Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ-2 (4 Kullanıcı)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
RE: KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ-2

mavi22 yazdı:
O gün ruh ve melekler sira sira dururlar. Rahmanin izin verdiginden baska kimse konusamaz. Rahmanin konusmasina izin verdigi de ancak dogruyu söyler. iste bu hak gündür. Artik dileyen Rabbine varan bir yol tutar. Biz sizi yakin bir azab ile uyardik. O gün kisi ellerinin yapip öne sürdügü islere bakar ve kâfir, keske ben daha önce toprak olsaydim der.
s.a bahsedilen süre hangisidir?kaçıncı ayetleridir. a.e.oB)

a.s kardeşim..

Nebe suresi / 38 - 40. ayetler ... A.e.o...B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

S.A CEVABIN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNEREK SORUMU SORUYORUM İNŞ..
PEYGAMBERLERİN GAYBI BİLMEDİĞİ HANGİ SURE VE AYETLERDE GEÇMEKTEDİR??
A.E.O..B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

S.A HİÇKİMSE BAKMIYOR MU BU FORUMA :(:(:(:(

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

Selamün Aleyküm;
hayırlı geceler İnşAAllah doğrudur...

''O, gaybı bilendir. Kendi gaybını (görülmez bilgi hazinesini) kimseye açık tutmaz (ona muttali kılmaz.) Ancak elçileri (peygamberleri) içinde razı olduğu (seçtikleri kimseler) başka. Çünkü O, bunun önüne ve arkasına izleyici (gözetleyici)ler dizer.'' (Cin Suresi, 26-27)

''Bu, sana (ey Hz.Muhammed(s.a.s.)(s.a.s.)) vahyettiğimiz gayb haberlerindendir. Yoksa onlar, (Yusuf'un kardeşleri) o hileli-düzeni kurarlarken, yapacakları işe topluca karar verdikleri zaman sen yanlarında değildin.'' (Yusuf Suresi, 102)

''De ki: ''Allah(c.c.)'ın dilemesi dışında kendim için yarardan ve zarardan (hiç bir şeye) malik değilim. Eğer gaybı bilebilseydim muhakkak hayırdan yaptıklarımı arttırırdım ve bana bir kötülük dokunmazdı. Ben, iman eden bir topluluk için, bir uyarıcı ve bir müjde vericiden başkası değilim.'' (Araf Suresi, 188)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ferit yazdı:
Selamün Aleyküm;
hayırlı geceler İnşAAllah doğrudur...

''O, gaybı bilendir. Kendi gaybını (görülmez bilgi hazinesini) kimseye açık tutmaz (ona muttali kılmaz.) Ancak elçileri (peygamberleri) içinde razı olduğu (seçtikleri kimseler) başka. Çünkü O, bunun önüne ve arkasına izleyici (gözetleyici)ler dizer.'' (Cin Suresi, 26-27)

''Bu, sana (ey Hz.Muhammed(s.a.s.)(s.a.s.)) vahyettiğimiz gayb haberlerindendir. Yoksa onlar, (Yusuf'un kardeşleri) o hileli-düzeni kurarlarken, yapacakları işe topluca karar verdikleri zaman sen yanlarında değildin.'' (Yusuf Suresi, 102)

''De ki: ''Allah(c.c.)'ın dilemesi dışında kendim için yarardan ve zarardan (hiç bir şeye) malik değilim. Eğer gaybı bilebilseydim muhakkak hayırdan yaptıklarımı arttırırdım ve bana bir kötülük dokunmazdı. Ben, iman eden bir topluluk için, bir uyarıcı ve bir müjde vericiden başkası değilim.'' (Araf Suresi, 188)

ve aleyküm selam, hayırlı bereketli geceler kardeşim
doğrudur..Allah razı olsun.. Sorunuzu alalım inşaAllah..

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

selamün aleyküm;
sorum:
Allah c.c.'ın bir'liği'ni belirten ayet-i kerimeler hangileridir...
B)B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ve aleyküm selam vr vb..inşaAllah doğrudur,

Sizin ilahınız tek bir ilahtır; O'ndan başka ilah yoktur; O, Rahman'dır, Rahim'dir (bağışlayan ve esirgeyendir). (Bakara/163)

Allah... O'ndan başka ilah yoktur. Diridir, kaimdir. O'nu uyuklama ve uyku tutmaz. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. İzni olmaksızın O'nun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. (Onlar ise) Dilediği kadarının dışında, O'nun ilminden hiç birşeyi kavrayıp-kuşatamazlar. O'nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp-kuşatmıştır. Onların korunması O'na güç gelmez. O, pek yücedir, pek büyüktür. (Bakara/255)

Şüphesiz bu, gerçek bir olayın haberidir. Allah'tan başka ilah yoktur. Ve şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, hüküm ve hikmet sahibidir. (Al-i İmran/62)

De ki: "Allah doğru söyledi. Öyleyse Allah'ı bir tanıyan (Hanif)ler olarak İbrahim'in dinine uyun. O, müşriklerden değildi." (Al-i İmran/95)

Allah; O'ndan başka ilah yoktur. Kendisinde hiç bir şüphe olmayan kıyamet gününde sizleri muhakkak toplayacaktır. Allah'tan daha doğru sözlü kimdir? (Nisa/87)

Andolsun, "Allah üçün üçüncüsüdür" diyenler küfre düşmüştür. Oysa tek bir ilahtan başka ilah yoktur. Eğer söylemekte olduklarından vazgeçmezlerse, onlardan inkar edenlere mutlaka (acı) bir azab dokunacaktır. (Maide/73)

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

selamün aleyküm
Allah c.c. razı olsun doğrudur...
tamamlıyalım İnşAAllah...

Allah... O'ndan başka ilah yoktur. Diridir, kâimdir. (3/2)

Döl yataklarında size dilediği gibi suret veren O'dur. O'ndan başka ilah yoktur; üstün ve güçlü olandır hüküm ve hikmet sahibidir. (3/6)

Allah gerçekten kendisinden başka ilah olmadığına şahitlik etti; melekler ve ilim sahipleri de O'ndan başka ilah olmadığına adaletle şahitlik ettiler. Aziz ve Hakim olan O'ndan başka ilah yoktur. (3/18)

İşte Rabbiniz olan Allah budur. O'ndan başka ilah yoktur. herşeyin yaratıcısıdır öyleyse O'na kulluk edin. O, herşeyin üstünde bir vekildir. (6/102)

De ki: "Eğer söyledikleri gibi O'nunla beraber ilahlar olsaydı, onlar arşın sahibine mutlaka bir yol ararlardı." (17/42)

Allah, hiçbir çocuk edinmemiştir ve O'nunla birlikte hiçbir ilah yoktur; eğer olsaydı, her bir ilah elbette kendi yarattığını götürüverirdi ve (ilahların) bir kısmına karşı üstünlük sağlardı. Allah, onların nitelendiregeldiklerinden yücedir. (23/91)

O, Allah'tır, kendisinden başka ilah yoktur. İlkte de, sonda da hamd O'nundur. Hüküm O'nundur ve O'na döndürüleceksiniz. (28/70)

Tartışmasız, sizin ilahınız gerçekten birdir. (37/4)

Göklerde ilah ve yerde ilah O'dur. O, hüküm ve hikmet sahibidir, bilendir. (43/84)

O'ndan başka ilah yoktur; diriltir ve öldürür. Sizin de Rabbinizdir, geçmiş atalarınızın da Rabbidir. (44/8)

O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur. Gaybı da müşahede edilebileni de bilendir. Rahman, Rahim olan O'dur. (59/22)

O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur. Melik'tir; Kuddûs'tur; Selam'dır; Mü'min'dir; Müheymin'dir; Aziz'dir; Cebbar'dır; Mütekebbir'dir. Allah, (müşriklerin) şirk koştuklarından çok yücedir. (59/23)

De ki: O Allah, birdir. (112/1)

sorunuzu alalım İnşAAllah...B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ve aleyküm selam...Allah c.c. razı olsun eksikleri tamamlamışsınız..
Soru sorma hakkımı yarın kullansam olur mu kardeşim:)...Hayırlı geceler..Allah' a emanet olun...

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

nigdeli yazdı:
Soru sorma hakkımı yarın kullansam olur mu kardeşim:)...Hayırlı geceler..Allah' a emanet olun...
ecmain İnşAAllah...
:) Est. olur tabii sizede hayırlı geceler Allah c.c. rahatlık versin Rahman'a emanet kalın...selametle İnşAAllah...B)

busra4

Kayıtlı Kullanıcı

ya kerdesler arkadaslar ne guzel bir paylasim yapmissiniz

ozaman birtanede ben sorayim

EYERBIR ESINIZI YERINE BASKA BIR ES ALMAK ISTIYORSANIZ ONCEKI ESINIZE YUKLERLE MEHIR VERMIS OLSANIZ BILE ICINDEN HICBIR SEY GERI ALMAYIN NE DIYE ALACAKSINIZ BIR IFTIRA EDEREK VE ACIK GUNAH YUKLENEREKMI

SELAMETLE

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

selamün aleyküm;

cevab:

"Bir eşin yerine başka bir eş almak istediğiniz takdirde, onlardan birine (evvelki eşinize) kantarlarca mal vermiş olsanız dahi verdiğinizden hiç bir şeyi geri almayın. İftira ederek ve açık günaha girerek verdiğinizi alacak mısınız? Nasıl alırsınız ki, birbirinize geçmiştiniz ve onlar, sizden sağlam teminat almışlardı." (4 NİSA, 20-21)

Mehrin kısıtlanmasını istenmenin doğru olmadığını, şu örnek göstermektedir. Hz. Ömer(r.anh) bir gün kadınlara, fazla mehir talep etmemelerini öğütler. Kureyşli bir kadın Hz. Ömer’e hitaben: "Ya Emir-el mü'minin, Allah'u Teala'nın: 'Bir eşin yerine başka bir eş almak istediğiniz takdirde, onlardan birine kantarlarca mal vermiş olsanız dahi verdiğinizden hiçbir şeyi geri almayın... (4/20) ayetinde buyurduğunu işitmediniz mi?" diyerek Halife'ye itiraz eder. Bunun üzerine Hz. Ömer (r.anh) sözünü geri aldığını ifade ederek tevbe eder.

Mehir konusunda bir sınırlama olmamasına rağmen, evliliğin kolaylaştırılması için Rasulullah(as)'ın bazı tavsiyeleri de olmuştur. Ancak bu tavsiyeler, hiç bir şekilde bir emir olarak değil, bir tavsiye olarak alınmıştır. Rasulullah(as): "Mehrin en hayırlısı ehven olanıdır." buyurmuştur. Bu hadis, mehrin, evlenmeyi güzelleştirmesi ve zorlaştırmaması için ifade edilmiştir.

Mehir, ziynet eşyalarından olabileceği gibi, hayvan cinsinden, menkul ve gayri menkul mallardan da olabilecektir.

Mehir, genel olarak nikah akdi sırasında tesbit edilir. Buna Mehr-i Müsemma denir. Mehir nikah akdi sırasında ödenmesine Mehr-i Muaccel; nikah akdi sırasında ödenmeyip daha sonra belli vadelerde ödenen mehre ise, Mehri Mueccel adı verilir. Nikah akdi sırasında belirlenmeyen, ancak daha sonra kadının yakınları tarafından, kadının iyiliği için takdir edilen mehre de Mehr-i Misil adı verilmektedir.

hayırlı günler İnşAAllah...B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleyküm kardeşim

B)Nisa suresi - 20. ayet B)

A.e.o...

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

nigdeli yazdı:

selamün aleyküm;
evet soru hakkınızı kullanabilirsiniz :)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ferit yazdı:
nigdeli yazdı:

selamün aleyküm;

ve aleyküm selam;
hakkınızı helal edin..siz benden önce ve daha ayrıntılı cevap vermişsiniz..soru hakkım size geçti...:)

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

nigdeli yazdı:
ferit yazdı:
nigdeli yazdı:

selamün aleyküm;

ve aleyküm selam;
hakkınızı helal edin..siz benden önce ve daha ayrıntılı cevap vermişsiniz..soru hakkım size geçti...:)

selamün aleyküm;
:) peki öyleyse ben soruyorum sonra siz sorun İnşAAllah...

"O'na "cennete gir" denilince "Keşke kavmim bilseydi. "

"Rabb'imin beni bağışladığını ve beni ikram edilenlerden kıldığını" dedi.

ayet-i kerimeler hangi surededir ve kısaca tefsiri İnşAAllah...

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ferit yazdı:

selamün aleyküm;
:) peki öyleyse ben soruyorum sonra siz sorun İnşAAllah...

"O'na "cennete gir" denilince "Keşke kavmim bilseydi. "

"Rabb'imin beni bağışladığını ve beni ikram edilenlerden kıldığını" dedi.

ayet-i kerimeler hangi surededir ve kısaca tefsiri İnşAAllah...

ve aleyküm selam...inş..:)

Yasin Suresi / 26-27. ayet-i kerimeler;

Tefsirleri

26. Yani, şehadetinin hemen ardından, bu salih kula cennet müjdesi verilmiştir. Melekler onu karşılamak için dizilmişlerken, ona "Firdevs cenneti seni beklemektedir" diye hemen haber vermişlerdir. Bu cümlenin yorumu hakkında müfessirler arasında farklı görüşler vardır. Katâde, "Allah bu kuluna cenneti hemen nasip etmiştir, orada yaşamakta ve rızıklanmaktadır" derken, Mücahid: "Melekler ona sen cennete gireceksin diye müjde vermişlerdir. Yani kıyametten sonra, herkes cennete girerken, o da cennete girecektir" şeklinde bir yorumda bulunmuştur.

27. Bu, üstün bir ahlâk örneğidir. Kendisini katleden kimselere karşı bu salih insanın içinde hiçbir kin ve kızgınlık olmadığı gibi Allah indinden beddua ve şikâyette bulunarak intikam almayı da düşünmemiştir. Bilakis şimdi de onların iyiliklerini isteyerek, "Keşke kavmim de benim sonumdan haberdar olsaydı. Böylelikle küfürlerinden vazgeçerek hidayete erseler" demiştir. Yani, "Benim hayatımdan değilse bile ölümümden ibret alsınlar". Bu şerefli insan kendini katleden insanların dahi cehenneme girmelerini arzu etmemektedir. Aksine onların hidayete ermelerini ve cennete kavuşmalarını temenni ediyor. Bu kimse hakkında Rasûlullah (s.a) şöyle demiştir. "Bu şahıs kavmi için hayatı boyunca da, ölümünden sonra da hep iyilik istemiştir."

Bu kıssa, dolaylı olarak Mekkeli müşriklere şu hakikati öğretmek için zikredilmiştir: Hz. Muhammed (s.a.) ve arkadaşları tıpkı bu kıssada olduğu gibi gerçekten sizlerin iyiliğini isterler. Tüm zulmünüze rağmen bu insanlar sizlere karşı bir kin ve nefret beslememektedirler. Onların kalbinde sizlerden intikam almak gibi bir his de yoktur. Bunlar yalnızca sizlerin sapıklığına karşıdırlar ve hidayete ermenizi istiyorlar. Bunun dışında herhangi bir maksat gütmüyorlar.

Sözkonusu ayet, diğer birçok ayetler gibi "Berzah" aleminin varlığını apaçık ispat etmektedir. Bu ayetten bazı cahillerin sandığı gibi ölümden sonra kıyamete kadar durgunluk olmayacağı anlaşılıyor.

Ancak bu safhada ruh, cismi olmaksızın diridir, konuşur ve işitir, hisseder, memnun da olur, kederli de, dünyadakilere ilgi de duyar. Şayet böyle olmasaydı sözkonusu mümin cennet müjdesini duyduğunda, "Keşke kavmim benim hayırlı sonumdan haberdar olsaydı" diyebilir miydi?

Sorum inş;

"Kimin kitabı sağından verilirse",

"Kolay bir hesapla hesaba çekilecek";

"Ve sevinçli olarak ailesine dönecektir".

ayet-i kerimeleri hangi surede geçmektedir ve kısaca tefsirleri inş..

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

selamün aleyküm;

"Kimin kitabı sağından verilirse",

"Kolay bir hesapla hesaba çekilecek";

"Ve sevinçli olarak ailesine dönecektir".

İnşikak suresi

Kitabı sağından verilen hoşnut ve mutludur. Bu iman eden ve iyilik yapan kimsedir. Allah ondan razı olmuş ve onun kurtarılmasını takdir etmiştir. O kolay bir hesaptan geçirilecektir. Tartışma yapılmayacak ve hesapta herşeyi incelenmeyecektir. Bu hesap gününe ilişkin tablolar Hz. Peygamberden gelen rivayetlerle tasvir edilmektedir ve bu bize yeterlidir.

Hz. Aişe'den gelen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır: "Kimin hesabı ince elekten geçirilirse o kişi cezaya çarptırılır." Hz. Aişe der ki; ben "o kolay bir hesaptan geçirilecektir" buyurmuyor mu yüce Allah dedim. Buyurdu ki; "Bu hesaba çekilmek değildir. Sadece arz olunmaktır. Kıyamet günü kimin hesabı ince elekten geçirilirse o cezaya çarptırılır."(Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesei)

Yine Hz. Aişe'den gelen bir rivayette deniyor ki; Hz. Peygamberin bazı namazlarda şöyle dediğini işittim: "Allah'ım beni kolay hesapla hesaba çek". Namazı bitirince, " Ey Allah'ın elçisi kolay hesap nedir?" diye sordum. Buyurdu ki; "Allah'ın kitabına bakması ve üzerinde durmadan geçmesidir. Ey Aişe o gün hesabı ince elekten geçirilen kişi mahvolur."( İmam Ahmed kendi isnadı ile Abdullah İbni Zübeyr Hz. Aişe'den rivayet etmiştir. Bu rivayet Müslim'e göre "sahih"tir. Fakat Müslim bunu "Sahih"ine almamıştır)

İşte insanın karşılaşacağı kolay hesap budur. Sonra kurtulur. "Ve sevinç içinde ailesine döner" Yani ailesinden kurtulup cennete gidenlerine kavuşur. Bu ifade iman ve salih amel konusunda aynı olsun, aynı çizgiye sahip herkesin cennette birbiri ile buluşacağını dile getirmektedir. Ailesinden ve arkadaşlarından sevdiği herkesle buluşacağını anlatmaktadır. Hesaptan kurtulan insanın bu çetin bekleyişten sonra Alıştığı yuvasına dönüşünü tasvir etmektedir. Kurtuluşun ve cennette buluşmanın verdiği sevinç, ferahlık ve mutluluk içindeki dönüşümü anlat-maktadır.

Bu kitabı istenmeyerek kendisine verilen, kötü işlerinden dolayı cezaya çarptırılan yıkılmış ve azaba uğramış adamın durumunu karşılayan bir sahnedir.

sorum:
pişmalıkla ilgili ayet-i kerimeler hangiledir...

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a.
Hani soru soran yokmu????
k.s.e.o.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a.
Evet ferir kardeşin sorusu varmış, sonradan gördüm. cevaplamaya çalışayım inşaallah.

Bakara(*) Sûresinin 167 . Ayetinde
Uyanlar şöyle derler: “Keşke dünyaya bir dönüşümüz olsaydı da onların şimdi bizden uzaklaştıkları gibi, biz de onlardan uzaklaşsaydık.” Böylece Allah, onlara işledikleri fiilleri pişmanlık kaynağı olarak gösterir. Onlar ateşten çıkacak da değillerdir.

Mâide(*) Sûresinin 31 . Ayetinde
Nihayet Allah, ona kardeşinin ölmüş cesedini nasıl örtüp gizleyeceğini göstermek için yeri eşeleyen bir karga gönderdi. “Yazıklar olsun bana! Şu karga kadar olup da kardeşimin cesedini örtmekten aciz miyim ben?” dedi. Artık pişmanlık duyanlardan olmuştu.

Yûnus Sûresinin 54 . Ayetinde
(O gün) zulmetmiş olan herkes, eğer yeryüzündeki her şeye sahip olsa, kendini kurtarmak için onu fidye verir. Azabı gördüklerinde, için için derin bir pişmanlık duyarlar. Onlara zulmedilmeksizin aralarında adaletle hükmedilir.

Meryem Sûresinin 39 . Ayetinde
Onları, gaflet içinde bulunup iman etmezlerken işin bitirileceği o pişmanlık günüyle uyar.

Sebe’ Sûresinin 33 . Ayetinde
Zayıf ve güçsüz görülenler, büyüklük taslayanlara, “Hayır, bizi hidayetten saptıran gece ve gündüz kurduğunuz tuzaklardır. Çünkü siz bize Allah’ı inkar etmemizi ve O’na eşler koşmamızı emrediyordunuz” derler. Azabı görünce de içten içe pişmanlık duyarlar. Biz de inkar edenlerin boyunlarına demir halkalar geçiririz. Onlar ancak yapmakta olduklarının cezasını göreceklerdir.

Hâkka Sûresinin 50 . Ayetinde
Şüphesiz Kur’an, kâfirler için mutlaka bir pişmanlık sebebidir.

k.s.eo.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt