemizi yaratmıştır ve cennette onların yaşamalarına sadece bir ağaç göstererek bundan yemeyin diyerek müsade etmiştir.
Ama şeytan buş durmuyor ve geniş bir şekilde bildiğimiz gibi onlara allah c.c. adına yemin ederek o meyveden yemelerini sağlamıştır.
O zaman onların birbirlerine karşı örtülü bulunan yerleri açığa çıkmıştır. Adem a.s. ve havva annemiz hemen hatalarını anlmışlar ama iş işten geçmiştir.
Allah c.c. onlara ceza olarak cennet ten çıkartarak yeryüzünde ayrı ayrı yerlere göndermiştir.
Şimdi burada işin püf noktası şudur
1- İnsanoğlu hata yapmaya, günah işlemeye meyyal olarak yaratılmıştır.
2- Ama yaptığı hatalara karşı hemen tövbe etmeside ona belletilmiştir. Yani Adem a.s. hemen hatasından sonra biz kendimize zulm ettik hatta ettik demiştir.
3- Şeytan ise günah işlemiş, ondan sonrada tövbe etmek yerine inat etmiş ve ebedi cehennemlik olmuştur.

daha eklemek isteyen varsa ekleyebilir.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun abi çok güzel açıklamışsın.Emeğine sağlık

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

tugba_m yazdı:
Allah razı olsun abi çok güzel açıklamışsın.Emeğine sağlık

Allah sizdende razı olsun. Sİz benden önce yazmışsınız, ikisi birbirini tamamlamış güzel bir komposizsyon olmuş.
şimdi sıra sizde

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

abi bekliyorsunuzda ben sayfayı açana kadar yarım saat geçiyor neredeyse.Yazdıklarım gitmiyor,geç gidiyo ne oluyo bugün böyle anlamadım.
Ben soru araştıramadım yoğunumda biraz,siz sorarmısnız benim yerime

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a.
kuranı kerim de bahsi geçen kavimlerden 3 tanesinin ismini, öne çıkan özelliklerini, bunun karşılığında allah c.c. tarafından kendilerine indirilen nimet yada azabın şeklini yazınız.
k.s.e.o

anamaya

Kayıtlı Kullanıcı

yanlışsam düzeltin lütfen birtanesi firavunun kavmi allaha karşı çıkmışlardır. Allah c.c tarafından denizde boğularak ölmüşlerdir.

DOĞRUMU?

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

anamaya yazdı:
yanlışsam düzeltin lütfen birtanesi firavunun kavmi allaha karşı çıkmışlardır. Allah c.c tarafından denizde boğularak ölmüşlerdir.

DOĞRUMU?

Kardeşim kavim ve helak şekli doğru. size teşekkür ederim.
ama biraz daha geniş açarsanız , mesela hangi özellikleri ile haddim aşarak azabı hakediyorlar gibi.
k.s.e.o.

anamaya

Kayıtlı Kullanıcı

allah c.c tarafından gönderilen pygamberi yalanlayıp onu inkar etmişler ve bu peygambere inanan insanları helak ettiklerinden dolayı allah c.c onları denizde boğarak cezalandırmıştır.

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

SelamünAleyküm

SEMUD KAVMİ

Semud (kavmi) de uyarıları yalanladı. Dediler ki: "Bizden biri olan bir beşere mi uyacağız? Bu durumda gerçekten biz bir sapıklık (delalet) ve çılgınlık içinde kalmış oluruz." "Zikr (vahy) içimizden ona mı bırakıldı? Hayır, o çok yalan söyleyen, kendini beğenmiş bir şımarıktır." Onlar yarın, kimin çok yalan söyleyen, kendini beğenmiş bir şımarık olduğunu bilip-öğreneceklerdir. (Kamer Suresi, 23-26)

Hz. Salih'in Tebliği

Kuran'da Semud Kavmi'ni uyarıp korkutması için Hz. Salih'in gönderildiğinden bahsedilir. Hz. Salih, Semud halkı içinde tanınan bir kişidir. Onun hak dini tebliğ etmesini ummayan kavim ise, kendilerini içinde bulundukları sapkınlıktan uzaklaşmaya çağırması karşısında şaşkınlığa düşmüştür. İlk tepki, yadırgama ve kınamadır:Semud (halkına da) kardeşleri Salih'i (gönderdik). Dedi ki: "Ey kavmim, Allah'a ibadet edin, sizin O'ndan başka ilahınız yoktur. O sizi yerden (topraktan) yarattı ve onda ömür geçirenler kıldı. Öyleyse O'ndan bağışlanma dileyin, sonra O'na tevbe edin. Şüphesiz benim Rabbim, yakın olandır, (duaları) kabul edendir." Dediler ki: "Ey Salih, bundan önce sen içimizde kendisinden (iyilikler ve yararlılıklar) umulan biriydin. Atalarımızın taptığı şeylere tapmaktan sen bizi engelleyecek misin? Doğrusu biz, senin bizi davet ettiğin şeyden kuşku verici bir tereddüt içindeyiz." (Hud Suresi, 61-62)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

ferit yazdı:
SelamünAleyküm

SEMUD KAVMİ

Semud (kavmi) de uyarıları yalanladı. Dediler ki: "Bizden biri olan bir beşere mi uyacağız? Bu durumda gerçekten biz bir sapıklık (delalet) ve çılgınlık içinde kalmış oluruz." "Zikr (vahy) içimizden ona mı bırakıldı? Hayır, o çok yalan söyleyen, kendini beğenmiş bir şımarıktır." Onlar yarın, kimin çok yalan söyleyen, kendini beğenmiş bir şımarık olduğunu bilip-öğreneceklerdir. (Kamer Suresi, 23-26)

Hz. Salih'in Tebliği

Kuran'da Semud Kavmi'ni uyarıp korkutması için Hz. Salih'in gönderildiğinden bahsedilir. Hz. Salih, Semud halkı içinde tanınan bir kişidir. Onun hak dini tebliğ etmesini ummayan kavim ise, kendilerini içinde bulundukları sapkınlıktan uzaklaşmaya çağırması karşısında şaşkınlığa düşmüştür. İlk tepki, yadırgama ve kınamadır:Semud (halkına da) kardeşleri Salih'i (gönderdik). Dedi ki: "Ey kavmim, Allah'a ibadet edin, sizin O'ndan başka ilahınız yoktur. O sizi yerden (topraktan) yarattı ve onda ömür geçirenler kıldı. Öyleyse O'ndan bağışlanma dileyin, sonra O'na tevbe edin. Şüphesiz benim Rabbim, yakın olandır, (duaları) kabul edendir." Dediler ki: "Ey Salih, bundan önce sen içimizde kendisinden (iyilikler ve yararlılıklar) umulan biriydin. Atalarımızın taptığı şeylere tapmaktan sen bizi engelleyecek misin? Doğrusu biz, senin bizi davet ettiğin şeyden kuşku verici bir tereddüt içindeyiz." (Hud Suresi, 61-62)

abim teşekkür ederim.
geriye kaldı 2 kavim

DUN_SURGUNU_YA

Kayıtlı Kullanıcı

Medyen (halkına da) kardeşleri Şuayb'ı (gönderdik). Dedi ki: 'Ey kavmim, Allah'a ibadet edin, O'ndan başka ilahınız yoktur. Ölçüyü ve tartıyı eksik tutmayın; gerçekten sizi bir 'bolluk ve refah (hayır)' içinde görüyorum. Doğrusu sizi çepeçevre kuşatacak olan bir günün azabından korkuyorum.

Ey kavmim, ölçüyü ve tartıyı -adaleti gözeterek- tam tutun ve insanların eşyasını değerden düşürüp-eksiltmeyin ve yeryüzünde bozguncular olarak karışıklık çıkarmayın. Eğer müminseniz, Allah'ın bıraktığı (helal işlerden olan kazanç) sizin için daha hayırlıdır. Ben, sizin üzerinizde bir gözetleyici değilim.

Dediler ki: 'Ey Şuayb, atalarımızın taptığı şeyleri bırakmamızı ya da mallarımız konusunda dilediğimiz gibi davranmaktan vazgeçmemizi senin namazın mı emrediyor? Çünkü sen, gerçekte yumuşak huylu, aklı başında (reşid bir adam)sın.

Dedi ki: 'Ey kavmim görüşünüz nedir söyler misiniz? Ya ben Rabbimden apaçık bir belge üzerinde isem ve O da beni kendisinden güzel bir rızık ile rızıklandırmışsa? Ben, size yasakladığım şeylere (kendim sahiplenmek suretiyle) size aykırı düşmek istemiyorum. Benim istediğim, gücüm oranında yalnızca ıslah etmektir. Benim başarım ancak Allah iledir; O'na tevekkül ettim ve O'na içten yönelip-dönerim.'

Ey kavmim, bana karşı gelişiniz, sakın Nuh kavminin ya da Hud kavminin veya Salih kavminin başlarına gelenlerin bir benzerini size de isabet ettirmesin. Üstelik Lut kavmi size pek uzak değil. Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra O'na tevbe edin. Gerçekten benim Rabbim, esirgeyendir, sevendir.

Ey Şuayb' dediler. 'Senin söylediklerinin çoğunu biz kavrayıp anlamıyoruz. Doğrusu biz seni içimizde zayıf biri görüyoruz. Eğer yakın-çevren olmasaydı, gerçekten seni taşa tutar-öldürürdük. Sen bize karşı güçlü ve üstün değilsin.

Dedi ki: 'Ey kavmim, sizce benim yakın-çevrem, Allah'tan daha mı üstündür ki, O'nu arkanızda-unutuluvermiş (önemsiz) birşey edindiniz. Şüphesiz benim Rabbim, yapmakta olduklarınızı sarıp-kuşatandır. Ey kavmim, bütün yapabileceğinizi yapın; şüphesiz, ben de yapacağım. Kime aşağılatıcı azap gelecek ve yalancı kimdir, yakında bileceksiniz. Siz gözetleyip durun, ben de sizinle birlikte gözetleyeceğim.

Emrimiz geldiği zaman, tarafımızdan bir rahmetle Şuayb'ı ve onunla birlikte iman edenleri kurtardık; o zulmedenleri dayanılmaz bir ses sarıverdi de kendi yurtlarında dizüstü çökmüş olarak sabahladılar. Sanki orada hiç refah içinde yaşamamışlar gibi. Haberiniz olsun; Semud (halkına) nasıl bir uzaklık verildiyse Medyen (halkına da Allah'ın rahmetinden öyle) bir uzaklık (verildi)." (Hud Suresi, 84-95)

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

SelamünAleyküm
LUT KAVMİ
Lut kavmi de uyarıları yalanladı. Biz de onların üzerine taş yağdıran bir kasırga gönderdik. Yalnız Lut ailesini (bu azabtan ayrı tuttuk;) onları seher vakti kurtardık; Tarafımızdan bir nimet olarak. İşte Biz, şükredenleri böyle ödüllendiririz. Oysa andolsun zorlu yakalamamıza karşı onları uyarmıştı. Fakat onlar bu uyarıları kuşkuyla karşılayıp-yalanlamakta direttiler. Kamer Suresi, 33-36

Lut peygamber, İbrahim peygamberle aynı dönemde yaşamıştır. Hz. Lut, Hz. İbrahim'e komşu kavimlerden birine elçi olarak gönderilmişti. Bu kavim, Kuran'da belirtildiğine göre, o güne kadar dünya üzerinde görülmemiş bir sapıklığı, eşcinselliği uyguluyordu. Hz. Lut, onlara bu sapıklıktan vazgeçmelerini söylediğinde ve onlara Allah'ın ilahi tebliğini getirdiğinde onu yalanladılar, peygamberliğini inkar ettiler ve sapıklıklarına devam ettiler. Bunun sonucunda da kavim, korkunç bir felaketle helak edildi.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

FERİT KARDEŞ VE DUN SURGU YA KARDEŞİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN
İSTEDĞİMİZ 3 KAVİMDİ BİTTİ,
ŞİMDİ BU İKİ KARDEŞİMİZ SIRASIYLA BİRER SORU SORMA HAKKINI KAZANDILAR
1. FERİT
2. DUN DURGUN YA

K.S.E.O.

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

SelamünAleyküm
Abi ben çıkıyorum...
Soruyu Dun Surgunu Ya Kardeşimiz Sorarsa sevinirim...
Siz devam edin İnşAllah Hayırlı Akşamlar...B)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

selamunaleykum arkadaşlar,
Evet kaldığımız yerden devam edebiliriz.
ferit kardeşim sıra sende kalmış

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

SelamünAleyküm
Hayırlı Sabahlar , Hayırlı Cuma'lar...
Sorum:Medine'de inmiştir; 11 (onbir) âyettir. Münafıkların davranışlarından söz ettiği için bu adı almıştır. Bu sure hangisidir ve bu sureden bir kaç ayet yazar mısınız?B)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A.
MÜNAFİKUN SURESİ,
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM,
1- MÜNAFIKLAR SANA GELDİĞİNDE: ŞAHİTLİK EDERİZ Kİ SEN ALLAH'IN PEYGAMBERİSİN. DEDRLER. ALLAHTA BİLİRKİ SEN ELBETTE, ONUN PEYGAMBERİSİN. ALLAH, MÜNAFIKLARIN KESİNLİKLE YALANCI OLDUKLARINI BİLMEKTEDİR.
2- YEMİNLERİNİ KALKAN YAPIP ALLAH YOLUNDA YAN ÇİZDİLER. GERÇEKTEN ONLARIN YAPTIKLARI NE KÖTÜDÜR..
KS.E.O.

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

AleykümSelam
Yanlış cevap Abi...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt