Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Krediyle ev alınırmı? (1 Kullanıcı)

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

ERZURUMLİ kardeşimizin oldukça iddialı açıklamaları var, bunların bir çoğuna katılmamakla birlikte burada bunların tartışılmasını faydalı görmediğim için bir tartışmaya girmeyeceğim... Örnek olarak: Amel ile itikad aynı tutulamaz... Amelde yanlışlık günaha sokar ama itikadda yanlışlık küfre sokar... Neyse, bırakalım bu konuları ilim erbabı tartışsın...

Ben başka birşey soracağım...

ERZURUMLİ kardeşin dediklerini doğru kabul edersek...

Ben yaklaşık 25 yıllık bir dişhekimiyim ve aktif muyenehane hekimliği yapıyorum...
2008 yılında mevcut hükümet bir karar çıkararak serbest çalışan doktor, dişhekimi ve veteriner hekimlere muayenehanelerinde POS cihazı (Kredi Kartı Ödeme Cihazı) bulundurma mecburiyeti getirdi ve buna uymayanlar hakkında ciddi miktarda para cezası uygulanacağı bildirildi... Geçmişte kalan 25 yıllık dönemimde sadece 2 kişi bana kredi kartı geçiyormu diye sorduğu halde bizlerde hiç kullanmayacağımızı bile bile ve istemeye istemeye aldık muayenehanemize koyduk kullanıma açmasak da arka odada duruyor...
Ancak bu cihazın kullanım bedeli olarak ya bankaya belli bir ciro teminatı göstermek ya da ciromuz olmazsa belli oranlarda komisyon ödemek zorunda kalıyoruz...
Kendimiz kredi kartı kullanmasak bile kullanana ve kullandırana aracılık etmek, bunu yapmasak bile sürekli bankalara para ödemek zorundayız... Sürekli bankaları kalkındırmak ve şu kriz ortamında bile kârlarına kâr katmalarına hükümet sayesinde yardımcı oluyoruz...

Şimdi: 50 yaşını devirmiş en az 25 yıllık hekim olarak muayenehanemi kapatıp mesleğimi mi bırakayım... Başka ne iş yapabilirim... Elimden birşey gelmez... Yoksa kafir olmaya razı mı olayım ne dersiniz?...
Bir başka açıdan bakarsak; bu durumda "olması gereken budur" diyerek beni buna mecbur eden hükümet mensuplarının hükmü nedir?.. Bu melanete yüzlerce hekimi mecbur edenler kafir olmuyor mu?... (Bir başka forum konusunda bunların memlekete şeriat getireceklerini iddia eden hayallerinizi okuduğumu hatırlıyorum da...)

Allah'a emanet olun...

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
Aleyküm Selam Kardeşlerimiz
Erzurumli kardeşimizin dediklerinin %99una bende katılıyorum. Bende kılı kırk yararak inceliyorum, Ticaret hayatına girince çek var, senet var, kart var bunlarla tanışıyorsun.İslami faizsiz finans kurumu iyidir dediler bir iki gittik o da battı gitti.
2003 yılında hacca gidecez diyanetten sıramız çıktı kayıt için şu bankaya para yatır, yatırdık.Dolarları bu bankaya yatır, yatırdık. Vardık mekkeye çok güzel tavaflar, ibadetler derken sıra geldi kurban paraları toplanmaya.Hocam nedir bu? Herkesten 100er dolar toplayıp suudi bankasına yatıracağız.
Hocam kuyruğa girdi para yatırıyor, sarraf-el raci bank & investment bankasına.İsmini hiç unutamıyorum çünkü makbuzu var ve üzerinde kurbanlık koç resminin yanında bayramımızı kutluyor.
Hilton otelin altındaki büyük bin davut marketten alışveriş yapıyoruz müşterilerinin çoğu arap ellerinde kredi kartları bize sıra gelmiyordu unutamadğım anılarım arasındadır
Saygı ve sevgilerimle ALLAHA emanet olunuz hayırlı cumalar

NOT:şimdi kurban paralarını burada topluyorlarmış orada çok izdiham oluyor diye...

acizanegünahkar

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm
Zor bir durumda kaldım ve sizlerden bir fikir istiyorum
Bir ev beğendik almayı çok istiyoruz ama paramız yetmiyor ne yapacağımızı şaşırdık.
Kalan miktarı elden bulabileceğimiz hiç bir yer yok
Tek çare var diyorlar, ev kredisi çekmek
Bende bunu istemiyorum
Evde huzursuzluk çıkması çok yakındır...:a36:
Siz olsanız böyle bir durumda ne yaparsınız?

Ah Kardeşim ah
Öyle bir konuya değindinki yaktın beni
bende krediyle ev aldım bundan dolayıda
öyle pişmanımki sormayın
ama oldu işte şimdi tavsiyem
elinizdeki miktar seviyesinde ev alın
ama kredi işine girmeyiniz

RABBİME muhabbet ve nuruna emanet olunuz

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Erzurumli kardeşimizin dediklerinin %99una bende katılıyorum. Bende kılı kırk yararak inceliyorum, Ticaret hayatına girince çek var, senet var, kart var bunlarla tanışıyorsun.İslami faizsiz finans kurumu iyidir dediler bir iki gittik o da battı gitti.
2003 yılında hacca gidecez diyanetten sıramız çıktı kayıt için şu bankaya para yatır, yatırdık.Dolarları bu bankaya yatır, yatırdık. Vardık mekkeye çok güzel tavaflar, ibadetler derken sıra geldi kurban paraları toplanmaya.Hocam nedir bu? Herkesten 100er dolar toplayıp suudi bankasına yatıracağız.
Hocam kuyruğa girdi para yatırıyor, sarraf-el raci bank & investment bankasına.İsmini hiç unutamıyorum çünkü makbuzu var ve üzerinde kurbanlık koç resminin yanında bayramımızı kutluyor.
Hilton otelin altındaki büyük bin davut marketten alışveriş yapıyoruz müşterilerinin çoğu arap ellerinde kredi kartları bize sıra gelmiyordu unutamadğım anılarım arasındadır

NOT:şimdi kurban paralarını burada topluyorlarmış orada çok izdiham oluyor diye...

Selamun Aleyküm,

Emin kardeşim maalesef bu tür sıkıntılar var ve bu sıkıntılar sistem komple değişmedikçe düzelmez... Biz bunları tartışırken aslında olması gereken ideal toplum düzenine göre konuşuyoruz, oysa ki mevcut sistemde teorik ile pratik hiçbir zaman birbirine uymuyor... Yukarıdaki örneğimde belirttiğim gibi ya bazı şeylere katlanacaksınız ya da ülkeyi terkedeceksiniz tabi gidecek bir yeriniz varsa...
Ama benim zoruma giden konu başka... Bir bakıyorsunuz biri çıkıyor oy kullananları kafir ilan ediyor, biri çıkıyor kredi kartı kullananlar kafirdir diye hükmü kesiyor, biri başka mezhepten olanı, biri başka cematten olanı, biri tarikata gireni, bir diğeri tarikata girmeyeni vs vs vs... Kafir ilan eden edene... Ne biçim bir toplum olduk Allahaşkına... Harkes ulema, herkes kadı, herkesin elinde bir samuray kılıcı salla uçsun kelleler... El insaf arkadaşlar ne oluyoruz nereye gidiyoruz, durun biraz, düşünün biraz, elinizi vicdanınıza koyun biraz... olması gereken bu olduğuna eminmisiniz... Bilemiyorum... Allah sonumuzu hayr etsin inşaallah...

Allah'a emanet olun...

GEVHER

Yönetici
ve aleykümselam...

ve aleykümselam...

selamünaleyküm...

İnşaAllah olayı bir hadisle noktalayalım.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem , Vâbisa radıyallahu anh’a hitap ederek şöyle demiştir :

“Ey Vâbisa! İnsanlar sana fetva verse bile bir de kalbine danış. İyi, güzel olan şey, yaptığın zaman kalbini rahatlatan; günah ise kalbini rahatsız eden şeydir.”

(Dârimi, Büyû’, 2; Ahmed b. Hanbel, Müsned, IV, 228 )

Eğer aldığımız kararlar nedeniyle vicdanımız rahatsızsa zaten orada bir tersliik var demektir.

Ve yine önemli bir nokta :

İnançlar , hayatımıza uyguladığımız kadar bizim inancımızdır ; konuştuğumuz kadar değil.

Rabbim yüreklerimize ferahlık versin.
Hayırlı cumalar.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

ERZURUMLİ kardeşimizin oldukça iddialı açıklamaları var, bunların bir çoğuna katılmamakla birlikte burada bunların tartışılmasını faydalı görmediğim için bir tartışmaya girmeyeceğim... Örnek olarak: Amel ile itikad aynı tutulamaz... Amelde yanlışlık günaha sokar ama itikadda yanlışlık küfre sokar... Neyse, bırakalım bu konuları ilim erbabı tartışsın...

Ben yaklaşık 25 yıllık bir dişhekimiyim ve aktif muyenehane hekimliği yapıyorum...
2008 yılında mevcut hükümet bir karar çıkararak serbest çalışan doktor, dişhekimi ve veteriner hekimlere muayenehanelerinde POS cihazı (Kredi Kartı Ödeme Cihazı) bulundurma mecburiyeti getirdi ve buna uymayanlar hakkında ciddi miktarda para cezası uygulanacağı bildirildi... Geçmişte kalan 25 yıllık dönemimde sadece 2 kişi bana kredi kartı geçiyormu diye sorduğu halde bizlerde hiç kullanmayacağımızı bile bile ve istemeye istemeye aldık muayenehanemize koyduk kullanıma açmasak da arka odada duruyor...
Ancak bu cihazın kullanım bedeli olarak ya bankaya belli bir ciro teminatı göstermek ya da ciromuz olmazsa belli oranlarda komisyon ödemek zorunda kalıyoruz...
Kendimiz kredi kartı kullanmasak bile kullanana ve kullandırana aracılık etmek, bunu yapmasak bile sürekli bankalara para ödemek zorundayız... Sürekli bankaları kalkındırmak ve şu kriz ortamında bile kârlarına kâr katmalarına hükümet sayesinde yardımcı oluyoruz...

Şimdi: 50 yaşını devirmiş en az 25 yıllık hekim olarak muayenehanemi kapatıp mesleğimi mi bırakayım... Başka ne iş yapabilirim... Elimden birşey gelmez... Yoksa kafir olmaya razı mı olayım ne dersiniz?...
Bir başka açıdan bakarsak; bu durumda "olması gereken budur" diyerek beni buna mecbur eden hükümet mensuplarının hükmü nedir?.. Bu melanete yüzlerce hekimi mecbur edenler kafir olmuyor mu?... (Bir başka forum konusunda bunların memlekete şeriat getireceklerini iddia eden hayallerinizi okuduğumu hatırlıyorum da...)

Allah'a emanet olun...

Ve aleykum selam Cemal abim,

Saygı ve sevgide kusur etti isek af olalım,ancak ayeti kerimeye dikkat buyrun ben demiyorum ALLAH TEALA diyor ki;Bakara 275. Faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların "Alım-satım tıpkı faiz gibidir" demeleri yüzündendir. Halbuki Allah, alım-satımı helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan sonra kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizden vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir ve artık onun işi Allah'a kalmıştır. Kim tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktir, orada devamlı kalırlar

Bakın ebedi olarak cehennemde kalacaklar diyor,soruyorum şimdi ALLAH Rasulu s.a.v kim La ilahe illallah muhammeden rasulullah derse muhakkak cennete gider demişken neden ALLAH TEALA faiz le uğraşanı ebedi olarak cehennemde tutuyor,ebedi olarak cehennemde hiç bir müslüman kalmayacak diye bir ehli sünnet inancı ve muhkem hadisi şeriflerde var...
Demekki ALLAH TEALA akaid ile ameli bir tutmuş,bana iman etmen tek başına yeterli değil diye buyurmuş,eğer faizle uğraşırsan küfrünü açık eder ve seni cehennemde ebedi tutarak sabit kılarım demiş...
Kendi kafama göre bir söz söylemekten ALLAH TEALA ya sığınırım,aynı ayeti kerimeyi okumaktayız güzel abim,sizcede açık değilmi?

Bakınız ayeti kerimeye ;Ali İmran 130. Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz

Kurtuluşa ermekten kasıt burada nedir ? Bir insan gerçek ve sağlam bir iman ile ve ALLAH TEALA nın sonsuz rahmetinin değmesi ile kurtuluşa ererken,kurtuluşa erenler cennette altlarından ırmaklar akan tahtlarında oturacakken,neden ALLAH TEALA ya hasım olalım...

Siz şimdi diyorsunuz ki;memlekette bütün işler faiz le yada faizcilerle dönüyor,hatta muayene haneme post zorunluluğu getirdiler,bu yaştan sonra meslekmi değişeyim...

Bizde diyoruz ki,size zorla yaptırılan bir işten niye sorumlu olasınız ?
Bu marketinde kendi isteği ile içki satmaya benzemez,keza birçok markette içki yoktur...
Ancak siz faiz ve faizli alış verişe cevaz veriyorsanız,bir şekilde devlet veya kurumlar yolu ile elinize faizli para geçiyorsa,bu parayı ayırın helal olan malınıza katmayın,boğazınızdan geçmesin işte bu hem takva hemde kulluk olur...

Ve ayrıca başka bir konuda burası darul harp yeridir,burada şertiat gelmesi için küfrün karanlığının gitmesine vesile olacak zerre kadar nurun sizden çıkması çok büyük bir ameldir dedik,bundan dolayı oyunu kullanan kişininde niyetine bakılır dedik,ama abim sen şimdi dersenki bana devlet banka ve faiz yollarını zorla açıyor ben ne yapayım bulaşmam mecbur,bu durumda takdir senin,ben bulaşmıyorum,ne kredi kartım var nede faizli bir hesabım var...
Sizin niye var ???

Vallahi ne ulemayız,ne kadı nede elimizde samuray kılıcı var,ALLAH TEALA ne demişse biz onun ardı sıra gideriz...
Şimdi tarafınızdan bu lafları duymak ise oldukça üzdü bizi...

Bu kardeşler doğruları söylüyorlar ama düzen bozuk elimizden geldiğince şerata uygun yaşamaya çalışalım demenizi sizden beklerdim,siztem bozuk diye sizteme uymak da ne demek ?
Uymayın abicim ALLAH uymayın diyor,demiyormu?

Yukarıda açıkca ayet ne diyor faizle uğraşan cehennemde ebedi kalıcıdır,seni sistem hapis ile veya başka türlü ezalar vermekle tehdit edip kendi isteğini yaptırıyorsa bunda bir sakınca olmadığını söyledik,ve devamla dedikki faizden veya faizli bir yaptırımdan dolayı elinize geçen ribadan kurtulun yemeyin...
Bunu yapmanız takva olur,
Bunun anlaşılmayacak yanı nedir?
Size post makinesini zorla aldırtmak isteyen sistem farklı dır,sizin kendi ayağını ile post makinesi/kredi/kredi kartı gibi durumlar için bankaya gitmeniz veya sisteme gitmeniz çok çok farklıdır...

ALLAH aşkına sizi azıcık tanımasam faize yol verdiğinizi düşüneceğim...

Bizi SUİZANNA mahkum etmeyin...

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı

Esselamu aleykum,

Konuyu açarak bu sohbetin sürmesine vesile olduğunuz için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum...

Değerli abim;

ALLAH TEALA biz kulcağızlarını bizden misak aldığı zaman,dünyada sınava tutacağını buyurmuş ve nur ile zulumeti yaratmıştır...
Nuru kapsayan işler iman ve hayır amelleri iken zulumeti kapsayan işlerde küfür ve zararlı amellerdir,bunları burada tek tek saymaya gerek görmüyorum ama nasıl ki namaz nurdan ise konumuz gereği faiz de zulumetten dir,

Dünya üzerinde faiz ilk icad edildiği günden bugüne hep var yani islamiyetin gelmesi ile faiz bitmiştir diye bir kayıt asla yoktur,olmasınında imkanı yoktur,çünkü faiz biz müslümanların sınavı gereği olması gereken bir şeydir,ama olmasındaki maksat ondan uzak durulması hususunda dır,zulumatı kapsayan diğer unsurlarda bunun aynısıdır,bunların varlıkları ve imtihan olmamızdaki değerleri hiç değişmeyecektir...

ALLAH TEALA yaklaşmayın diye buyurmuşsa,uzaklaşmak içinde bir yol olduğunu gösterdiğindendir,bizler emirleri yapmaya gayret sarf ettiğimiz gibi nehiyleri de yapmamak için daha fazla gayret sarf etmemiz gerekmektedir...
Hele hele hayati bir değeri olmayan ev,araba gibi dünya süslerinden sahip olmak maksadı ile harama eğilmek,yani bırakın islamın gereği olmasını ALLAH TEALA ya verdiği diğer nimetlerden dolayı hakaret etmekten başka birşey değildir...

Kendi memleketimiz veya başka memleketlerde nerede olursa olsun faiz haramdır,araplar da banka var,kredi var,kredi kartı var diyip onlarda varsa bizde de olmalı demek de yanlıştır,çünkü araplar bu dininin sahibi ve koruyucusu değildirler,bu dinin sahibi bütün müslümanlardır...

Faiz kesinlikle yasaktır cezası ve ilahi yaptırımları hakkında konuşmak bile saygısızlıktır...
ALLAH TEALA ...faizle uğraşanın yeri ebedi kalacağı cehennemdir... (2/275 )diyor,bakın cehennemin ebedi kalıcıları sizde iyi bilirsiniz ki kafirlerdir,buna rağmen üç günlük dünya rahat yaşama gayesi ile neden sonsuz azaba koşalım...
Ve bir başka konu ise yine apaçık,ALLAH TEALA ya sadece iman etmek cennete gitmeye vesile olmuyor,faizle uğraşan kişi cezasını çekip cehennemden çıkmayacak,çünkü o kişiyi ALLAH TEALA ebedi cehennemliklerden yani kafirlerden saymıştır,bu tarafımızdan verilmiş bir fetva değildir,tefsir değildir,ehli sünnet inancı bunu gerektirir,müslümanlar ebedi cennete,kafirler ebedi cehenneme gider...

Değerli abim size akıl vermek bize düşmez ama ALLAH TEALA,iman edenler birbirlerine hakkı tavsiye etsinler diye buyurur,buna mukabil,sizin faizle alakalı olarak bir iş yapmamanız ve keyfi olarak açtığınız fazili banka hesabınız varsa kapatmanız,keyfi olarak aldığınız kredi kartınız varsa geri vermeniz ve hertürlü faizli alış verişten uzak durmanızı ALLAH TEALA indinde tavsiyeci olarak size duyuruyorum...

Memleket böyle gelmiş böyle gidenlerle dolu olabilir,faiz ülkeyi değil dünyayıda kaplamış olabilir,bizim birey olarak sorumluluklarımız başkadır,biz üzerimize düşeni yapalım,ALLAH TEALA dansabırla mükafatını bekleyelim...

Baki selam ve dualarımla...

mübin

Kayıtlı Kullanıcı
Sevgili erzurumlu kardeşim konunun nihayetine gelirken yazdıklarınızla gayet önemli katkılarda bulundunuz Allah razı olsun yalnız ben başımızdaki emir sahiplerine uyduğumda elektrik ve su faturalarını dahi öderken bile geciktirdiğimizde gecikme faizi alınıyor diye cehenneme atılmam değilmi.
Ben de Yusuf kardeşim gibi konunun amacına erdiğini düşünerek daha detaya girmek istemiyorum Allah cümlenizden razı olsun inşallah

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

ERZURUMLİ kardeşimiz maalesef haddi zorlayan ifadelerle kendini küfür tehlikesine atıyor...

Günah işleyen müslümana kâfir denmez. Çünkü Ehl-i sünnete göre, bir insan günah işlemekle kâfir olmaz. Bid'at fırkaları, günah işleyene, kendileri gibi düşünmeyen müslümanlara kâfir demek sapıklığında bulunmuşlardır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Mümine kâfir diyenin, kendisi kâfir olur.) [Buhari]

Fransa Kralının bir gazeteciye söylediği bir söz vardır:" Bana 6 satır yazı yaz, seni idam etmek için 6 sebep bulayım..." Bu şekilde tavırlarla herkesi küfre sokabilirsiniz ama bu ne kadar hakka uygun olur, bunu da düşünmek lazım...

Bakara 275 ayetinin kapsamı içine kredi kartı kullanıcılarını sokmak biraz buna benziyor...
Kaldı ki bir çok tefsirde ayetin muhatabının bu işi meşru kabul edenler olduğu ifade ediliyor... Ancak meal ve tercümelerden hareketle hüküm çıkarmaya kalkan kardeşlerimiz maalesef bu tür tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyorlar...

ERZURUMLİ kardeşimiz daha önce oy verme konusunda tartıştıkları kardeşlerimizin durumuna düşürüyor kendisini... Yanlış yapıyor...

Bu arada ben asla sistem bozuk ama sisteme uymak lazım gibi bir tavır içinde olmadım, bu iftirayı hak edecek hiçbir ifade kullanmadım ve kullanmam da...

Konuyu daha fazla uzatmanın bir faydası olacağını düşünmüyorum, bu yüzden burada kapatmak istiyorum...

Allah'a emanet olun...

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
Ah Kardeşim ah
Öyle bir konuya değindinki yaktın beni
bende krediyle ev aldım bundan dolayıda
öyle pişmanımki sormayın
ama oldu işte şimdi tavsiyem
elinizdeki miktar seviyesinde ev alın
ama kredi işine girmeyiniz

RABBİME muhabbet ve nuruna emanet olunuz

Geçmiş olsun kardeşim, bir an önce ödeyip bitirmeyi nasip etsin..

Ev satmak isteyen müteahhitleri dinliyorum onlar için çok basit bir şeymiş gibi anlatıyorlar, hemen git ev kredisi al canım, ne olacak şimdi krediler en düşükmüş, tam ev alma zamanıymış, herkes böyle yapıyormuş, parayı bul gel de nasıl bulursan bul...
Ev de çok güzel gel al beni diyor...3+1=120m2
Kanmayacağız.
Kararımızı verdik artık krediyle ev almayacağız, kredisiz de gücümüz yetmiyor velhasıl sabredip bekleyeceğiz. Her şeyde bir hayır vardır. Nasipse helalından olsun.
Krediyle ev alan kardeşlerimizin bir çoğuda pişman.ALLAH c.c cümlemizin yardımcısı olsun, Günahlarımızı affetsin...

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

ERZURUMLİ kardeşimiz maalesef haddi zorlayan ifadelerle kendini küfür tehlikesine atıyor...

Günah işleyen müslümana kâfir denmez. Çünkü Ehl-i sünnete göre, bir insan günah işlemekle kâfir olmaz. Bid'at fırkaları, günah işleyene, kendileri gibi düşünmeyen müslümanlara kâfir demek sapıklığında bulunmuşlardır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

Fransa Kralının bir gazeteciye söylediği bir söz vardır:" Bana 6 satır yazı yaz, seni idam etmek için 6 sebep bulayım..." Bu şekilde tavırlarla herkesi küfre sokabilirsiniz ama bu ne kadar hakka uygun olur, bunu da düşünmek lazım...

Bakara 275 ayetinin kapsamı içine kredi kartı kullanıcılarını sokmak biraz buna benziyor...
Kaldı ki bir çok tefsirde ayetin muhatabının bu işi meşru kabul edenler olduğu ifade ediliyor... Ancak meal ve tercümelerden hareketle hüküm çıkarmaya kalkan kardeşlerimiz maalesef bu tür tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyorlar...

ERZURUMLİ kardeşimiz daha önce oy verme konusunda tartıştıkları kardeşlerimizin durumuna düşürüyor kendisini... Yanlış yapıyor...

Bu arada ben asla sistem bozuk ama sisteme uymak lazım gibi bir tavır içinde olmadım, bu iftirayı hak edecek hiçbir ifade kullanmadım ve kullanmam da...

Konuyu daha fazla uzatmanın bir faydası olacağını düşünmüyorum, bu yüzden burada kapatmak istiyorum...

Allah'a emanet olun...

erzurumlu kendisini kufr tehlikesine atıyor ve oy konusunda tartıştıkları kardeşlerin durumuna düşüyor diyerek, dolayısıyla da bizim de kendimizi kufre attığımızı kast etmişssiniz sanırım...bunun için delilinizin olması gerek...

siyahla alıtnı ettigim delilinizi de fransız kafir bir kralın sozunu delil getirmek Ki, siz benzetme yapmışsınız yani 6 satır bir yazıda 6 idam için sebep bulunur gibilerinden ama yinede kuran ve sunnetten yazın...

konuya girmek niyyetim yoktu sadece şu oy meselesi gelince cevap verip susayım dedim...

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
erzurumlu kendisini kufr tehlikesine atıyor ve oy konusunda tartıştıkları kardeşlerin durumuna düşüyor diyerek, dolayısıyla da bizim de kendimizi kufre attığımızı kast etmişssiniz sanırım...bunun için delilinizin olması gerek...

siyahla alıtnı ettigim delilinizi de fransız kafir bir kralın sozunu delil getirmek Ki, siz benzetme yapmışsınız yani 6 satır bir yazıda 6 idam için sebep bulunur gibilerinden ama yinede kuran ve sunnetten yazın...

konuya girmek niyyetim yoktu sadece şu oy meselesi gelince cevap verip susayım dedim...

Selamun Aleyküm,

Meal ve tercümelerden hareketle hüküm çıkarmaya kalkan kardeşlerimiz maalesef bu tür tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyorlar...

Allah'a emanet olun...

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

Meal ve tercümelerden hareketle hüküm çıkarmaya kalkan kardeşlerimiz maalesef bu tür tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyorlar...

Allah'a emanet olun...

tamam solediginize katılıyorum...hadisi incelerseniz gunahtan kasıt buyuk gunahlardır... (zina, içki içmek, hırsızlık ve s)..buyuk gunahları işleyenleri hariciler tekfir ederler...yani onlar kafir derler..ehli sunnet hiç kimse gunah işleyene kafir demez...ama insanı dinden çıkaran şirk ve ya kufr ameli işlerse o başkadır...yani bir insanın Allah dan başkasına kurban kesmesi gibi, Allah dan başkasına dua etmesi gibi bunlarda gunahdır ama insanı şirke düşren günahdır ve Kuran ve sunnete gore ve Tum İslam alimlerine gore bu kişi kafirdir...yani demem gunahla şirki karşıtrmayalım..yoksa yazdığınız hadisi biliyoruz inşallah..Allah yardımcınız olsun..

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

Allah'a emanet olun...

Güzel abim biz kimseye kafir demiyoruz,siz bizim yazımızı doğru okumuyorsunuz,gayet ve net yazdığım ortada dır,kim ki faize cevaz veriyorsa onlar kafirdir diyoruz,şimdi kalksa birisi emin abimize sen faizle kredi alabilirsin bunda bir beis yoktur derse işte bu adam kafirdir diyoruz,kimde faizin haram olduğunu bile bile kendi kendine haram niye olsun deyip helal sayarsa bu kişide kafir olur,kimde devlet faizi serbest kılmıştır demekki haram değildir derse o kişide kafirdir...

AMMA AYETİ KERİMENİN ZAHİR MANASINA BAKILMIYOR...

Elbette müslüman ebedi cehennemde kalmayacaktır,ama faiz haram de ömrün boyuncada faizden burnunu çıkarma hayatın bankalarda meyhanelerde zinahanelerde geçsin sonrada deki ben müslümanım ???

Biz bu işin tehlikesini anlatmaya çalıştık,bakın ALLAH TEALA buyuruyor,ben faiz haramdır dedim,kim ki bu uyarıyı alana kadar bu işi yapıyordu ise terk etsin,bundan sonrada bu işi yapan kişiler bu işe bir daha geri dönmesin,eski faizli alış verişlerinizi tevbe ederseniz aff ederim,ama bir daha faize dönerseniz size ebedi cehennemde azab ederim...

Ayeti kerimenin tefsiri ne için ? Faiz haram değildir diyenler için...
Buna göre bir insan bir bilene sorup yada kur'anı kerimde faiz haramdır emrini görüp yinede ömrü boyunca faizle uğraşırsa acaba bu kişi kendi kendine faizi meşru kılmış sayılmazmı ?

Bu durumda haka islam dairesi içinde midir? Değilmidir ?

Bana ne kim kafirse kafir millete kafir damgası vurmuyorum ben,benim derdim açık kimki faize haram değil diye cevaz verirse o kişi kendine ebedi cehennemde yerini ayarlasın...

Ve ayrıca sistem dediğimiz şuan ki ülke döngüsü bankacılık sistemine cevaz vermiştir,buda faizi helal etmiştirler manası yüklerse,bizden biriside faizin haram olduğunu bilip,bu kişilerle alış veriş yapıp bunlara destek sağlarsa hele hele bu yaptığından pişmanlık duymazsa bu kişinin küfre rıza göstermesi değilde bu durum neyi ifade eder...

İçimizde bir çok kişinin de kredi kartı bulunmaktadır,kredi kartı kullanmak insanı yaptığı işe cevaz yani helal fetvası vermedikçe kafir etmez ama zamanla bu insnaın içine işleyip her alış verişinde helal bir ticaret yapmış gibi bu kartı kullanırda bu karta aldığı eşya ve yiyeceği helalmiş sayarsa işte o zaman yine kendisine bir durum yüklemiş olur...

Faiz haramdır,faizle alış veriş haramdır,ama faizle haram bir alış veriş yapıp sonra ben helal lokma yedim demek kastı ile haramdan geleni helal yapmakta haramdır...
Bu durumda faize bulaşan müslüman farkına varmadan haramı helal etmiş olmakla,ALLAH TEALA nın haramları ancak ben helal ederim buyruğuna da karşı gelmiş olur...

Küçük bir misal daha iyi anlaşılsın diye;Müslümanın birisi;

Bankadan kredi kartı aldı,bankacı yani faiz yiyici,şartlarını ortaya koydu,zamanında ödemezsen şu şu oranlarda faiz yüklerim dedi,bu kişide tamam dedi ve faiz akdine imzasını attı...
Bakın buraya kadar haramı helal etmedi...
Kartını aldı alış verişe gitti,akşama çocuklar ve ev halkı yesin diye bir güzel alış veriş yaptı,sonra eve götürdü ve bir güzel alınanlar harcandı...
Aradan bir kaç ay geçti bu kişi bir aksilikten dolayı,ödemesi gereken banka borcunu ödeyemedi ve faiz işlemeye başladı,sonrada faiz ödedi ve borçtan kurtuldu...
Diyelim ki bu kişiye sorduk,''Çoluk çocuğuna haram lokma yedirirmisin?'' cevap ''hayır yedirmem'' dedi,ama biz yine sorduk ''Geçen ay banka kartı ile yaptığın alış verişten dolayı sen bankaya faiz ödedin ve bu faizli alış verişten gelen yiyeceğide çocuklarına yedirdin...'' buna göre nasıl bir cevap beklenir...
Eğer derseki '' Evet bir hata yaptık af dilenip tevbe edeceğim...'' bu onu kurtuluşa götürür...
Ama derseki '' Yahu öyle şeymi olur,niye haram olsun çalmadık çırpmadık sonuçta parasını bankaya yatırdık...'' işte bu kişi haram alış verişten gelen para ile aldığını helal sayarak haramları helal etmek sureti ile içinden çıkılmaz bir duruma düşmüştür...

Yine aynı şekilde faizle ev alana sen haram bir iş yaptın dendiğinde '' Ne haramı be bak ne güzel ev sahibi oldum...'' demeside haramı helal etmesine yetecektir...

Bizde sizleri,birer büyüğümüz ve dinimizi güzel bilir kişiler olarak banka,faiz,kredi,kredi kartı gibi durumlarda müslümanları bu işlere teşvik etmeyip,özellikle el çektirecek beyanlar bekliyoruz...

İnsanlara kafir oldular demek bize düşmez,ben asla şu şu kafir olduda demem,ama misallerim arasında kafir olmuş olabilirler derim,misaldir bu buna bakılmaz,hüküm vermek bana düşmez,bunlara istinaden bir insan haram olan işte bile bile ve pişmanlık duymadan inadına devam ediyorsa bu kişinin bu durumu hayra alamet olmadığı gibi farkına bile varmadan yılanın derisinden soyulduğu gibi islam dininden çıkarda haberi bile olmaz...

Asla size saygısızlık yapmak aklıma bile gelmedi,yaptımsada affımızı dileriz,ama insanları bilinçlendirmek için söylediğimiz sözlerde kötü kasıt aramanızı ise bizi hala tanıyamamış olmanıza bağlıyarak,yinede sizlere hakkımı ebedi helal edip...
Tekrar tekrar özürler dilerim...

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

Emin kardeşim maalesef bu tür sıkıntılar var ve bu sıkıntılar sistem komple değişmedikçe düzelmez... Biz bunları tartışırken aslında olması gereken ideal toplum düzenine göre konuşuyoruz, oysa ki mevcut sistemde teorik ile pratik hiçbir zaman birbirine uymuyor... Yukarıdaki örneğimde belirttiğim gibi ya bazı şeylere katlanacaksınız ya da ülkeyi terkedeceksiniz tabi gidecek bir yeriniz varsa...
Ama benim zoruma giden konu başka... Bir bakıyorsunuz biri çıkıyor oy kullananları kafir ilan ediyor, biri çıkıyor kredi kartı kullananlar kafirdir diye hükmü kesiyor, biri başka mezhepten olanı, biri başka cematten olanı, biri tarikata gireni, bir diğeri tarikata girmeyeni vs vs vs... Kafir ilan eden edene... Ne biçim bir toplum olduk Allahaşkına... Harkes ulema, herkes kadı, herkesin elinde bir samuray kılıcı salla uçsun kelleler... El insaf arkadaşlar ne oluyoruz nereye gidiyoruz, durun biraz, düşünün biraz, elinizi vicdanınıza koyun biraz... olması gereken bu olduğuna eminmisiniz... Bilemiyorum... Allah sonumuzu hayr etsin inşaallah...

Allah'a emanet olun...

Aleyküm Selam Cemal kardeşim
Sistemden kaynaklanan sıkıntıları, sorunları dedelerimiz, babalarımız çözemedii. İşin gerçeği sorunlar katlanarak çoğalıyor bizim kuşak ta altından kalkamadı. Çocuklarımız mı çözecek, torunlarımızmı?
Bu şartlarda ideal toplum düzeninin teoriden ileriye gideceğine çok ümitli deyilim.
İnananlar olarak birbirimizi daha iyi anlamalıyız ve birleşmeliyiz.Ecdadımızın yaptığı gibi samuray kılıçlarımızı küffara karşı kullanmalıyız.
Selam ve dua ile ALLAHA emanet olun

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
tamam solediginize katılıyorum...hadisi incelerseniz gunahtan kasıt buyuk gunahlardır... (zina, içki içmek, hırsızlık ve s)..buyuk gunahları işleyenleri hariciler tekfir ederler...yani onlar kafir derler..ehli sunnet hiç kimse gunah işleyene kafir demez...ama insanı dinden çıkaran şirk ve ya kufr ameli işlerse o başkadır...yani bir insanın Allah dan başkasına kurban kesmesi gibi, Allah dan başkasına dua etmesi gibi bunlarda gunahdır ama insanı şirke düşren günahdır ve Kuran ve sunnete gore ve Tum İslam alimlerine gore bu kişi kafirdir...yani demem gunahla şirki karşıtrmayalım..yoksa yazdığınız hadisi biliyoruz inşallah..Allah yardımcınız olsun..

Selamun Aleyküm,

Sevgili kardeşim, sizin inanç tarzınızı buradan takip edebildiğim kadarıyla biliyorum ve katıldığım yanlarınız da var katılmadığınız yanlarınız da var...
Bunlar normal şeyler, çünkü en azından beslendiğimiz kaynaklar farklı olabilir...
Aynı kelimeyi siz farklı tanımlarsınız, belki ben farklı tanımlarım...

Ben şu kadar söyleyeyim Kur'an ve Hadis ile sabit, açık ve net bir küfür hali olmaksızın, kıyas ve akıl yürütme ile bir müslümana kafir diyemem...
"Sen şunu yapıyorsun bu bu demektir" gibi yorumlarla hiç kimse küfürle itham edilemez...

Hepimiz daha makul, ölçülü, hoşgörülü ve anlayışlı olmalıyız...
Elimizdeki kaynaklar kime ait olursa olsun, mutlak surette Allah iradesini yansıttığını kimse iddia edemez...

O zaman hükmü Allah'a bırakmak daha doğru olacaktır...

Bu konuları daha fazla tartışmaya gerek yok, zaten bir faydası da olmadığı defalarca görüldü... Allah selamet versin...

Allah'a emanet olun...

hasgül

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum;

Konuya dahil olmak istedim ,nede olsa hepimiz inanan insanlarız,yaşam gayemiz ise islam dininin yücelmesinde ve inananların amellerini doğru yapmasında, bilmeyerekte olsa hataya düşmemeleri için emri bil maruf - nehyi anil münker görevimize devam etmeye özen göstermek olmalıdır...

Malumumuz şudur ki; ALLAH TEALA açık ve net olarak ayeti kerimelerinde,faiz yani riba mevzusunda faiz ile borç vericileri,faiz yolu ile insanları sömürücüleri,çok sert bir şekilde yaptıkları bu işlerden vazgeçmeleri ve sonlarının cehennemde çetin olacağının uyarısını yapmaktadır,buna rağmen ayeti kerimelerde faiz ile borç alıcılar zikredilmemektedir...
Ancak görünen o ki;bazı kardeşlerimiz bu durumdan bir pay çıkarıp,faiz ile para vermek haram ama faiz ile para almak haram değil,diye bir sonuç çıkarmışlardır,ancak unutmamalıdır ki,ALLAH TEALA biz insan kullarını gayet zeki ve kolay kavrayan hatta leb demeden leblebiyi anlayan bir yapıda yaratmıştır,öyleki ALLAH TEALA faiz ile uğraşan ribacı bana ve resulume savaş açmıştır diye buyurduğu zaman biz akıllı kulları dost ve düşman kavramını hemen düşünerek tarafımızı ALLAH ve Rasulun den yana olarak seçeceğiz ve ALLAH TEALA ;faiz ile uğraşan kişilerin bu hallerine devam etmeleri sonucu cehennemde EBEDİ kalıcı olduklarını buyurarak cehennemde ebedi kalıcıların ise kafirler olması sebebi ile bu kişilerin KÜFÜR EHLİ olacaklarınıda yine biz akıllı kullarına açıkca beyan etmiştir,bu sebeple faiz ile geçinenler kafir olmuş olurlar ama şunuda unutmamalıyız ki bu kişilerin ALLAH TEALA ya olan küfürlerine bizlerde onlarla alış verişte bulunarak ortak olup '' Küfre rıza gösteren kafirdir...'' buyruğunun gereğini boynumuza yüklenmiş oluruz...

Ayeti kerimeleri aklı almayan hani dedimya akıllı kullardan olurda aklı bunalanlar olur diye ALLAH RASULU s.a.v biz aciz ümmetini düşünmüşde faiz hakkında açık ve seçik bir dil ile bir çok hadisi şerif beyan etmiştir...

Bu hadisi şeriflerde ise faiz yiyen gibi yemeye sebep olan kişi hakkında herşey açıkca ortadadır...

Abdullah b. Mes'ud (r.a)'un şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Rasûlullah (s.a), faiz yiyene, yedirene, (muamelesine) şahitlik edene ve yazana lanet etti." (Müslim, müsâkât, 105, 106; Tirmizî, büyü 2; Nesâî, ziynet 25; İbn Mâce, ticârât 58; Dârimî, büyü 4; Ahmed b. Hanbel, I, 83, 88, 93, 107.)

Bakın hadisi şerif tam da günümüz bankacılık sözleşmelerini anlatıyor.
1/ Faiz yiyen (Banka)
2/ Faiz yediren (Müşteri)
3/ Şahit olan (Kefiller)

''Faiz 71 bölümden müteşekkildir.Bu faizin en basit olanının Allah katında günahı bir adamın annesi ile nikahlanması gibidir ve faizin en kötüsü bir müslümanın ırzını kişinin kendisine helal kılmasıdır.'' (Ebu Davud edep 40 ) (bakınız hadisi şerif faiz'i alan yada veren olarak ayırmıyor)

Hadisi şerif yorum gerektirmeyecek kadar açık ama bu adamı küfre götürmez diyenler olursa diye söyleyelim ki,ALLAH TEALA ''...Benim haram kıldığımı kim helal kılarsa,helal kıldığımı kim haram kılarsa,işte o kafirlerdendir ve bende onları sevmem...'' manasında ki Tevbe suresi 37.ayeti kerimeyi hatırlatıp,bir insanın annesi veya başka bir müslüman kadın ile zina etmesi veya kendini zani durumuna düşürmesi de ALLAH TEALA nın haramlarındandır, faiz alan/veren ler bu durum ile itham olacakları gibi bunun üzerinde ısrarcı olmalarıda yine haramı helale çevirmek gayretinden başka birşey olmaz...

Bakara 275. Faiz yiyenler (kabirlerinden), şeytan çarpmış kimselerin cinnet nöbetinden kalktığı gibi kalkarlar. Bu hal onların "Alım-satım tıpkı faiz gibidir" demeleri yüzündendir. Halbuki Allah, alım-satımı helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan sonra kime Rabbinden bir öğüt gelir de faizden vazgeçerse, geçmişte olan kendisinindir ve artık onun işi Allah'a kalmıştır. Kim tekrar faize dönerse, işte onlar cehennemliktir, orada devamlı kalırlar.

276. Allah faizi tüketir (Faiz karışan malın bereketini giderir), sadakaları ise bereketlendirir. Allah küfürde ve günahta ısrar eden hiç kimseyi sevmez.

278. Ey iman edenler! Allah'tan korkun. Eğer gerçekten inanıyorsanız mevcut faiz alacaklarınızı terkedin.

279. Şayet (faiz hakkında söylenenleri) yapmazsanız, Allah ve Resûlü tarafından (faizcilere karşı) açılan savaştan haberiniz olsun. Eğer tevbe edip vazgeçerseniz, sermayeniz sizindir; ne haksızlık etmiş ne de haksızlığa uğramış olursunuz.

Ali İmran 130. Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah'tan sakının ki kurtuluşa eresiniz.

En-Nisa 161. Menedildikleri halde faizi almalarından ve haksız (yollar) ile insanların mallarını yemelerinden dolayı içlerinden inkâra sapanlara acı bir azap hazırladık.

Er-Rum 39. İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz. Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte zekât veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır.

Hem ayeti kerimeler hemde hadisi şerifler aslında bizlere durumu açıkca ortaya koymuş ve riba yani faizin alan ve veren ayırmadan herkesi hatta şahitlik yada kefillik yapanlarıda kapsadığını ve lanetlenme veya cezaya çarptırılma babında eşit bir durumları olduğunu gayet net bir dil ile anlatmaktadırlar...

Bütün bunlara rağmen fıkıh alimlerinin fetvalarından İLLA kendi nefsi arzularına uyan kolaylıkları arayan kardeşler için fıkhi konularada bakmak gerekecektir,ancak fıkıh zaruret hallerde haram olan şeylerden sadece cüzi bir miktar hayatta kalacak kadar kullanılmasını ön görür...
Misal;İyice aç kalan kişinin ölmemek için haram olan şeylerden yemesi,içmesi gibi...
Faiz mevzusuna baktığımız da ise bu belki bin yıl evvel olması mümkün ise de,günümüzde hele hele açlıktan kimsenin ölmediği ülkemizde vede bu konunun açılması sebebi Kredi ile ev almak mevzusu iken bu konuyu konuşmanın hatta aç kalan yada zorda kalanların durumu ile kıyas etmenin fıkıhta kendine bir fetva aramak değil,ancak olsa olsa cehennemde ebeden kalacak bir yer ayarlamak olacağını düşünmek herhalde daha uygun olacaktır...

Kişi Kredi almasa da,kredi kartı da alsa durum farklı değildir,hatta kredi kartı olupta hiç kullanmayan kişide bu durumdan kurtulamaz...
Bu konu hakkında konuşacaklarım belki zayıf gelebilir kulağınıza ancak;unutmamalıdır ki,faiz ile alış / veriş yaptığını beyan edip küfrünü açık eden bir kurum ile karşılıklı imzaların atılıp maddeleri arasında (zamanında ödemezsen şu kadar faiz uygularım...) akdini imzalakta aynen bankanın yada faizcinin durumu ile mukayese olunur...

Ayeti kerime ve hadisi şerifler ve değerli fıkıh alimlerimizin şerhleri ile açık olmuştur ki;
1/Faiz haramdır
2/Faiz alan kadar verende suçludur
3/Faiz akdine şahid olan veya kefil olanda suçludur
4/Kredi kartı kullanmakta (eğer sözleşmesinde gecikme anında faiz uygulanır maddesi varsa) hem batıl bir anlaşmadır,hemde küfre rızadır,

Bütün bunlara rağmen bankalarla alış veriş/kredi/kredi kartı kullananlar ALLAH TEALA ya ve Rasulune s.a.v açıkca savaş açmış bulunmaktadır...
Yinede ALLAH TEALA çokca bağışlayan Gafur,çokca acıyan Rahim ve çokca merhamet eden Rahmandır,tevbe etmek ve en güzel kulluğa ulaşmak için gelin faizden vazgeçelim...

Konuya dahil olmak istemedim ama yakinen takip etmekteyim.
Erzurumli kardeşimin her bir kelimesine katılıyorum.
Herşey ortada, uzatmanın bir anlamı olmamalı.
Ve seninde yüreğine sağlık kardeşim.
Faizden uzak kalanlardan ve faizin insandan neler götürdüğünü anlatanlardan olalım.
Selametle...

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Sevgili erzurumlu kardeşim konunun nihayetine gelirken yazdıklarınızla gayet önemli katkılarda bulundunuz Allah razı olsun yalnız ben başımızdaki emir sahiplerine uyduğumda elektrik ve su faturalarını dahi öderken bile geciktirdiğimizde gecikme faizi alınıyor diye cehenneme atılmam değilmi.
Ben de Yusuf kardeşim gibi konunun amacına erdiğini düşünerek daha detaya girmek istemiyorum Allah cümlenizden razı olsun inşallah

Mübin kardeşim,yazınızı geç gördüm özür dilerim...

Bu konu hakkında diyebileceğim şey şudur ama bu bir fetva değildir,sadece kendi kanaatim dir,siz yinede bir bilene veya en yakın müftülüğe sorunuz...

İçinde bulunduğunuz sistem size faydalandırdığı elektirk,su,gaz gibi konularda kendi adaleti ve kanunları gereği bazı yaptırımlara zorluyorsa bu gibi durumlarda,yaptırıma maruz kalmamak için;
1/ Ya gücünüz değerince sunulan hizmeti harcayıp faiz ödemek durumuna düşmeyin,
2/ Ya vaktini aşmadan zamanında faturalarınızı ödeyin,

Bütün bunlara rağmen gerekli önlemleri aldığınız halde yinede elinizde olmadan bir sebepten dolayı faturanız geçikirde faiz ödemek durumunda kalırsanız,gerekeni yapın ancak yaptığınızdan dolayı büyük pişmanlık duyun ve tevbe edin derim,çünkü bunu yapmaktaki maksadınız faiz ile ticaret yapmaya kendi rızanızla değil bilakis devlet kurumları vasıtası ile zorlandığınızdan dır... ANCAK BU BİR FETVA DEĞİLDİR...

Şayet yaptığınız bu ticaret gereği '' Aman 3 gün geciksede birşey olmaz en fazla 3 kuruş faiz öderim...'' diye söylenirseniz,işte bu durumda günahkar olursunuz,bunu yapmayacak kadar bilinçli olduğunuzu düşünerek,sadece emir ve nehiy şartları gereği hatırlatmakta fayda gördüm...

Baki selam ve dualarımızla,sizlerde bizleri duanızdan eksik etmeyiniz...

hasgül

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

Allah'a emanet olun...

Selamun aleyküm değerli abim,
Kredi kartı ile ödeme almanız yani pos makinasını kullanmanızdan ötürü hekimliği bırakmak elbette kıstas olamaz.

Örneğin: bir ödemeyi taksitle pos makinasından çektiniz ve vadesi geldiğinde bankadan tahsil ederseniz (burada faiz karışmıyor) bir problem yok,
ancak parayı hemen tahsil yoluna gider ve bankaya bir miktar komisyon öderseniz o zaman faize karışmış olursunuz.

Faize hiç bir şekilde karışmayalım inşallah.

_YUSUF_

Yönetici
Bir konuda hüküm ararken, takva olan davranış şudur.
Eğer konu hakkında ufakta olsa haram olduğu delili var ise hüküm haram olarak algılanmalıdır.Helal olduğu delilleri bir kenara bırakmalıdır.
Bu takva olan davranıştır.Hz.Ömer hazretlerin dediği gibi biz harama düşmek korkusundan helalin onda dokuzunu terkederdik diye takva davranış budur.
Allah'u tealada bir ayeti kerimesinde ancak takva sahiplerinin amelini kabul edeceğini beyan etmektedir.
Erzurumli abinin ısrarla üzerinde durduğu işin ciddiyetinin kavranmasıdır.Allah ve Resulne savaş açmak.Ne büyük bir tehdit.Nasıl bu tehtid karşısında oraya buraya yamulabiliriz.Mevlam muhafaza buyursun.Bizleri affeylesin
Baki selamalar

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt